Tuesday, January 22, 2013

Ngarku

Assalamualaikum...

Ngarku.....*picture from google..

Akhirnye dapat jugak merasa ngarku ni...sebelum ni memang tercari² kat mana ada jual tapi tak jumpa... baru² ni p jusco bukit indah...berlambak jual kat situ...biasanye buah ni dijual musim perayaan cina...

Ngarku yang dah dibersihkan kulitnye..lepas tu potong nipis² buat kerepek..

Ngarku yang dah siap untuk dimakan...nampak macam potato chips...rasa dia sangat sedap...
lebih sedap dari kerepek ubi...makan sekali nak lagi...makan..makan..sedar tak sedar abis semangkuk..☺


Tapi kan yang tak bestnye..bila ngarku ni dah nak masak..dia meletop²...memang macam tu ke...? bila meletop² tu suruh hubby yang take over menggoreng...nasib dia nak..☺





33 comments :

Cho Zila said...

nak buatler sementara masih der dijualni...

ct cheery said...

ngarku tu apa??ubi keladi ke???

Ujie said...

Ngarku ke ngaku?
Saya tau dari blog tihara..dia ada try tanam pokoknya.

Kalau tak silap ia dikenali jugak sbg sengkuang cina. Kalau kat jusco mmg ada, tp tak penah try beli.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Kak Ujie :Masa beli tu diorg tulis Ngarku..tapi ada jugak orang kata Ngaku...tak tau yg mana satu...ye dalam bahasa lainnye dikenali jugak sbg sengkuang cina..

CT Cheery :Ngarku/sengkuang cina..buah ni musim perayaan cina jer boleh dapat..rasa dia macam ubi jugak..

adarnadzmie said...

akak ada beli gak buah ni...nak test buat kerepek...:)

Naemah Abdul Malek said...

yeayyy lily pun wat ni gak ek..sama la umi pun baru wat...tang meletup tu tak tau la plak sbb umi tak dek meletup tu ...tapi best kan buah ni, lemak2 kan :)

Azlinawati Jamaludin said...

slalu pangil sengkuang cina x tahu plak ade nama lain pastu bleh wat kerepek..hurrmm nak cuba la pasni. ^_^

Qhaifa Nur said...

smlm akak pun goreng ngarku...memang sedap tapi tak meletup pulak....

Deq's Qienz said...

xprnh mkn la mumy qis..buah apa tuh..huhu

ieda immi said...

bilelahhh akak nie nak merasa makan nie .. huhu memang kena cari nie ! ;)

Izan Ishak said...

wahhh... lily pun dah buat kerepek ngaku ye. izan jugak yg blm try lagi smpai skrg. asal pegi je mmg ternampak tapi nak beli asyik tak terbeli...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

ntahlah napa lily goreng dia meletop² plak...huhu...

aTieYusof Family said...

1st time dengar nama ni Wan..hehe..
mcm potato bila sdh digoreng kan?..:)

Harith Iskandar said...

pernah jg mkn,mmg sedappp.goreng meletup2 tu sbb air dia keluar kot

Ratu Hatiku said...

baru tau psl ngarku nie...mmg skrg musim CNY ada jualkan...nnt nak cuba beli sikit :D

Miss Zahirah said...

ni family ubi ke? xprnh dgr la kak..

Hanida Moss said...

First time dlm hidup dgr nama ngarku. Wow.. :) gambar 1st macam sengkuang je tgk hihi..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

bab2 meletup ni yang takut...ni...hehe org cina selalu beli buah ni...

MrS. F!zA said...

ngaku ni blh bt bisnes kerepek..kompom laku sbb sedapppp

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

hihi, dh start dh projek ngarku raya cine ni..
thn ni kite tak start lg,
tadop permintaan.. hehhe

Hanim Irsyad said...

ape tuw ngarku. xpnh dgr pown. huhu

hana hadi said...

macam sengkuang cina plak..hehe xpernah makan ni

Ema Blog said...

first time dgr nama buah ni..

ct cheery said...

owh..sengkuang cina upanya..hehe

diana said...

sedap..nak sagat tu yang malas tu..heheh

LYAfrina said...

musim ngaku kembali..
tp dr last year l, lya x pnh2 cuba lagi..sedap ke ??

aisya said...

tak tau pulak ngarku tu nama dia..

Fieza79 said...

Ngarku...dgr dn tgk je...try lum pnh....mmg sdp kot sb rmai sgt bercrita ksedapan ngarku...

rohayu osman said...

1st time dengor.. nampak mcm sedap.. boleh cube..

Lily@MamaZaraZareef said...

memang sdp sgt kan ngarku ni. kalau mkn sebalang pon x puas. tp,kite x pernah try wat sendiri. slalu beli readymade je..huhu

maszmadi said...

rajinnyer menggoreng... nak sikit bleh?.. hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

hr tu mmg nak beli dh kat mall nk tery buat kerepek ni ntah caner sopink yg len sampai telupa nak beli hehehhe

Shida Radzuan said...

wahhh shida first time dgr nih..cmne leh xtahu ni..nnt g cari lah :)