Monday, October 15, 2012

Kreativiti || Dia & Lego

Assalamualaikum...


Aktiviti Qis setiap hari bermain dengan menda alah ni...bila dia dah hadap mainan ni memang dia leka...kita panggil dia pun dia buat tak endah...bila dia dah selesai menyusun lego² tu baru2lah dia tarik² tangan kita suruh tengok hasil 'kekreatifan' dia ...mesti di puji ok kalau tak nanti dia majuk... :)


celik mata jer terus capai lego..tak mandi lagi time ni...baru abis sarapan..

tengah berpikir & mengimaginasikan bentuk bangunan lego yang hendak di bina.. :)

nak buat KLCC ke sayang??...dia susun tinggi² macam tu pastu roboh...
tapi tak putus asa dia buat lagi sampai dia puas hati..good job sayang.. :)

taraaaa..ni lah hasilnye...sempat lagi tu posing dengan bangunan lego hasil imaginasi nye.. :) ..dia suka bina bangunan yang tinggi² macam tu..^^

bangunan apakah ini??.. :D

Kreatif & Inovatif.. :-)


Permainan Lego ni sememangnye bagus untuk kanak kanak...ia adalah salah satu permainan yang mengasyikkan dan dapat meningkatkan kreativiti kerana ia melibatkan imaginasi dan daya pemikiran kanak kanak...permainan ini juga bukan sahaja dapat mencipta daya kreatif mereka sendiri tetapi juga dapat memperkembangkan lagi kemahiaran kognitif mereka...





32 comments :

MrS. F!zA said...

woaaa...nk jd arkitek ni qisqis..hehe

*leh ajak mummy daddy gi legoland pulak pasni..

Nieyl said...

teringat zaman kecil dlu...menangis2 kat kedai nak lego nie..hihi~ lepas tuh..abis bersepah 1 umah...:)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Fiza : Insyallah..Amin..^^
kena berpikir 2 3 kali nak masuk legoland tu.. :D

Neyl : macam tu lah Qis..mama dialah tukang kemas.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

wahhh dah bagus nie..bijak bijak bijak :)

Nens Collection said...

hehe..lego ni mainan berzaman kan kak..sejak sy kecik2 dh ade,pelbagai saiz lak tu..pastu mcm2 la bentuk2 yg dibuat..

qis kreatif!..gud job qis!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wahhh kreatifnyer qis.....imaginasi tinggi ni..nanti jd arkitek k qis boleh design bangunan tinggi2 hehe

aTieYusof Family said...

Pandai nya Qis.. cantik jak bangunan yg dibuatnya..
Dah order juga Lego utk Pa'e tapi ndak sampai2 lagi... Mmg bagus utk perkembangan minda anak2 :)

Hnahdy said...

permainan lego mmg terbaik. meningkatkan daya kreativiti anak-anak

Imah Dinor said...

wah byk n kreatifnya qis ni....abg ijat pun tgk hasilnya dia ckp ,apak anyak lego die,abg nak atang umah iea ah' ijat ni pelat lg hu....good girl....

maszmadi said...

bakal arkitek ni.....
bagus la qis, lepas ni bukak balik n buat bangunan lain yang lagi tinggi pulak yerk... @pon suruh mummy beli lagi yang baru yerk..... hehe

wan nurul hezrina said...

wahhh kemain tinggilagi bangunan dia.kalau tgk pjayanie semua bangunan pelik2 n mcm2 design ado..mana tahu insyaallah qis salah satu arkitek yang bina bangunan kat sini esok2..amin=)

pandai sungguh dia buat bangunan2

Qhaifa Nur said...

bagus juga main lego ni...anak2 cekap dalam menyiapkannya...
dah siap mmg cantikkan....
pandai Qis....

azey said...

Kenalah mummy Qis bantu sekali ney.Mummy Qis tuh pun pandai bah bab-bab kreatif dan inovatif ney (^___^)

syiela said...

wah kreatif.. tingginya bangunan qis

permainan ni ternyata mmg baik untuk kanak2 kan

::cik asha:: said...

kalau bawak qis pegi legoland ni mesti dia suka...

ieda said...

wahhh memang kreatif ..
lego nie memang tujuan membina minda tau dik ..
akak pun dah plan nak belikan utk zahrien tgk macam mana nanti ;)

eB said...

bakal arkitek nmpknyer nih :)

Cik tikah said...

kreatifnya dia. akak, sorry lama dh x singgah :(

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

waa kemain tinggi lagi bangunanyer tu...esok2 boleh jadik arkitek...

Aju Mohit said...

kreatinya qis, tak payahlah auntie pegi legoland camni, dtg umah qis jelah ye hehehe

Kesuma Angsana said...

kanak2 mmg suka ni ! kreatif tu

Ujie said...

bagusla dia suka, ada bdk cpt boring..kenalah mak ayahnya main sama.

elok leka ni dari leka tenung skrin.

Ema Blog said...

besar nanti jadi arkitek lah qid kan..memang permainan yg baik utk perkembangan otak anak kan

aisya said...

bgi hint kat akak ajak g legoland la tu.. hehe

~Beb~ said...

kalau kene gaya nye mak budak pon berkenan! leka

aimi adilah said...

mst qis ni tgk iklan susu dlm td tu yg dia nk wt gak 2 =) ahahahhaa

Myra Jay said...

Betul tu, permainan lego ni dpt meningkatkan kreativiti anak2..

mamalieyna said...

waaaa hebatlah Qis.. mmg tekun je budak girl ni. . kalau arif cepat melenting sendiri kalau dia buat tak menjadi, haih, boy mmg mcm tu kot..sabar tu kurang.,,huu~

aiNa yaZiD said...

waaaa... kreatif nya QIs~!! betul tu kak, permainan lego mengasah ketajaman akal untuk berfikir n meningkatkan daya imaginasi budak2.. Qis blh jadi arkitek profesional ni.. insyaAllah. =)

Lily@MamaZaraZareef said...

Pandainye qis!! Kreatif btol die buat bangunan tinggi2.. ^__^..zara n zareef pon suka main lego.tp diorang stakat ni just suka buat benda2 kecik mcm pistol, robot, umah, taman..hehehe

Izan Ishak said...

kreatifnya qis! bakal arkitek sudah ditemui~

shidaR said...

wahhh..ade bakat juga nk jd arkitek ni kak..asah kak bakat dia kak..asah jgn xasah heheee :D