Thursday, October 30, 2014

Dinner Treat.

Assalamualikum...


Makan-makan sempena 7th Anniversary...sebenarnye tak tahu nak makan kat mana...kalau tanya hubby dah tentu pilihan dia seoul garden..hehe...tapi dah cakap awal-awal tak nak seoul gardenlah kali ni..p tempat lain plak..last2 decide makan kat Secret Recipe jer...

 Advance anniversary treat..dua hari sebelum anniversary ktorng..
sebab masa hari  anniversary tu hubby keja..balik keja pun dah malam..

Alhamdulillah 7Tahun bersama..moga kasih sayang terus mekar till Jannah...

budak merajuk...dia ajak makan kat Pizza Hut tapi ktorng nak makan kat SR..haha..
so merajuklah dia tak ikut kemahuan dia...pujuk2 dia bawa selfie..hehe.. :D


Beef Stik & iced coffee Latte untuk hubby...SG Laksa & Oreo milkshake untuk Lily..

Budak merajuk nak juga makan Pizza.. :)

Hadiah anniversary yang tak disangka dari hubby...Dapat awal 2 minggu sebelum Anniversary ktorng..jam solvil Titus..sebelum ni ada suarakan nak jam..sebab jam lama lily tertinggal kat rumah mak kat sabah masa balik raya tempohari..tapi takdelah nak jam macam ni..tapi bila hubby dah belikan..kita terima lah..hehe..rejeki jangan ditolak..ngeh..ngeh...TQ en.suami!


Dari lily untuk hubby..beg Esprit untuk hubby pakai gi keja..masukkan segala kertas keja dia kat situ..Bekal pun sekali masuk dalam beg tu..hehe.. yup hubby setiap hari bawa bekal gi keja ye...paham2 je lah makanan kat SG mahal..kalau hari2 makan kat luar kopeklah..huhu..lagi pun bila bawa bekal ni selain jimat..kebersihan pun terjamin..sesungguhnye air tangan isteri pengikat kasih sayang kan..hehe... ^_^




Ya Allah, aku bersyukur kepada Mu yang telah memanjangkan jodoh ku bersama suami ku sehingga kesaat ini. Kekalkan lah nikmat Mu ini keatas kami dan jadikan lah kami berdua suami isteri di dunia dan di akhirat..AMIN!



~Sekian..Wassalam..~






Wednesday, October 29, 2014

Dating With BFF.. ^_^

Assalamualaikum...

Siapa lagi BFF kita kalau bukan budak ni..di mana ada mummy di situ ada dia..hehe...Teman setia..teman bergaduh..teman berborak..teman segala teman..dan yang best sekarang ni...dah boleh jadi peneman shopping...hehehe...

Minggu lepas dua hari berturut-turut spent time dengan dia..bawa jalan-jalan kat City Square..ajak dia cuci-cuci mata..shopping...bawa gi makan..hehe.. :D

masuk ke kedai Jeep ni sebenarnye nak cari baju lily..tapi takde plak yang berkenan...masa nak keluar dari kedai ni terlalu bahagian kanak-kanak & tertarik plak dengan satu baju ni..suruh Qis test..budak ni apa lagilah...tak try lagi dah kata nak..cantiklah mummy...huhu..

Dah settle beli baju dia masuk kedai Nexus nak cari baju hubby.. Budak ni asal masuk kedai..mummy amik gambar..haha..tau sangat dia maknye giler amik gambar nak dijadikan modal dalam blog...ngeeee.. :D

Masuk plak kedai Esprit..tujuannye nak cari hadiah anniversary buat en.suami...
Cari punya cari ternampaklah satu beg ni...sebelum ni en.suami memang ada suarakan nak beli beg untuk dia bawa gi keja...bila tengok harga gluuppp...boleh tahan juga harga dia...sales girl tu siap pujuk2 lagi pembelian RM350 keatas free membership katanye...mula2 tu macam taknak jer kan..bukannye selalu beli pun kat Esprit ni..sebab harga baju kat situ boleh tahan harga dia..tapi last2 termakan pujukan juga..tergrap jugaklah satu baju ni untuk diri sendiri..kononnye nak pakai untuk cuti-cuti nanti..hehe.. :)

Berehat sebentar sebelum meneruskan misi teman mummy cuci-cuci mata..hehe...

akhirnye mengadu kat mummy..laparlah mummy..nak gi kfc..nak makan nasi sup ayam..hehe...alololo..sian dia letih teman mummynye cuci cuci mata.. :D


lepas makan-makan..ajaklah dia balik..sian dia dah letih...

keesokkan harinye..ajak lagi dia keluar...tujuan utama sebenarnye nak ke esprit..nak tebuk beg hubby yang beli semalam tu..sebab panjang sangat plak tali dia...setelah selesai..lalu plak kedai Bossini..masa lalu tu..pekerja dia siap jerit2 kat luar kedai..offer 40% untuk hari ni..dengar jer ada offer laju jer kaki ni melangkah masuk..hehe...sebelum tu sempat lagi dia ajak gi makan nasi ayam kfc..lapar katanye..padahal sebelum keluar rumah tu dah makan dah pun..layankan je lah.. :D

peneman shopping..hehe...ni ntah kat kedai mana ni..lupa dah...
dia pau mummy beli wall stiker 1 2 3 ..

Dah boleh harap dah jadi tukang angkat barang..haha...

Singgah Pappa roti...kupi-kupi dulu sebelum balik..hehe..Qis tak nak makan apa-apa sebab dah kenyang katanye makan nasi ayam kfc tadi... :)



Seronok & puas hati dapat luangkan masa dengan si anak..
Esok-esok bila Qis dah besar mummy plak peneman Qis shopping ye..hehe..
Sekian cerita untuk minggu lepas..hehe.. ^__^




~Sekian..Wassalam..~








Monday, October 27, 2014

7th Anniversary.

Assalamualaikum...



Alhamdulillah...Syukur Ya Allah 27.10.2007 - 27.10.2014 genaplah usia perkahwinan kami yang ke 7 tahun...semoga ikatan ini sentiasa di bawah lindunganNya...diberikan kebahagiaan & jodoh yang berkekalan hingga ke akhir hayat & diperluaskan rezeki kami...Amin..!

 Semoga kebahgian menjadi milik kita buat selamanya..Amin..




~Sekian..Wassalam..~







Monday, October 20, 2014

Qis & Koleksi Buku Cerita...

Assalamualaikum...

Pejam celik..pejam celik..dah 5 Tahun 9bln lebih dah budak cengeng ni..masa kecil dulu kuat menangis..asyik nak ngempeng jer kerja dia..tu yang ktorng panggil dia cengeng..hehe..tapi sekarang Alhamdulillah..dah tak cengeng..mudah diurus dan membesar dengan sihat bagai juara.. ^_^

Masa umur 4 tahun lebih masih pelat..risau jugak dia lambat bercakap...
tapi sejak dah sekolah ni..semakin petah bercakap...banyak bertanya..kekadang sampai tak terlayan pertanyaan dia dan Alhamdulillah..sekarang dah semakin lancar membaca..

Setiap kali bila keluar jalan..tempat wajib dia bawa adalah tempat ni..Popular book Store..masuk dengan tangan kosong keluar mesti tangan berisi..huhu....tak kira samada buku cerita atau pun buku-buku kerja..mesti ada yang dibeli...

kalau masuk Popular ni..mesti amik buku..then duduklah kat situ baca...boleh tahan jugak ni menunggu dia abis membaca..kadang-kadang kalau dia rasa buku tu macam menarik dia suruh beli lah..kalau tak dia baca kat situ jer...

Antara koleksi buku cerita si anak dara...sekarang ni bajet untuk buku citer maknye memang takde dah...keutamaan bajet untuk buku citer dia jer..hehe...semua buku-buku cerita ni dah abis dah dia baca dan request lagi beli buku cerita baru... :)

antara koleksi Buku cerita Dongeng...paling suka dia baca citer pak pandir tu..
baca sambil tergelak-gelak..haha..

 Buku-buku cerita ni plak beli kat teacher dia..hari tu Teacher dia bagi borang untuk beli koleksi buku-buku cerita ni..suruh dia pilih sendiri buku apa dia nak..dan semua ni pilihan dia...kalau di ikutkan semua buku-buku cerita yang dalam borang tu dia nak beli..hehe... 


Koleksi buku-buku si anak..termasuk buku cerita dan juga buku-buku latihan...ada jugalah terselit 2 3 buah buku mak paknye kat situ..Rak buku ni dapat percuma dengan pembelian Disney Magic English warna kuning tu & CD..beli ni masa Birthday Qis yang ke 4 Tahun..hadiah dari daddy..Satu set ni dilengkapi dengan 26 buah buku & juga CD...isi kandungan yang terdapat dalam buku & juga CD ni tidak membosankan... terdapat cerita,lagu,permainan,pilihan dan padanan gambar dan banyak lagi yang boleh menarik minat anak-anak untuk belajar tanpa rasa bosan...ntah dah berapa kali dah Qis duk ulang main CD tu sampai dah hafal dah lagu-lagu , soalan & jawapan dalam CD tu..selain set buku & CD ni..terdapat jugak permainan Lego & juga Fun thinker..rasanye pernah kot lily buat Entri sebelum ni berkenaan lego & juga fun Thinker tu...banyak benda yang Qis belajar dari Magic English ni...memang berbaloi-baloilah... ^_^



Moga minat membaca tu diteruskan sampai bila-bila..
sesungguhnye membaca jambatan ilmu.. ^_^





~Sekian..Wassalam..~













Saturday, October 18, 2014

Happy Weekend ^^

Assalamualaikum...



Lama kot tak bersiaran di hujung minggu..hehe...tetiba ni terajin plak...
takde apa sangat nak coret tapi saje nak update...hehe
just want to say...Happy Weekend uols..
Hari ni plan nak cuci-cuci mata kat Aidijuma..
Uols plak..?? ok lah...Have a great weekend ahead..
Spend your weekend with ur Loved Ones.. ^_^



~Sekian..Wassalam..~




Friday, October 17, 2014

ON9 Shop Festival 2.0

Assalamualaikum...


Sabtu lepas berkesempatan ke ON9 Shop Festival 2.0.. bertempat di Stadium majlis bandaraya Johor Bahru....Ramai artis-artis yang terlibat antaranye ada bienda , zul yahya,siti nurdiana , Ekin Mawi , Yatt Hamzah dan ramai lagilah...

 selain booth-booth artis ni.banyak jugaklah booth lain yang ada..
yang selalunye menjual secara online.

di booth wak Doyok..menjual sambal tempe..tapi ktorng tak beli just bergambar jer dengan dia..
nasiblah dia nak juga layan walaupun tak membeli sambal tempe dia..hehe


 di booth Zul yahya..masa ni dia sibuk layan pelanggan..tapi sempat jugaklah melayan hubby nak amik gambar dengan dia...hehe..TQ.. ^_^

 
Di booth Siti Nurdiana..menjual pakaian muslimah & juga tudung..
Rendahnye kita..hehe.. :D

Di booth Bienda..peramah betul Bienda ni..Tangan dan mulut sama pantasnye bergerak..hehe
sampai tergoda untuk membeli shawl dan juga inner kat booth dia...huhu..

Sempat bergambar dengan 4 artis ni jer..yang lain2 lain tu rasa segan plak sebab masing-masing pun sibuk layan pelanggan.

maknye dah shopping si anak pun tak nak kalah..huhu..asyik-asyik nak frozen jer nih..

 Hasil  pembelian di booth Bienda..Glitter shawl & juga inner..
suka sangat inner ni..ada butang kat belakang...

 Belanja selfie dulu...hehe..menggayakan shawl dari BiendaLavinda..suka dengan shawl ni..
senang dibentuk & labuh..



~Sekian..Wassalam..~




Wednesday, October 15, 2014

Mid Autumn Festival.

Assalamualaikum...

Mid Autumn festival a.k.a Pesta Tanglung yang dianjurkan oleh tadika Qis...
semua ibubapa dijemput hadir..kebetulan hari tu hubby offday so dapatlah datang
bersama-sama hubby...acara ni dibuat dari 6pm-8pm..lokasi di Tadika Qis...

Separuh dari gambar-gambar ni diambil dari Facebook Tadika Qis..

 pengetua memberi ucapan sepatah dua sebelum majlis dimulakan...

kanak-kanak riang ni..

 acara untuk murid-murid 4tahun..bawa bola dalam sudu..

acara untuk diorang Qis plak baling tin...


ni plak acara untuk murid-murid 6tahun...tak pasti apa nama permainan ni..
kertas..batu duduk berdiri sambil tutup mata..hehe...

 acara untuk ibubapa...haha kalakar ni...isteri kena suapkan epal untuk suami..epal tu digantung ditangan & suami kena gigit epal tu dengan tangan mesti berada dibelakang...lily & hubby tempat terakhir..kahkah..hubby tak reti gigit epal tu sebab licin..sudahnye tak luak-luak pun epal tu hubby gigit..haha..

1Malaysia ni..haha..tak perasan gambar kita kena ambil..gelak jer lebih ni.. :D
Tempat pertama & kedua yang disebelah hubby ni..yang hujung sekali tu tempat pertama.
.lajunye dia makan..

acara lain untuk ibu-ibu..ambil guli menggunakan chopstik..
tapi lily tak join sebab tak reti pegang chopstik tu.. :)


sebelah malamnye plak acara makan-makan..
membakar dan bermain tanglung untuk budak budak..



~Sekian..Wassalam..~




Monday, October 13, 2014

Mines Cruise.

 Assalamualaikum...

1st time ni jalan-jalan kat The Mines & 1st time jugalah merasa naik mines cruise ni...lepas balik dari sarawak tempohari..rehat 2 hari kat rumah sebelum meneruskan perjalanan ke KL..pergi KL ni pun sebab hubby ada seminar...tak lama kat KL..pergi hari jumaat hari ahad dah balik JB...hubby seminar hari sabtu..

 
  tak plan pun nak naik mines cruise ni..pergi The mines sebab hubby nak jumpa kawan dia...tapi kawan dia bagitau lambat sikit sampai sebab jalan jem...so,taknak buang masa hubby ajaklah naik mines cruise ni...mines cruise ni ada tiga pilihan..samada nak ke south Lake , North Lake ataupun kedua-duanye sekali dengan harga yang berlainan...ktorang amik package kedua-duanye..North & south Lake..harga RM97..tapi lily tak pasti harga untuk dewasa berapa..untuk kanak-kanak berapa..yang lily tau..lily naik jer hubby yang bayar...haha.. :D

 muka happy pak & anak..maknye juga ye.. :D
perjalanan mengelilingi kedua-dua tasik ni mengambil masa lebih kurang sejam..

  bagi ikan makan...

  macam hubby plak yang over Excited ni berbanding si anak..haha.. ;p


 Palace of The Golden Horses.
Nice view..jauh perjalanan..luas pemandangan.. ^_^

  Dah puas mengelilingi Tasik..kawan hubby pun kol..katanye dah sampai kat The Mines..janji jumpa kat The chicken rice shop..sambil hubby berbual dengan kawan dia..lily plak melayan kerenah budak ni sambil makan-makan..

 ok..muka puas hati..perut kenyang hati gembira..hehe..so kesimpulannya...bukan jer anak yang happy tapi mak pak juga turut happy bila anak happy...kihkih.. :D


~Sekian..Wassalam..~