Monday, October 24, 2011

Xiu Xiu Meitu Photo Editor..

Salam..

Hari ni nak berkongsi satu lagi photo editor..Ada yg bertanya..lily edit gambar guna software apa...selain Photoshop & Photoscape ada satu lagi photo editor yang mudah untuk digunakan..iaitu Xiu Xiu meitu..  software meitu ni dalam bahasa cina..so..kena try errorlah bila nak pakai..lily mula2 dulu pun blur juga nak guna..tapi semangat nak mencuba tu..so hentam je lah..last2..dah mahir dah guna.. ;)


meh sini kita mulakan cara2 nak download software meitu.. ^_^

1. Mula2 pergi link ni....


2. nanti akan kluar spt diatas..pastu pilihlah yang mana satu korang nak..lily guna yang 3.0.1..klik kat situ..Dah abis download..klik RUN...Pastu sila klik next sehingga abis..(oh ya..ini semua dalam tulisan cina..klu nak tau yang mana satu next..ada tulisan N...Install (I)...FINISH (F)...) UPDATE : tak semstinye akan keluar seperti gambar di atas sebab dia akan update untuk lates version...

3. Dah abis semua tu.. bolehlah memulakan aktivit mengedit..


4. Bginilah rupa Meitu editor..nah..semua tulisan cina kan..ada faham?.. ;) ..takpe nanti lily terangkan satu persatu..untuk memulakan sila klik pada anak panah..


1 - buka folder untuk pilih gambar yang korang nak edit..

2 - korang boleh edit Tone warna gambar ..terpulang dari korang nak bagi tone warna macamana..samada   nak warna LOMO atau sebagainye..boleh pilih2 kat situ..byk pilihan..korang cuba jer satu persatu..

3 - kat situ pun korang cubalah satu persatu yer apa yang ada kat situ..nak tukar warna mata pun ada..nak tukar bibir bagi seksi pun ada..terpulang dari koranglah..

4 - SAVE gambar yang korang dah edit tu..

Yang lain2 tu..korang cubalah ye... ^_^


Oh..ya..seperti gambar diatas..sebelum korang Save..pastikan korang delete dulu tulisan cina yang kat belakang tu..kalau tak nanti gambar tak dapat buka...

_____________________________________________________________________

UPDATE : ADA YG TANYA APSAL SOFTWARE MEITU YG DIDOWNLOAD TAK SAMA SPT DI ATAS??.. SEBENARNYE..CTH YG DI ATAS TU LILY GUNA YG LAMA.. OK..KAT SINI LILY UPDATE GUNA MEITU LATES VERSION..FUNGSI SAMA JER MACAM DIATAS.. 



CARA NAK GUNA SAMA JUGA SPT DI ATAS YA..

OK..tu sahaja ye uols..selamat mencuba..^____^





53 comments :

~izan~ said...

bagusnya lily,bahasa lain pun gigih guna dan hasilnyer mmg cantik! kagum la semangat lily mencuba.

tq lily share info =)

Wanie said...

wawawa..software cina ye kak..takleh tukar bahase eh?huhu

wanie skarang dah jarang edit gambar.tp boleh la download siap2, spare part ^^

thanks :)

Cik tikah said...

dahsyat kak lily guna software bhasa cina. hehehe.. good good!

amna said...

oh, first time dengar.. leh cuba ni..

aiEz said...

oh akak guna software chinese,baru aie tau...:)
macam aie guna software Colour Effex Pro kak,dier skali plugin photoshop...kemudian cari fail gambar,dier akan edit sendiri...

tiefazatie said...

wahh...sis phm bahasa cina eh..nice la..

CTK said...

haha..terernyer kak lily..blajar bhase cina ke..bOleh paham stu2 tuh..tabik2 :D

Syahirah Suhaili said...

wah..cayalah akak..terer nye faham bhasa cina..kalau adiela dah sure2 tekial2 dpan laptop..hehe..bez,boleh cuba nanti..tp kene buka blog akak la jd manual..hehe :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

AieZ : Owh..ye ke..
Software tu boleh download tak?..
sis nak cuba jugalah.. :D

aiNa yaZiD said...

wah kak, kagum dgn smangat akak~! =) hasil pixca akak smuanya cun2.. hehehe. thumbs up sis~!! (^___^)

yen(toka ziizokukuto) said...

wah,,berpinau mate ni,,huhuhuh,,photoshop pon kongkang lagi nih,,,hehehehh,,camne nak ke bahasa cine

aiEz said...

kak,boleh dload..sy dah pm link kat fb akak..:)

MrS. F!zA said...

perghH! selama ni tgk editing cntik2 igtkan akk guna photoshop..rupanya guna software cina..akk mmg tahu bahasa cina ke ?ekeke..

menariklah software ni..tkyah susah2 nk edit..

LYAfrina said...

tenkiu..tenkiu sgt2 lily :-)

hentam ajer la bahasa cina pon... kitakan 1 malaysia...

ajumohit said...

emmm bab2 software mmg aju fail hehehe, tp mcm berminat sbb utk iphone pon leh edit kt situ ye, ok boleh blaja pasni ehhehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

AieZ : Thx ya.. ^__^

Fiza : hehe..taklah..paham2 sendiri.. ^_^

Lya : Sama2.. ^_^

eB ezrin said...

guna photoscape sng kan?

MamaEma said...

bolehlah nak cuba nanti..kot2 boleh belajar bahasa cina lah pula..hehehe..

...sWeeT uMi... said...

best best dpt satu lg menan kihkihkih....sib baik ada panduan mummy, kalu tak mmg blurrrrrrrrr (",)

Cik Tetra said...

wahhhh akak awesome kot..gune software bahase cine..awesome sgt..

thanks buat tutorial psl software..sy suke jugak edit2 gmbr ni.heeeeeee..

kamsahamida.. :)

Maya Mayana said...

ooo kini rahsiamu milikku...mcm tahu je sapa yg tanya tu kan? ahaks...

nk download lelaju...thanks ye siap wat tutorial lg :)

aisya said...

xpndai nk edit2 gmbr ni.. huhu

::NureeN:: said...

photoscape lg sng rasanya.. ;)
tp best jgk klau guna bhs lain nih hehehe

Ujie said...

kalau saya mmg tak rajin la nk guna software gini..

Ucu Faridah said...

usaha tanda kejayaan...rajin lily ni..

wan nurul hezrina said...

waaa dasyat .gigih betul lilynie=)kalau dah suka tuh mmg sanggup=)tak pernah plak tahu web ni.good info=)

Ungu Violet said...

terer ar guna yg bahasa cina nyer...gud2

tenkiu kongsi ilmu..:)

dela said...

bahasa cina?.... sya ni x berapa nk teror sgt pun... slu guna picnic.com aja.. huuu... :(

ct rahani said...

kena gigih belajar nih kalau nak guna software nih.. :)

btw.. salam kenal lily.. sy follow yer.. :)

tiefazatie said...

sis..sis mmg sklh cina eh dulu?
untung la..hee

ifa guna photoscape..picnic..tp skrg cm byk gne photoscape je..hihi

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ifa : Takdelah..sis paham2 sendiri jak nih.. :D

ZORA said...

amboi..ptutlah pc dy cntik2 je..:)

Ena said...

owh.. guna software cina rupanya.. bagus la lily .. rajin nerai.. dan bagus juga hsilnya.. thank.. leh la cuba nanti..

merahitujambu said...

thanks..sy kalau nk edti guna photoshop jee..tapi apa pon thanks dpt th menda baru

Run Away said...

sy dah cuba..memang best..dari software2 edit lain..banyak menda leh buat kat dalam tu..dan senang kan..walaupun bahasa cina..sy hentam jew...;d

Cik Nurul said...

wah sis, bhsa cina tu.. xphm la..huhu nak gak try tp.... -.-

MaYa MustWany said...

ha3 da sama kes ngan mas.dulu sebulan pakai skype & photoscape dalam bahasa cina.bila dah mahir,ceh baru perasan nak tukar langguage.kih3

Lily@MamaZaraZareef said...

dasat lily nih..software bahasa cina pon leh master..hehehe..kite pndai edit guna photoscape jek..itupon jarang edit sbb tak cukup masa..huhuhu

Nuriy Arisa said...

Assalamualaikum sis ^_^

wahhhhh~thxx for the info..lepas nie nk cube laaa xD

Ferry I said...

Terima kasih telah berbagi informasinya sahabat...follow sini.
Salam Persahabatan dari Indonesia.
Assalamu'alaikum

♥Aien Najwa♥ said...

Waa..(>__<)..xphm bahase cine..(^_^)..bdw, bagusla sis..dapat fhm languange dier..

mamaNoriz said...

Lily dulu sekolah cina ke?

tahu sket2 leh gak dr saya yg sepatah haram tak thu ni...huhu

tpi hebat lah lily leh gak edit wlupun hentam je...hihi

So Shy Lady said...

patut la gmbar cntik, mcm2 lily cuba ye.

akk t.reti, nmpak complicated gak tuh...mungkin sbb ada tulisn cina tu yg nmpak susah skit

bunga said...

comel..:)

maszmadi said...

masz gn photoshop jerk.. dah install photoscape tp x pndai nak explore lak.. inikan pula nak gn software yg bhs cina.. huhu

NzA said...

akak pn tgk anak2 dara dok edit gambar mmg cantik.....

shida'R said...

uihh sis bia betul bhsa cina tu...

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

cantik....tak penah cube...

tiefazatie said...

wah..ya ka??rajin juak sis nie..terer la..hihi

Maya Mayana said...

thanks ae lily bg software ini...saya sudah main2 dgn software ini tahu? sungguh ohsem software ini dan kamu...:)

aynsml said...

ade tmpat edit bwu x ??
tringin nk try larh ..
btw pndai ar edit pic .. sweet2 <3 ..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

aynsml : Edit baru akak tak tau..setakat ni..ni ajer yg akak tau ( photoshop,photoscape & meitu)..Insyallah..kalau ada edit photo yg baru nnt akak share ye.. :)

CIKGU SHINN said...

slm cik..tau x cmne cara nk wat watermark guna meitu ?