Wednesday, February 27, 2013

WW:: Makan²..^^

Assalamualaikum...

 Salam Rabu...
Makan untuk Hidup.. ☺..Syukur Alhamdulillah masih dapat merasai nikmat makan..^^

Laksa mee kari..kuah laksa tu sangat sedap..makan sampai licin.. ☺

Mee suah..pernah buat entry tentang mee suah ni..makan di tempat yang sama...
rasanye sama juga..Sedaaappppp..^^

Nasi beriyani berlaukkan ayam masak kari, ikan goreng & sayur campur..fav Food hubby..kalau makan kat mamak ni lah yang dia selalu order..sedap katanye...

So goooodddd..idamanku selalu..dimana² sahaja..bila² masa..☺

Kaya Ball..kesukaannya juga...beli 5biji..3biji dia makan..1 untuk mama 1 untuk daddy..☺

Cool Blog yg betul² cool..setiap minggu kalau keluar mesti beli ni...macam ketagih dah..
pilihan utama tentunye Oreo Chocolate w/o pearl..yummeh..^^






Monday, February 25, 2013

Suprise From Sasha Basir

Assalamualaikum...

Amboi tajuk kemain kan..retis bagi suprise tu..ngeeee.. :D ...
korang mesti kenal kan siapa tu Sasha basir...

Jumaat lepas terima ni...Abang posmen ketuk pintu kuat sangat..terkejut ktorang kat dalam..
dah lah time tu Qis nak tido...terus segar mata budak tu bila dengar pintu di ketuk dengan kuat...
bila terima sampul ni..nampak nama pengirim Sasha Basir...terus teringat bulan 1 tempohari lily ada join Giveaway kat Blog dia...just email nama , tel.no, IC & address..ni betul² suprise sebab sasha takde announce nama pemenang yang bertuah...email pun takde...ingatkan takde rezeki nak menang ni...tau² jer hadiah sampai kat rumah...maybe dia sibukkan kan...agak² apa yang ada kat dalam sampul tu.. ☺


ni la hadiahnye...RM50 Voucher tesco..lily antara  2 orang yang bertuah memenangi Voucher ni...Alhamdulillah rezeki...Boleh lah shopping apa² yang patut..☺...selama duk kat sini baru sekali
 pernah shopping kat Tesco...selalunye ktorang Shopping kat Aeon & UO jer...btw TQ Sasha for choosing me as one of the Lucky winner..(Bajet Sasha Basir baca entry ni..ngeeeeee..☺)





Thursday, February 21, 2013

Mendidik Anak..

Assalamualaikum... 


Sebagai perkongsian kita bersama..Moga bermanfaat buat kita sebagai
 ibubapa dalam mendidik Anak²..

 image taken form fb

Semoga kita sama-sama dapat menjadi ibubapa yang cemerlang 
dalam mendidik anak-anak yang soleh & solehah..Cemerlang dunia akhirat..Amin!





Wednesday, February 20, 2013

WW :: L.O.V.E

Assalamualaikum..

The LOVE of a family is life's greatest blessing..




L.O.V.E your family... Spend time, be kind & serve one another.
Tomorrow is not promised & today is short.. ~unknown~





Tuesday, February 19, 2013

Masakan Pengikat Kasih Sayang

Assalamualaikum...

Mak kata nak 'ikat' suami kena 'ikat' perutnya dengan air tangan kita...☺...lily ni tak reti sangat jugak lah masak..masak yang simple² tu boleh lah...tapi kata orang..walaupun simple..bila di masak dengan penuh kasih sayang...masakan yang simple akan menjadi lebih istimewa..betul tak..?☺...makan pun boleh bertambah²..^_^

Ikan Cencaru masak sambal berlada..tak nampak dah rupa ikannye..hehe :)

 Udang masak sos berlada..

 Udang goreng butter..fav si anak dara..

Menu wajib setiap bulan...hubby suka sangat makan soto ni...setiap bulan mesti suruh bini 
dia masak soto..simple jer yang penting suami suka.. :)

Begedil..dimakan bersama soto..

Chicken Wings Grill..beli yang memang dah siap diperap..tinggal untuk di masak jer..sedap tau..☺


image taken from fb..

Masakan isteri pengikat kasih sayang..^^







Monday, February 18, 2013

Wood Toys

Assalamualaikum...

Happy monday uols...^_^

Setiap kali keluar ada jer 'cukai' yang di kenakan oleh si anak dara..hiks...Baru² ni minta beli
 benda alah ni..Wood toys...best jugak main benda alah ni...bukan Qis jer yang main
 kadang² mak pak nye juga main mengalahkan Qis..hehe..☺

Asyik dia bermain dengan benda alah ni..bila dah abis susun semua ni...pastu jatuhkan
kayu yang 1st tu nanti yang lain² akan rebah...nice..^^

Tapi bila dah rebah anak dara malas nak susun balik..cara yang mudah susun macam ni jer lah..☺ ..
takpe ni pun salah satu pembelajarankan..menghubungkan sel sel otak untuk berpikir cara nak
 menyusun benda alah tu...dengan erti kata lain..bermain sambil belajar..☺








Saturday, February 16, 2013

WS :: Love & Laugh..^^

Assalamualaikum...

Happy weekend uols...Moga hari ni adalah hari yang ceria buat korang...





I love the both of you..♥

LOVE as much as you live...and laugh as much as you breathe.. ^_^





Friday, February 15, 2013

Menang Produk Lancome Bernilai RM500

Assalamualaikum...

 Alhamdulillah..menang produk Lancome bernilai RM500 dalam peraduan "In love" moment photo contest yang dianjurkan oleh Lancome..sangat teruja & gembira bila dapat tau lily antara 3 orang yang terpilih memenangi contest ni...Thanx Aju  bagitau lily menang contest ni...lepas Aju bagi tau tu..cepat² buka page lancome...sebab petang tu memang tak online sebab keluar jalan² cuci mata..☺..happy bila nampak gambar ktorang..hehe.. ☺

 ni lah gambar yang lily pertaruhkan...tak sangka gambar ni memikat hati juri..
maybe gelak Qis tu kot yang menambat hati diorang..hehe.. Alhamdulillah..ada jugak rezeki.. 

 Aritu ada jugak join contest nestum My Perfect Morning..
Alhamdulillah  ada rezeki menang consolation..tapi sampai sekarang pihak
nestum belum bagi respon pun macamana nak redeem hadiah ni...rasanye ramai
jugak kawan² blogger yang menangkan



bertambah semangat nak join contest thru fb.. :)






Thursday, February 14, 2013

Doa² Amalan untuk Anak..


Assalamualaikum...


Perkongsian kita bersama..Doa² Amalan untuk anak agar anak menjadi soleh, cemerlang, lembut hati.. Mari kita sama² amalkan..Sesungguhnye doa ibubapa tu  kan berkat..Hanya padaNya kita berserah setelah berdoa dan berusaha..



image from fb


Setiap ibu bapa pastinya kita  inginkan anak²  kita menjadi insan cemerlang dan terbilang di dunia dan di akhirat.. In Sha ALLAH moga anak² kita menjadi anak yang soleh & solehah & cemerlang dunia akhirat..AMIN..!





Wednesday, February 13, 2013

Kenangan Di Sarawak

Assalamualaikum...

Entry yang dah lama dalam draft..baru nak publish.. :D
Gambar² masa bercuti di Sibu Sarawak last year...Rindunye kat kampung halaman hubby..
suasana yang sungguh tenang & mendamaikan..

Suasana di kampung Hubby...Dalat ,Sibu...

Budak ni suka sangat duk kampung..siapa jer yang jalan semua dia nak ikut..
lagi² bila dapat naik perahu..sukanye dia..

 Budak yang kuat jalan...ni nak tolong nenek kat sawah..tolonglah sangat..☺

 Bersiap sedia nak turun ke sawah..sempat lagi posing..
amboi kaki tu silang kemain..tapi selipar tu terbalik..☺

Dah balik dari tolong nenek di sawah...letih nampak..

kena tinggal oleh daddy..suka sangatkan naik perahu...hehe ^^

amboi posing tu...☺

ni takut kena tinggal...orang p hantar barang jer dia sibuk nak ikut..

ni kat bandar Sibu dah..posing² sebelum balik Johor..


Bulan 5 ni abang ipar kawin..tapi tak pasti lagi dapat balik ke tak sebab keja hubby ni susah nak dapat cuti..nak apply cuti pun mesti dua bulan sebelum...






Tuesday, February 12, 2013

M.A.M.A

Assalamualaikum...




Cinta seorang ibu kepada anaknya tak dapat dibandingkan oleh apapun didunia...~










Monday, February 11, 2013

Kami Buddyz..^^

Assalamualaikum...

suara berbeza pilihan sama..fahami jiwa tanpa suara..
Kami Buddyz..Takkan terpisah..^^

 A daughter is just a little girl who grows up to be a friend..
A daughter brings sunshine to brighten your day...
A daughter brings joy through her loving ways...
A daughter is a blessing that comes from above...
A special and beautiful treasure to love...

Selamat Bercuti Uols..& Selamat Tahun Baru Cina kepada yang menyambutnya...Kemana jer korang cuti² ni..lily macam biasalah duk rumah jer melayan kerenah si jantung hati...nak keluar pun tak dapat sebab hubby kerja...


Happy Holiday..Enjoy Your time off during the holidays...^^






Friday, February 8, 2013

Hidup Penuh Dugaan

Assalamualaikum...

Salam Jumaat mubarakah...

Sekadar perkongsiaan untuk kita bersama...Sesungguhnye kita sebagai manusia memang tak lepas dari segala masalah and dugaan dalam hidup..Namun dugaan itu akan mematangkan kita & masalah itu
akan menjadikan kita lebih hebat dari yang sebelumnya...




'Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan,
dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan (Al-Anbiyaa':35) '


Tiada seorang Muslim pun yang ditimpa sesuatu yang menyakitkan berupa penyakit
atau lainnya, melainkan kerananya Allah akan menghapuskan keburukan-keburukannya
 sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya. (Hadis Riwayat Bukhari)


Semoga kita semua sentiasa bersabar, mengingati Allah dan berdoa selalu di dalam menghadapi apa saja bentuk ujian yang mendatang....Percayalah sesungguhnya ALLAH menyayangi HambaNya..







Wednesday, February 6, 2013

Hadiah Dari Teman Blogger

Assalamualaikum...

Mengabadikan pemberian dari teman blogger...
Thank you so much  buat Waniey & Shida atas pemberian yang sangat berharga ini...

 Hadiah dari Wanieys...1set stationery Disney ....teruja Qis dapat hadiah ni..terus tak sabar² dia nak buka..☺..cekak rambut...1 keychain & FM dari Langkawi...suka sangat²..bertambah lagi koleksi FM kita...☺ & friendship note ....TQ so much Waniey..

 Qis kata 'TQ aunty Waniey'..☺ ..terus bergaya ngan cekak rambut yang comel..
bertambah lagi koleksi cekak rambut Qis...Waniey macam tau² lily suka kumpul cekak rambut untuk Qis..☺ skarang ni lily obses mengumpul cekak rambut...Asal kluar jer mesti nak beli...☺

Hadiah dari Shida..sebenarnye tak tau pun shida ada kirimkan ni untuk Qis...
kiranye supriselah ni..☺..bila check mail box  ada surat untuk lily...hairan jugak..alamat pengirim takde..cepat² buka tengok isi dalam sampul..Hair clip yang comel untuk Qis & calender pocket...
TQ so Much Shida..^^

Qis kata 'TQ aunty Shida..Qis suka'...Comelkan Qis pakai..ngeeeee..☺


Sangat menghargai persahabatan kita di alam maya..walaupun tak pernah bersua...Moga ikatan persahabatan yang terjalin antara kita akan berkekalan selamanye..In Shaa ALLAh...LOVE you all..^^






Monday, February 4, 2013

Hansel & Gretel

Assalamualaikum...


Jumaat lepas hubby ajak tengok citer Hansel & Gretel...Storyline citer ni sangat best..suka tengok aksi diorang berlawan²...sangat recomended untuk uols tengok...tapi citer ni hanya untuk 18 tahun ke atas...hampir lagi ktorang tak di benarkan masuk sebab bawa Qis...kalau tak bawa Qis nak tinggalkan dia kat mana pulak kan...nasiblah pekerja yang jaga pintu tu consider untuk benarkan ktorang masuk..Qis bukan nye tengok pun..masuk jer dalam tu citer tak main lagi dia dah tido...ngantuk sangatlah tu..lagi² kat dalam tu sejuk...sound kemain besar pun dia sedap jer tido...

Secara umumnya filem ’Hansel and Gretel’ ini merupakan kesinambungan kepada kisah dongeng Hansel dan Gretel oleh Brothers Grimm, di mana ia menceritakan tentang Hansel dan Gretel yang ditinggalkan oleh bapa mereka di dalam sebuah hutan dan pada ketika itu mereka telah memasuki sebuah rumah yang dikenali sebagai ‘Gingerbread.’

Sewaktu berada di dalam rumah tersebut, adik beradik ini telah ditahan oleh seorang ahli sihir tua dan mereka nyaris di makan oleh ahli sihir tersebut. Namun begitu, sebelum menjadi makanan kepada ahli sihir tersebut, Hansel dan Gretel telah sempat menyelamatkan diri mereka dengan mancampakkan ahli sihir jahat itu ke dalam sebuah ketuhar. Selepas daripada insiden tersebut, adik beradik ini telah menjadi berani dan menjalankan aktiviti memburu serta menghapuskan ahli sihir.

Segala konflik bermula apabila Hansel dan Gretel mendapat tahu bahawa ahli-ahli sihir bakal mengadakan ‘Perayaan Bulan Darah,’ yang mana mereka perlu mengorbankan 12 orang kanak-kanak, di mana masing-masing merupakan enam orang lelaki dan enam orang perempuan yang lahir pada bulan yang berlainan. Mampukah Hansel dan Gretel menyelamatkan kanak-kanak tersebut?

Dalam usaha untuk menumpaskan ahli-ahli sihir, tiba-tiba Hansel dan Gretel mendapat tahu bahawa ibu mereka juga merupakan seorang ahli sihir yang bernama Adrianna dan disebabkan itu bapa mereka meninggalkan adik beradik ini di dalam hutan pada suatu ketika dahulu. Apakah yang akan terjadi selepas itu? Ingin ketahui lebih lanjut, jangan lupa untuk menonton filem ‘Hansel and Gretel’ di pawagam berhampiran anda sekarang!





ktorang pergi hari jumaat..memang tak ramai lah orang...kerusi pun banyak kosong...Harga tiket hanya RM10..Buy 1 free 1..murahkan..kalau ikutkan harga sebenar berbelas ringgit jugak...hubby beli guna debit card CT Bank...ada jugak kelebihan debit card CT bank ni...tapi hanya pembelian pada hari jumaat jer dapat harga RM10 buy 1 free 1 ni..

berposing di depan poster The croods...Cantik poster ni...
Citer ni akan ditayangkan pada 21hb march 2013...


full star Rating for this movie...^^