Monday, January 16, 2012

Cuci Gigi..

Salam...

Nak tanya..korang pernah cuci gigi kat klinik tak?? Kalau pernah..apa yg korang rasa..ada sakit tak?? Jumaat lepas memberanikan diri untuk p cuci gigi utk kali yg ke-2...apa sebab lily kata memberanikan diri?? koz 1st time cuci gigi ni..memang sakit tau..tak tau nak jelaskan mcmana...so selepas 1st time cuci gigi tu..mmg niat tak nak buat lagi sebab lepas cuci gigi tu akan rasa gusi tu sedikit luka..nk makan pun susah...tu yang takut nak buat lagi tu..

Tapi jumaat lepas gagahkan diri juga untuk buat...sepatutnye cuci gigi ni dicadangkan dibuat 2 kali setahun iaitu 6 bulan sekali tapi kerana takut..lily dah terlebih setahun...tapi terkejut bila buat baru2 ni...rasa tenang jer..tak rasa apa2..bila doktor cakap..ok dah siap..lily macam tak percaya...tak rasa sakit pun macam pertama kali buat tu...kalau tau dari dulu lagi buat..  ;)

Ok disini lily kongsikan info mengapa perlunye cuci gigi yg lily ambil dari SINI..


Kenapa perlu cuci gigi?

Setiap makanan yang dimakan mudah melekat pada gigi terutamanya di celah-celah gigi. Walaupun menggunakan berus gigi setiap hari, keupayaannya untuk membersih secara total terbatas. Maka, tidak hairanlah kenapa setiap kali pesakit datang mendapatkan rawatan, pasti ada sahaja sisa-sisa makanan yang sudah mengeras @ kalkulus melekat pada gigi.

Kenapa cuci gigi menggunakan alat khas lebih berkesan?

Alat yang digunakan adalah skaler elektronik berfungsi secara gegaran dilalukan pada permukaan gigi. Ia mempunyai kelajuan maksimum yang mampu memecahkan segala sisa makanan yang sudah keras @ kalkulus.

Bila perlu cuci gigi?

Cadangan yang diberikan adalah dua kali setahun iaitu setiap 6 bulan sekali. Di samping mendapatkan rawatan cuci gigi, adalah lebih baik untuk mendapatkan rawatan lain mengikut keperluan seperti tampalan...

gigi sihat..senyuman menawan.. :D

Untuk gigi sihat & cantik..cucilah gigi anda..pesanan kesihatan ini dibawakan untuk anda oleh Qistinaolivia.blogspot.com.. hehe.. ;p







47 comments :

Cik tikah said...

cik tikah x pernah g cuci gigi. takut nk jmpa dktor gigi. hehe... mahal x kak lily?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cik Tikah : Klu kat swasta mahal..dalam RM100..kalau kat Gov..murah jer RM2..^^

khairul said...

rasa ngilu bila cuci gigi

My SweetPea said...

erm.......saya fobia jumpa doc gigi

cik mun said...

wah..nak cuci jgak la nnti..

aiEz said...

hehe,macam iklan pulak akak..;p

aie pernah cuci gigi dulu,memang tak sakit rasa macam biasa jer...cuma ada rasa geli2,pastu bunyi ngilu sket...tp okeh jer,hee

ajumohit said...

the worst part is aju tak pernah gi cuci gigi, waaa takut...kene try gakla kan lily, hubby duk suruh tp takut sgt gamaknya ehhehehhe

NURULHANIF said...

sakit gak bile mula2.. klu dh biasa ok je.. hehe

.: iEyLa :. said...

pasni next appointment nak g ngan Qis la..nampak comey sket gigi ieyla ni..hihi

Hazlina Shahrel @ The QueenWidelia said...

lina pun belom penah buat.. tp since keje tmpt baru ni ade peruntukan tuk dental.. harus manfaatkan.. ehhehehee... onde day nak pegi jgk buat.. :)

adarnadzmie said...

ya ke sakit...huhu..takutnya akak.. cam ne ni teringin nak buat..hehe

Izan Ishak said...

kalau tak biasa kan lily... mmg rasa takut juga. izan pun dah lama tak cuci gigi nih. gigi yg berlubang pun tak sempat2 lagi nak tampal...

nampak gayanya kena pegi dentist dlm masa yg terdekat nih...

✿ pink velvet ✿ said...

org sthn sekali pegi jugaq cuci gg ... tp gg x puteh pon ... pastu doc ckp gg org mmg jenis kuning2, tp sihat xpe, takde masalah ... tp maluuu, huhU~

c'axoera said...

done last 2 weeks :D next bulan 6 plak hehehe :D

aisya said...

tak pernah pulak sis.. tak berani.. hehe

noornazuha said...

kalau dah lama x buat,memang akan ngilu....tapi bila dah buat..lepas2 tuh ok jeh...lepas cuci,mmg rasa bersih jeh gigi kan..

mamalieyna said...

best lepas cuci gigi kan...tp eina ni mls nak g klinik..hee~ last masa peknen kan arif...tapi takla sakit mana pun, takde masalah gigi apa2 time tu..tp selalunya sebab malas nk pergi klinik..tu psl tak cuci2 giginye..ngee..

NzA said...

dh lama akak xp cuci gigi......

...sWeeT uMi... said...

umi pun ada gak rase sakit 1st time cuci gigi ari tu...tapi bile wat kali kedua, dah tak rase pe pe pun,kejap doc kata dah siap huhuhu....pssttt cantek la gigi Qis ekekeke

maszmadi said...

wah, qis boleh jadi duta cuci gigi lah... hehe

L said...

pernah tapi ngilu r.. huuuu....

jom baca sekejp..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

Ena said...

ALAMAKKK..

DAH MASUK 2 TAHUN NI TAK P JUMPA DR GIGI.. ASYIK TANGGUH AJE.. HUHU.. KENA G JUGAK LA NANTI..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

penah gak cuci gigi
mak aii ngilunye huhuhu

shida'R said...

menawan je qis senyum tnjuk gigi dia..sbb mama pksa heheeee..larikkk... :P

::NureeN:: said...

nureen ada g cuci gigi dlm bln 10 x silap.. sbb doc check masa p checkup preggy dia suggest suruh cuci, sakit cikit ja sbb gigi nureen katanya byk ok :)

ibuhebat said...

Kena biasakan anak2 kita buat lawatan ke klinik gigi.. takde lah fobia macam mak2nya bila bab jumpa dr. gigi. hehe..

jemput ke blog saya http://hebatkan.blogspot.com :)

Niza Romli said...

mula2 cuci gigi mmg rasa macam ngilu, sakit..tapi lepas tu dah tak rasa apa dah. niza selalu bt sebab free je kan...tapi rasa dah setahun jgk ni tak cuci :)

Mama Ema said...

pernah buat sekali...kena tunggu balik kampung baru buat..sebab kat sana murah

Fabulous Me said...

Ade buat tapi x sll. X plak sakit. Ngilu2 comel je. Huhuhuhu. Tapi FM takot nk amal kan sbb dah set mind negative yg sape sll buat lgi terok... Hahahha tah ape2 kan? Tpi itu la hakikat pd aunty2 n kakak2 FM. So rase2 nye FM buat stahun skali je dah..

Rtp Farra Arisha said...

hehe, have done this for many times. emm, for the 1st time memang ada rasa sakit dan ngilu, but for the 2nd, 3rd times, it's impossible to feel what you've felt for the 1st time!

eB ezrin said...

gigiku x cantek. hu3

cik kiwi's said...

gigi kiwi comel dahhh..hehe..ikan colgate~

♥AienNajwa♥ said...

gune la colgate untuk gigi kuat dan sihat..ngehehehe ! ~ (^_______^) yer..gigi perlu di cuci..supaye kekal bersih..=)

munna said...

tak pernah buat lagi ....

noor said...

dh lama xgi...sakit waaaaa

Ungu Violet said...

rasa ngilu jek...tp kompem la gigi jadik bersih..:)

Papa Mifz said...

papa mifz dah lamo tak cuci gigi...huhu ingat nak buat jugak la...

Dalila Hamid said...

2 thun lepas pergi... pastu smpai skrg blm lagi... hhee

ieda said...

memang perlu gigi yg cantik dan bersih .. hurmm anak2 akak punn pueh cakap .. skrg baru rajin , sejak dah sekolah ;)

amboi2 qis senyum manjeee gituu ;)

Koding said...

Utk gigi yang lebih bersih gunakan berus gigi dan ubat gigi utk mencuci gigi..

ILA HonEyBuNNy said...

dulu dekat mtrik ila selalu cuci gg sebab free..hehehhe

rindu kat qis dan mama qis...;-)

Ila Aqilah said...

akak kite pun baru cuci gigi bulan lepas! ngilu lah..isk

hehe..tapi memang tanggallah segala kalkulus degil tu..

cantik gigi qis!

aDiB sYaZWaN said...

mind set dah kate sakit, sebab member2 kate sakit, jadi, selama hidup ni, tak pernah pergi sebab gerun!

LYAfrina said...

gg qis sgt2 comel.. gg asya dh runtuh y atas.. bkn sbb mkn coklat/tcabut..tp smua mereput..kes time tdo msa kcik2 dlu..minum air glukosa mlm2..air tukan manis.. jd la karies kat gg.. huhu

wan nurul hezrina said...

tak sakitlah cuma ngilu sangat

Juliet_iRa~" said...

xpnh g buat lagi..ahaha..takut gak!;p

k.lily buat kat mn?gov ke swasta?

CTK said...

xpernah pegi cuci gg, gosok gg je..hehehe

*menawan tul senyuman qis ye..hehe