Monday, October 20, 2014

Qis & Koleksi Buku Cerita...

Assalamualaikum...

Pejam celik..pejam celik..dah 5 Tahun 9bln lebih dah budak cengeng ni..masa kecil dulu kuat menangis..asyik nak ngempeng jer kerja dia..tu yang ktorng panggil dia cengeng..hehe..tapi sekarang Alhamdulillah..dah tak cengeng..mudah diurus dan membesar dengan sihat bagai juara.. ^_^

Masa umur 4 tahun lebih masih pelat..risau jugak dia lambat bercakap...
tapi sejak dah sekolah ni..semakin petah bercakap...banyak bertanya..kekadang sampai tak terlayan pertanyaan dia dan Alhamdulillah..sekarang dah semakin lancar membaca..

Setiap kali bila keluar jalan..tempat wajib dia bawa adalah tempat ni..Popular book Store..masuk dengan tangan kosong keluar mesti tangan berisi..huhu....tak kira samada buku cerita atau pun buku-buku kerja..mesti ada yang dibeli...

kalau masuk Popular ni..mesti amik buku..then duduklah kat situ baca...boleh tahan jugak ni menunggu dia abis membaca..kadang-kadang kalau dia rasa buku tu macam menarik dia suruh beli lah..kalau tak dia baca kat situ jer...

Antara koleksi buku cerita si anak dara...sekarang ni bajet untuk buku citer maknye memang takde dah...keutamaan bajet untuk buku citer dia jer..hehe...semua buku-buku cerita ni dah abis dah dia baca dan request lagi beli buku cerita baru... :)

antara koleksi Buku cerita Dongeng...paling suka dia baca citer pak pandir tu..
baca sambil tergelak-gelak..haha..

 Buku-buku cerita ni plak beli kat teacher dia..hari tu Teacher dia bagi borang untuk beli koleksi buku-buku cerita ni..suruh dia pilih sendiri buku apa dia nak..dan semua ni pilihan dia...kalau di ikutkan semua buku-buku cerita yang dalam borang tu dia nak beli..hehe... 


Koleksi buku-buku si anak..termasuk buku cerita dan juga buku-buku latihan...ada jugalah terselit 2 3 buah buku mak paknye kat situ..Rak buku ni dapat percuma dengan pembelian Disney Magic English warna kuning tu & CD..beli ni masa Birthday Qis yang ke 4 Tahun..hadiah dari daddy..Satu set ni dilengkapi dengan 26 buah buku & juga CD...isi kandungan yang terdapat dalam buku & juga CD ni tidak membosankan... terdapat cerita,lagu,permainan,pilihan dan padanan gambar dan banyak lagi yang boleh menarik minat anak-anak untuk belajar tanpa rasa bosan...ntah dah berapa kali dah Qis duk ulang main CD tu sampai dah hafal dah lagu-lagu , soalan & jawapan dalam CD tu..selain set buku & CD ni..terdapat jugak permainan Lego & juga Fun thinker..rasanye pernah kot lily buat Entri sebelum ni berkenaan lego & juga fun Thinker tu...banyak benda yang Qis belajar dari Magic English ni...memang berbaloi-baloilah... ^_^



Moga minat membaca tu diteruskan sampai bila-bila..
sesungguhnye membaca jambatan ilmu.. ^_^





~Sekian..Wassalam..~













12 comments :

aTieYusof Family said...

Salam Wan..wah best nya Qis ni..cepat dia pandai membaca.. suka buku plak tu..harapnya Pa'e nti mcm Qis jgk..skrg kalu beli buku banyak nya buku ultraman..haha

Cik Lieza said...

Banyaknye buku qis...boleh buat ala-ala mini library suda ni kak.. :)
amboi qis siap pakai spek tu membaca..nampakke tu..hihi..

Ena said...

Wow!!
Tahniah!
Hebatnya Qis
Tahniah juga buat mummyQis
Bila agaknya Irfan nak jadi ulat buku macam Qis ni
Patut la cemerlang ye..
Keep it up ye Qis!!

NzA said...

gud girl......Moga Qis terus mnjadi "ulat buku" ye syg.

Ema Johari said...

seronoknya bila tengok anak suka membaca ni..siap bersila atas lantai jer..

Aisya A. said...

alhamdulillah kak.. kalau terap since kecik insyaallah sampai ke besar minat membaca tu tak hilang. hehe.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

byk koleksi buku citer qis..sume pon tersusun rapi jek..buku zara sepah sana sini dah..haha

Aju Mohit said...

bagus kan lily dah terapkan minat membaca pada anak-anak, macam tulah klu diorang minat nak beli buku tu, ktorg belikan aje, janji buku tu bermanfaat kan, amboih comelnya aih dengan spek tu ehehehe

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Seronok tengok Qies dengan buku2 dia..kalau aida pon happy dapat anak asyik membaca je..Aqil dia tak suka baca..asik nak tulis n colour je..pening mommy dalam kereta asyik cari surat nak conteng..hihih

LYAfrina said...

Byk buku qis.
Sama dgn asya jugak ni. Klo msuk kdai buku mmg wajib sambar. Bku asya byk rosak kna bnjir aritu. Skarang y ade.. y baru2 je

Cik Yaya said...

as'salam..

ok la mcm ni kan..mmg kena didik ank2 mbca dri kecik..lau besau kang nk suh mmbce mmg pyh.. bgus2..^_^

mamaarifakeem said...

Qis cepat belajar kan, baru 5 thn dh lancar membaca.. gud girl.. sekolah arif, mengeja belum lagi..huu... :(
Banyak betul koleksk die,,..best =)