Sunday, January 30, 2011

BOSAN

Salam hujung minggu..

Dh lewat ptg baru nk bersiaran ..
Dh seminggu blog ni sunyi sepi..dari d biarkan bersawang ini blog..baik tempek gambar2 my princess.. ;)



Bosannye...Skrg nih X bestlah..hujung minggu mesti duk kat umah jer..skrg waktu keja hubby dh berubah..org cuti hubby keja..org keja hubby cuti..public holiday pon keja..CNY ni pon keja gak…huhu..sian kat hubby..apa blh buatlah..tanggungjawab harus d jlnkan.. :)…tp time2 cuti lah keja hubby bertambah BZ..koz time2 bginilah Customer sibuk nk bertanya ttg akaun diorg..ada yg kekdng tu kad kredit dh kena blok..siap kol mrh2 & kena maki lg…tp apa blh buatlah..Customer  Always right..sabar je lah..


Sunday, January 23, 2011

Tutorial Header Transparent

Salam..

Hari ni nak Wat tutorial Header Transparent Spt header di blog lily Skrg ni..Ok..jom tgk cara2nye..

Tp sebelum tu...korang kenalah ada photoshop erk...X kiralah photoshop CS brp...yg lily guna ni CS4..ntahlah erkk skrg ni dh CS brp...Klu Xde..korang blh Download DiSini..Tp ini CS3...

1) 1st, FILE >OPEN Then pilih lah gambar yg korang nak..

2)Lihat pada sebelah kanan..right klik pada Background Then klik Duplicate Layer

3) ok..skrg dh ada 2 Layerkan..background Copy &Background...sila klik lambang mata pada bhgn Background tu..tgk yg lily bulatkan tu..

4)Then Klik ERASER TOOL spt yg lily tunjukkan tu..& padam mengikut kemahuan korang..

5)Sila ZOOMkan utk pemadaman yg teliti..so senang sikitkan..Tp kena sabarlah yer.. :)

6) Taraaaa..Dh siap padam..Fuh...letih nk padam bg ngam2... :)

Ok..bhgn Gmbr dh selesai...pastu korang p FILE>NEW..Width & Height tu ikut Size Header Korang...Dan pastikan..background Contents adalah Transparent..

Nk check Size Header korang..p DESIGN > EDIT HTML..klik kotak Expand Widget Templates.. CTRL F taip header...kat situ korang blh tahu brp Size header korang..

7)Stlh itu..Copy & paste kan Gmbr td ke dlm New Tab td..cara nk Copy.. Sila CTRL A > CTRL C pada gmbr yg dh di pdm td & CTRL V pada NEW Tab td...So..gmbr nnt akn jd spt gmbr di atas..Klu gmbr yg di Copy tu Besar sila press CTRL T @ Edit - Transform - Scale dan resize lah mengikut kemahuan anda..Utk letakkan Border di sekeliling gmbr tu lihat sblh kanan spt yg lily tunjukkan tu..Klik ADD A LAYER STYLE > BLENDING OPTION..korang try satu2 yer mengikut kemahuan korang..korang cubalah yer..TRY & ERROR.. :D

8)Klu nk Tambah Text..Klik Lambang T pada seblh kiri spt yg lily tunjukkan tu...Tulislah apa yg anda nk tulis..Klu nak bg cantik tulisan tu p ADD A LAYER STYLE pada sblh kanan spt yg lily tunjukkan & pilih blending option..bg cantiklah mengikut kemahuan korang.. :)
9)Klu dh siap & korang dh berpuas hati..Klik FILE > SAVE FOR WEB & DIVICES..Dekat sblh kanan Bhgn atas tu korang pilih PNG24 Then SAVE..




TADAAAAAA...dh siap...Yg LOVE2 tu lily tambah guna photoscape jer...OK..Selamat mencuba yer buat Korang...senang jer kan.. :)



Saturday, January 22, 2011

Hari Ni Nak Buat Apa Ya..

Salam Sabtu..

& Selamat berhujung minggu..mesti weekend begini..ramai yg kuar jenjalankan...hmmmm...lily blum ada plan nk ke mana2..dh 2 minggu terperuk kat rumah jer...Hubby BZ memanjang..Thaipusam hari tu pon terpaksa keja gak..(training)..Tp smlm sempat kuar berdua jer ngan Qis..hmmm..Skrg ni mmg susah sgt nk kuar berdua ngan Qis..skrg Qis ni punyalah Aktif...Klu berjln X nk dh berpegang tgn..asyik nk berlari jer..lily yg X terkejar...Klu masuk p kedai pakaian..mmg X blh lah..siap dia bawa kita main kejar2..& main sorok2 lg..Tp elok gak lah..itu menandakan yg dia sihat kan.. :)

Hari ni Hubby Cuti..nak p mana yer??..tp esok keja (OT) ...dh 2minggu berturut2 hubby keja tanpa cuti..Rajinkan..Blh jd pekerja cth ni...maklumlah..katanye nk menambah bilangan keluarga kan..kenalah bekerja keras utk mengukuhkan ekonomi dulu..hehehe.. :D

Tapi pg ni Hubby  nk p S'pore Jap..ada hal nk di uruskan..lily tinggal rumah dulu..byk keja umah kena settlekan..Basuh pakaian..sidai pakaian..mop lantai..mengemas rumah.. & memasak?? ermmm..berkira2 dulu ni nk msk or mkn kat luar jer..tp dh lama X lunch sama2 ngan hubby kat rumah..maybe ni gak masa yg sesuai utk masak kan..Tp brg basah X de stoklah..IceBox pon kosong.. :(

Sbnrnyekan..lily ada wat tutorial ttg cara buat Header spt header lily skrg ni..cantik tak??Cantik tak?? ngeee..perasaan jer..koz ada request dr seseorg..Lily buat dari hari Rabu X silap..tp X siap2 lg..skrg ni mmg susah duduk depan komp..Qis asyik menghalang..buat kejap..Qis dtg nyampuk..buat kejap..dtg lg..last2..lily bawa dia baring sambil nyusukan dia..sambil nnton TV..akhirnya tertido sama ngan Qis..bukan ktorg yg nntn TV..TV yg nntn ktorg..hehehe..Insyallah esok nk siapkan tutorial tu..

Thursday, January 20, 2011

Qis & Kak Cha-Cha..

Salam..

Ni Qis ngan Sepupu dia ( anak adik lily)..mrk berdua mmg rapat..tetapi adakalanya juga bergaduh..berebut mainan..biasalah budak2 kan..masing2 X nk mengalah..tetapi yg selalu mengalah kak cha-chalah..kesian dia..Qis ni badan jer kecik..tp suka membuli sepupu dia ni....

164533_181294455236623_100000682105535_477818_739910_n DSC06588168464_181294198569982_100000682105535_477809_4582465_n163652_181294275236641_100000682105535_477812_2367296_n165584_181294305236638_100000682105535_477813_4880910_n Manjanye Qis ngan kak cha-cha..So Sweett..

Bukannye Qis x rapat ngan sepupu dia yg lain..tp disebabkan kak cha-cha ni hari2 ditinggalkan diKG klu parent dia keja..mak lily yg tlg jaga..maka diorg berdua pon rapat..Kekdg skrg ni Qis slalu buat lily mcm dia buat kak Cha-cha ni..suka peluk2..sian dia..mesti dia mencari kak cha-cha tu.. Klu dia tgk gmbr ni pon dia masih blh ingat & ckp “cha-cha” comel jer dgr dia sebut nama tu..hiks.. :)

Tuesday, January 18, 2011

Santai Di Hujung Minggu..

 

Salam…

 

Stiap ptg hujung minggu mesti bawa Qis ke pantai nih..maklum je lah masa kat KG stiap minggu bawa Qis ke pantai..X yah naik keta..dekat je kat rumah..tapi kat sini..nk p pantai kenalah naik keta…dh tu susah lg nk parking…org ramai ..biasalah hujung minggu kan..semua Family nk bersantai..

 

qis1 Hatiku Gumbira bila dapat menjejakkan kaki kepantai..

DSC00052

DSC00055 

Ku Bebas berlari ke sana kemari..

 

qis mamam eskrim1 qis mamam eskrim Sambil Melayan Eskrem…errrmmmm…cedapppppnye…

daddy & qis

Daddy Pon Turut berlari menemaniku…

Disababkan Kat Pantai X dpt Nk mandi..sampai rumah tukar baju trus mandi kat Kolam..

DSC00138 DSC00143

DSC00137

DSC00149

Santai 2 beranak…Mummy?? Jd MamaRazzi.. :D

 

-Daaaa-

Saturday, January 15, 2011

Sederhana…Asalkan Ada..

 

Masa B’day Qis hari tu Xde sambut besar2an..just bertiga jer kat sini kan..so aktivi hari tu hanya mkn2 kat luar..bawa Qis jenjalan & potong kek kat rumah jer…Sian anak mommy masuk tahun ke-2 dh tp Xde celebration…Sorry dear…tapi kami mahu kamu tahu kami sgt2 menyayangimu..!

 

01Sebelum kuar..sempat lg berposing ala2 model gitew.. ;P

DSC06976   Gaya ntah apa nih..Qis blajar kat KG.. :)

menuNi jer yg ktorg mkn hari tu..mkn kat Old Town jer..

 

slps mkn bawa Qis jenjalan jap….

02 DSC07003 DSC07016

04 Ber’Catwalk’ atas pentas.. :D

 

Balik ke rumah..acara potong kek & nyanyikan jugalah B’day Song utk Qis.. ;)

05 B’day Girl dgn keknye yg sederhana..asalkan ada utk kenangan.. :)

06 Muka Qis yg X puashati..mummy yg potong keknya..

07 08

DSC07047

 

perasan X tgn Qis..kesian kerana mummynya yg lalai ni ha..abis iron baju..main letak jer iron tu kat lantai..dtg Qis yg X tau apa ni..p main iron tu.. iron yg masih panas jatuh kat tgn dia…apa lg terus menjerit..maafkan mummy sayang…tp skrg dh ok dh..

Friday, January 14, 2011

LomPat TinggI-Tinggi Tapi Tak MenjadI

 

Salam…

Kenangan semasa bercuti di kg..berkelah bersama family..Mmg best..Ohhh rindunye kat KG..Dekat jer pantai ni ngan rumah kat KG..stiap minggu p pantai..Qis pon apa lg..kesukaan…

Lyan gmbr yg konon2 nk melompat..tp lompatan X menjadi..adeiii…dari dulu mmg nk sgt nk bergambar dgn aksi melompat…Koz slalu tgk gmbr kwn2 dgn aksi melompat kemain best kan syok tgk..so nk gak lah mencuba…Tapi X menjadi..klakar jer tgk..hehehe..

67551_162535550442397_100000578589411_425544_3169337_n

percubaan pertama yang X menjadi..

 

me &sis

kakak dh menjadi lompatan dia..lily plak..poyo jer..kaki pon X terangkat..

 fun time Sekali lg kaki tu X terangkat..berat sgt kut.. ;P .. adeii..kakak ngan adik ngam suda lompatan diorg…adik tu terovers plak ye..perut kena cover..baju dh terangkat skit ke atas…

happy

acara melompat beramai-ramai..lompatan sapa yg paling tinggi..yg paling klakar cousin lily yg kat tepi ni sama sekali kaki X terangkat..hehehe.. :D

Rindunye suasana kat KG…

-Daaaa-

Wednesday, January 12, 2011

SAWAN

Salam..

10.10.10 Tarikh yg sgt cantik kan...pada tarikh ini jugalah..Satu kejadian yg X mungkin lily lupa..Mmg sgt2 menakutkan & seriau..kejadian di mana Qis diserang sawan...Sblm ni mmg pernah tgk kejadian spt ni..Tp bila ia terjadi kat anak kita sendiri...Keadaan tu mmg sgt2 berbeza...

3hari sblm Qis di serang Sawan tu..Qis demam panas...suhu dh 38.5'C..muntah X henti...X dpt tidor smlman..asyik muntah..X pernah2nye Qis demam teruk sebegini..Dh bawa klinik..doktor ckp Xde apa..just demam biasa..Doktor bg ubat demam..Ubat masuk Vontot tu & ubat tahan muntah...Dlm masa 2 hari tu Qis mmg X bermaya..mkn pon X nk...apa lg nk bermain..Biasanya tu aktif jer bermain ngan Cousin dia...Dh bg minum ubat demam pon still lg badan panas..suhu X turun2..tp muntah dh berkurangan...

Tp..Alhamdulillah Keesokan harinye tu (10.10.10)..Qis dh menunjukkan sikap +ve..bdn pon dh x panas..dh nk mkn..tp dlm kuantiti yg sikit..dh nak bermain juga ngan Cousin dia.....Tp lily still bg Qis minum ubat...Lily pon senang hati gaklah tgk perubahan Qis..Lily biarkan jer dia bermain ngan Cousin dia tu...Tp Tiba2..Senang Asyik bermain ngan Cousin dia tu..Qis PENGSAN...Lily yg sedang mengemas rumah time tu terkejut beruk Tgk Qis tetiba pengsan depan mata lily sendiri..Tiada apa yg terkeluar dr mulut lily..tergamam seketika..Ingatkan Qis saje2 jatuh ke..koz Qis ni kan jenis yg suka jatuh2kan badan dia ala2 terjatuh konon klu bermain ngan Cousin dia tu..tp yg membuatkan lily terkejut ...masa Qis pengsan tu..bunyi dia jatuh tu mmg kuatlah..(mcm buah klapa jatuh) badan Qis kakuh..mengeras...time jatuh tu kaki & tgn dia terbengkok ternaik keatas..(dpt tak korang bayangkan camne keadaan Qis) X tau camne nk gambarkan keadaan Qis..mulut dh tersenget (nasib sawan Qis ni bukan sawan yg berliur tu)..dan yg membuatkan lily bertambah2 panik..Mata Qis dh terbeliak @ ternaik ke atas...Nasiblah ketika kejadian tu lily bersama ngan Family kat Kg..Klu kejadian tu berlaku ketika kami berada di sini(JB)..mmg X taulah apa yg terjadi...MASYA ALLAH! lily terus Meraung mcm org gila keadaan lily time tu..ye lah 1st time melalui kejadian spt ni..Mak ngan ayah yg berada di dapur terkejut mendgr jeritan lily..diorg pon tergesa-gesa masuk..mereka pon terkejut tgk keadaan Qis time tu.....Ayah terus amik Qis bacakan selawat..mak basahkan tuala & sapu ke bdn Qis..lily mmg X sanggup lihat keadaan Qis time tu..Hanya tuhan yg tahu mcmana perasaan lily ketka tu..Lily nanges X HENGAT dunia dh...ye lah anak kita tu..yg kita kandungkan slama 9bln & besarkan dia..Tetiba terjadi cam tu..dlm pikiran lily (masih ada ke anak aku??) smpai cam tu skali pemikiran lily...Koz Qis pengsan lebih dari 5minit tau..apa yg X takutnya bila kejadian spt ni berlaku...mmg sgt2 PANIK..makcik..pakcik & sepupu2 yg tingal bersebelahan pon dtg gak kerumah bila diorg dgr tangisan lily..Syukur ramai keluarga yg membantu..pakcik tlg bacakan juga selawat sambil mengusap2 badan Qis.. bg lembut bdn Qis...Badan Qis time tu masih lg mengeras...Alhamdulillah..X lama pastu bdn Qis dh spt biasa..& Qis pon mula menangis...Bila dgr je Qis nangis..terus lily meluru dptkan Qis...YA ALLAH syukur ku kepadaMU!!... Qis dh sedar..tp ketika tu keadaan Qis masih x bermaya..lemah semcm jer...ktorg pon terus bawa Qis p spital...masa OTW ke hsptl tu sekali lg Qis pengsan...tp mata X ternaik keatas...sekali lg lily menangis...nasib ada mak ngan makcik yg temankan...makciklah yg tlg bacakan selawat sambil basah2kan muka Qis supaya Qis sedar...lily hanya tau menangis shj.. :D ..Alhamdulillah..lebih kurang 1minit Qis sedar semula..smpi jer hspital..terus p wad kecemasan..amik suhu badan Qis..yg heran nya tu time tu Badan Qis dh X panas..suhu pon baru 36.5'C...Tp apsal erk Qis blh kena sawan cam tu...biasanyer tu..sawan blh menyerang bila bdn panaskan..pastu masuk bilik..utk amik drh & check gak kepala dia juga..koz masa pengsan tu..mmg kuat sgt kepala Qis terhentak kat lantai..nasib lantai papan..klu simen..mcmanalah..nk stghri gak kat spital tu..tunggu keputusan drh Qis tu...bila result dh kuar..syukur Alhamdulillah...semuanye ok..


Tu lah sebabnya skrg ni lily jarang beronline...kena berikan tumpuan kat Qis..Taknak kejadian spt ni berulang lg..mau gila jd nye lily nnt.. :D

Permatahati kami...semoga membesar dgn sihat yer sayang..kamulah penguat semangat mummy...Oppsss..muka dh tertutup dek belon yg lebih besar dari empunya badan..hehe..time ni jenjalan masa 2nd b'day Qis..Xde celebration just kuar mkn2 & potong kek kat rumah jer..Kasutnye..mengkilat gitew..hadiah dari kak cha-cha.. :D




-Daaaa-