Monday, June 4, 2012

Scott's Emulsion..

Assalamualaikum...

Dulu bermacam2 jenis Vitamin yang lily bagi kat Qis...sebab Qis ni jenis yang cerewet / susah nak makan...tu yang slim & ringan jer tu..bila orang tanya berapa umur Qis ni..semua tak caya dengan umur dia...tapi tak heran jugalah..tangoklah size mak pak nye kan.. :D....

Bila bagi dia minum vitamin2 tu siap buat muka geli...abis dimuntahnye balik...Sudahnye vitamin2 tu semua jadi perhiasan jer....sebulan yang lalu terdetik plak nak bagi dia minum Scott Emulsion...mula2 tu risau jugak dia masih tak nak minum...beli perisa oren botol yang kecik jer dulu untuk percubaan....Rasa terkejut juga bila sekali sua jer scott's Emulsion tu dia terus nak minum..siap cakap sedaaaapp...mummy apa lagi happy sangat2...tak sia2 mummy beli... :-) ...Sekarang ni tak susah dah nak bagi dia minum scott's ni...kadang2 tu dia sendiri yang amik minta lily suapkan dia....

Sott Emulsion ni memang bagus...banyak kebaikan & khasiatnye...antaranye boleh menghalang kepada jangkitan seperti batuk dan selsema. minyak ikan kod membantu sel2 epithelial di ruang pernafasan supaya sentiasa sihat dan mengurangkan risiko jangkitan organisma dlm badan...mengandungi vitamin2 utk pertumbuhan badan dan zat2 penting utk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak yg sempurna. vitamin A adalah perlu untuk pertumbuhan..ianya memainkan peranan penting untuk pemeliharaan kesihatan dan kecergasan kanak-kanak dan juga org dewasa. vitamin D perlu untuk petumbuhan dan pemeliharaan tulang dan gigi yang kuat. ia adalah khasiat penting bagi pencegahan penyakit tulang lemah...

sedaaaaapppp...alahai..baru sekarang kamu kata Scott's Emulsion ni sedap ye...moga kamu membesar dengan sihat & kuat bagai juara...sayang kamu ketat2..muuahhh.. ^__^


Untuk kanak2 berumur 1-6tahun..pengambilan adalah 1sudu besar (15ml) sehari...dos jangan berlebihan ye..sebab vitamin A dan D yang berlebihan boleh memudaratkan!!



27 comments :

Aju Mohit said...

emm sedap ye qis, memang elok untuk perkembangan anak2 kan lily, di samping menjaga dan menguatkan antibodi badan anak2 ini..bagus qis, moga qis membesar dengan sihat dan kuat! ;)

Majlis Resepsi Fasha Sandha Di Perlis

uncle said...

uncleb eli scott perisa oren..kalau perisa biasa..paksa pun dia tak makan hahaha ...yang jenis pil tu..dia tak mau lah pulak

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

balqis scott ni dia suka, tapi kita ada try beli strawberry, dia kata tak sedap la plak...

Nens Collection said...

saya pon bg ammar scolt..yg paling baik kaler putih tu..tp ramai kanak2 xleh nk makan sbb bau die..tp ammar bg ape saje sume die makan..hoho

Deq's Qienz said...

ermmm..kalo dia suke xperr..

saya kasi ank saya champs tablet, kunyah cam mkn gula² jew..hehee

gnesop poseng said...

baru nih bg yg kapsul gel tuh
nak makan sahaja dah macam gula2 pulak anak2 sop.. x jadi..nih hehehe

SunnyFunny said...

wahh . sedap sedap .
suka yg orange uhh . :)

ieda said...

anak2 akk x pernah akk bg minum nie dik ekeke , sbb dah bertambah sihat masa kecik dulu .. ekkee

bagusss qis , semoga membesar bagai juara tau ! .. ;)

shida'R said...

hehe,nanti lah tuk anak shida nnt 1 day :)

#hahaa..tah biler la kan huhu~

syiela said...

anak2 syiela suka yg berperisa oren.. dorang cakap sangat sedap!

ELFarahin said...

dah lama tak minum scott...huhu...yep! sedap-2! Suke perisa oren! ^^

MamaEma said...

bolehlah nak try kat anak-anak ema nanti..

izla said...

anak saya aiman memang tak miss makan scott emulsion ni. balik kampung atau pergi holiday pon bawak..

Ena said...

dulu anak2 semua makan ni.. tp bila dah tukar kasi appeton lupa pulak kat scott ni.. ehehhe..

Akmal Khalidah said...

scott emulsion sedaaap ;D

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

anak saya pun suker makan scott ni...kekadang maknyer pun makan kalo raser cam nak selsema telan gak....scott ni lagi sedap kalo letak lam peti ais sejuk2 budak memang suker...

LYAfrina said...

lya pon bg asya mkn scott emulsion ni..mmg bagus sbg antibodi badan

Lily@MamaZaraZareef said...

bgslah qis nk makan scott elmusion ni..vitam-mm n antibodi tambahan utk bdn kan..:-)

Siti K------- said...

org dewasa boleh minum x???hehehe....nk try :D

m!3yr4h_LolLy said...

nasib baek qis boleh minum scott nie. kalau tak jenuh la lily nak try yang laen. hee

Nur Aischa said...

tak pernah lagi cuba minum scotts emulsion :( papepun bagus qis suka minum ubat tu. hee~ ;D

~Beb~ said...

ni mmg turun temurun kan? sy dolu kck2 ni gak kene sumbatnye. itu yg gedempol walafiat smpi kesudah. insyaAllah and alhamdulillah.. :p

jaakechik said...

nanti fikri setahun boleh try bagi jugak ni...

ayie zaharuddin said...

anak sedare saye payah nak makan ubat. nanti try rekemen scotts plak heheher

zara said...

Dulu saya pun kasi anak scott emulsion tapi bila saya dapat tau COD LIVER OIL sebenarnya tak elok (sebab amik dari hati ikan) .. saya dah stop dah. Alhamdulillah saya dah jumpa fish oil yang tulen .. anak pun suka makan. Pilih yang terbaik untuk anak-anak kita.

boleh emel saya di zah15@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

mamasyafi said...

Betultu..Omega 3 sangat penting untuk anak anak kita..sedikit perkongsian topic nie di blow saya
http://mamasyafi.wordpress.com/2013/12/18/perlukah-anak-kita-ambil-fish-oil/

zunaida ahmad said...

Anak saya yg sulung dah 16 tahun. Setiap dua bulan diamesti demam panas. Teruk pulak tu.penah admit ward sb terlampau panas.kalo bagi scott, ok ke