Monday, June 30, 2014

Qistina Progress : Penilaian Pertengahan Tahun.

Assalamualaikum...


Rabu lepas ada parents day kat tadika Qis.. kebetulan hari tu offday hubby..so dapat lah pergi tadika Qis sama-sama hubby untuk mengetahui perkembangan Qis kat sekolah...rasa berdebar-debar nak tahu keputusan exam pertengahan tahun Qis tempohari...

Masuk-masuk jer nampak banyak piala kat meja..mata ni pun melilaulah menengok nama-nama kat piala tu..kot-kot ada nama Qis kan hehe...sekali tertengok ada nampak Qis terus rasa happy..excited..lagi-lagi bila tengok kat piala tu tertulis 'Position in Class - 1st'... tak tau nak gambar kegembiraan time tu..huhu..  :D

 Ok..menurut teacher Qis .. Qis salah seorang murid yang independent..confident & concentrate..tapi banyak bercakap..hehe..dari segi pembacaan & penulisan semuanye takde masalah...dari segi penulisan..Qis adalah yang terbaik..cikgu dia kata..tulisan Qis kemas & cantik..dari segi bacaan plak...dah semakin lancar membaca tanpa mengeja...

Keputusan Exam pertengahan tahun semua subjek iaitu BM BI Math Science & Moral dapat 100% 
kecuali Art hanya dapat 98% ..Cikgu dia kata masa exam tempohari dalam masa 10 minit jer Qis dah selesai jawab semua soalan..amboi cepatnye jawab..nasib jawapan semua betul..

Salah satu dari kertas soalan exam..English Paper..bila tengok soalan exam Qis ni seperti standard soalan darjah satu zaman lily dulu..huhu..kata cikgu Qis untuk semester dua nanti soalan lagi mencabar...

Colouring dapat 98% ..kurang 2 mata dari segi creativity...
Alhamdulillah..Qis dah dapat mengenal warna dalam bahasa inggeris.

 Tahniah sayang...ni baru permulaan..jauh lagi perjalanan..
Keep it up & All the best in Future.. 

Bersama guru kelas..Teacher Mala..
merangkap guru besar kat cawangan tadika Qis...

muka mak pak yang happy..hehe.. :D

Hadiah sebagai pembakar semangat untuk berusaha lebih untuk semester akan datang...
Untuk student yang dapat markah lebih dari 500 akan dapat hadiah tabung setiap seorang.

selfie not selfish..hehe.. budak yang semakin banyak cakap ni..kalau dulu risau jugak umur 4tahun masih pelat...bila dah masuk sekolah ni..banyak jugaklah perkembangan dia..semakin banyak cakap..bila dah pandai bercakap ni asyik nak speaking jer ngan ktorang kat rumah..hehe..kat sekolah memang speaking sampai terbawa-bawa kat rumah..lagi satu semakin banyak bertanya..kadang-kadang sampai tak larat nak layan soalan dia..hehe.. kat sekolah Qis amik aliran english class..mostly kawan-kawan dia berbangsa cina & india...Alhamdulillah seawal umur 5tahun dah lancar membaca...







Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadhan Al-Mubarak.

Assalamualaikum...


Salam Ramadhan Al-Mubarak buat semua umat islam...Alhamdulillah dipanjangkan umur kita untuk menjalani ibadah puasa tahun ini...moga ramadhan kali ini memberi seribu makna buat kita & moga kita sama-sama mendapat keberkatan dariNYA..AMIN..





Monday, June 23, 2014

Cuti-Cuti with In Law..

Assalamualaikum...

Seperti biasa backdated entry...2 minggu yang lepas in law datang sini sebab adik ipar nak konvo...konvo kat KL..sesambil tu boleh lah cuti-cuci mata kat KL.. :D .Sebelum ke KL bawa In law jalan-jalan kat johor & S'pore...sabtu(7.6.2014) baru turun gi KL..

bila dah lama tak menulis..tak tau dah nak buat ayat..jom layan gambar jer lah,..biar gambar yg bercerita..cerita sekali harung ni..hehe.. :D

keluarga en.suami...adik beradik  hubby 4 orang semua lelaki..seorang takde kat sini.. yang dua orang ni masih single lagi.. :) ..sempat jalan2 kat merlion jer..time masuk S'pore kemain jamm..dah tu hujan lebat plak...memang tak sempat lah nak bawa mertua ronda2 kat S'pore..masa amik gambar ni pun hujan renyai-renyai...

 Qis with atok & nenek sarawak..

 singgah melaka kejap sebelum ke KL.. masa ktorng pergi Melaka ni dekat 2 jam jugak ktornag terperangkap dengan jamm..huhu...sabar je lah.. masa ni kan cuti sekolah..so ramailah orang..cuaca pun sangat terik..

 hari ahad adik ipar raptai sementara menunggu abis raptai sempat lagi suruh si anak dara ni posing.. :)
lepas raptai bawa mertua jalan-jalan kat KLCC.. kalau dah gi KL wajiblah singgah sinikan.. :) ..
esoknye ajak mertua ke nilai 3..mertua nak borong kain & beli karpet...
sebelum balik tu sempat singgah ke Al-Zahra restoran..hubby nak makan nasi Arab..siap google lagi tu nasi arab terbaik kat nilai..bila google nama restoran ni yang keluar..so dengan bantuan GPS sampai jugak ke restoran ni...Sedap sangat..berpatutan dengan harga dia...nasi yang lily makan ni RM12.00 & nasi yang hubby makan plak RM14...nasi banyak giler..ayam pun besar & lembut...tak larat nak abis kan...

Balik dari nilai tu..terus ke Ikea..ajak mertua cuci-cuci mata kat sana..ada gaklah barang yang mertua shopping kat sini..sebelum balik abang ipar belanja makan meatball ikea..sebab sebelum tu ada bgtau dia meatball ikea ni sedap..padahal tak pernah pun rasa lagi..hehe...

Ktorang semua order meatball..kata sedap kan..semua pun nak rasa macamana kesedapan dia..bila masing2 makan..semua kata biasa jer..haha... tak abis pun makan ni...balik rumah nasi jugak yang di cari..hehe..

di hari convocation adik ipar..ktorng tunggu kat luar dewan jer..mertua jer yang dapat masuk dewan.. sementara menunggu tu suruh si anak dara posing2..

ni posing ntah apa style ni..hehe.. baju ni beli kat Sogo sebenarnye untuk stok raya tapi anak dara dah tak sabar nak bergaya pakai baju baru..sebelum shopping tu memang dia dah siap-siap pesan nak beli baju warna pink..semua pun nak pink.. :) .baju budak-budak lagi mahal dari baju orang dewasakan..huhu

 Tahniah ipar.Moga menjadi cikgu yang cemerlang..gemilang & terbilang... ^_^

 hubby paling kecik..hehe...antara adik beradik hubby yang bongsu ni gaklah yang paling besar.. :)

 L.O.V.E  ^_^

si anak dara pun nak jugak..amik aura uncle..nak macam ni bila besar nanti katanye.. :)


p/s: nah amik..sekali update kemain banyak gambar..kata sekali harung kan..haha... balik dari KL terus demam dekat seminggu...cuaca sekarang sangat panaskan.





Saturday, June 7, 2014

Rezeki Anak - Hadiah2 Contest

Assalamualaikum..



Rezeki si anak menang saguhati untuk contest senyuman secomel kodomo Lion yang dianjurkan oleh PA&MA...Boleh lah jimat untuk beberapa bulan nih...hehe.. tapi berus gigi tu comel sangat untuk Qis...
Qis kata kecik sangat ni mummy..haha..takpe yang comel2 tu kita boleh simpan untuk kenangan tak pun untuk adik Qis nanti..hehe...

ni plak hadiah untuk contest dumex Dugro..menang hadiah mingguan kedua.Galaxy Tab3 8.0


Entri backdated..hadiah dah lama sampai..entri pun dah lama buat tapi baru nak publish... ^__^

p/s : tak berkesempatan nak jenguk blog & BW..mertua ada datang dari Sarawak...beberapa hari ni asyik jalan jer.. :) ... hari ni plak nak ke KL hingga hari khamis sebab ipar nak konvo..


Happy Weekend uols.. have a great weekend ahead.. ^__^








Monday, June 2, 2014

Haiiiii... ^_^

Assalamualaikum...


Lamanye tak update blog Qis ni...huhu..lamanye tak jenguk blog korang...maaf ye...melampau-lampau dah penyakit 'M' ni.. :D .. Last entri bertarikh 3April 2014 .. entri tentang ayah Lily... Thanx korang atas Kata2 & doa korang... really appreaciated it..Alhamdulillah..Ayah Lily dah selamat kembali ke Tanah air pada 13April 2014.

 sebak bila tengok gambar ni..ayah balik berseorangan dari tanah suci sebab mak dah balik awal... terpaksa menggunakan kerusi roda since keluar dari hospital Al-Dar sebab tak boleh berjalan...Walaupun banyak dugaan...selama 12 hari berada di hospital Al-Dar Madinah...dengan izinNya..dapat jugak ayah mengerjakan ibadah umrah dengan sempurna... syukur padamu Ya Allah...sekarang ayah semakin sihat dan dah boleh berjalan...Alhamdulillah.


Qis & atok kat Putrajaya..sempat melawat ayah kat KL sebelum ayah meneruskan penerbangan balik ke Tawau... Penerbangan dari Jeddah ke KL...stay kat KL selama 3 hari sebelum balik ke Tawau...

Jumaat lepas cashout nuff untuk kali yg ke 9...harap2 sempat sampai sebelum raya..hehe...Alhamdulillah.. masih ada CPUV sudi melekat kat blog ni walaupun blog lama menyepi...thanx ya buat korang yang sudi menjengah ke sini walau blog lama tak update...sayang korang.. ^__^

 Bulan lepas sempat jalan-jalan kat kota Singa.. memang tak plan..tetiba jer hubby ajak ke sana...ktorng p sana pun lepas Qis balik dari sekolah...masa pun terhad..dapat jalan-jalan kat merlion jer..

lama tak tak tepek gambar budak ni kat blog..hehe..sekarang ni aktif kat FB je..
instagram pun dah lama tak jenguk.. :D