Thursday, April 25, 2013

A Special Blogger Invite: Disney's Sofia the First Movie Screening!

Assalamualaikum...

Dua hari lepas dapat email dari Sophia Lee...Invitation untuk tayangan perdana Sofia the First: Once Upon a Princess movie..1st time dapat invitation macam ni....tapi tak pasti dapat pergi ke tak sebab....

Hi Mommies and Daddies!  Guess what?! :-D

For the very first time in Malaysia, Disney is premiering the
Sofia the First: Once Upon a Princess movie...and you, your kids, the entire family will be first to watch this before it debuts on the channels! 


More information on the movie screening in the e-invite below and attached BTW, May 11 is a Saturday (if you're wondering) and we hope you and your princesses and of course, princes too can join us at this "royal" screening.

If you're keen, please RSVP with these details (seats are limited but we'll try our very best to accommodate everyone!): 



Alahai..jauh plak nak pergi kan...tapi sebenarnye naaaaakkkk sangat² pergi...mesti Qis suka tengok citer macam ni...sambil² tu boleh lah cuci² mata kat KL kan...lama dah tak jalan² kat KL ni...bulan 5 ni memang ada plan nak p KL tapi ujung bulan 5....hmmmm...kena plan betul² ni...

p/s: Korang ada dapat invitation ni juga ke...?





Wednesday, April 24, 2013

WW :: Menyamankan Tekak..

Assalamualaikum...


nyum²...kelazatan yang tak terkata..hehe..☺.. lagi² menikmati kelazatannya ketika cuaca panas. 
Sungguh menyamankan anak tekak... :)

 Cool blog Oreo Chocolate memang awesome...
addicted sangat..bila keluar wajib beli...





Monday, April 22, 2013

Tauhu Bakar Yang Sedap..

Assalamualaikum....


1st time merasa tauhu bakar ni kat gerai Kacang pool haji...Rasa dia memang super duper yummeh...Tauhu ni diorang bakar macam bakar roti tu...Rasa dia ranggup..keistimewaannya tentulah pada tauhu tu & juga kuah sambalnye yang pedas² manis memikat ditabur dengan kacang kisar...sedap sangat² tau...Harga RM4.00...Baru tau rupanye gerai kacang pool haji ni ada cawangan kat Plaza Angsana...sebelum ni tau kat balai bomba larkin & Plaza larkin tu jer...padahal selalu jer makan kat food court Angsana ni tapi tak perasan plak ada gerai kacang pool haji ni...

makanan sampingan otak²...suka sangat makan otak² ni..besar & sedap plak tu...abis semua ktorang makan...sebiji RM 0.60...tak ingat nama gerai ni tapi sebaris dengan gerai kacang Pool haji...

Si anak dara plak nak makan Nasi ayam...nyum²..sedapnye..^^






Friday, April 19, 2013

TQ Wanista MY...TQ Jacobs || TQ Colgate....

Assalamualaikum...

Bulan lepas ada join giveaway kat page Wanista MY untuk peraduan Jacob's cracker...peraduan dia senang jer..just Like..Share & jawab dua soalan yang diberi...seramai 25 pemenang  akan dipilih secara random untuk bekalan sebulan Biskut Jacobs...

*picture from wanistaMY

Alhamdulillah..lily antara salah seorang pemenang bertuah...Hadiahnye dapatlah sekotak Biskut Jacobs ni...sekotak ye..bukannye semua ni..hehe..☺..sekotak tu ada 24 paket bekalan untuk sebulan.. Alhamdulillah..rezeki...Biskut Jacobs ni memang Biskut pilihan ktorang...Qis suka sangat makan biskut ni...TQ wanistaMy & TQ Jacobs..^^


Rabu lepas dah terima hadiah dari Colgate untuk peraduan Colgate Optic White..pernah buat entri ni di sini..Hadiah dia berupa 1set Colgate Optic jewelry cases limited Edition...Comelkan kotak ni...☺

ni isi dalam box tu..Colgate Optic Toothpaste..colgate 360 optic White tootbrush & Colgate optic White Mouthwash...Sebelum ni pernah pakai colgate optic white ni...tapi lily ada masalah.. seminggu guna colgate ni mulut Lily diserang ulser...nak makan pun susah...terus stop guna colgate ni..ntahlah kesan dari colgate ni ke atau memang time tu ulser nak menyerang...so hubby lah yang pakai..Hubby guna ok jer...takde masalah...bila tanya kat hubby ada perubahan ke tak gigi tu...dia kata adalah sikit.. hehe...☺...










Thursday, April 18, 2013

Berdua...

Assalamualaikum...

Semalam melayan permintaan si anak dara nak makan kfc...setiap minggu pun kfc jer si kecil ni...nasiblah bukan hari² request nak kfc...kalau hari² nak jenuhlah nak layan....lagi² rumah ni dekat dengan kfc...

nak p kfc dengan syarat kena siapkan keja dia dulu...kalau tak siap takde kfc..hehe..laju jer dia siapkan...siap satu helai ni..terus laju² cakap ' siap suda..jom p AC(read kfc)'...☺

 berdua sahaja..daddy keja..

 Request nak makan nasi ayam & cheezy wedges...sedapnye dia makan..oppsss tak perasan Qis guna tangan kiri..tangan sebelah duk pegang Barney dia..semenjak ada Barney tu..p mana² mesti nak bawa...

pandai plak tu request nk makan kat tingkat atas sebab ada benda ni...perut kenyang..hati senang...main sampai puas...dia seorang jer yang main kat situ...dah puas main pandai juga dia ajak balik..hehe..☺





Wednesday, April 17, 2013

WeChat...

Assalamualaikum....



Korang semua mesti tau kan apa tu Wechat...Lily jer kot yang ketinggalan..hehe...☺...Apa tu WeChat?? ...ia merupakan satu applikasi yang membolehkan kita berkomunikasi dengan family..kawan-kawan secara percuma tanpa had...bila² masa di mana² sahaja asalkan line internet ada...Seronok sangat ber Wechat ni...

Boleh text mesej.. video Chat..boleh berkongsi gambar melalui fungsi moment..banyak icon  yang comel²...dan yang paling best tu..kalau malas menaip mesej panjang² boleh jer hantar voice message (Hold-To-Talk)...cakap banyak² then send..nanti orang yang terima mesej tu boleh lah dengar suara kita...



ni conversation Qis dengan cousin dia kat Sabah..hehe..Qis pun kemainlah dia..
time maknye ber WeChat dia pun sibuk nak berWechat jugak...duk lah asyik suruh dengar suara dia balik pastu gelak dengar suara dia sendiri...haha....comel jer dengar perbualan diorang..☺



Jom berWeChat...add WeChat lily : lilyosman....


 http://www.wechat.com/en/







Monday, April 15, 2013

Sepetang di Kota Iskandar..

Assalamualaikum...


hujung minggu santai² di kota Iskandar Pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor...Tempat ni  sangat luas & cantik macam kat Putrajaya...tapi tak ramai orang..kalau nak pose syok sendiri pun tak lah segan sebab takde orang yang tengok..hehe..selalu jugalah time hubby cuti petang² datang sini sebab nak main heli dia tu..sambil² photoshoot si anak dara...

Cantik dan luas...

Jom layan gambar² si anak dara..☺..

 
amboi gelak...ntahlah apa yang menggelikan hatinya ni sampai gelak macam tu..hehe..

 posing bajet comel letewww.. ;p

 senyuman manis..☺

Ayu nye...☺..tengok mata tu hitam dah gara² mekap..hehe..

amboi²...☺ ..

gurau senda mama & anak..☺..hari tu ada yang komen apasal Qis ni ketawa ceria sangat...hehe..tipsnya..bagi geletek dia..nanti gelak sakanlah dia tu..hehe...☺








Friday, April 12, 2013

Giveaway Perfume by maszmadi.blogspot.com

Assalamualaikum....

Hari ni nak join GA yang di anjurkan oleh Mas...
Nak join & ingin mengetahui sayarat²nya sila Klik pada Banner di atas...
Hadiahnya tentulah perfume yang ditaja khas oleh houseofdiza.blogspot.com
GA berlangsung dari 08.4.2013 - 14.04.2013..
Jom join sekarang..^^



Thursday, April 11, 2013

Nivea Pure & Natural..TQ Nivea..!

Assalamualaikum...


Jumaat lepas terima hadiah dari nivea berupa rangkaian produk terbaru Nivea Pure & Natural bernilai RM100...hadiah ni adalah kemenangan dalam contest cover photo yang dianjurkan oleh Nivea...
pernah buat entry ni di sini...


 Nivea Pure & Natural..

ni lah antara hadiah²nye...Cleansing lotion..cleansing toner..lotion.. lipgloss..moisturising day cream..deodorant & facial cleansing wipes..sedap jer haruman nivea pure & natural ni...baunye yang segar mengandungi bahan² semulajadi...paling suka losyen tu...mudah menyerap & haruman yang segar berpanjangan...TQ Nivea..^^





Wednesday, April 10, 2013

WW::Mama-Daughter Bonding Time^^

Assalamualaikum...


your smile..your laugh light up my day...
#Love this moment...



Tuesday, April 9, 2013

Random Photo #04:

Assalamualaikum...


Melayan permintaan si anak dara nak makan twister fries tu...sedap katanye...☺..bukan melayan permintaan si anak jer..permintaan maknye jugak nak makan Big Mac tu..hehe..Dah lama tak makan kat McD..
 malam² menikmati nasi lemak ok jugak...sedap tau nasi lemak ni...tapi nasi dia sikit..rasa tak cukup jer makan..hehe..harga RM6...

Mee Rebus Hj.Wahid...tak pernah bosan makan ni sebab kesedapannya buat kita teringin nak makan selalu.. ☺

tekak teringin nak makan SR Hazelnut cake..sungguh sedap...

Kailan masak belacan cooked by me..sedap tau..ekeke..puji masakan sendiri takpe kan..ngeee... :D ..lily ni kalau sayur jenis berdaun tak berapa nak makan kecuali sayur kailan & kangkung...

menikmati cheezy wedges..sedaaapp..☺




Monday, April 8, 2013

Menang 'Share The Softness with Kleenex Natural'..Tetapi......

Assalamualaikum....



Alhamdulillah..menang dalam peraduan Softness with kleenex natural..mesti korang tau kan mengenai contest ni..selalu jer keluar kat iklan nuffnang tu...cara nak join contest ni senang jer..1st Kena LIKE lah dulu page Kleenex Malaysia..pastu join this contest dengan hanya pilih quotes kita berkenan then share kat fb..minta rakan² & Family Click quotes kita tu..3 pemenang akan terpilih setiap minggu berdasarkan Click tertinggi...contest ni berlangsung selama lapan minggu...yang lily menang ni adalah untuk minggu ke-4..


ni lah hadiahnye...SPA voucher untuk 2 orang & juga kleenex party untuk 50 kawan/family kita...tapi Lily terpaksa tolak hadiah kleenex party tu.. :( :( ..sebelum join contest ni memang tau dah hadiah dia ni..tapi saja nak join...tak sangka plak boleh menang sebab contest ni berdasarkan Click yg tinggi kan..

Terima email dari Kleenex ni  jumaat lepas untuk confirmation samada lily nak buat party tu atau tak...Party kleenex tu samada nak buat di rumah atau diluar & kena jemput kawan/family seramai 50 orang...ktorang terpaksa tolak hadiah ni atas sebab² tertentu...Nasiblah Spa voucher tu masih boleh claim...bolehlah memanjakan diri ni nanti...☺ ...


jom lah korang masih ada masa lagi nak join contest ni...hadiah pun menarik... ☺....nak join LIKE dulu page Kleenex Malaysia ni...bila dah join bagitau lah..nanti lily Click quotes korang tu...☺



Thursday, April 4, 2013

My L.O.V.E^^

Assalamualaikum....



LOVE you both so Much...♥

Suka tengok kemesraan dua beranak ni..sweet jer...Qis ni memang manja ngan daddy dia..tapi bila daddy marah sikit..terus majuk..hehe...rasa bahagia bila tengok insan² kesayangan gembira...moga kegembiraan & kasih sayang ini akan berkekalan selamanye...In Shaa ALLAH..AMIN!









Wednesday, April 3, 2013

Cintai Selagi Ada..

Assalamualaikum...


cintailah ibu selagi ada ♥

Kasih Ibu membawa ke syurga..kasih ayah sepanjang masa...sesungguhnya kasih sayang mereka tiada  tandingan...Segunung intan berlian pun tak dpt membalas jasa mereka pada kita....
* I Love you both so much...




Tuesday, April 2, 2013

Memeluk & mencium Anak

Assalamualaikum...


Kebiasaannya anak yang masih kecik suka dipeluk & dibelai ibubapa..sebagai ibubapa kita perlu memeluk anak dan mengucapkan kasih sayang kepada anak setiap hari agar anak merasa disayangi & dihargai...Bagi kanak-kanak, kasih sayang adalah apa yang dialami dan dirasainya...

Pelukan dan ciuman terhadap anak adalah sangat penting untuk perkembangan mental dan fizikal anak.. ia juga dapat membuatkan emosi anak stabil.. kasih sayang adalah hal yang sangat penting bagi pertumbuhan dan perkembangan anak. Pelukan adalah satu bentuk nyata kasih sayang itu..Teruskan memeluk dan mencium anak anda. Walaupun anak anda sihat, jangan dihentikan amalan ini...memeluk & mencium anak juga merupakan satu terapi...

 Si anak dara yang sentiasa berkepit dengan maknye 24jam sehari...Tak pernah bosan memeluk & mencium si kecil ni..walaupun bau masam sedap jer dicium...hehe..rasa bahagia jer bila dapat memeluk & mencium anak...☺





Monday, April 1, 2013

5 Tips mudah Ajar Anak

Assalamualaikum...

Bergelar ibu bapa sekaligus memberikan kita satu jawatan sebagai pendidik...Bila si kecil semakin membesar pelbagai kerenah yang bakal ibu bapa hadapi. Malah ketika ini juga anak semakin mengerti persekitaran yang ada di sekelilingnya. Jom lihat tip mudah ajar buat anak² kita...Moga bermanfaat buat kita sebagai ibubapa dalam mendidik anak²..


Anak-anak adalah anugerah Tuhan kepada ibu bapa. Dalam menuju kepada pembesarannya mereka memerlukan bimbingan yang sempurna di samping kasih sayang. Dengan ini usaha untuk melahirkan anak-anak yang cemerlang beberapa bimbingan dilakukan pada usia seperti ini. Ikuti lima kaedah buat si kecil, iaitu:

1. Didikan
Anak-anak mempunyai potensi diri untuk berjaya. Mereka mulai belajar apa yang dikatakan perilaku yang betul atau sebaliknya. Misalnya jika mereka dididik bersikap sopan itu adalah baik, maka mereka akan bersikap begitu apabila berada dalam persekitaran orang ramai. Sebaliknya jika mereka dididik dengan nilai yang negatif apabila dewasa mereka akan menghadapi pelbagai masalah untuk bergaul dengan orang lain. Didikan yang baik akan mencerminkan sikapnya apabila dewasa nanti.

2. Dorongan
Kanak-kanak memerlukan dorongan, semangat dan pendedahan persekitaran sihat yang membantunya mempunyai daya kreativiti yang luas. Dengan didikan dan asuhan yang baik, potensi diri mereka akan mencapai suatu tahap yang memberangsangkan.

3. Interaksi
Lebih awal ibu bapa berinteraksi dengan anak mereka lagi elok untuk perkembangan anak. Malah dikatakan ia adalah faktor utama untuk membantu melahirkan anak-anak pintar. Interaksi antara anak dan ibu bapa mampu meningkatkan dan merangsang semua aspek perkembangan anak terutama melibatkan keyakinan dalam dirinya.

4. Luahan Perasaan
Anak anda semakin mengenali dirinya sendiri. Sebagai ibu bapa anda harus tahu keperluan anak anda. Rapatkan diri dengan anak, luahkan perasaan kepada mereka agar mereka juga belajar meluahkan perasaan kepada anda. Carilah peluang untuk menyatakan kasih sayang kepada anak-anak. Cara ini akan membuatkan anak merasa diri mereka disayangi dan dihargai. Luahan perasaan umpama ‘terapi’ buat anak yang ingin dirinya diberi perhatian selalu.

5. Berdikari
Menyediakan anak-anak yang bersikap berdikari, ibu bapa perlu memberi latihan, bimbingan dan pengawasan berterusan. Ia adalah usaha untuk menyemaikan tabiat dan nilai baik untuk menguruskan diri sendiri. Tanamkan keyakinan dalam dirinya bahawa dia boleh melakukannya tanpa bantuan orang lain. Berikan kata-kata semangat untuk sebagai dorongan kepadanya. Sikap berdikari ini mampu mengasah dirinya menjadi seorang berani dan yakin diri dalam melakukan sesuatu.

~sumber : PA&MA~


Sentiasa berusaha & cuba yang terbaik dalam mendidik anak²...moga anak² kita semua menjadi anak² yang cemerlang dunia akhirat..AMIN!