Thursday, August 11, 2011

Anak Kuat Menangis a.k.a Cengeng?? Apakah Hikmah Disebalik Tangisan itu??

Salam..

Syukur Hari ni dh masuk hari ke 11 kita menunaikan ibadah puasa.moga kita terus diberikan kekuatan & kesihatan yg baik utk menjalani ibadah yg mulia ini...

Anak kuat menangis a.k.a cengeng..Qislah tu..blh dikatakan hari2 nk nangis..apa benda yg dia tangis pun lily tak tahu..padahal semua kemahuan dia dh diturut tp still lg nk menagis..kekdng naik angin jd nye..so lily biarkan jer..nnt pandailah dia diam sendiri tu.. *kejam punya mak.. ;)


Smlm lily searh kat google apakah punca & kesan anak kuat menangis..hehe..siap google lg tu..tp lily tak jumpa pun apa jwpnnye..lain yg dicari..lain plak yg dijumpa.." Hikmah disebalik Tangisan Anak"..owh..rupa2nye ada juga hikmahnye tangisan ni ye.. apakah hikmah disebalik tangisan mereka ini..

" Para ahli medis dan ahli anatomi tubuh mengatakan.. Pada otak anak kecil terdapat cairan yang apabila terus mendekam dalam otak mereka, akan menyebabkan kerosakan dan akibat yang buruk. Dengan Menangis..ia dapat menyedut cairan dari otak mereka. Dengan begitu, otak mereka akan kuat dan sehat. Demikian pula menangis dan merengek dapat melegakan saluran pernafasannya dan membuka serta melancarkan saluran keringatnya. Dengan begitu, urat syarafnya menjadi kuat. Sering kali kita lihat manfaat dan masalah menangis dan menjerit bagi anak kecil. Ternyata demikian agungnya hikmah menangis bagi anak kecil. Biasanya menangis itu penyebabnya adalah rasa sakit yang mengganggu, itu saja yg kita tahu & tak pernah tahu apakah disebaliknye terdpt hikmah dan barangkali tidak pernah terlintas dalam pikiran kita."
sumber:http://cantikfairy.multiply.com/journal/item/5/Mengapa_Anak_Suka_Menangis_Apa_hikmah_yang_Tersembunyi_di_balik_itu


time ni dia nagis mknan lambat sampai..hehe..lapar sgt lah tu.. :D
sampai rumah sambung lg nangis..aduyai..susahnye nk pujuk..


51 comments :

Etong said...

olllooo comelnya dia nangis. mak dia sempat ambik gmbr lg tu..hahhaha ohhh ada hikmah. bgus lah kalau ia untuk kebaikan :)

LuN@_aiDi said...

owhhh bagus juge yea dak tecit menangis..
so mommies diluar sana, biarkan anak anda menanges^^ hehehehe..
p/s: tak tahan blk sambung nanges kat umh tuh..hihihi

ajumohit said...

Mlm2 tidur ada terkejut2 tak lily? Mgkn qis nak kawan kot tu hihi

tiefazatie said...

adeh..dasat jg c qis nie..nasib ada hikmahnya..hee..tp mo ifa nangis gak kalu cmnie..sbb pujuk2 xdpt2..hihi

MrS. F!zA said...

hihihi sampai guling2 qis nangis..msa baby dlu2 kuat ngis tak?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Etong : Nagis pun ada hikmahkan.. ;)

Luna : hehe..kat rumah tu dia nangis sbb nk kamera..bgitulah bila kemahuan dia x dituru.. ;)

Aju : Ada juga tu kekdng..selalunye time dia kuat main klu sia..

Ifa : pujuk2 tak nak juga..so biarkan jer..last2 dia diam sendiri.. ;)

Fiza : mmg sedari kecik lg kuat nangis..pernah 1mlm tu nangis sampai ke pg..last2 mummy dia pun ikut nangis.. :D

Ujie said...

baru tau info ni..patutlah fitrah budak kecik selalu nangis. rupanya ada hikmahnya.

LYAfrina said...

ooo...bgus gak menangis yer.. sama mcm asya..ngis j kejaan dia..kalo x dpt apa..siap guling2 lagi..tu y x tahan..

**tp kt y bsr ni pon, kalo ada prob..bila ngis mmg rsa lega sgt kan..

bunga said...

aduhhhh..sampai cam tu sekali nangis...

| SUE | said...

thx for sharing

~izan~ said...

qis nangis siap ada sambung2 ek..ada part 1,part 2..hehe..cian dia yer...takpe,nnt makin bagus kan kalau nangis =)

tiefazatie said...

isk2..takut je kalu ifa la..ifa yg cuak..hihi..xpe la..pandai jg diam sendiri..tp cam sengsara je tgk qis nangis nie..hihi

tiefazatie said...

adeh..sot kali tenet ifa nie..lembab btol..ifa tgl komen je eh..hihi

MamaEma said...

dia nangis nak teman tu

*adik*

::NureeN:: said...

ada kebaikkan jgk menangis yerr... sbb nureen slalu marahkan ellesya bila cikit2 nk menangis sbb ellesya ni agak sensitip orgnyerr.. even kita melawak sorokkan brg dia pon dia menangis.. hehhe ;p

ღ p!nk veLvet ღ said...

hahaha! die kuat nangez ke?

CIK JATT said...

samala dengan my qis. serba tak kena. tension gak kekadang kan. lepas nih, kalau dia buat perangai, kena ingat balik pasal artikel ni. takla tension sangat:) thanks for sharing lily!

...sWeeT uMi... said...

br umi tau ada hikmah nangis2 ni...hheehe (^_^)

Noriz sini... said...

anak manja....kena kasi adik cepat tu...hihihi

tapi betul kot hikmah tu, ada kata nangis ni tanda cerdik...

waallahuallam...

ieda said...

kalau anak2 akak nangis2 nie nak dpt sakit ekekke .. mula2 nangis cenggeng ok layie .. bila dah lama2 nangis , sakit jiwa dik ekekek :)

wahida said...

mak aiii...sampai guling2 nangis...

sian dia...

lilypelangi said...

nanges ni memang ada banyak hikmatnya . .

btw , thanx for the info :)

shida'R said...

kesian pula tgk qis nih..hurmm sis kene rajin maen dgn dia spya dia kurg ngis..huhu..kpe eh qis kuat ngus? dah jd habit lak..

Ucu Faridah said...

kita sendiri pn nak melepaskan tension dgn menangis...sebab semua kejadian ada hikmatnye...
entah2 dia nak adik kot...

merahitujambu said...

saya dulu kuat giler nangis sbb x dpt brg..=p

Rtp Farra Arisha said...

owh mcmtu ya?
even qis nangis pun, she still looks very cute ;)

NM02 said...

banyak tol air mata... hehehe

idaida0504 said...

alo...comelye dia nagis...mak selalu cakap..kalau bdk banyak nagis kecik2 ni...besar nanti insyaAllah dia jadi budak pandai...

myhatiku said...

nangis smpai guling2 qis ea..he

kalo myhatiku yg nangis..erkk..:D

Ena said...

anak2 ena yg dah agak besar tu pun.. bila datang angin nangis tu.. memg dibiarkan aje.. hehe

tp mcm qis dan budak2. nangis pun comel je kan.. :D

maszmadi said...

alahai qis, kita sebagai mak kena byk2 sbar kan melayan karenah anak2 nie.....

Wanie said...

akak, adik wanie yg 2 tahun lebih pun suke nangis, kadang2 xde punca pun..huhu..

bagus info ni kak..wanie tak penah tau lak pasal ni..lepas ni biar je la die nanges, tak payah pujuk..:D

tiefazatie said...

mlm sis..ok..tq..hee..=)

ifa dh add sis..hee

syahirooAhmad said...

nih mesti org johor.. org johor je guna pekataan cengeng tu. kan kan?

Botak said...

kehkehkeh., besarnya mulut, mesti bergegar kawasan sekitar.. :D

Unna said...

rajin cari kat google. hikhik
comel je dye nanges. :D

NzA said...

Qis xde kwn tu lily...bagi dia kawan...hi..

ZORA said...

biasanya kalo anak2 kecik menangis ni sbb nak kan perhatian ataupun sesutu..mngkin la 2 kot..:P

aisya said...

alala.. ciannye tgk die nangis..

adarnadzmie said...

mcm2 gaya kan klu anak2 nangis ni... pa pun namanya anak2 tu la keje depa... hehe.. sama la ngan anak akak.. nangis klu abang dia kacau...

Maya Mayana said...

cengeng,gembeng,menjeng ni yana pn selalu kena ejek dulu2 dgn ayat2 ni...yana pn kdg2 naik hot bila budak nangis ni tp tk tahu pulak ada kebaikannya :)

Semut Senyum said...

terima kash share info terbaru ni... buat bekalan cik semut di masa dpn.. =)

eB ezrin said...

aduh, sedey kan? aerish pn g2... aed ngikut pulak siap ngempas2 badan lagi.. hu3

~aSHa~ said...

sama la dgn anak k.sha...yg boy..kuat nangis...skit2 nangis...dah 5 tahun tu..tapi nakal tu tetap nakal..nangis tu tetap ada...mmg kadang2 naik angin...


------------------
Maaf lily, bungkusan lambat pos...sbb tgh tgu kotak kurma yg cantik

tiefazatie said...

hee..sis..slmt berbuke yaa..=)
moga dpt minum air tebu..hee

cik sakdi said...

ooo baru tau pasal benda tu, kadang2 kalu budak xnagis, kite lak pelik pehal budak ni xnages. hehe

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

kalo untuk kebaikan kira bagus lahkan

comelnye lah gambo die mase nanges ye .

sempat jep snap ye

heehe

:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Asha : Ok..ok..Takpe.. ;)

Diana @ bilakukatacinta said...

laahai.....nape ni nanges2..tak mau lah


teringat kecik2 dulu..kalau menangis smpai guling2 atas lantai

*diera* said...

sis, sy share kat blog saya juga.. anak saya juga kuat menangis sekarang.. tq at least dapat gak pencerahan di hati ini.. huhuhu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Diera : silalah share.. ^_^