Monday, March 18, 2013

Tips Gembira Sepanjang Hari

Assalamualaikum...

Perkongsian kita bersama untuk sentiasa ceria dan gembira sepanjang hari...Kajian sains ada mengatakan orang yang ceria dan gembira akan hidup lebih lama dan kurang berisiko penyakit jantung..Jadi..marilah kita sentiasa gembira ye.. :D

1. Bersyukur -Bersyukur kerana anda masih diberi nafas pagi ini bagi melihat matahari dan menghirup segarnya udara kurniaan Allah.Bersyukur juga kerana anda masih diberi kesempatan untuki melakukan dan menjadi yang terbaik; pastinya lebih baik daripada yang semalam.

2. Tekad Bermotivasi -Ucapkan dalam hati dan kepada diri yang anda mahu bersemangat sepenuhnya. Dengarkan dan baca bahan bermotivasi sebelum memulakan tugas.

3. Tingkatkan Motivasi Diri Dengan Mencari Motivasi Terbaik -Motivasi harus dijaga. Sekiranya ia tidak dipelihara, ia akan menjadikan kita tidak bersemangat.

4. Mulakan Dengan Bismillah -Mulakan setiap tugasan yang ingin dilakukan dengan bismillah. Bismillah dapat menjauhkan kita daripada bisikan syaitan dan perasaan was-was.

5. Mulakan hari dengan ubah sikap. Tetapkan apa yang mahu dicapai.

6. Maafkan Semua Orang -Sebelum dan selepas bangun daripada tidur, maafkan insan di sekeliling kita. Memaafkan dapat menghilangkan segala kerungsingan dan keresahan hidup.Hati juga akan menjadi tenang dan tenteram apabila kita memaafkan insan lain

-Artikel IluvIslam.com

budak yang sentiasa ceria & gembira..Bestnya jadi kanak² Hidup sentiasa Riang dan gembira tanpa perlu memikirkan sebarang masalah...




30 comments :

MarnieyZ said...

hehhe, yup. budak2 jd best takda masalah. hehehe. maafkan org selepas bgn tidur tu baru pula tau. terima kasih. :)

tekad bermotivasi, selalu buat tp ckp dgn cermin. hihihi

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah!~

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

alahai, kiutnyer Qis

suzanah sulaiman said...

Nice sharing kak...Comelnya Qis..sungguh ceria..

zaleha leha said...

Ceria sungguh qis ni..comel..:)

aTieYusof Family said...

Budak2 sentiasa ceria sbb tak tahu lg erti masalah..hehe..
Boleh dijadikan panduan agar hidup lebih gembira...TQ Wan! :)

Ratu Hatiku said...

Tq sharing ya.. :D

ieda immi said...

ekeke suke tgk qis mcm nie ..
happy aje
yee dik
TQ so much for the tips ! ;)

nens cellection said...

cantiknya gabungan gambar2 ni..nmpk mcm kembar 3..hehe

thanks for sharing kak..;)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

saya kalau takder mood atau tak happpy buat apa yang kita suka time tu misalnyer time tu rasa nak menconteng ke nak bergambar ker saya buat semua tu...automatik lepastu happy...hehe

QA's ~ mamapapa said...

inshaaAllah,sama2 kita amalkn :) comelnyaa dia :))

aimi adilah said...

nak jadi mcm qis lah..sentiase happy jeee

MrS. F!zA said...

kalo selalu ceria petua awet muda jgk tu kan..hehe

Cho Zila said...

apa juga kelemahan dan kekuranggan kita datang dari diri sendirikan... kuatkan semangat... musuh kita sebenar adalah diri sendiri..

~MommyAida~ said...

alahai..comel nya qiest ni..kalo pandang2 hari2 pon boleh buat kite tersenyum gembira kan lily... :)

Qhaifa Nur said...

setuju sangat-sangat...
bila hati gembira, hidup pasti ceria...

Ujie said...

yg saya selalu amalkan..tetapkan matlamat harian. Baru ada semangat dan rasa happy bila matlamat tercapai. :)

Aisya osman said...

Nice sharing...Comelnya Qis yang sentiasa ceria ni..

faizal shah said...

memang seronok jadi kanak kanak sentiasa jer happy macam Qis.. :)

Aju Mohit said...

tips tang sangat berguna, memang kan lily seronok tgk budak2 happy memanjang, kita stress pun jadi lega tgk diorg ni

maszmadi said...

betul tu..... setuju sesangat dengan tips tu.....

aisya said...

comel sgt Qis ni.. hehe.. geram tgk..

jadi mcm peter pan.. tak membesar.. hehe

Cik Yaya said...

salam cik lily.. =)

tips yg bguih nii..hehe..
tp lau ade bby/ank,tiap hari pon ceria..^_^

bila pula yaya ni..heeee ;p

Mime MF said...

yg no.6 tuh ustazah selalu sebut....untuk dptkan hati yg sentiasa tenang & gembira...:)

Ema Blog said...

nice tips..tgk qis tahu keceriaanya bagaimana,

Cinta Misteri said...

nice sharing....alhamdulillah....
gembira psti membawa bahagia ♥

Shida Radzuan said...

nice sharing kakak :)

Ena's Palace said...

Kalau dpt ku putar semula masa...akn ku pilih menjadi kecik semula...hehehe

Izan Ishak said...

geram sangat tgk qis yg sentiasa ceria tu!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice tips