Wednesday, June 29, 2011

Riang Ria Si Manja ^_^

Salam..

Alangkah indahnya menjadi kanak2 kan..kehidupan penuh dgn kegembiraan..

wah..wah..kemain lg..

mcm2 ekspresi wajah kegembiraannya..seronok melihatnya gembira.. ;)

WW :# Takut..

Salam..


apa yg Qis Takut tu??.. :D

Tuesday, June 28, 2011

Beriadah @ Bukit Layang Layang

Salam..

Sabtu baru2 ni p ke bukit layang2 @ pasir Gudang..wlupun jarak yg jauh dr rumah( 30km)..sanggup gak hubby pegi semata2 nk bermain layang2 kat sana..tp bukan dia yg main..dia jd paparazzi jer..yang paling hepi Qis lah..byk sgt playground kat sana..sampai x nk balik..

Sampai berkerut dahi..
Layang layangku terbang tinggi ;p ..

Si anak tgh buat apa tu??..

Berposing...Wah kemain lg dia..tersenyum lebar..
Qis tgh skodeng Couple sedang beromantika DeAmor..Haipp..kecik2 dh pandai skodeng ye..
Dia suruh mummy stop main layang2..time dia nk bermanja2..
owhhh..my Baby..U Always Be My Baby.. ;)
syoklah tu dpt main...
sampai nangis2 dia x nk balik..
pujuk dgn Aiskrim baru diam..errmmmm..dapnye.. ;)


Sunday, June 26, 2011


Salam...

Hidup ini cukup indah. Penuh dengan misteri. 
Kata orang warna-warni spt pelangi. Adakalanya kita berduka, 
ada juga masanya kita gembira. 
Yang penting, dalam apa jua keadaan sekalipun, 
sentiasa ingat kepada Sang Pencipta, Allah s.w.t. 
Syukur dan sabar adalah 2 rahsia kejayaan...

Friday, June 24, 2011

@ PutraJaya..

Salam..

Bawa Qis Jln2 kat Putrajaya plak..


Cantikkan(eh..bukan orgnye..tp pemandangan ni..)..matahari nk terbenam dh..


Sementara tunggu hubby & cousin sembahyang..Qis teruja tgk pemandang yg sgt indah..nk amik gmbr dia pun susah..


Ni plak keesokan harinye..slps blk dr KLCC..

dia plak yg ajar daddy suh letak tgn kat mata.. ;)

ntah apalah yg dia tunjuk tu..Xcited sungguh.. ;)


kemain hepi..sukelah tu daddy bawa main kejar2..


Byk lg gmbr..tp x tau nk letak yg mana 1...lagi 1..malas nk resize.. ;)


Thursday, June 23, 2011

@KLCC

Salam..

Sabtu lepas sempat bawa Qis jln2 kat KLCC..mmg teruja ini budak ok..apa lg bila tgk ramai budak2 mandi..dia pun nk join..x rancang pun nk bawa dia mandi kat kolam tu..nasiblah mmg bawa baju lebih siap2..

Budak yg sgt teruja 1st time jejak KLCC.. ;)
Siap buka kasut nk terjun kolam kat blkng tu..

Cousin Hubby yg rajin melayan kerenah Qis..sementara mummy ngan daddy BZ berphotogediX.. :D

Puas hati akhirnya dpt mandi..

Dh cukup..x blh mandi lama2..dh lah time ni dh selesma..nasib dia x ngamuk disuruh naik..

Sblm balik sempat lg..bawa ktorg ke taman nak naik buai..

Slps dr KLCC ni ..sekali lg ke Putrajaya..

Wednesday, June 22, 2011

WW :Bunga Kemboja

Salam..

Hari ini..hari tanpa berkata2..layannn.. ;)





* Bunga Kemboja @ Putrajaya..

Tuesday, June 21, 2011

"Teman Baik" Qis Demam Lagi..

salam..

Alhamdulillah..ptg smlm selamat sampai Ke Johor..stlh 3 hari bercuti..tp sebenarnye..ktorg kesana bukannye bercuti sgt pun..tp lily ada kursus (erk..suri rumah pun ada kursus juga tau.. :D)..hanya sempat jln2 ke Nilai3 , KLCC & PutraJaya jer..

3hari ktorg disana.."Teman Baik" Qis tinggal sendiri2 kat rumah..mmg bekalkan dia maknan & air secukupnye..Qis pun kat sana..asyik jelah teringat kat "Teman Baik" dia ni..dek kerna kedua2nye saling merindu..keduanye pun sama2 diserang demam...kesian..

Mesti korang dh tau kan sape 'teman baik' Qis ni..tak lain tak bukan..tentulah c  comel ni..
Comel tak?? hehe..mata dia yg x blh buka tempohari dh baik dh..
tp mmg x dpt baik sepenuhnye dh..dh jd lain sebelah dh mata dia..sian..

Kesian tau..bila x sihat..tak lalu mkn..minum apatah lg nk bermain2..just tido jer memanjang..sedih tau tgk..klu time sihat..hmmm..jgn cakaplah..lari sana..lari sini kejar mengejar dgn Qis..kekdng geram juga..sampai badan kita pun dia nk lompat2..tp bila dia jatuh sakit..mcm sunyilah plak..time sakit ni manja sgt..mcm manusia juga..tido pun nak berhimpit2 dengan kita..nk minta dibelai2..binatang pun ada perasaan ingin disayangi & menyayangikan..


Gambar sblm ditinggalkan tempohari..sesuailah tu ye..seorg kat atas yg seekor tu kat bwh..kucing ni juga klu Qis kemana nk juga ikut..maybelah tempohari Qis buka peti sejuk dia pun ikut juga..last2..Qis sumbat dia masuk dlm peti ais tu sekali..hehe..

Friday, June 17, 2011

OFF TO KL.....

SALAM JUMAAT..

Skrg tgh bersiap2 hendak ke KL... ada urusan skit nk selesaikan kat sana..Insyaallah.Isnin akan kembali kesini..Doakan perjalanan kami  ya.. ;)...

*********************************

Nak ucapkan terima kasih byk buat Fiza..hadiah MRS.FIZA Giveaway dh sampai..ptg smlm baru amik kat mailbox..sgt2 teruja ok.nilah kali pertama menang cabutan bertuah..& hadiahnye pun sgt cantik..

FM..Malaysia Truly Asia..
FM yg ada setakat ini..baru 3bijik..yg 2 tu beli sendiri... ;)

Jika berkesempatan..nk jln2 kat putrajaya..Ada yg nk jumpa tak..roger2lah..(perasan popular org nk jumpa..:D )...




Thursday, June 16, 2011

Bergurau...

Salam..

Kata orang terlalu banyak bergurau akan melemahkan minda. Ia menumpulkan kebolehan menilai dan mempersepsi kita. Namun dari aspek psikologi, bergurau mendatangkan banyak faedah. Ia merapatkan silaturrahim, mengintimkan pasangan suami isteri bahkan menghidupkan rumah tangga yang suram lagi muram. Mulakan hari ceria keluarga anda dengan kata-kata yang merangsang. Usiklah kalau perlu mengusik, berguraulah kalau perlu bergurau, malah berdebatlah jika anda rasakan perlu berdebat. Yang penting rumah bukan sebuah kuburan tetapi sebuah taman hiburan. Setiap orang boleh bergembira tanpa perlu mengeluarkan modal...

sumber :http://www.epetua.com


Bergurau tu bergurau jugak..tp jgn plak bergurau melebihi batasan..lily ngan hubby selalu juga bergurau..tetapi lily ni cepat berkecil hati tau..kekdng hubby bergurau tp lily amik serius plak..pastu merajuk..gaduh2 manja..konon2 nk minta pujuklah tu..tp hubby buat derk jer..hmmm..pujuk diri sendiri jelah.. :D..

Wednesday, June 15, 2011

Anak Kuat Mengamuk..

salam..
Budak cengeng a.k.a kuat menangis..

Kekadang tak tau nk buat apa bila Qis tetiba buat peel/meragam..menangis tak tentu pasal..pujuk punya pujuk tapi tak mkn pujuk juga..last2 biarkan jelah dia nangis seorg2 kat situ..lama2 tau juga dia diam & dtg kat kita minta peluk..tetiba sayup plak hati bila dia buat mcm tu..

Disini ada beberapa petua hasil dari carian di google bagaimana hendak mengatasi anak kuat mengamuk.. Pabila anak meragam/mengamuk...Peluklah mereka kuat2, hingga ia tak dpt bergerak..hinggalah anak itu tak meronta2 lagi, longgarkan sedikit pelukkan itu...Bila keadaan dah reda, bercakap lah dgn nya dan berikan sebab mengapa ia tak sepatut nya memberontak, dan mengapa kehendak nya tidak ditunaikan. (reasoning process)

Bercakaplah dgn suara yg mesra tapi tegas. tak mengapa kalau dia tak memahami kata2 kita. Tapi kerana suara dan ketegasan tu akan memberitahu dia perbuatan nya tak disukai.

Selalulah memeluk anak2, mencium, etc (touch contact) supaya dia merasakan ada confident pd diri kita. (referral person)..

Bersikaplah  lembut tapi tegas pd anak2. Jgn marah2 apalagi menengking2, kerana anak2 akan keliru...


mengamuk sakan..tak mkn pujuk dh..