Monday, June 11, 2012

Homemade :: Aiskrim Goreng

Assalamualaikum...

Sebelum ni selalu dengar tentang Aiskrim Goreng tapi tak pernah makan sebab tak tau tempat ktorg ni kat mana ada jual aiskrim goreng...kerana teringin nak merasa mcmana rasa aiskrim goreng tu..so godek2 resepi aiskrim goreng kat google..terjumpalah resepi aiskrim goreng ni kat My resepi...Tengok cara2 nak buat tu macam senang jer..bahan pun tak banyak pakai...so tanpa berlengah2 misi membuat Aiskrim goreng pun bermula..^__^

Bahan2 yang diperlukan : Roti Gardenia, Aiskrim & Minyak untuk menggoreng...

Cara membuatnye : Ambil 2 keping roti...gelekkannya bagi leper dengan cawan ataupun pengelek.
 Kemudian letakkan sekeping roti di bawah dan sudukan 1 sudu aiskrim...selepas itu tutupkannya dengan sekeping roti lagi & terapkannya pada bentuk bulat dan terus masukkan ke dalam peti ais selama 2-3 jam ( lily biarkan selama 7jam baru goreng..)... Kemudian boleh di kuarkan dan di goreng dengan minyak yang penuh (minyak biar betul2 panas) , angkat dan lap dengan tisu kedap minyak...Lily guna cawan yang besar untuk terapkan roti tu...hehe...tengoklah tak comelkan..takpe untuk ngap sendiri juga...buat 3 keping..ngam2 seorang satu..tapi Qis tak makan..diakan tak suka aiskrim ni...so mummy ngan dady bagi seorang satu setengah..hehe.. :D

Inilah hasilnye...bolehlah..hubby pun kata sedap...ranggup di luar sejuk di dalam...yummeh...jom semua jemput makan.. :D







29 comments :

aisya said...

bestnyeeee... boleh la try pasni.. hehe

.: iEyLa :. said...

nyum2...aduish..ari tu eskrem je..
ni dah eskrem goreng plak..wuuuuu

syiela said...

nyum nyum sedap! suka juga..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Aisya : Boleh2..cubalah..sedap.. :)

Ieyla : hehe..kebetulan ada aiskrim just beli roti jer...jomlah cuba buat sedap.. :)

Syiela : nyum2..ranggup diluar sejuk didalam..sedap.. :P

Nurul Nadia said...

nmpk sdp....wooo..
boleh la buat nanti

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

waa sedapnyer...boleh la try nanti...

Sally Yatiey said...

Sedapnyaaaa :D hee

Najla Khairiyyah said...

sedapnye nampakkk.. :D

terus lapar pagi-pagi nih..

:D

nuha ahmad said...

wah boley cuba ney :)

Alynn Nyzaa said...

wahh!! x sabar nk balik umah cuti ni nk try wat :D

Ena said...

cedapnya.......


ntah bila nak terai.. dah lama simpan cara2 nakbuat nya.. buatnya idak.. ahahahha

acik teyha said...

terliur pulak tgk aiskrim time panas mcm ni :)

Aju Mohit said...

owh senang je nak buat ye lily, bolehlah try pasni, TQ lily, sedapnya

Lily@MamaZaraZareef said...

Pernah tgk gak org share recipi eskrem goreng ni, tp tak tercuba2 lg. Nampak menarik!!

maszmadi said...

wah, boleh try ni, tapi kena beli eskem dulu la.. hehe

eLL said...

best nyer mcm nak try la

msredcheesecake said...

pernah makan sekali je.... nak cuba buat...

..cik hana.. said...

waa...senang je rupanya! lepas ni leh try la...hehehe... :)

miss fluffy said...

aiseh bestnyer mkn aiskrim time panas cmni..hehe boley try:)

deqjamucuxx said...

uih . sangat sedap . nyum2 ~ teringin nak buad .
tp sorang buad ramai nak makan ! tidak adil ~ hahah :)

entry baru jom terjah :: http://mucuxmellow.blogspot.com/2012/06/jadi-ibu-tapi-tak-kawen.html

::cik asha:: said...

nmpk sedap jer..tak pernah rasa p0n aiskrim goreng..cian nye saya..huhuhu..lepas ni nak try la

NzA said...

akak biasanya mkn kt restaurant or beli yg segera...rupanya senang je utk membuatnya..nnti boleh cuba..TQSM 4 sharing....

mamalieyna said...

bestnyer lily..nmpk sedappp..nak try la nnti..tp skrg cannot.sakit tekak terlampau ni..huu~

tiefazatie said...

wah..sama la kte sis!ifa pn ernah gak wat cmnie..hehe

~~oOpEt~~ said...

waa.. trend ice cream goreng skrg :D

leakedknowledge said...

ooo mudah sungguh..igtkan pyh..boleh org bujang try mbuatnya nnt :)

http://encikcopypaste.blogspot.com/2012/06/cute-kecomelan-terlampau-versi-bayi.html

✰ BbyzyЯaRoxx ✰ said...

aaaaaaaaaaaaa sedapnya sedapnya!!! tgk pun da terliur! nyummy2 suka2 ^^
thanx! nnt nk try, hee :D

MamaEma said...

wow, senangnya..bolehlah cuba nanti..

NURULHANIF said...

sedapnya.. leh try pasni.. huhu