Wednesday, January 29, 2014

Saya Dah Sekolah..^^

Assalamualaikum...


Baru nak buat entri tentang Qis masuk sekolah..haha..almaklumlah lately ni selalu jer BZ..
hehe.. :D . Pejam celik pejam celik sekolah dah pun si anak dara ni ha...masa mula2 berblog Qis baby lagi...How time flies...


 Sehari sebelum buka sekolah Lily gunting rambut depan dia..sedar tak sedar tersenget lah plak maknye gunting..haha..mula-mula masam gaklah muka dia..tak cantik katanye..lama-lama pujuk ok jugak dia...siap suruh amik gambar..siap peace lagi tu...hehe

 
Hari pertama persekolahan 1.1.2014.. 

sehari sebelum tu macam-macam dalam kotak pikiran lily ni..takut Qis nangis tak nak sekolah & macam-macam lagi lah yang lily pikir... padahal si anak relax jer..tak sabar nak tunggu esoknye nak p skool asyik-asyik tanya bila nak skool..bila nak skool...hehe... hari pertama sekolah awalnye dia bangun..sekolah start pukul 9pagi pukul 7pagi dia dah siap dah...sekolah depan rumah jer tu..haha...jalan kaki jer hantar & amik dia balik sekolah...

Masa Siapkan Qis nak ke sekolah pagi hari pertama tu,..pelbagi rasa ada..rasa excited..happy & sebak pun ada..huhu...tak sangka dulunya bayi yang cengeng..yang asyik ngempeng ngan maknye 24jam kini dah melangkah ke alam persekolahan..tu yang buat sebak tu..huhu....

Alhamdulillah...sampai sekarang semangat nak ke sekolah tu membuak2..Balik jer dari sekolah..kadang2 tu tak nyempat nak tukar baju terus siapkan Homework...

 tengah tekun siapkan homework..

sehari selepas dia ponteng sekolah..tetap bersemangat walaupun 
time ni tak berapa sihat lagi..siap peace.. :)

Alhamdulillah..sekarang Qis dah 5 Tahun 3 Minggu..antara perkembangan dia :-
- Dah mengenal nombor & lancar mengira dalam inggeris & melayu.
- Dah boleh mengira 1-10 dalam bahasa Arab
- Dah lancar baca doa Al-fatihah.
- Dah mengenal & baca Alif  Ba Ta hingga Ya.
- Dah mengenal huruf besar & juga huruf kecil.
- Dah semakin lancar menulis.
- Dah mengenal warna samada sebutan dalam inggeris mahupun B.M
- Dah mengenal Bentuk (inggeris mahupun B.M - e.g : Square,Rectangle,Circle & etc)
- Minat sangat melukis & mewarna.
- Yang lily sonok Qis dah boleh mengenal & mengeja beberapa sukukata.. Alhamdulillah..

tulisan Qis yang semakin kemas..hehe...selama ni kalau nak tulis nama tu teacher Qis siap bagi dot dot tinggal diorang sambungkan jer dot dot tu untuk tulis nama...tapi minggu lepas lily p sekolah Qis untuk bayar yuran bulanan Lily bagitau teacher dia..Qis dah boleh tulis nama sendiri..tak perlu tulis dot dot lagi...since hari tu Qis tulis nama dia sendiri setiap kali ada ada tugasan..teacher dia pun tak sangka Qis dah boleh menulis nama dia yang panjang tu dengan baik..hehe... :)

video

Alhamdulillah..dah semakin lancar membaca..buku ni dari sekolah dia..teacher tak ajar lagi kata Qis..tapi Qis dah khatam baca..hehe..maknye lah yang kena kerja keras ajar Qis membaca..setiap hari akan ajar Qis membaca..Alhamdulillah nampaknye Qis pun memang minat membaca & mudah catch up apa yang ktorang ajar...

video

Sing along with me!.. ni lah salah satu lagu peberet dia..hehe..hari-hari nyanyi ni.. :)


oppsss..macam panjang plak entri kali ni..hehe...Apa yang lily kongsi kan disini adalah sebagai catatan kenangan untuk Qis..tiada maksud apa-apa..esok-esok bolehlah dia baca balik entri ni..




11 comments :

Mama LEaN said...

Good job Qis..teruskan usaha..suka dengar dia nyanyi lagu ABC tu..comel jer suara dia..

:: My BeAuTiFuL wOrLd :: said...

alahai comelnyer, sekejap je dia dh besar :)

dulu masa tgk blog akak pn dia kecik lg :)

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah.. seronok membaca perkembangan Qis ni Wan.. syukur.. bijak Qis ni... harapnya pae pun begitu nti...amin!:)
belajar pandai2 ya Qis cyg...

Cik Lieza said...

Banyak perkembangan qis tu..Tahniah qis & maknye...comel jer dengar suara dia membaca..bijak.

Ena said...

clap clap utk Qis.. yeayyy! Gd Girl..

yana_popeye said...

pandainya dia membaca . lancar sangat . Alhamdulillah . semoga menjadi anak yg bijak ye

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

bagus qis nih...dia baya2 qaysara nih...lily nanti kad birthday saya siaplan...yek sorry lewat sikit

Aju Mohit said...

pandainya qis, baru sekolah dah pandai baca, ni mesti mama ajar kat rumah juga kan, itu yg bagus sebenarnya kan lily, pendidikan awal anak2 mmg penting

Miss IemA said...

Alhamdulillah.lancarnya dia membaca..bijak.

Ema Johari said...

good girl..rajin-rajin belajar yer qis

Cik Yaya said...

pndai dier ye... ^^
elok la cmtu,kanak2 cepat belajar lagi senang cikgu nak ngajar..^,^