Monday, May 28, 2012

My Little Girl || A..B..C....1..2..3....

Assalamualaikum...


Sekarang ni Qis dah berusia 3Tahun 4bulan...pantasnye masa berlalu...Alhamdulillah..walaupun Qis ni cakap tak berapa lancar lagi...tapi dia cepat paham apa yang kita ajar...start umur dia 2tahun 3bulan dah free diapers siang hari...& Sekarang ni dia dah Free diapers sepenuhnya...ni pun dia sendiri yang tak nak pakai pampers dah..lagi2 waktu malam...maybe tak selesa kot dia...& bila kluar jalan2 tu..bagi jugalah dia pakai pampers tapi bila nak buang air..dia ajak plak p toilet...so sekarang ni bila nak kluar memang dah tak pakaikan dah dia pampers...sukalah mummy...tak perlu susah2 nak ajar dia .. :)

Dari segi penulisan plak..dah banyak improvement...dari mula2 hanya menulis bulat-bulat 'O'...then ajar dia menulis ikut titik2 tu..sekarang dia dah boleh menulis tanpa ikut titik2...Dah lancar menulis terutamanye huruf A B D E F H I J & T...huruf yang lain2 tu masih dalam proses belajar...dah lancar & mengenal huruf dari huruf A hingga E jer setakat ni...& dah lancar juga mengira dari 1 hingga 10...

kalau dulu dia suka guna pen..tapi sekarang dah ajar dah dia guna pensil...tengah tekun menulis...
Hasilnye...mummy bagi A+ ... :) ..boleh perbaiki lagi..takpe slow2..dalam huruf B terselit juga huruf A disitu..maklumlah..huruf A adalah huruf yang dia senang & suka nak tulis...huruf C & G adalah huruf yg dia susah nak tulis...tengoklah..dari B terus lompat ke Huruf D....& dari F terus ke Huruf H...

tengah tekun menulis nama dia...

Hasilnye...not bad...bagi dia A+ :)...hari hari kena belajar menulis untuk perbaiki tulisan tu...baris yang pertama tu mummy yang tulis untuk bagi dia contoh..then suruh dia tulis untuk baris yang seterusnye...bila dia habis menulis..siap tepuk tangan...sukalah tu...bila daddy dia balik keja sibuk tunjukkan kerja2 dia ni...mestilah beri dia pujian bagi dia semangat ... :-)

Moga kamu membesar menjadi anak yang solehah dunia & akhirat & bijak pandai Insyallah..AMIN!!




32 comments :

Nens Collection said...

bestnye kak..2 thun 3 bulan dh free diapers siang hari..huhu

qis mmg bestt lah!

Ujie said...

wah, mmg cantiklah tulisan dia. mcm dah 5/6 thn! Mesti hasil usaha gigih mummy dia la kan.

.: iEyLa :. said...

alhamdulillah..
kakak doakan Qis berjaya di dunia dan akhirat...

syiela said...

wah pandainya Qis menulis.. baguslah

**Umo dia lebih kurang Iqbal la (Iqbal 3 Tahun 6 bulan )kalau ikut tahun.Tahun ni 4 tahun kan...

msredcheesecake said...

pandainya qistina.... alhamdulillah... anak saya 3 thn gak, lelaki...asik main je tamao blajar....

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

pandainyer Qis baru 3 tahun dah pandai menulis...kemas lak tu...

ieda said...

alhamdulillahh .. anak2 akk sama usia qis masa dia free dypers .. kecuali zahrien ..
baru nie lah free nye ekeke

alhamdulillahh cantik tulisan qis ! .. ;)

Cik tikah said...

alalala.. comelnya. baguslah dah tahu tulis ABC & 1-10 awal-awal. tak payah tunggu cikgu ajar kan :) good job akak!

Fieza79 said...

Qis dh pndai menulis..cntik dan kemas tulisan dia Lily...

pic last tu suka nya tgk..

♥ wawawawa ♥ said...

waa dah tere menulis! good good..hee

...sWeeT uMi... said...

cepat gak dia free diapers..alhamdulillah...makin pandai dah Qis ni...tulisan pun dah cantek...practise make perfect kan .... (^_^)

Ena said...

cayalah mummy.. hebat!


dak irfan pegang pensil pun kantoi!..

aiEz said...

sekejap je rasa masa berlalu kan kak,bila tgk anak2 dah besar tapi rasa macam masih kecil lagi...inshaAllah akak moga qistina jadi anak yg solehah...Aminn..bahagia tgk keluarga akak,boleh jadi contoh utk aie dimasa depan...:')

Izan Ishak said...

bagusnya qis... cantik tulisannya tu. nnti kalau dah masuk sekolah mesti dah terer dia menulis. good job mummy jadi cikgu qis kat rumah...

maszmadi said...

pandai dah qis.. good girl..
Aisha harapkan cikgu taska dia ajar jerk, kat umah kalu kita ajar sume salah, nak ikut dia jerk.. huhu

moga qis jadi anak yang solehah dunia akhirat..... ameen

NURULHANIF said...

comelnya dia pakai telekung.. amin.. moga jadi anak yg solehah yea qis.. :)

LYAfrina said...

mlm pon xpkai pampers ye?? bgusnye.... mlm2 kalo nk kncing qis tjaga dgn sndiri k?? cam asya y siang tu pon dh lama ok.. tp mlm still pkai.. xtau nk ajr mcm mana utk mlm ni..

wah..pndainyer qis.. asya pon dh pndai sikit2 mnulis ni.. tp bg lya la..utk knk2 usia qis.. tulisan dia dh ckp2 cantik & kemas la..

misshannajr said...

bagus Qis! tahniah juga pd mummy Qis sbb pandai didik anak :)

Lily@MamaZaraZareef said...

Pandainye qis tulis..!! Kalah zara..hehe..die jenis cpt kenal huruf tp bab tulis2 die malas sket. Kena tingkat kn usaha ajar die ni..:-P

Cik Tetra said...

semoga jadi org yg pandai besar nanti ye qis. insyaallah.

sejuk je tgk gmbr dia pakai telekung. semoga jadi anak solehah ye qistina. :))

mamalieyna said...

Qis yg bijak sangat! kata orang budak perempuan cepat matang kan..Alhamdulillah perkembangan yg sungguh baik buat Qis..

*psst arif free diapers juge, tp dia ni pelik sket..skrg kan dok kt rumah je, tak perlu ke rumah pengasuh, so, boleh aje dia free diapers disiang hari tapi ada syaratnya...tak boleh pakai seluar, baju aje..sbb kalau pakai seluar, dia still macam terbabas, tak dpt agak bila masa nak kencing..kalau tak berseluar elok je ke toilet on time..huu~ haru2x..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thanx All...^__^

Lya : a'ah..mlm mmg dia tak pakai dah..dia sendiri yg tak nak...biasanye sebelum tido mmg suruh dia buang air dulu..Qis ni skrg jenis yg lambat tido lagi2 bila dia dah tido petang...so mlm kalau tak kul 12 @ 1am baru tido...alhamdulillah..setakat ni tak pernah lagi dia terlepas kat tilam...

Mamalieyna : hehe..klakarlah Airf ni...takpe Eina..kena ajar slow2..time lily mula2 train Qis pun macam tu juga...merata2 jer dia buang air kecik..sabar je lah mummynye ni...alhamdulillah seminggu macam tu dia dah dapat dah train diri dia utk buang air kat tandas...memang kena byk bersabar layan diorg ni.. :)

NURULHANIF said...

wah cepatnya dia blaja buang air kecik di siang hr..kena ajar izzah ni.. izzah dan 2thn 1bulan.. hehe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bagus la qis ni, cpt aje die leh ikut sumenyer..
Alhamdulillah, perkembangan yg sggggt baik !

Juliet_iRa~" said...

alhamdulillah..sng mummy nak ajar n jaga qis ni kan..heee..

comel sgt qis!!

k.lily!maaf lmbt bgtau...dah smpai dahh FM n keychain..ira sgt sukaaaaa..heee..terima kasih byk2..:D

NzA said...

wah Qis dh pndai menulis la...not bad...gud girl..semoga Qis membesar mnjadi anak yg cemerlang dunia n akhirat.....amin..

MamaEma said...

Alhamdulillah...baguslah..baru umur setahun jagung dah boleh tulis dan baca....

wan nurul hezrina said...

baguskan budak2 free pempes cepat.merah malam pakai lagi..belum free lagi.harap2 cepat mcm qis=)pandai qis.suka gambar last..cumil

munna said...

alhamdulillah.... cantik tulisan qis....

m!3yr4h_LolLy said...

wah ! dah pandai da qis to. hehehe. semoga besar nanti jadi anak yang solehah

Siti K------- said...

qis mmg genius...cept bljar :)

semogaa qis menjadi ank yg solehah dan dgr kata ibunya..amin

shida'R said...

Alhamdulilah sis anak dunia akhirat insyallah sng pjlnan hdup sis ade qis :)