Tuesday, June 12, 2012

Aromaterapi...

Assalamualaikum...

Kawan2 pernah tak mencuba Aromaterapi di rumah..? Tahukah anda haruman aromaterapi dapat membantu mempertingkatkan kesihatan tubuh anda!....kat rumah ni setiap malam hmmmmm wangi jer dek haruman aromaterapi ni...selain itu ia juga dapat membangkitkan suasana yang romantik.. :D

Haruman pilihan Lavender & Lavender Rose..Bau dia lebih kurang sama..tapi lavender Rose lagi wangi..& bau dia lembut & segar...keharuman kedua2nye dapat memberikan kesan aura yang menenangkan... :-)

Jika anda menghadapi masalah stress...keharuman Lavender dapat membantu anda..Menurut journal Psychiatry Research...dengan hanya menghidu haruman ini selama lima minit, Ia mampu menurunkan tahap hormon Kortisol yang terhasil semasa stress...*memang sangat sesuai untuk hubby yang kerja selalu berhadapan dengan stress...


Antara manfaat Aromaterapi :-

-Mampu untuk menenangkan perasaan seseorang yang sedang bergejolak itu kembali reda.
-Menghilangkan rasa cemas.
-Memudahkan seseorang itu tidur dengan mudah.
-Mampu untuk merawat kesedihan dalam diri.
-Mampu meningkatkan mood seseorang.
-Mengembalikan semangat percaya dan yakin dalam diri .
-Membantu seseorang itu lebih istirehat.
-Menyegarkan raut muka dari suram kepada segar.
-Memperbaiki sistem peredaran darah.
-Melambatkan proses penuaan...           Sumber: http://www.natural-holistic-health.com




32 comments :

.: iEyLa :. said...

weee...my car pon gune perfume ni kakak..
tp adik amik apple green...
pasni leyh try lavender..
almaklumla purple...hiks..

aisya said...

aromaterapi ni mmg banyak kebaikannya.. wangi pun wangi.. hehe

MamaEma said...

dulu pernah lah juga pasang kat rumah..tapi sekarang dah tak lagi..hehehe..sebab anak suka sgt mainnya..

Deq's Qienz said...

wahh besttt..lama suda xg mnjakan diri ini..hehee

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

bestnye kalu dapat pasang kat ruma...haruman lavender tu sedap skali. ;)

SYANI said...

Suka yang Rose Bud... Rasa macam dalam taman bunga..heheheh

Ujie said...

ada beli kat hinode tu, set tmpt bakar, lilin & harumannya. mula2 rajin le pasang..lama2 terbiar.

Sally Yatiey said...

Wangi :D hee

Aju Mohit said...

ade jugak beli lilin kat ikea tu lily, wangi je rumah, yang tak bestnya bebudak 3 org tu sibuk nak meniup lilin tu hehehehe

Ucu Faridah said...

ucu pakai aroma original...daun pandan dipotong2....
dah tak sempat nak berlilin2 dah...

Nyamuk Terbang said...

pernah gak dgr aromaterapi nie leh hilangkan stress tpi xpnh cuba

msredcheesecake said...

suka bau lavender... sesuai untuk semua org....

Che Rosliza Che mat said...

Tak bolehlah...anak2 gatal tangan hihihi tunggu anak dah besar baru letak Aromaterapi hihihi

Kak rose said...

suka dgn haruman lavender..tenng dan nyaman rasanya..

NzA said...

akak pn suka bau lavender tu......lembut + romatik je baunya...

jaakechik said...

jaa guna air wick lavender jer kat umah,. nati kalo umah sendiri akan cuba yg ini pulak.

Najla Khairiyyah said...

wahh,, macam best je. tak pernah lagi try aromatherapy ni..

Cik tikah said...

cik tikah pernah gak tgok org jual tpi tak pernah beli. beli perfume spray je kat rumah. hehe

Siti K------- said...

macam bes je...sesuai untuk ct yang ngah stress ni..huhu

Lily@MamaZaraZareef said...

Tak pernah lg try aromaterapi ni kt umah..massage dgn minyak aromaterapi pernahlah. Memang rase lega dan tenang sgt..:-)

ieda said...

dulu akk rajin pasang ..
skrg sejak dah habis .. lupe sokmo nak berganti dik ekeke ;)
tapi memang diakui bagus ;)(

Cik Tetra said...

kite suke bau lavender. :)

shida'R said...

wahh bagus la sis..nk cuba..lah,sejak2 ni shida mmg stress ^_^

babycomel said...

kt tempat facial salu letak aromaterapi kan, sgt menenangkan sampai tertidur2 time buat facial tu.. =)

tiefazatie said...

ayah kte suka nie..hee

ZiErWa zAiNaL said...

zz suka yg bau epal..zz beli letk kt dlm bilik.. mak zz angkat bnde tu ltk katr ruang tamu.. hehe

ZiErWa zAiNaL said...

zz suka yg bau epal..zz beli letk kt dlm bilik.. mak zz angkat bnde tu ltk katr ruang tamu.. hehe

nurul hazirah said...

weeeeeeeeeeee . kte un selalu gune bendaklahh nyh . hihi wangi sgt bwu dye . haihhh :')

NURULHANIF said...

bestkan.. wangi.. huhu

~~oOpEt~~ said...

sedap bau aromaterapi.. terutama lavender :D

maszmadi said...

suka ngan bau aromatrapi lavender ni, segar jerk..

Izan Ishak said...

izan pun suka haruman lavender ni...wangi n tenang je...