Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya | Mohon Maaf Zahir & Batin...


Salam..


Disini lily ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan.. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. buat kwn2 di alam maya mahupun di alam realiti..Mohon Maaf Zahir & Batin jika ada terkasar Bahasa mahupun Tersilap kata...


Tulus Ikhlas Dari : Lily & Family.. ^_^



Tuesday, August 23, 2011

Header Raya...

Salam..

Syukur Alhamdulillah..dh masuk hari ke23 kita berpuasa..tinggal seminggu jer lg nak raya..dh abis shopping ka korang? ktorg persiapan tahun ni ala kadar jer..raya bertiga jer kat sini..tu yg x seberapa Xcited tu..Tahun ni buat rumah 'tertutup' hehe..nk ziarah ke rumah kwn2 jer..ada x yg nk jemput ktorg dtg ke rumah?? :D

Dlm pada tak Xcited tu..tp semangat juga nk tukar header raya..hehe..jln2 ke 'umah' kwn2 ramai dh yg tukar header kpd header raya..lily tgk pun semangat juga..org lain tukar..lily pun sibuk juga nk tukar...ni lah hasilnya..simple jer..yg penting model tetap tu tetap ada.. ;p

Header ni akn melekat selagi mood raya masih ada.. ;)

Monday, August 22, 2011

Mengantuk..

Yup..mata skrg adalah sgt2 mengantuk..tp Qis masih lg aktif..berlari bermain kejar2 dgn kucingnya..aduillah..anak..ni lah penangannya bila siang dia nyenyak tido..mlm dia pasti akan berjaga..mummynya ni plak klu siang mata adalah sgt2 susah nk lelap..ada je lah benda yg dibuat..Biasanye bila dia x tido siang..mlm ktorg awal tido..dlm kul 8.30 dh tido..tp tghmlm otomatik mata ni akn berjaga..tp hari ni..arggghhh..nmpknye mummy x tidolah ni..sekali tunggu daddy balk keja..terus nk msk utk sahur..mata mummy dh jd mata panda dh ni.. :(

Nak tak nak..terpaksa layan kan jelah..Dlm ngantuk2 sempat juga amik gambar Qis.. ;p

Gaya apa ntah..notty..
Gaya Bajet comel...


Sunday, August 21, 2011

Weekend Yang Membosankan..


Salam..

Syukur Alhamdulillah..hari ni masuk hari yg ke21 dh kita umat islam mengerjakan ibadah puasa..& lily bersyukur juga..hingga kehari ini lily masih berpuasa penuh..& sgt berharap agar tahun ni dpt berpuasa selama sebulan ...

Mesti hujung minggu begini ramai yg kuar bershopping rayakan utk menyiapkan persiapan akhir sblm menjelangnya aidilfitri..hmmmmm..ktorg hujung minggu begini kena duk rumah jer koz daddy Qis hujung minggu keja..

Bila Dh bosan duk berdua ni..apa lg lah keja lily klu bukan melayan c anak dara ni...melayan kerenahnya yg kekdng OK..kekdng Bad mood tu..tak lupa juga kamera menjd teman dikala keboringan..mulalah tgn tu gatal nk klik sana..klik sini..yg menjd modelnya tak lain tak bukan..tentulah si anak dara ni..hehe..

sayang BABY..bear ni dia panggil baby.. ;)
kesian..muka boring...
Motif gmbr kaki??..ntahlah..mummynye pun keboringan jugak..ntah apa2 jer yg digmbr.. :D
last2 tertido juga..dh nk masuk 2thn 8bln..tido siang msh berbuai lg..

Gmbr ni semua lily guna manual function..saje nk try test guna manual..stlh bbrp bln memilikinya..blum pernah guna lagi scr manual..ni pun guna sambil godek2 buku tu..msh byk lg yg kena blajar ni...


sebenarnye N3 ni smlm dh terpublish..ntahlah napa plak blogspot ni tak dpt setting Autopublish..lily dh set autopublish utk hari ni..bila dh tekan publish..terus terpublish plak smlm..hmmm..mcm2 dh blogspot ni...

Saturday, August 20, 2011

Mencintai Lima..Lupa Kepada yang Lima




Salam..

Renungan Bersama..

Rasulullah S.A.W telah bersabda, “Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima lupa kepada yang lima" :

1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.
3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al-Khaliq.
4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.
5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur.”




Thursday, August 18, 2011

Cara Menarik Perhatian..

salam..


Beginilah cara dia nk menghalang mummynye dr mengadap komputer..bila mummy dh lama duduk depan komputer..mulalah tu merengek2 suh kita berenti koz dia nk bermanja2 ngan kita....bila buat derkkk jer...mcm ni lah..sanggup angkat kerusi..pastu naik then baring depan komp wlupun time tu mummynye tgh asyik duk depan pc tu....nak x nak si mummy terpaksa mengalah..x tahan tgk gaya baring dia tu..siap kaki bersilang lg..jatuh kang..baru tau...

Muka puashati dpt kenakan mummy..


Beginilah dia hari2..sorry ye..klu lily lambat membuat kunjungan balas..sbbnye spt yg diatas ni lah..pantang tgk mummynye ngadap komputer..mulalah buat peel tu..

Tuesday, August 16, 2011

Teman Bermain..

Salam..

ini lah teman bermain Qis..sian dia..bila dh boring..kucing tu tido pun dia p kacau ajak main...
saje tu letakkan kepala dia kat muka kucing tu supaya kucing tu bgn..
tp kucing ni mls..tido jer keja dia..
siap dia kiss lg kucing tu...tp kucing tu tetap x layan..memanjang jer tidonye...
nah kucing mls...klu tido mesti nk berlapik..x nk tido atas lantai...
ntah napa dia ngantuk sgt ni...nk kata sakit tak juga ni..
muke pasrah..kucing tak nk layan dia..sian dia..takpe sayang nnt mummy bg kwn 
yg real ye utk bermain.. ;p


time bosan mmglah dia ajak kucing ni bermain2..berlari2..kejar mengejar..tp bila dia dh mls..dia buli kucing tu..sblm ni dia pernah sumbat kucing ni dlm  ice Box..hampir lg kucing tu mengeras ..hehe.. ;)

Monday, August 15, 2011

Sepetang Di Bukit Layang.Layang..

Salam..

Citer 2bln yg lalu..sblm ktorg p main layang2 tempohari..dh lama baru nk citer..kemalasan melanda..mood kelaut dh..huhu..tp x nk membiarkan blog ni sunyi..tempek je lah gmbr2 ni..hehe..tp x nk citer pnjnglah..x pandai nk mengarang pjng2 ni..layan gmbr je lah.. ;)

beriadah dgn berbaju kurung.. ;)

tempat wajiblah ni..
klu dpt main..mmg terserlah kehappyan dia tu...budak2 mmg mcm ni lah kan..kita dulu pun mcm ni juga.. ;p

bila ajak balik..cam ni lah perangai dia..mogok kunun...
muka mengada-ngadakan.. ;p


Saturday, August 13, 2011

Wordless Saturday : Click..Click.. ^_^

Salam..

Happy Weekend..

Hari Sabtu Tanpa Kata..Layankan je lah gmbr si anak Dara.. :D







Thursday, August 11, 2011

Anak Kuat Menangis a.k.a Cengeng?? Apakah Hikmah Disebalik Tangisan itu??

Salam..

Syukur Hari ni dh masuk hari ke 11 kita menunaikan ibadah puasa.moga kita terus diberikan kekuatan & kesihatan yg baik utk menjalani ibadah yg mulia ini...

Anak kuat menangis a.k.a cengeng..Qislah tu..blh dikatakan hari2 nk nangis..apa benda yg dia tangis pun lily tak tahu..padahal semua kemahuan dia dh diturut tp still lg nk menagis..kekdng naik angin jd nye..so lily biarkan jer..nnt pandailah dia diam sendiri tu.. *kejam punya mak.. ;)


Smlm lily searh kat google apakah punca & kesan anak kuat menangis..hehe..siap google lg tu..tp lily tak jumpa pun apa jwpnnye..lain yg dicari..lain plak yg dijumpa.." Hikmah disebalik Tangisan Anak"..owh..rupa2nye ada juga hikmahnye tangisan ni ye.. apakah hikmah disebalik tangisan mereka ini..

" Para ahli medis dan ahli anatomi tubuh mengatakan.. Pada otak anak kecil terdapat cairan yang apabila terus mendekam dalam otak mereka, akan menyebabkan kerosakan dan akibat yang buruk. Dengan Menangis..ia dapat menyedut cairan dari otak mereka. Dengan begitu, otak mereka akan kuat dan sehat. Demikian pula menangis dan merengek dapat melegakan saluran pernafasannya dan membuka serta melancarkan saluran keringatnya. Dengan begitu, urat syarafnya menjadi kuat. Sering kali kita lihat manfaat dan masalah menangis dan menjerit bagi anak kecil. Ternyata demikian agungnya hikmah menangis bagi anak kecil. Biasanya menangis itu penyebabnya adalah rasa sakit yang mengganggu, itu saja yg kita tahu & tak pernah tahu apakah disebaliknye terdpt hikmah dan barangkali tidak pernah terlintas dalam pikiran kita."
sumber:http://cantikfairy.multiply.com/journal/item/5/Mengapa_Anak_Suka_Menangis_Apa_hikmah_yang_Tersembunyi_di_balik_itu


time ni dia nagis mknan lambat sampai..hehe..lapar sgt lah tu.. :D
sampai rumah sambung lg nangis..aduyai..susahnye nk pujuk..


Wednesday, August 10, 2011

Mandi Bedak & Losyen

Salam..

Projek dlm diam..mummy tgh sembahyang dia buat keja nih..terkejut mummy tgk dia dh jd JU'ON..nk marah tp benda dh jd..gelak tgk..dh alang2..sempatlah amik kamera amik gmbr dia..nnt besar biar dia tgk gmbr dia ni..ntahlah bila besar nnt percaya ke tak dia yg dlm gmbr ni dia...hehe..dh mandi dgn bedak & losyen..padahal baru jer abis mandi ni.. :D

 Alahai anak..mcm2 ragam kamu ya..

 apa maksudnye semua ni sayang kamu buat mcm ni...

 hehe..tak tahan tgk muka dia..sungguh2 tu tekan tutup losyen tu..
tgklah rambut dia dh mengeras dh dia kasi losyen..
Alahai..Losyen tu dia buat krim muka dh..



Monday, August 8, 2011

Dah 2Tahun 7Bulan..

Salam..

Pejam celik..pejam Celik..Sedar Tak sedar kini anak dara ku dh pun 2thn 7bln...cepat betul masa berlalu..rindu saat kamu masih baby..rindu dgn bau baby..dlm umur dia skrg ni..berckp still menggunakan bhs dia..tp ada peningkatan suda sekrg wlupun tak byk..tp ttp berbangga dgn kamu..

Dh free diapers diwaktu siang..dh pandai masuk ketandas sendiri buang air besar & air kecik..tp blum pandai basuh..klu dh membuang still panggil2 kita suruh basuh..selagi kita X dtg selagi tu lah mulut comel dia tu tak diam memanggil kita..

Skrg bertambah manja..kita ilang sikit dari pandangan dia..mulalah nangis..nk melekat jer keja dia..pantang kita duduk depan komputer mulalah nk naik2 badan kita minta dukung...& masih lg cengeng a.k.a kuat menangis..hari2 nk nangis..kdng2 tak tahan tau..ntah apa benda jer yg dia nangis tu..bila lily tanya..nk adik tak?? dia siap geleng2 kepala..tanda tak mahu..amboi..nk dia seorg jer yg disayang..bila tanya..mana baby..pandai plak tu letak kepala dia kat perut kita..konon2nye baby ada kat dlm..hehe..sweet jer.. ;)





Sunday, August 7, 2011

Puding Roti & puding Roti Marble & Kek Pisang Chocklat Chips

Salam..

Semlm sempat buat puding Roti..1st time buat..tgk kwn2 buat mcm sedap jer kan..so lily pun nk mencuba...slama ada oven ni semangat jer nk baking2..klu blh stiap hari nk mencuba resepi yg disearch diintenet.. ;)

Resepi & cara2 buat ni lily amik dr blog izan..klu nk tau cara2 & bahan2 nk buat puding ni silalah ke blog izan ye.. ;)

Tak secantik puding yg izan buat.. ;)

Ni plak puding roti marble..Resepi lily amik dr My Resepi..

nmpk comot..kelam kabut nk tuang satu persatu koz agar2 tu cepat mengeraskan..main hentam jer..jd lah mcm diatas ni.. :D


Ni plak kek pisang campuran Choclat Chips..Baru buat td..amik resepi dari My Resepi juga..

 Lily buat adunan skit jer..utk try test.. ;)


 spt biasa..model tgh merasa kek buatan mummynye.. ;)
hehe..apa yg dia gelak tu..tak sedap erk.. ;p