Monday, January 30, 2012

Study Time..!

Salam..

Aktiviti harian bersama Qis...

 sshhhh...jgn bising...tgh study tu...
 penuh perhatian...Qis ni lebih suka guna pen dari pensil...bagi dia pensil..mmg dia tolak..

hasilnye...mummy puas hati..boleh bagi A++.. :)







Sunday, January 29, 2012

Breakfast

Salam...

Selamat Berhujung Minggu...Dah breakfast??

Selain mulakan pagi anda dengan senyuman...biasakan juga mulakan diri anda dengan pengambilan sarapan pagi...sarapan merupakan makanan paling penting dalam hidup  dan tidak patut diabaikan...

Menurut Mary Easaw-John, penyelidikan mendapati kanak-kanak yang mengambil sarapan berkhasiat dapat memberi lebih tumpuan dan ini membantu mereka meningkatkan prestasi di sekolah...

bubur ayam McD utk Qis..prosperity burger utk mummy...
yummeh..tapi pedaslah...

Jangan abaikan sarapan untuk kecergasan tubuh anda!! ^__^






Saturday, January 28, 2012

Tak Sihat...

Salam..

Macam terasa lama jer tak buka blog ni...ada yg rindu ke?.. :D ..Beberapa hari ni tak sihat..demam panas...sakit tekak..batuk & selesma...sian kat hubby terpaksa menjadi mr.mama beberapa hari ni...Alhamdulillah...skrg demam dah beransur baik...tapi masih batuk & selesma...mmg musim kot skrg ni...Bila dah lama menyepi ni...mood pun macam dah lari jauh ntah kemana nk buka blog ni...

Thx buat kawan2 yg sudi singgah & tinggalkan komen... & bertanyakan kabar..napa kak lily lama menyepi ni?.....lily ni memang jarang sangat sakit..tapi bila sekali jatuh sakit macam ni lah jadinye...& ada yg sangka lily menyepi sebab Qis masih demam...Alhamdulillah..Qis dah sembuh tapi jangkit plak kat lily..& harap2 lepas lily ni tak jangkit plak kat hubby...

Thx uols...nanti lily balas jejak korang ye.. ^__^






Saturday, January 21, 2012

Bila Dia Tak Sihat...

Salam..

Happy weekend & Happy Holiday..^___^

Maaf 2 hari ni tak dapat jengah blog uols..& tak dapat berkunjung balas...2 hari ni memang tak buka blog langsung..ni semua gara2..si anak dara ku yang tak sihat..biasalah..budak2 kalau tak sihat mesti cerewet...nak minta perhatian..so nak online pun memang tak dapat lah..

Sabtu lepas lagi Qis dah demam..tiba2 badan panas..tapi tak bawa p klinik or hospital..bg dia makan ubat jer..stok ubat memang sentiasa ada kat rumah...Bila malam jer..badan semakin panas sehingga 39'C...bg masuk ubat kat vontot...Tak lama lepas tu...panas dah turun..tapi batuk2 & selesma plak datang....lepas dua hari tu..tgk Qis dah semakin sihat...makan pun berselera..tapi masih lagi batuk...

Malam hari selasa tu..tiba2 plak badan dia panas semula...sukat suhu dia dah 39'c...memang cerewetlah dia time tu..di tambah plak dengan selesma & batuk...Hubby plak time tu shift malam...sms hubby suh dia balik..nak bawa Qis p klinik...lepas sms tu..hubby terus minta kebenaran balik..sementara tunggu hubby sampai tu..lily bg masuk ubat lagi kat bawah...panas dia pun beransur2 turun...Hubby kata lebih baik bawa p hospital jer kalau demam macam ni...sampai jer hospital..jumpa doktor terus doktor suruh amik darah...melalak lah si kecik tu kena amik darah dia...Alhamdulillah keputusan darah OK...

Yang susahnye ni..bila Qis demam...budak ni jenis yg takut makan ubat..time nak bg dia minum ubat tu..memang bergelutlah nak bg dia minum...bila ubat masuk mulut...pandai plak dia muntahkan semula..macamana nak cepat sembuh...sekarang ni nampak dia dah ok..dah berselera makan..tapi masih lagi nak ngendeng jer...manja lebih...

sayu & susah hati bila anak tak sihat...


Thx pada yg sudi singgah..nanti daku BW slow2 ye..sambil melayan kerenah si kecik ni...^_^




Wednesday, January 18, 2012

WW# :: Berehat Bersama Kit Kat..Besar Punya..^_^

Salam..

kemain lagi tersenyum lebar tayang gigi..makan seorang2..
sikit pun tak nak bagi dengan kita..




Tuesday, January 17, 2012

Semakin manja...

Salam....

Lama tak interprem kucing Qis kat sini...skrg dah semakin berisi..kuat makan..& semakin manja..kalau tido nak juga menyelit2 dengan kita minta dibelai2..mengalahkan tuan kecik dia.. ;)

kerja Qis lah ni...suka sangat 'mendera' kucing dia ni...macam ni lah dia..kalau ktorg baring2 depan tv tu..dia pun sekali nak nyelit masuk dalam slimut...
muka pasrah...sekali pun Qis buat dia macam tu dia lagi suka...buat muka mengada2.. :)
teman bermain..serasi bersama..^_^


Monday, January 16, 2012

Cuci Gigi..

Salam...

Nak tanya..korang pernah cuci gigi kat klinik tak?? Kalau pernah..apa yg korang rasa..ada sakit tak?? Jumaat lepas memberanikan diri untuk p cuci gigi utk kali yg ke-2...apa sebab lily kata memberanikan diri?? koz 1st time cuci gigi ni..memang sakit tau..tak tau nak jelaskan mcmana...so selepas 1st time cuci gigi tu..mmg niat tak nak buat lagi sebab lepas cuci gigi tu akan rasa gusi tu sedikit luka..nk makan pun susah...tu yang takut nak buat lagi tu..

Tapi jumaat lepas gagahkan diri juga untuk buat...sepatutnye cuci gigi ni dicadangkan dibuat 2 kali setahun iaitu 6 bulan sekali tapi kerana takut..lily dah terlebih setahun...tapi terkejut bila buat baru2 ni...rasa tenang jer..tak rasa apa2..bila doktor cakap..ok dah siap..lily macam tak percaya...tak rasa sakit pun macam pertama kali buat tu...kalau tau dari dulu lagi buat..  ;)

Ok disini lily kongsikan info mengapa perlunye cuci gigi yg lily ambil dari SINI..


Kenapa perlu cuci gigi?

Setiap makanan yang dimakan mudah melekat pada gigi terutamanya di celah-celah gigi. Walaupun menggunakan berus gigi setiap hari, keupayaannya untuk membersih secara total terbatas. Maka, tidak hairanlah kenapa setiap kali pesakit datang mendapatkan rawatan, pasti ada sahaja sisa-sisa makanan yang sudah mengeras @ kalkulus melekat pada gigi.

Kenapa cuci gigi menggunakan alat khas lebih berkesan?

Alat yang digunakan adalah skaler elektronik berfungsi secara gegaran dilalukan pada permukaan gigi. Ia mempunyai kelajuan maksimum yang mampu memecahkan segala sisa makanan yang sudah keras @ kalkulus.

Bila perlu cuci gigi?

Cadangan yang diberikan adalah dua kali setahun iaitu setiap 6 bulan sekali. Di samping mendapatkan rawatan cuci gigi, adalah lebih baik untuk mendapatkan rawatan lain mengikut keperluan seperti tampalan...

gigi sihat..senyuman menawan.. :D

Untuk gigi sihat & cantik..cucilah gigi anda..pesanan kesihatan ini dibawakan untuk anda oleh Qistinaolivia.blogspot.com.. hehe.. ;p







Saturday, January 14, 2012

Jelajah Anugerah Juara Lagu..

Salam..

Selamat Berhujung Minggu...^__^

Ahad lepas ada jelajah AJL kat plaza Angsana...ktorg pun sibuk gak pegi tgk..tapi makaiii..giler ramai orang..ktorg kluar dari rumah pukul 3pm..jln sgt2 jem..parking kat kwsn Plaza Angsana semua dah penuh..so parking kat luar..kat luar pun penuh...sampai ke hujung sekali dah ktorg parking...AJL punya pasal sangup jln jauh nk ke Plaza Angsana...

Masuk jer PA...keadaan punyalah sesak..jln pun langgar2 bahu dah...plan nk tgk artis terus jadi terbantut..tak sanggup nk berhimpit2 bawa anak kecil...Hubby jer yg beria2 nk amik gmbr2 artis...lily ngan Qis pegi Pizza hut makan..isi perut lagi baguskan...

Antara gambar2 retis yg sempat paparazzi snap..

 Aliya..cantikkan..
 Suka dgr lagu diorg bertiga ni..tgk gigi ning..putihnye.. ;)
 Naz Ahmad...Abg rambut ketak2.. :)
 ni sape erk..tak ingat nama..
 Aizat..lagu dia pun best...suka dgr semua lagu2 dia ni..
see...punyalah ramai...cer cari lily ngan Qis kat situ...hehe...time ni ktorg kat PizzaHut..tak sanggup nak bersesak2..




Thursday, January 12, 2012

Tote Bag || Hadiah Tak diduga..^^

Salam..

Tote bag...hadiah dari ZieFauzie..^_^

Sebenarnye  memang tak sangka dapat hadiah Beg ni...hari tu lily just like utk contest ini..tapi tak tahu plak yg zie akan buat cabutan bertuah untuk siapa yg LIKE...& tak sangka plak Alya comel telah memilih nama aunty sbg yg beruah..Thx Alya..muahhh...& thx juga buat mamaalya...suka beg ni..cantik..yg penting besar..senang nak sumbat segala bagai kat dalam tu...^_^






Wednesday, January 11, 2012

Cek ke-4 Dari Nuffnang

Salam...

Terima cek nuffnang yg ke-4 jumaat lepas...Alhamdulillah..
disamping berblog dapat juga side income..
Earning selama 5 bulan..walaupun tak banyak macam blogger2 famous yang lain..
tetapi ini dah cukup bagi lily blog picisan ni..Alhamdulillah....

Thx Nuffnang & kawan2 yg sudi bertandang ke blog Qis ni...sayang korang..nanti Qis belanje ye..^_^





Tuesday, January 10, 2012

Seoul Garden..

Salam..

Thx buat kawan2 yg wish B'day buat Qis..Love u all...^__^

Sambut B'day Qis bertiga jer kat Seoul Garden..ktorg sambut b'day Qis awal sehari (sabtu)...koz hari ahad tu ada agenda lain..kat seoul garden ni..korang boleh makan sampai pengsan ok.. ;p

ktorg pegi time weekend (Lunch)..Ramai..siap beratur panjang lg..Terpaksa buat reservation..
Qis tak bayar koz tak sampai 0.9height kot..Boleh tambah mkanan tu berapa kali ikut sukahati selagi tak kenyang...ktorg makan dari kul 2pm - 4pm kat situ..sampaikan ada yg pengsan..huhu..siapakah tu??? :D

saye dah 3 tahunlah.. ;p

senyuman manis dari B'day girl..

B'day Girl bersama mummy yg manis.. ;p ..Qis practice tiup lilin tu.. :)

Antara makanan yg ktorg amik.. : 
Aiskrim..semestinye utk b'day girl ni..pantang nmpak aiskrim..
ntah berapa kali ulang alik ambil aiskrim ni..
 makanan fev qis..ni jelah yg dia makan & aiskrim tu..
Banyak lagi..tapi tak amik gambar..malu konon..ramai orang.. ;p


 hubby yg gigih memasak..sampai berkerut2 dahi tu.. :)


paling suka yg ini..ayam blackpepper..sgt yummeh...


 ni lah orang yg makan sampai 'pengsan'..hehe...ngantuk sgt kot..awal bangun pagi tu..
perut kenyang..muka pun suda bolat...sebelum bertambah bolat..jomlah kita balik.. ;)









Sunday, January 8, 2012

Happy 3rd B'day..

Salam..

Hari ini genaplah usianye 3tahun..Doa & harapan kami agar kamu membesar dengan sihat..
menjadi anak yg solehah dunia akhirat & bijak pandai...
We Love U so Much..!!







Thursday, January 5, 2012

Biar mimpi Sampai Ke Bintang..

Salam..

Baru abis nonton telemovie Biar mimpi sampai ke Bintang kat youtube...sure korang dah nontonkan..lily ketinggalan keretapi lagi.. :) ...sebelum ni dok dengar orang citer tentang citer ni best..maklumlah bila citer kat ASTRO..memanglah ktorang tak dapat nonton..Since pindah rumah ritu..ASTRO tak terpasang2..bulan2 bayar..rasa rugi jer..last2 ktorg decide potong jer dulu...

Apa yang lily boleh cakap..Citer ni memang BEST...jalan crita yg sempoi...lakonan mantap elfira Loy & randi pangalila...mereka berdua sgt sweet.. :) ..Thx to Cik tetra for sharing this telemovie...akhirnye dapat juga tgk.. ^__^

Lyanzzz...

Wednesday, January 4, 2012

Thanks For Being My Follower...

Salam..

Terima kasih sudi jadi follower blog picisan ni..

Sangat2 hargai uols yg sudi follow blog ni...
Tak kisahlah samada korang  ikut setiap entry blog ini atau tak...
tetap sangat2 hargainya...& akan cuba untuk follow balik..
tapi ada juga yang lily tak dapat follow balik koz link takde...
Bila ada Link..tapi butang Follower plak menyorok..

Semoga Ikatan persahabatan di alam maya ini akan berkekalan..
Love U all..♥♥♥






Monday, January 2, 2012

1st Entry 2012

Salam..

Happy New Year 2012...
May this year bring peace & Happiness..
Tahun baru dengan semangat & azam yang baru...
Moga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya..Insyallah..^^

Berharap juga agar tahun ni..Qis dapat bertukar status menjadi kak Long..
Kesian dia main seorang2...^^ (menghitung hari melangkah usia tiga tahun..)