Thursday, February 27, 2014

Tebaloi.

Assalamualaikum..


Pernah dengar atau makan Tebaloi..? Apa tu Tebaloi..?? Orang-orang Sarawak mesti tau kan..Tebaloi merupakan makanan ringan  / tradisonal Sarawak terutamanye suku kaum Melanau..1st time lily makan tebaloi ni masa pertama kali lily balik ke kampung hubby..ia diperbuat daripada tepung sagu , kelapa parut segar & gula..rasa dia memang sedap...ala-ala rasa kelapa gitu..

 Ni lah Tebaloi...baru-baru ni abang ipar balik sarawak..balik sini mak mertua kirim kan tebaloi ni..

Sedap...buat kudapan-kudapan sambil-sambil ngadap laptop atau pun TV.. :)

 selain Tebaloi mak mertua kirim kan juga kerepek pisang & kuih sepit..

salah satu kuih fav. Qis...kuih sepit ni MIL buat sendiri...Lemak..ranggup dan
semestinye sedappp..nyum2.. ^^






13 comments :

aTieYusof Family said...

Pernah dengar ttg Tebaloi ni Wan..tapi ndak pernah makan lagi..hehe...nampak sedap jak tu! :)

Cik Lieza said...

pernah dengar..hari tu ada gak member buat entri tapi tak pernah makan lagi..asyiknye qis makan kuih sepit tu.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

sedappp ni!

Hanif Idrus said...

Tebaloi...ni memang berbaloi makan....hihihi

Anis Najwa said...

muka qis fmiliar lahh.. mcm anak cikgu anis :D

Sue Bee said...

makanan tradisi kaum SB..hehee..kalau lagi nipis, lagi sedap..krupkrup gitu..

Cik Yaya said...

salam..
xpernah dgr pun cik lily..heee
tp nmpk cam sedap je tu ^,^

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ingatkan berbaloi ker haper tadi..sedap jugek nengok tebaloi raa kelapa tu yang menambah sedap..kalo makan dpn tv kejap jer habis ni..krupkapkrupkrap tau2 jek habis...
qis...auntienak sikit kuih sepit nih

Ema Johari said...

first time ema dengar..

Aju Mohit said...

tak tau namanya tp pernah makan masa member opis balik outstation tahun lepas ;)

aisya said...

sedapnyaaaaa. kak lily ni buat sy teringin plak. hehehe.

Lily@MamaZaraZareef said...

nmpak cam kuih gulung tu rupa bentuk die..hihihi..tp yg original tabaloi ni macam tak pernah try lagi..nmpak rangup n sedap jek..^_^