Wednesday, January 29, 2014

Saya Dah Sekolah..^^

Assalamualaikum...


Baru nak buat entri tentang Qis masuk sekolah..haha..almaklumlah lately ni selalu jer BZ..
hehe.. :D . Pejam celik pejam celik sekolah dah pun si anak dara ni ha...masa mula2 berblog Qis baby lagi...How time flies...


 Sehari sebelum buka sekolah Lily gunting rambut depan dia..sedar tak sedar tersenget lah plak maknye gunting..haha..mula-mula masam gaklah muka dia..tak cantik katanye..lama-lama pujuk ok jugak dia...siap suruh amik gambar..siap peace lagi tu...hehe

 
Hari pertama persekolahan 1.1.2014.. 

sehari sebelum tu macam-macam dalam kotak pikiran lily ni..takut Qis nangis tak nak sekolah & macam-macam lagi lah yang lily pikir... padahal si anak relax jer..tak sabar nak tunggu esoknye nak p skool asyik-asyik tanya bila nak skool..bila nak skool...hehe... hari pertama sekolah awalnye dia bangun..sekolah start pukul 9pagi pukul 7pagi dia dah siap dah...sekolah depan rumah jer tu..haha...jalan kaki jer hantar & amik dia balik sekolah...

Masa Siapkan Qis nak ke sekolah pagi hari pertama tu,..pelbagi rasa ada..rasa excited..happy & sebak pun ada..huhu...tak sangka dulunya bayi yang cengeng..yang asyik ngempeng ngan maknye 24jam kini dah melangkah ke alam persekolahan..tu yang buat sebak tu..huhu....

Alhamdulillah...sampai sekarang semangat nak ke sekolah tu membuak2..Balik jer dari sekolah..kadang2 tu tak nyempat nak tukar baju terus siapkan Homework...

 tengah tekun siapkan homework..

sehari selepas dia ponteng sekolah..tetap bersemangat walaupun 
time ni tak berapa sihat lagi..siap peace.. :)

Alhamdulillah..sekarang Qis dah 5 Tahun 3 Minggu..antara perkembangan dia :-
- Dah mengenal nombor & lancar mengira dalam inggeris & melayu.
- Dah boleh mengira 1-10 dalam bahasa Arab
- Dah lancar baca doa Al-fatihah.
- Dah mengenal & baca Alif  Ba Ta hingga Ya.
- Dah mengenal huruf besar & juga huruf kecil.
- Dah semakin lancar menulis.
- Dah mengenal warna samada sebutan dalam inggeris mahupun B.M
- Dah mengenal Bentuk (inggeris mahupun B.M - e.g : Square,Rectangle,Circle & etc)
- Minat sangat melukis & mewarna.
- Yang lily sonok Qis dah boleh mengenal & mengeja beberapa sukukata.. Alhamdulillah..

tulisan Qis yang semakin kemas..hehe...selama ni kalau nak tulis nama tu teacher Qis siap bagi dot dot tinggal diorang sambungkan jer dot dot tu untuk tulis nama...tapi minggu lepas lily p sekolah Qis untuk bayar yuran bulanan Lily bagitau teacher dia..Qis dah boleh tulis nama sendiri..tak perlu tulis dot dot lagi...since hari tu Qis tulis nama dia sendiri setiap kali ada ada tugasan..teacher dia pun tak sangka Qis dah boleh menulis nama dia yang panjang tu dengan baik..hehe... :)

video

Alhamdulillah..dah semakin lancar membaca..buku ni dari sekolah dia..teacher tak ajar lagi kata Qis..tapi Qis dah khatam baca..hehe..maknye lah yang kena kerja keras ajar Qis membaca..setiap hari akan ajar Qis membaca..Alhamdulillah nampaknye Qis pun memang minat membaca & mudah catch up apa yang ktorang ajar...

video

Sing along with me!.. ni lah salah satu lagu peberet dia..hehe..hari-hari nyanyi ni.. :)


oppsss..macam panjang plak entri kali ni..hehe...Apa yang lily kongsi kan disini adalah sebagai catatan kenangan untuk Qis..tiada maksud apa-apa..esok-esok bolehlah dia baca balik entri ni..




Tuesday, January 28, 2014

Menternak Lemak di Tengah Malam..

Assalamualaikum...


Citer minggu lepas...masa Qis tak sihat...Malam lepas hubby balik kerja dalam pukul 11pm..bawa Qis p klinik sebab demam..batuk & selesma...Esoknye terpaksa ponteng sekolah sebab tak sihat...Alhamdulillah sekarang dah sihat sepenuhnya...

Lepas dari klinik hubby ajak makan kat restorant peberet dia..nak makan roti Naan Cheese & ayam tandoori katanye..ktorang ikut jer... :)

ni lah dia Naan Cheese & ayam tandoori peberet hubby...Sedap tau..mula2 lily tak nak makan apa2 sebab dah makan kat rumah sebelum keluar..bila rasa naan cheese ni terus order lagi satu untuk lily...hehe...macamna lah nak diet ni..ngeeeee.. :D




Thursday, January 23, 2014

Santai-Santai di Danga Bay Country Garden

Assalamualikum...



Lepas celebrate Birthday Qis...on the way balik tu hubby kata nak singgah Danga Bay country garden ni..nak amik angin pantai katanye...dah lama tak lepak2 kat pantaikan...Tempat ni memang sesuailah kalau nak santai2 ngan family...tempat yang cantik..menarik & tertarik..hohoho.. :D ..Sebelum ni dah pernah buat ENTRY berkenaan Danga Country Garden ni...

so sweet..hehe.. :D

 
Sukalah dia dapat jumpa pasir... :)

tak dapat mandi manda kat kolam ni..dapat posing pun ok lah..ahaks.. :D

kalau pergi sini tempat utama dituju tentulah kat playground ni.. Kanak-kanak & Playground memang tak dapat dipisahkan.. :) ...Mamanye lah kena layan dia..

amboi kan..main pun spek still atas kepala tu...tak nak buka pun..

Spot Qis! Dah puas main kat playground..dia ajak plak masuk kat dalam ni..
mandi bola katanye...sampai tak nak balik tau...berkali-kali ajak balik tak nak...

lagi-lagilah bila ada geng bermain..selagi yang lain tak balik selagi tu lah dia tak nak balik..


Tempat ni memang luas..macam2 menan ada...Masuk pun free jer..
sementara anak-anak main..parents pun boleh duduk2 relax kat dalam tu...

sebelum balik tu..ngajak sekali lagi p pantai..nak main pasir katanye...

seronok dia ada kawan bermain... bermain pasir ni juga merupakan salah satu aktiviti merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak..biarkan anak2 bermain dengan pasir semahunye.. :)

Matahari semakin Melabuhkan Tirainye..Indah sungguh ciptaanNya!





Wednesday, January 22, 2014

Valentino perfume.

Assalamualaikum...


Valentino perfume & deodorant Perfume bernilai RM432...

hmmmm..harum semerbak tau kedua2 perfume ni..rasa sayang plak nak pakai..haha..soft jer bau dia & yang penting tahan lama..Dapat ni hasil join contest yang di anjurkan oleh EhMalaysia...Lily salah seorang pemenang untuk bulan november...Alhamdulillah..!



Monday, January 20, 2014

Riadah - Sepetang Di Kota Iskandar

Assalamualaikum...


Setiap petang hujung minggu kat sini lah port lepak ktorang (kota Iskandar)..bawa Qis main beskal...kat rumah takde laman nak main..main pun dalam rumah jer..memang tak puaslah si anak dara tu main...Hujung minggu jer lah peluang dia nak main beskal puas-puas.. :)

 yeahhh..muka puas hati dapat main basikal sepuas2nye...suka lepak kat sini sebab tak ramai orang..kawasan pun luas..bebas lah Qis nak main...


Happy.. Rasa bahagia bila tengok anak gembira.. :)


 Suruh dia berenti sekejap main beskal..mama nak amik gambar.. :) nampak besar jer Qis kat sini...sungguh pantas masa berlalu..sedar tak sedar dah 5 Tahun pun si anak dara ni...mula2 buat blog ni..Qis baby lagi...sekarang dah sekolah pun.. :)

 sweet smile..hohoho.. :D

 Sweet pose Daddy & Daughter...Love you both..^^

My Small Family...nyempat lagi photoshoot..padahal Qis muka pasrah jer tu..kejap-kejap suruh dia berenti main beskal nak amik gambar...haha..sabo je lah kamu ye Qis.. :D


Nothing can be more relaxing than spending time with family..!



Friday, January 17, 2014

Shopping @IKEA...

Assalamualaikum....

 
Ikea Gift Card from kleenex Malaysia

Seronok sangat bila dapat bershopping free..hehe... Thanx Kleenex Malaysia for the gift..kebetulan turun KL tempohari teruslah ktorang terjah IKEA...rambang mata ok..haha...sampai tak tahu nak shopping  apa..main amik jer... :D

sampai2 jer si anak dara minta amik gambar dia kat depan pintu masuk ni..

peace yaw...bergambar dengan gift Card ni sebelum perabiskannya...hehe

Hubby tengah pilih-pilih barang sambil dibantu oleh si anak...
si mama tukang amik gambar jer..haha...

Letih katanye..santai2 dulu di sofa empuk ni... :)

sebahagian hasil tangkapan di Ikea... ada lagi 1 troli hubby bawa tak amik gambar..
kata free kan...kita borong habis.. :D

muka puas hati ibu & anak..haha... jumlah shopping hari tu RM850..lebih dari nilai gift card..
nilai dalam Gift Card tu RM800...jadi ktorang hanya perlu tambah RM50 jer untuk barang2
ni..memang sangat berbaloi2... ^^






Monday, January 13, 2014

Senyuman secomel kodomo Lion PA&MA..

Assalamualaikum...



Alhamdulillah ada rezeki untuk Qis menang dalam peraduan Senyuman secomel kodomo Lion PA&MA yang dianjurkan oleh PA&MA bulan 12 tempohari...walaupun dapat saguhati jer..Alhamdulillah syukur...Dapatlah hadiah saguhati bernilai RM50 setiap satu...

 untuk lebih jelas ni lah gambar yang lily hantar untuk join peraduan ni berserta
 dengan slogan kreatif..Tak ingat dah macamana slogan yang lily hantar...
Alhamdulillah...terpilih jugak sebagai slogan kreatif..hehe...^_^ 








Friday, January 10, 2014

Celebrate Birthday Qis @Seoul garden

Assalamualaikum...


Celebrate B'day Qis kat seoul garden..asyik-asyik seoul gardenkan  hehe..semestinya pilihan Daddy..tempat peberet dia ni...ktorng ikut jer...ktorang celebrate lepas qis balik sekolah hari rabu tu...Hubby memang amik cuti sempena birthday qis.. ^^


Dapat hadiah dari teacher dia..kemain happy dia balik sekolah tu bagitau teacher & kawan-kawan nyanyikan lagu b'day untuk dia... :)

SR Choc.Indulgence Cake for B'day gurl..Daddy kata untuk Qis ke atau untuk mummynye ni..hiks.. 2 in 1 lah kan..Qis tiup lilin mummy perabiskan keknya..haha.. :)

5 tahun suda..cepatnye masa berlalukan..

my small family..^^

 muaahhhhhh...we love you..sayang kamu ketat-ketat..^^

peace...^^

kesayanganku dunia akhirat..

mummy with b'day Girl..^^

cepatnye lilin tu cair..tu mummy tolong tiupkan...

kegembiraan terpancar diwajahnye.. Hati senang melihat anak gembira.. :D

Daddy yang semangat memasak.. :D

mummy plak sibuk melayan qis berposing.. :)

sebelum balik posing2 dulu.. ^_^

Birthday gift from daddy...Basikal & Kasut pink.. :) ....Hadiah dapat awal sebelum B'day dia lagi...