Sunday, July 15, 2012

Hampir kehilangan...

Assalamualaikum...


3 hari hubby cuti...3hari juga blog ni sunyi sepi..biasalah bila hubby cuti..banyak jer hal nak buat...memang tak duduk diamlah kat rumah ...shopping2 sebelum puasa ni...kalau time puasa tak larat nk shopping dengan kerenah si kenit ni....

Baru2 ni kan...ktorg kluar makan pekena Char kuey teow yg marbeles tu...tapi alahai..time tu punyalah ramai customer..nak tunggu order pun setengah jam tak sampai2 lagi...di sebabkan ktorg memang terkejar2 masa sebab ada hal penting nak selesaikan... dah hampir setengah jam order tak sampai2 lagi..hubby pun bagitaulah kat pakcik gerai tu..kalau tak siap juga nak cancel jer order tu..tapi pakcik tu cakap tengah masak..tak lama lagi siap..hubby bgtau suruh bungkus jer..nk makan kat situ memang tak sempat...lepas siap semua order...ktorg pun cepat2 gerak dari situ...sebab dah janji dengan orang...orang ni pun dah asyik2 kol ...rupa2nye dalam ktorg nak cepat2 gerak dari situ..ktorg tak perasaan 'barang' penting ktorg tertinggal kat meja tempat ktorg duduk tadi...tapi barang tu hubby letak kat kerusi...

Di pendekkan citer..dalam sejam lepas ktorg dah settle berurusan dengan orang yg ktorg jumpa tadi...tetiba hubby terperasan 'barang' dia tu tertinggal kat gerai yg ktorg order CKT tu tadi...hubby terperasan pun sebab time tu ktorg nak amik gambar si kenit ni ha...tau tak apa 'barang' yg tertinggal tu...?..mestilah korang tak tau kan.. ;p .. barang tu adalah beg sandang yang dalamnye ada camera Nikon D3100 & sigma lens 70-300mm...mau nye time tu lily terus menitikkan air mata...teringat kamera kesayang yang akan kehilangan..bayangkan berapa lama baru ktorg prasan barang tu tertinggal...dalam hati ni berdoa moga ada orang yang berhati mulia jumpa beg tu & dia tolong simpankan...hubby apa lagi..terus pecut ke gerai tadi...dah lah jalam jem time tu sebab time balik keja...dalam keta hubby dah bising2...kalau kamera tu ilang memang dia tak dapat belikan lagi..huhu..lily apa lagi lah...bertambahlah air mata ni menitis laju...ye lah nak dapatkan benda tu bukannye senang....lagipun banyak gambar yang tak ditransfer lagi dari kamera tu..dalam hati tak putus2 doa moga beg tu takde orang amik...bukan sahaja disebabkan kamera tu...benda penting terutamanye Passport & Tag keja hubby juga ada dalam beg tu..kalau benda tu ilang..banyak urusan lagi nak buat...

Sampai2 jer kat gerai CKT tadi..tak sempat matikan enjin..hubby terus meluru kluar...tengok meja kat tempat ktorang duduk tadi takde orang...Alhamdulillah beg tu masih ada disitu...syukur sangat2..beg tu pun tak terusik...maybe orang lain pun tak berani duduk kat situ sebab diorang nampak ada beg kan...padahal time tu memang ramai customer..tapi takde plak yang nak duduk kat meja ktorang tadi...bila hubby dah amik beg tu..baru lah nampak orang duduk kat meja tu...ku hanya mampu mengucapkan syukur...ni adalah kali ke dua hampir kehilangan kamera ni...yang 1st dulu tertinggal kat KFC plaza Angsana..dah kenyang terus lupa beg kamera....dah nak kluar dari plaza Angsana tu baru teringat kamera tertinggal kat KFC...Alhamdulillah.. pekerja KFC tu simpan elok2 beg kamera tu...siap suruh ktorg cek lagi kot2 ada barang ilang...Nasiblah ktorg bawa kamera memang guna beg sandang tu jer...bila orang lain tengok beg tu memang diorg tak perasanlah dalamnye ada kamera...

Kalaulah beg tu tak dapat dijumpa..tak dapatlah si kenit ni nak posing2 macam ni lagi... :D

Peringatan buat lily & hubby..lepas ni kena lebih beringat..nak cepat macamana pun pastikan takde barang yang tertinggal...^_^







48 comments :

Asyiqin Haulisah said...

pheww kak. nasib baik. jgn ulang lg, hehe.

tiefazatie said...

isk..alhamdullilah..rezeki sis dpt balik nie..

aah..next time kena cek btol2 sis..
xleh careless..
syg tue..mhl..

shida'R said...

huhuhu..nasibb sis..kalo xlesap dah huhuhu ^_^

Aine Ainun said...

Rezeki kalian...masih rezeki kalian..=)

yela kan,
kalo saya pun sure sedih, sebab barang kesayangan kita.
sebab tu, kalo pas p shopping n terus p makan, sy pstikan brg tu dok atas meja makan sekali, itupon kalo muatla meja..kalo dok kat kerusi kita x perasan kan...

LYAfrina said...

owhh.. lya x dpt bygkan..kalo kamera tu hilang.. sbb lya dh pnah rasainya.. mmg sgt2 terasa..lg2 kamera tu sgt2 bjasa buat kt kan..untuk myimpan knngan.. tp itulah..sbg mnusia biasa..kt x tlps drp kelalaian ni..xpe la..rezeki tu msh ada,,..mujur..xde org y tperasan kan beg tu..

** lily. lya pon lama x update blog.. sbb x sihat.. arini bru buka blog.. n ni blog pertama lya dtg..

NURULHANIF said...

waa nasib baik lily.. Msh ada rezeki lily n suami.. Tkt la.. Peringatn bersama,,:-)

::cik asha:: said...

nasib baik tak hilang..alhamdulillah..

tiefazatie said...

bbtw..picture qis nie comel sgt..hee

Aju Mohit said...

Ya Allah syukurla kamera masih ada di situ ye lily, klu hilang mmg kecewa sangat2, Aju mmg tingin nak beli gak tp masih berkira2 sbb klu kuar umah ramai2 ni byk benda bk bwk hihihi

Cik Tetra said...

pehhh alhamdulillah nasib baik dapat balik kan.

aisya said...

nasib baik lah tak hilang kan kak? kalau tak mesti rasa down sangat.. huhu

Best Business Brands said...

masa submit cash investment bersama client di Public Bank, Seksyen 15 Shah Alam aku hampir-hampir kehilangan kereta dek ...

NzA said...

syukur alhamdulillah..mmg masih rezeki lily n suami..akak yg baca n3 ni pn brdebar2.....

mamalieyna said...

fuuuuh kalau eina pun mau menangis dulu..nasib baik la kan..ish2x,,next time beringat2x tau...

kalau tak, memang makan minggu la jugak tu sedihnya..huu~

QIs yg tomei..pandai posing~

ieda said...

uishh nielah yg dinamakan masih rezeki .. syukurrr x hilang ..
huhuh memang adakalanya kita kalau letak atas meja .. lepas makan terus jalan .. kalau besar gabak tuu kita perasan kan huhuh

sibb baikk
x perlahhh nak jadi x leh cakap gak kan .. dah namanya masih ada rejeki ;)

tiefazatie said...

owh..ok sis..tq so much sbb sudi jwb..hee..=)

misshannajr said...

aduh..kalau sya kamera tu gantung jak d leher

lilypelangi said...

huuuu~ rezeki kan? sebab tuh masih jumpa.. huhu

memang kena selalu beringat kan kan kan :)

Lily@MamaZaraZareef said...

mujur tak hilang kan..masih ada rezeki lily n hubby..kalau tk sayang gak duit nak mengganti tuh..huhuhu

Ulya said...

ya Allah , bedebar2 ulya bce story ni ...


Alhamdulillah , tak hilang .
msti legaa gila akak time tu kann ? :)

nieda said...

alhamdulillah..kena sentiasa aware pasni

noornazuha said...

saya penah trtinggal HP kat MCD Mid Valley, tapi mmg dah bukan rezeki, so mmg dah x ada..bila call jeh,ringtone still ada smpai tgh malam, pastu trus x dpt2 dah..x tau la p mana dah...nak kata staf Mcd amek..Wallah hu alam....

adarnadzmie said...

alhamdulillah masih ada rezeki...;)

Wanieys said...

kalau hilang mau meraung kan...nasib masih ada lagi..peringatan la lepas ni selalu hati2 :))

putryteya said...

wuisshh .. selamat ada lagi . mahal kot kamera tu . DSLR ke ?

alhamdulillah .. Tuhan nak tolong kan ..

maszmadi said...

alhamdulillah, masih rezeki lily kat kamera tu kan..
buat peringatan untuk diri ini jugak..

Nens Collection said...

alhamdulillah ade rezeki lagi..huhu..
kalo sy mau berabak lagi air mata lps jumpa..;)

MrS. F!zA said...

Alhamdulillah msih Ada rezeki tu Kak..lps Ni Kena btul beringatlah..

Ena said...

Alhamdulillah...

rezeki masih ada.. Bagus jugakkan tak guna beg camera yg bebetul punyer.. kalo tak mesti org tahu dalam tu ada camera..

sedutzone said...

kalu dan rejeki... memang rejeki la... ahakz...

syiela said...

alhamdulillah tak hilang.. masih menjadi rezeki lily sekeluarga.. kalau hilang mmg berendam air mata..

Deq's Qienz said...

alhamdulillah maseh lagi mjadi rezeki kak tuhh..hehee cumei posing dia ekk suke tgk :)

...sWeeT uMi... said...

alhamdulillah...masih ada rezeki tuk Qis berpicasa...lain kali kena lebih hati-hati ye (^_^)

munna said...

nasib baik...alhamdulillah...masih ada rezeki buat lily sekeluarga dgn kamera tu

Alin Marlini said...

Alhamdulillah...ada rezeki lagi tu

Ujie said...

fuh..mmg situasi cemas tu lily.

kalau guna beg camera, rasanya cepat je lesap tu.

miss fluffy said...

alamak nsb baik tak hilang...nxt tima kn alert lah..huhu syg tuh kamera...;)

Hanif Idrus said...

Itu ribu punya harga tu..hehehheh
nasib baik!!

.: iEyLa :. said...

alhamdulillah..masih de rezeki akk tuk bersama kamera tu lg kak.. :)

Cik Sweet Pea said...

Seb baik lily...sayang tuh kalau ilang

Trah Zain said...

fuh, saspen citer akak, syg tu klau hilang, nasib baik ada, ahamdulillah..jaga lek lok akak ea, blh a amik gmbr si qis spjg anak dara akak membesar tu..hehe

MamaEma said...

Alhamdulillah..rezeki berpihak pada keluarga Lily... kalau hilang tak ddapat dibayangkan camana..

nadia farhana said...

nasib baik.. si comel tu suka bergambar comel3

tirahzairi said...

fuh....alhamdulillah ade lgi...

caliph shuriken said...

nsib baik dapat balik brg tu ^^

Cik tikah said...

hati hati lain kali yer kak. lapar sgt smpai lupa eh kamera :P

|shuhadaothman|TM said...

selamat x hilang sis. hehe. lps ni kne sandang je la klau nk wt pape kan. :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

Alhamdulillah..
seb bek msh ada ly,
kalo tak harus tak keruan..