Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Salam..

Sempena Ramadhan yg bakal menjelma esok..disini lily ingin mengucapkan selamat menyambut Ramdahan Al-mubarak..moga ramdhan kali ini memberi seribu makna buat kita & moga kita sama2 mendapat keberkatan dariNYA..AMIN..

Andai semua HARTA adalah RACUN, maka ZAKATlah penawarnya. 
Jika seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA & TAUBAT adalah Ubatnya, 
jika semua BULAN adalah NODA maka RAMADHAN adalah pembersihnya..


Thursday, July 28, 2011

Apam PolkaDot Versi LadyBird Plak.. ^_^

Salam..

Apam polkadot lg..sila jgn Bosan.. :D ..Kononnya nk kreatiplah tu..nk cuba yg lbh adavnce..hehe..hari tu ada yg tanya lily resepi apam polkadot ni kan..lily just amik resepi dr My resepi jer..apa pun..sini lily tunujkkan langkah2nye.. * Bajet dh terrer lah tu.. :D *
 


Bahan2 yg diperlukan :-

3biji telur gred A (dr peti sejuk)
275g tepung Gandum *
220g gula halus
150ml susu segar
3 sudu teh baking Powder * (*diayak bersama)
1 tsp ovelette  
filling bluberry @ apa2 shj mengikut citarsa anda ( lily guna kaya)
pewarna ( ikut suka anda)


Cara2nya..
 pukul telur,gula halus & ovelette (semua bahan ni baru kuar dr firdge ye)

pukul sehingga kembang sehingga menjadi putih..

sehingga putih begini..
setelah kembang masukkan susu & & tepung sedikit demi sedikt sambil dikacau dg kelajuan yg minimum ya....*sila abaikan minyak tu..sbnrnye minyak tu nk buat kek orange blended..tersesat plak kat situ..

 pukul sehingga sebati..ish..tepung dh bertabur dh disekelilimng tu..dh comot dh..
 Dh sebati dh..adunan yg sebati akan menjadi likat..
lepas tu..Bahagikan adunan kpd bbrp warna mengikut citarasa anda..

 isi hingga hampir penuh & mskkan filling..

stlh itu tutp filling dgn wrna yg sama sblm ni.. 

masa nk buat corak ladybird tu lily terlupa nk amik gmbr..terus jer masukkan dlm kukusan..so..marilah kita tgk adakah corak ladybird tu menjadi..hehe..


Taraaaaaa..inilah hasil apam dr tgn yg tak kreatip nih.. ;p ..mcm2 bentuk ada..
ada nmpk bentuk ladybird tak kat situ?.. :D

Ladybird yg Comel..pink & ijau.. :D

model tetap tgh menggayakan apam polkadot mummynye.. :D

Ok korang..selamat mencuba ye.. ;)










Wednesday, July 27, 2011

Beza Dulu & sekarang

Salam..

Masa mula2 hubby bawa balik rumah..kurus..mata sebelah pun 
dh tak nmpk koz bengkak..sedih jer tgk keadaan dia time ni..
& sekarang..dh berisi..mata sblh dh baik..tp dh lain sblhlah..x blh baik spt sediakala..
mata dia dh rosak..
malas..sedap jer dia melentok  atas tilam tu..demand btul..x nk baring kat lantai..bulu pun 
dh gebu ..kena mandi 3kali seminggu.. ;)

Tuesday, July 26, 2011

Kek Oren Blended

salam..

Disebabkan hujung minggu baru2 ni x kuar kemana2..so..belek2 resepi kat intenet..cari resepi yg sempoi..cari punya cari..terjumpalah resepi yg sgt mudah ni..kek oren blended..semua stok pun mmg sedia ada kat rumah..so..apa lg..merajinkan diri kedapur utk mencuba resepi ni..

Blended Orange  Cake

Bahan-bahan :

1 biji buah buah oren (lily guna orange sunkist)
1 cawan minyak
2 cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara2nya..
 Masukkan semua bahan kedlm blender(kecuali tepung yg tlh diayak bersama baking powder)..
Buah oren tu hendaklah dipotong kecik2 dulu ya..& dibuang urat dia yg putih tu terlebih dahulu..

 kisar sehingga halus 

 stlh bahan2 td dikisar halus..tuang kedlm mangkuk..then campurkan tepung sedikit 
demi sedikit sambil dikacau  sebati..

 stlh sebati mskkan kedlm loyang yg tlh digris dgn marjerin..then bakar pada suhu 170'C selama 40minit hingga  1jam @ sehingga masak..*loyang besar sgtlah..kek ni msk pun dh tak nmpk tinggi..

Dh masak..tp X cantik..hehe..pecah2 plak kat atas..& kek nmpk x tinggi koz pakai loyang yg ntah brp inch tu..takpelah utk ngapp sendiri juga(senangkan hati sendiri.. :D )tp yg penting hubby kata sedap.. :D

Time masak kek ni..kemain sedap bau dia naik..terasa bau orange tu.. ;p

Monday, July 25, 2011

Keputusannya..

Salam..

Seperti yg dijanjikan hari ni lily nk umumkan siapakah 5 yg bertuah itu..sebelum tu nk bgtau..lily ada masukkan link siapa yg wish juga pada N3 sblm ni..rasa mcm X adil plakkan org dh wish lily x masukkan link dia..So..mari kita tgk siapakah mrk .. :





5. Shidah


Tahniah kpd korang ye..&  sila e-mailkan alamat korang ke wanrosmi@gmail.com ..

segala keputusan adalah adil & saksama..tiada kompromi..diharapkan Xde yg berkecil hati ye.. oh ya..pemenang2 juga akn menerima FM dr S'pore @ China..pemberian FM juga adalah secara rambang...diharapkan juga tidak berkecil hati jika dpt FM yg berlainan ye.. ;)




Sunday, July 24, 2011

Happy Weekend

Salam..

Selamat berhujung minggu..

Weekend begini mesti ramai yg kluarkan..lily ngan Qis minggu ni kena perintah berkurung..minggu ni hubby Xde cuti..cuti 2hari ni ada training..huhu..sian hubby..Takde rehat..tp takpe lah..demi tugas..

Lama rasanye X berentry dihujung minggu..klu dulu hujung minggu lah yg paling rajin nk berentry..ntahlah skrg ni..mood makin lama makin kelaut..

Nak letak gambar si budak yg bushuk..bgn tido terus nk bergaya pakai lipstik..pastu pandai plak suruh kita amik kamera dia nk berposing..so nk tak nk..kena turut perintah..kang X pepasal pg tu ktorg didendangkan dgn lagu yg sgt merdu.. ;p

ish..ish..umur baru 2thn++.. dh pandai nk berliptik2..kang umur 20thn nnt mcmanalah ye.. :D

 time utk posing plak..Bajet comel letewwwkan..kan.. ;p
 Bibir X nk kasi rapat dh..takut lipstik tu ilang kononnya..hehe..

padahal..bau bushuk masham lg bgn tido X nk mandi..biasanye tu..
bgn tido jer..dia yg ajak kita mandi.. ;)





Thursday, July 21, 2011

MENJAWAB PERSOALAN SEMALAM...& HAPPY 2ND ANNIVERSARY.. ^_^

Salam..

Since ramai yg bertanya kat N3 sebelum ni..birthday siapakah sbnrnya kelmarin..hehe..Sbnrnya ia adalah B'day lily..cer teka usia lily dh brp..ngeee..mesti ada yg dh tau kan.. ;) ..Terima kasih byk2 kat kwn2 yg sudi wish wlupun X tau b'day siapa sebenarnye..sayang sgt korang..

Syukur Alhamdulillah..Ku bersyukur masih diberikan kesempatan utk meneruskan hidup.. untuk meneruskan perjuangan yang sebenarnya masih terlalu jauh untuk ditempuhi..Syukurku kepada Mu Ya Allah..Aku bersyukur dengan rahmat dan nikmat yang KAU  berikan kepadaku selama ini..Semoga dgn penambahan usiaku ini..dpt menambahkan amal ibadahku terhadapMU..menjadikan aku seorg yg lebih penyabar & pemikiran yg lebih matang seiring dgn usia ini..

Terima Kasih Buat Kawan2 :

1.   http://pinkvelvet-07.blogspot.com/
2.   http://mamalieyna.blogspot.com/
3.   http://mrsfiza212.blogspot.com/
4.   http://spiderlily-zaidah.blogspot.com/
5.   http://lipslikesugar87.blogspot.com/
6.   http://ajumohit.blogspot.com/
7.   http://mamaemacyg.blogspot.com/
8.   http://semekarartie.blogspot.com/
9.   http://cincinmasmerah.blogspot.com/
10. http://fieza79.blogspot.com/
11. http://ucubakery.blogspot.com/
12. http://wahidayatulaswa.blogspot.com/
13. http://syaniaftersix.blogspot.com/
14. http://mamaaerish.blogspot.com/
15. http://duniakushida.blogspot.com/
16. http://iedaimmi.blogspot.com/
17. http://kantanmerah.blogspot.com/
18. http://firdanilovestory.blogspot.com/
19. http://www.anisumbrella.com/
20. http://ciksufarida.blogspot.com/
21. http://tiefazatie.blogspot.com/
22. http://e-nawanisfan.blogspot.com/
23. http://puterianggerikrimba.blogspot.com/
24. http://rose-lina.blogspot.com/
25. http://pelangichenta.blogspot.com/
26. http://diariummi.blogspot.com/
27. http://4fn1mn.blogspot.com/
28. http://myhatiku.blogspot.com/
29. http://butterflygurlz91.blogspot.com/
30. http://mummychacha.blogspot.com/
31. http://mamanoriz.blogspot.com/
32. http://zaranfamily.blogspot.com/
33. http://salsalbilah.blogspot.com/
34. http://nureenasir.blogspot.com/
35. http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/
36. http://kisahkami83.blogspot.com/
37. http://juzsimplemummy.blogspot.com/


Terima kasih buat korang semua..Since blog ini pun dlm sedar X sedar dh mencecah usia 2tahun pd bulan ini..disini lily ingin berkongsi hadiah yg X seberapa dgn korang..lily akan pilih 5 pemenang bertuah dari senarai diatas..pemilihan adalah melalui Random.org...5 pemenang akan menerima FM dari.. cer teka dr mana.. :D

cer check link korang..kut2 ada yg lily terlepas pandang plak...klu ada sila bgtau ye..keputusannya lily akan umumkan pada hari isnin ini..tunggu ye.. :-)









Wednesday, July 20, 2011

WW :# Hari Penambahan Usia..


Tuesday, July 19, 2011

Pembantu Kecik Ku Di Dapur

Salam..

Sapa lg lah pembantu ku tu klu bukan Si anak Dara ku ni..kita sibuk kat dapur..dia juga nk membzkan diri 'membantu'..membantulah sgt ye..X dibg..marahlah plak..suka hati mu lah nak..Bagus gak lah praktik dr kecik turun dapur..jgn jer dh besar sok..liat plak nk masuk dapur.. ;)

Sungguh2 Bantu..tumbuk lada lg tu..dia yg tumbuk sampai hancur..berani betul..
kita amik..blh plak nangis..so biarkan jer dia..sambil mummy amik gmbr.. ;p
kuat gak dia angkat anak lesung tu..
tukar tgn sblh kiri plak..comel jer tgn kecik tu.. :D
Senyum bangga tu dpt tolong mummy hari tu..terima kasih sayang.. ;)

Monday, July 18, 2011

Percubaan Pertama Membuat Apam PolkaDot ^_^

salam..

Ni aktiviti mlm jumaat sblm diorg mak dtg tempohari..mlm tu sempat buat apam Polkadot & Kek Pisang..1st time buat apam polkadot..1st try..not badlah..menjadi juga..tp yg kecewa..kek pisang tu x seberapa menjadi..tp mak kata sedap juga..abis gaklah dimkn.. hehe.. ;) ...

DotDot dia tu ada yg menjadi..ada yg lari skit.. ;) ..Anak buah kata..lg sedap aunty buat berbanding yg mummy selalu order..(adik lily tgh pegnant & ngidam apam polkadot..so selalulah dia order apam polkadot ni..)..pandai dia amik hati aunty ckp apam polkdot aunty  ni sedap..hehe.. :D


Kek pisang yg X seberapa menjadi..masa mula2 keluarkan dari Oven tu..
nmpak cantik jer..kembang..X lama lepas tu dia mengecut plak 
jd mcm ni..huhu..sedikit kecewa..tp sedikit terubat pabila ia abis juga dimkn.. ;)

Thursday, July 14, 2011

@ Universal Studio S'pore

Salam..

Sabtu baru2 ni ktorg sempat ke USS bersama ngan mak & my sis with her family..Diorg bercuti disini pun mmg rancang nk jln2 ke USS tu..So..kul 9pg dh gerak dr sini menaiki bas yg diambil dari Tune hotel direct Ke USS..tp kena turunlah kat Kastam Johor & S'pore..masa kat Kastam Johor tu..ok lglah..X jem sgt..tp bila kat kastam S'pore..mak aii..kat sana jer dh bazir masa dekat sejam..

Masa sampai Kat USS tu dh dekat kul 11 pagi..Panas terik ok..Nasiblah masa mula2 tu sikecikku ni..ok lg..Xcited dia tgk tempat tu byk mainan...

Masa ni tgh baris Kat Kastam S'pore..Masih bertenaga lg kat sini..hepi jer..
Depan Globe bersama ngan Cousinnya..Abaikan kopok Qis yg besar tu...:D
hehe..tak tahan tgk gmbr ni..BZ paparazzi kecik ni..tgh amik 
gambar mummy ngan Daddy dia..Tgklah kat blkng tu..org beratur pjng beli
tiket nk masuk USS..Nasib ktorg mmg beli siap2 kat Johor..
Bersama ngan nenek..kasi can dia manja2 dgn nenek..nenek yg byk layan dia hari tu..
bukan selalukan.. ;)

Hehe..besarnye topi Qis..Topi pinjam ni..mmg khas utk bergmbr..free jer..
Bersama ngan Uncle..bg can juga dia manja2..mata melilau tgk byk sgt ptng2 
binaan kat sana..
ktorg tgh duk rehat..time ni mmg panas sgt2..Qis blh plak pose mcm tu..dh boringlah tu..
mcm2 gaya dh dia buat..
Nikmatnye dpt mkn aiskrim tgh2 panas ni..baju pun abis kotor..
pa lg lah..tmpt yg mmg sesuai..abis mkn aiskrim terus p mandi..wah..syioknye..
dia yg ajak Cousin2 dia ni mandi kat situ..
sukelah tu..
lepas mandi..time utk mkn..tgh termenung tunggu mknan sampai..mkn nasi beriyani..
tp...hmmm..tak seberapa ngam dgn tekak ni..lg pun ni 1st time mkn nasi
 beriyani..mmg x ngam dgn tekak ni.. ;)
Botol air yg unik..1 botol ni X silap harga dia SGD18..hmm..mahal gilak..bg ktorg lah.. :D

Oppsss...terlalu byk gmbr dh kan...Ok..lain kali Continue ya..itu pun klu rajin ni..hehe..:D

 Oh ya..jika sesiapa yg nk ke USS ni..Jika nk menaiki Bas..blhlah amik bas dr tune Hotel Direct Ke USS..Tp mcm biasalah kena turun kat kastam utk check passport..ticket bas utk pergi balik adalah RM25 seorg, kanak2 Rm10..Hari tu krog amik bas pukul 9pg..balik 9mlm...X lah kelam kabut pg tu kan...Sempat lg bersarapan kat rumah.. ;)..tp blk tu kul 11 mlm baru sampai rumah..huhu..betul2 Njoy.. :D

Tiket masuk Ke USS adalah utk weekdays SGD66 (adult) & SGD48(Child Ages 4 to 12)..Weekends SGD72 (Adult) & SGD52 (Child ages 4 to12).. Tp hari tu ktorg mmg beli siap2 kat sini..takut abis tiketkan..lgpun X perlulah nk berbaris pjng2 kat USS tu nnt.. Beli kat sini RM174 seorg..utk kanak2 x pasti plak..koz Tiket adalah ditaja oleh my ipar.. :D ... Thx sgt2..Moga bertambah murah rezeki korang..blh lg ajak ktorg.. :D

Wlupun mahal..tp sgt berbaloi2..Sesuai utk aktiviti kekeluargaan...yg paling best nonton shrek 4D..mcm betul..yg klakar maklah..siap jerit..labah2 jatuh kat kaki..mcm betul tau..semua org siap jerit2..pastu time keldai bersin..mcm betul..air liur dia kena kat muka..eeee..geli rasanye...best sgt2..Cadangkan korang bercutilah Kesini.. :D