Friday, February 17, 2012

Khasiat Coklat Untuk Kanak Kanak...

Salam..

Umumnya anak-anak menyukai coklat...Tetapi mungkin kita enggan memberikannya kerana
coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalori...enak tetapi tidak berkhasiat buat mereka... Kini...penyelidikan baru menunjukkan bahawa coklat dapat membangkitkan semangat anak...melindungi perkembangan sel-sel dan mengandungi khasiat yang lainnya...

So..para2 ibu diluar sana..jangan takut bagi anak anda makan coklat...coklat adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan pemakanan secara positif...

Tengok si kecik ni...kemain suka bila dapat coklat dari uncle dia...

Time ni Qis tak sihat..tapi mummy paksa bergambar..kejamkan mummynye.. ;p..tgklah muka yg lemah jer tu..coklat ni dia tak buka satu pun time tu..tapi bila dah baik..dia gasak makan seorg2 coklat tu sampai ngadu sakit gigi.. :D













50 comments :

aiEz said...

Amboih qis...sedapnya makan,sorang2 pulak tu..hehe

el said...

mmg kanak2 mmg suka coklat..mak pak kanak2 tu pun suka gak..kdg2 berrebut muahahahaha..tp jgn mkn byk2 tau nti sakit gigi..gigi rosak..xde gg..x cantek/kacak plak nti hehehe

Aine Ainun said...

Banyaknya coklat..
Mtak sikit,....;)

tapi, x ble gak slalu mkn, nti gg epat rosak...

Nens Collection said...

sume coklat best2 tu..kegemaran anty neh..yummyyy

mamalieyna said...

bestnyer mama kasi makan coklat manyak2..sorang2 plak tu..^_^

arif sesekali je jamah coklat, ntah nape tak belikan tuk dia, if dia mintak nak je kasi time g soping tu..hee~

.: iEyLa :. said...

skrang jgk rse nak dtg curik coklat die.. :)

aimi said...

alolo cian nye qis......

qis nak sikit coklat blh x =)

Lily@MamaZaraZareef said...

baru nak tegur muka qis nmpak lain..rupenye belum berapa sihat yek..harap pas makan coklat nnti qis kembali bertenaga n ceria macam biasa k!!!..=)

Mama Ema said...

jangan sampai gigi rosak cam anak aunty ema dah ler qis...

Aien Not Alien said...

banyaknya coklat dia...nak sikit.. hihi..

wan nurul hezrina said...

semua budak suka mkn ceklat tapi jgn kasi bila waktu mlm sbb makin aktif.nnt lambat tido.huhu..

merah kalau dapat satu bar coklat semua abis..so kalau nak kasi kena kerat kecik2 n sorok yang lain2

Adylia Qarissa said...

muka macam tak rela jer bergambar hahahaa

Izan Ishak said...

banyaknyaaaa coklat qis! aunty mintak satu boleh?

LYAfrina said...

apa y lya tahu..coklat elok utk IQ n anti stress... t x eloknyer GULA-GULA.. so kat situ ada pbezaannya..

lya kan ada msalah jntung..su doc mmg galakkan mkn coklat cadburry tu.. cuma.. mstilah gosok gg sblum tdo..klo dh mkn coklat kan..ekceli mkn apa2 pon msti gsok gg b4 tdo

walaupon muka qis nmpak muram..tp still comel :-)

eB ezrin said...

alahai model coklat. silalah antar ke sini skit. hugs ;p

cIk JanNah said...

byk nye coklat. suka betol dia mkan coklat yea? bek2 gg berlobang kang. hehe

btw,salam kenal:)

iema ツ said...

coklat memang bagus pun .. untuk budak budak yg nak periksa pun elok makan coklat pagi pagi untuk merangsang otak :)

iema ツ said...

coklat memang bagus pun .. untuk budak budak yg nak periksa pun elok makan coklat pagi pagi untuk merangsang otak :)

shida'R said...

mmg betul sis coklat juga mmbntu mmberi tenaga juga...hehee..moga qis sehat selalu..

So Shy Lady said...

tak pe qis bolot sorang2.... lpas ni dh ada adik t.bleh lg dah ;D

sblum ni byk mitos psl coklat, kan!

Qhaifa Nur said...

baiknya uncle dia...

kalau anak kat umah tu dapat gini, asyik dok ulang sesaja.....

suebee said...

kongsilah ngan suebee coklat tuh..terlioq dah pulok..

Ena said...

SYOK TAK DE YG NAK BEREBUT NGAN QIS.. HEHE

Fathiah Hamim said...

anak sepupu fa makan coklat bebanyak, gigi dia sekarang dah teruk. dah tak comel dah dia. :/
mungkin sebab mak dia malas gosok kan gigi kot. -_-

ajumohit said...

wah baiknya pakcik dia bg cekelat kat qis ye, tapi kene rajn2 gosok gigi tau, ehhehe

::NureeN:: said...

byknyerr nk cikit... coklat merangsang minda.. :)

munna said...

nak sikit Qis coklat ... hehehe coklat langkawi auntie munna pun banyak lagi dlm fridge

dela said...

jgn kata budak2.... org tua mcm akak pun x leh tinggal coklat...hhhaaa

Rtp Farra Arisha said...

cokelat memang enak. plus if the expensive one ;)

Cik Cakula Cemekut Cekelat said...

Muke x larat je Qis...hehehe..

sue zainun said...

Qis xsihat lagi ke?cepat sembuh ye Qis..
hehe sekali sekala leh la bagi kan..selalu sgt nanti gigi plak ilang..yelah sue pon tkt gak nak bg coklat..tp kalo dah kata merangsang minda leh la bg..

khairul said...

coklat feberet saya !

Cik Tetra said...

hamboiii sedapnyee..kinder bueno pulak tuhhh..nak mintak sikit boleh tak kak? plissss,,heeee

Ujie said...

fuh..sume coklat yg sdp & mahal!

ILA HonEyBuNNy said...

banyaknya cokelat Qis....

nak jugak..hehehheh

sop said...

Sop pun hantu coklat. Boleh geng nih

Azek zk said...

tapi kalau qistina mkn byk nanti akan bg penyakit plak. Kena berpada-pada.

Juliet_iRa~" said...

coklat mmg sedap..

tp coklat ni blh buat kanak2 jd aktif tau kak..:)

utk anak murid ira y berkeperluan khas / istimewa tu...xdigalakkan makan coklat atau benda2 manis..sbb leh wat diorang jd lebih hiperaktif..:)

aisya said...

amboi qis.. bukan main lagi dgn coklatnya.. hehe

LuN@_aiDi said...

banyaknyer coklat qist!! kasi aunty cikit..=B

putera malam said...

kismis ok jugak,,coklat tak leh amalkan selalu nanti gigi rosak,,,

http://hatiputera.com

MaYa MustWany said...

hahah trus balun..abiz la gg qis..
lps mkn brus gg balik.minum air suam balik.

izan mama mia said...

sedapnya,makan coklat..sesekali takpe makan..kalau selalu...'ropong'gigi..hahahahha... :)

NzA said...

coklat mmg bagus..utk org dewasa pn elok utk kurangkan stress n serangan jantung..ttp kalau kanak2 mkn coklat yg brlebihan mrk akn jadi trlebih aktif.....sbb tu anak2 disarankan kurgkan meminum susu brperisa coklat......

Papa Mifz said...

biaso parents takut bagi coklat berlebihan sebab takut anak hyper...hehe

m!3yr4h_LolLy said...

wah ! syok betol tengok qis makan coklat.

fieda said...

jgn kata anak2..mak dgn bapak budak pun suka coklat tau..seisi umah suka coklat..

LidiaSuraya said...

Kita yg tua pun suka cokelat inikan budak budak kn?? Hehe

Mohd Norafzal said...

bnyaknye cekelat..qis oo qis jgn lupa gosok gigi ye :)

CTK said...

amboiii..banyaknyer coklat dia dpt...suke ler tuuu..hehehe