Thursday, June 28, 2012

Char Kuey Teow Yang Marvellous... ^^

Assalamualaikum....

Sebelum ni memang tercari2 kat mana jual CKT yang sedap..akhirnya jumpa juga dalam aktiviti jalan2 cari makan ktorang tiga minggu lepas...Gerai jual CKT ni rasanye baru buka...sebelum ni memang takde...Nak terangkan lokasi gerai ni..lily tak seberapa tau tempat ni..walaupun dah bertahun duk kat Johor ni..tak tau lagi nama2 tempat kat sini...


pergghhh...memang terbaiklah CKT ni...sampai sekarang masih terasa lagi kesedapan dia.. :) ....CKT special harga RM9..kuah dia tu pekat & sedap sgt2...
CKT Biasa..Harga RM6..tapi lebih kurang jugak macam CKT special..udang besar2 & kerang pun banyak...yummeh..~







Wednesday, June 27, 2012

Model Cilik Beraksi

Assalamualaikum...

Bila model Cilik beraksi...Sekarang ni sangat susah nak suruh Qis berposing...bila suruh posing ada jer benda lain yang dia buat..selalunye nak kena 'ugut' dulu..kalau tak nak posing jom kita balik...terus jer dia beri kerjasama..hehe....gambar beberapa minggu yang lalu...bawa si anak dara ni jalan2 kat puteri harbour...1st time jalan2 ke sini...

Gaya menggoda...mummylah tu yang ajar.. :D

Comel letteww.. :)

Dah besar dah anak dara mummy ni.. ~
gaya manja menggoda..^^




~sayang kamu ketat-ketat ~ ...


Tuesday, June 26, 2012

Mee Rebus Hj.Wahid

Assalamualaikum...

  Mee Rebus Hj.Wahid yang agak femes kat JB ni..orang2 JB mesti tau kan..Bertempat di Plaza Angsana JB..setiap kali makan kat sana mesti beratur panjang..ramai yang suka mee rebus ni sebab rasa dia yang sangat marbeles..!

pergghhh..yummeh2...RM3.50 sepinggan....kuah dia yang sangat pekat..ditaburi dengan bawang goreng yang raggup, potongan lada hijau, keropok, tauge & telur...Setiap kali ke Plaza Angasana mesti tak melepas untuk menikmati mee rebus ni...rugi kalau tak cuba..~


Monday, June 25, 2012

Semakin 'sihat'...

Assalamualaikum...

Dah seminggu blog tak berupdate...My hubby & si anak dara ku tak sihat...kena berikan tumpuan lebih kat diorang.... Hubby tak sihat gara2 jumaat(15.06) buat operation gigi...buang gigi Bongsu..alahai..sian seminggu sakit tak boleh makan nasi...just makan bubur & sup jer...bila hubby citer pengalaman dia operate gigi kali ni..ngilu lily dibuatnye..tahun lepas pernah juga operate gigi bongsu sebelah kiri..tapi kali ni lagi teruk...yang buat pembedahan kali ni doktor pakar klinik Pakar Pergigian HSA...hubby kata ada bahagian tulang kena potong...erkk..takut dengar...Qis plak bila daddy dia sakit..dia pun sakit sama..adoilah...sehati sejiwa betul....

Alhamdulillah...sekarang kedua2nye dah semakin sihat....

Sian dia..seminggu tak kluar jalan2..dah lama juga rasanye tak 'menembak' aksi2 si cilik ni...


Tapi yang sebenarnye tajuk di atas tu adalah merujuk kepada mummy...yang semakin hari semakin 'sihat' a.k.a semakin berisi.. :D ...macam tak percaya jer dengan berat badan sekarang ni...tapi tu lah kenyataan yang harus dihadapi..kalau dulu pakai baju saiz S sekarang pakai saiz M & L ...sekarang ni ntahlah...selera makan semakin bertambah...macamanalah nak diet...perut cepat jer terasa lapar..

semakin 'sihat' ...takpe lah yang penting kita happy & hubby sayang.. :P (nak sedapkan hati sendirilah tu ... :D )


Tersengih2 hubby baca ni...hikhik.. :D    (sumber : dari FB)




UPDATE : Semalam & Hari ni lily ada BW & tinggalkan komen kat blog kawan2 tapi bila lily check balik komen2 yg lily tinggalkan tu ilang...napa erk..lily problem ke @ blogspot yg problem skrg ni...tapi tgk kawan2 lain tinggalkan komen ok jer... Aju , nens & kak Nza ,Ujie...lily ada tinggalkan komen kat  entry korang tadi tapi komen lily tu dah ilang...blog kawan2 yg lain pun lily ada tinggalkan komen..tapi tak tahulah kalau komen tu ada @ ilang... :(

UPDATE : Problem dah settle...tadi guna Chrome ada masalah..skrg guna Mozila baru Ok..

Monday, June 18, 2012

Setiap Hari Sayang...^^

Assalamualaikum...


Masih belum terlewat nak ucapkan Happy Fathers Day to all daddies terutamanye buat ayah...Thanx for everything you have done to us..love u so Much...

Buat Hubby..selamat hari bapa..moga kamu dapat menjadi ayah yang terbaik buat anak anak kita... Love u..^_^












Thursday, June 14, 2012

I Need You Mask & Eyeshadow From Etude House

Asslamualaikum...

Dua minggu lepas jalan2 kat CT Square...setiap kali ke sana mesti tak miss jenguk2 ke Etude House Outlet..suka masuk kedai ni sebab kedai ni comel..lagi2 kaler dia pink & putih kombinasi warna yg sesuai sejuk jer mata memandang... Barang2 kat kedai ni pun comel2..

Masa ni Etude House tengah Sale..so barang2 ada yg less sehingga 50%...Produk Etude ni boleh tahan jugalah harga dia...

Tengah belek2 barang kat sana..terpandanglah mask ni..macam tak caya dengan harga dia..Normal price RM6.90 sekeping..harga Sale RM15 untuk 5pcs..so terus grab 10pcs...Pakai mask ni 2 3 kali seminggu...nak jimat lily guna 2 kali jer seminggu...hubby pun pakai juga.. :) ...bila pakai muka terasa segar & lembab..best jer rasa...guna 20 - 30minit..lepas tu massage muka dengan lembut....

terbeli jugaklah eyeshadow yang comel ni...kecik jer bekas dia...comel bentuk2 Love tu kan...eyeshadow ni jenis shimmery tapi pakai ok jer tak bertabur...warna dia pun nice...& yang penting  tahan lama...harga tak ingat dah... :-)
Lepas kluar dari Etude House..jenguk2 plak kat Bodyshop..Bodyshop pun tengah sale juga...sebenarnye nak tengok2 jer...tapi terbeli plak lipstik ni...harga tak ingat berapa..hubby yang bayar.. :) ...lipstik yang lama pun dah nak abis di kerjakan si anak dara...suka dengan warna lipstik ni..nampak natural jer..nice...tak suka pakai warna lipstik yang menyerlah...

see..si anak dara yang suka perabis makep mummy...dah sembunyikan beg mekap tu..tau jer dia kat mana mummynye letak...*gambar ulang tayang... :-)






Tuesday, June 12, 2012

Aromaterapi...

Assalamualaikum...

Kawan2 pernah tak mencuba Aromaterapi di rumah..? Tahukah anda haruman aromaterapi dapat membantu mempertingkatkan kesihatan tubuh anda!....kat rumah ni setiap malam hmmmmm wangi jer dek haruman aromaterapi ni...selain itu ia juga dapat membangkitkan suasana yang romantik.. :D

Haruman pilihan Lavender & Lavender Rose..Bau dia lebih kurang sama..tapi lavender Rose lagi wangi..& bau dia lembut & segar...keharuman kedua2nye dapat memberikan kesan aura yang menenangkan... :-)

Jika anda menghadapi masalah stress...keharuman Lavender dapat membantu anda..Menurut journal Psychiatry Research...dengan hanya menghidu haruman ini selama lima minit, Ia mampu menurunkan tahap hormon Kortisol yang terhasil semasa stress...*memang sangat sesuai untuk hubby yang kerja selalu berhadapan dengan stress...


Antara manfaat Aromaterapi :-

-Mampu untuk menenangkan perasaan seseorang yang sedang bergejolak itu kembali reda.
-Menghilangkan rasa cemas.
-Memudahkan seseorang itu tidur dengan mudah.
-Mampu untuk merawat kesedihan dalam diri.
-Mampu meningkatkan mood seseorang.
-Mengembalikan semangat percaya dan yakin dalam diri .
-Membantu seseorang itu lebih istirehat.
-Menyegarkan raut muka dari suram kepada segar.
-Memperbaiki sistem peredaran darah.
-Melambatkan proses penuaan...           Sumber: http://www.natural-holistic-health.com




Monday, June 11, 2012

Homemade :: Aiskrim Goreng

Assalamualaikum...

Sebelum ni selalu dengar tentang Aiskrim Goreng tapi tak pernah makan sebab tak tau tempat ktorg ni kat mana ada jual aiskrim goreng...kerana teringin nak merasa mcmana rasa aiskrim goreng tu..so godek2 resepi aiskrim goreng kat google..terjumpalah resepi aiskrim goreng ni kat My resepi...Tengok cara2 nak buat tu macam senang jer..bahan pun tak banyak pakai...so tanpa berlengah2 misi membuat Aiskrim goreng pun bermula..^__^

Bahan2 yang diperlukan : Roti Gardenia, Aiskrim & Minyak untuk menggoreng...

Cara membuatnye : Ambil 2 keping roti...gelekkannya bagi leper dengan cawan ataupun pengelek.
 Kemudian letakkan sekeping roti di bawah dan sudukan 1 sudu aiskrim...selepas itu tutupkannya dengan sekeping roti lagi & terapkannya pada bentuk bulat dan terus masukkan ke dalam peti ais selama 2-3 jam ( lily biarkan selama 7jam baru goreng..)... Kemudian boleh di kuarkan dan di goreng dengan minyak yang penuh (minyak biar betul2 panas) , angkat dan lap dengan tisu kedap minyak...Lily guna cawan yang besar untuk terapkan roti tu...hehe...tengoklah tak comelkan..takpe untuk ngap sendiri juga...buat 3 keping..ngam2 seorang satu..tapi Qis tak makan..diakan tak suka aiskrim ni...so mummy ngan dady bagi seorang satu setengah..hehe.. :D

Inilah hasilnye...bolehlah..hubby pun kata sedap...ranggup di luar sejuk di dalam...yummeh...jom semua jemput makan.. :D







Saturday, June 9, 2012

GA : Saya Nak Lipstik Kolagen

Assalamualaikum...


Jom  ramai2 join this GA...nak join klik banner kat atas...

Tarikh tutup GA ini ialah pada 30 Jun 2012 ( 11.59 pm)..

wish me Luck..^_^



Friday, June 8, 2012

Ayam Penyet Ria..

Assalamualaikum.....

1st time makan ayam penyet kat restoran Ayam Penyet Ria ni..Lokasi restoran ni di tingkat 3(klu tak silap) kat Plaza Angsana JB....Harga untuk Ayam Penyet ni Rm7...sup & nasi putih lain harga...Apa yang istimewa tentang Ayam Penyet Ria ini ialah ayamnya yang diperah dengan rempah sambil ditabur dengan keriuk-keriuk asli....Ayamnye yang sangat lembut & sedap jer dimakan.. :) ....highly recomended..^^

 kerana kesedapannye..makan sampai licin..kenyang..Alhamdulillah..^^

 Qis hanya makan donut jer..peberet dia tu..

alolo..Qis nampak chubby jer kat sini... :-)


Citer yang dah lama terperam dalm draft...bulan 3 tempohari..barulah hari ni nak publish...aci lah kan dari blog ni dibiarkan sepi... :D



Thursday, June 7, 2012

Rendang Ayam...

Assalamualaikum....

Cuti baru2 ni hubby dengan sukarela meng'offer'kan diri untuk masak rendang ayam....wohoooo..lily apa lagi...bagaikan orang ngantuk disorongkan bantal...hehe..takpe lah kan..ye lah setiap hari isteri masakkan untuk suami..sekali sekala suami plak masak untuk isteri & anak kan... :-)

ni lah dia Rendang Ayam yang dimasak dengan penuh kasih sayang oleh en.hubby....Bukan guna rendang instant..resepi ni hubby minta ngan member sekerja dia...sedap sehingga menjilat jari (kembanglah kalau en.hubby baca ni.. :D ).... 

Resepi ::



Wednesday, June 6, 2012

Aiskrim La cremeria...

Assalamualaikum....


Eskrem Nestle La Cremeria perisa Chocolate Obsession...sangat yummeh ok..rasa nyaman jer tekak makan eskrem ni...lagi2 sekarang ni tonsil bengkak..nak menelan pun rasa sakit...Aiskrim adalah 'ubat'  agar bengkak tonsil cepat turun...^^


Makan seorang2...ajak Qis makan dia tak nak...erk...bagus plak budak ni..biasanye dialah yang paling suka makan eskrem..tak kira siang malam dia bedal jer kalau nampak eksrem kat peti sejuk tu..maybe tak kena dengan tekak dia kot.. bagi dia rasa sikit jer pastu buat muka pelik... hmmmm..




Tuesday, June 5, 2012

Shampoo & Conditioner Mulan by Disney Princess

Assalamualaikum....

Shampoo pilihan terkini buat my princess..kalau dulu Qis adalah pengguna setia johnson baby...Since sebulan yang lalu Qis dah berpaling tadah...dek kerna tergoda dengan kecomelan Mulan ni...Bukan disebabkan itu sahaja..tapi kewangian shampoo ni juga telah memikat hati mummy *erk..mummy ke @ Qis yang nak guna ni.. :) ....Kewangiannya sangat menusuk & harum semerbak jer bila Qis pakai...Rambut Qis pun jadi lembut & wangi jer sepanjang hari...sedap jer dicium...wangiiii *dah berapa kali wangi dah ni.. :)...I like... ^^

masa untuk dia mandi mengalahkan mummy...selagi mata tu tak pedih kena buih selagi tu lah dia selak2 rambut dia macam tu...




Monday, June 4, 2012

Scott's Emulsion..

Assalamualaikum...

Dulu bermacam2 jenis Vitamin yang lily bagi kat Qis...sebab Qis ni jenis yang cerewet / susah nak makan...tu yang slim & ringan jer tu..bila orang tanya berapa umur Qis ni..semua tak caya dengan umur dia...tapi tak heran jugalah..tangoklah size mak pak nye kan.. :D....

Bila bagi dia minum vitamin2 tu siap buat muka geli...abis dimuntahnye balik...Sudahnye vitamin2 tu semua jadi perhiasan jer....sebulan yang lalu terdetik plak nak bagi dia minum Scott Emulsion...mula2 tu risau jugak dia masih tak nak minum...beli perisa oren botol yang kecik jer dulu untuk percubaan....Rasa terkejut juga bila sekali sua jer scott's Emulsion tu dia terus nak minum..siap cakap sedaaaapp...mummy apa lagi happy sangat2...tak sia2 mummy beli... :-) ...Sekarang ni tak susah dah nak bagi dia minum scott's ni...kadang2 tu dia sendiri yang amik minta lily suapkan dia....

Sott Emulsion ni memang bagus...banyak kebaikan & khasiatnye...antaranye boleh menghalang kepada jangkitan seperti batuk dan selsema. minyak ikan kod membantu sel2 epithelial di ruang pernafasan supaya sentiasa sihat dan mengurangkan risiko jangkitan organisma dlm badan...mengandungi vitamin2 utk pertumbuhan badan dan zat2 penting utk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yg sempurna. vitamin A adalah perlu untuk pertumbuhan..ianya memainkan peranan penting untuk pemeliharaan kesihatan dan kecergasan kanak-kanak dan juga org dewasa. vitamin D perlu untuk petumbuhan dan pemeliharaan tulang dan gigi yang kuat. ia adalah khasiat penting bagi pencegahan penyakit tulang lemah...

sedaaaaapppp...alahai..baru sekarang kamu kata Scott's Emulsion ni sedap ye...moga kamu membesar dengan sihat & kuat bagai juara...sayang kamu ketat2..muuahhh.. ^__^


Untuk kanak2 berumur 1-6tahun..pengambilan adalah 1sudu besar (15ml) sehari...dos jangan berlebihan ye..sebab vitamin A dan D yang berlebihan boleh memudaratkan!!



Sunday, June 3, 2012

Jom Breakfast....

Asslamualaikum...

Selamat berhujung minggu semua...nampaknye hari ni tak kemana2..hubby keja..cuti hubby dah bertukar sekarang..'weekend' bagi ktorang adalah setiap hari khamis & jumaat...

Ok...Mula kan pagi Anda dengan bersarapan... Kajian menunjukkan dengan mengambil sarapan setiap pagi seseorang itu akan jadi lebih bijak, langsing dan sentiasa berfikiran positif....so , jangan sesekali abaikan sarapan pagi anda... *erk..sekarang dah pukul 9 lebih baru nak breakfast??... :D


Secawan milo & 2bungkus biskut Quaker Oat cookies..breakfast yg ringan2 jer....*kemain lagi 2 bungkus sekali makan.. :P ...dah jadi peminat tegar dengan biskut Quaker Oat ni...stok kat rumah mesti ada...selain sedap...biskut ni juga banyak khasiatnye...

Oat mempunyai kandungan serat yang tinggi...Pengambilan oat dapat membantu menurunkan tahap kolestrol...Oat secara khusus mengandungi banyak flavonoid yang merupakan antioksidan yang 
amat berkesan untuk membantu mencegah penyakit jantung...

*jemput minum... :-)