Tuesday, July 26, 2011

Kek Oren Blended

salam..

Disebabkan hujung minggu baru2 ni x kuar kemana2..so..belek2 resepi kat intenet..cari resepi yg sempoi..cari punya cari..terjumpalah resepi yg sgt mudah ni..kek oren blended..semua stok pun mmg sedia ada kat rumah..so..apa lg..merajinkan diri kedapur utk mencuba resepi ni..

Blended Orange  Cake

Bahan-bahan :

1 biji buah buah oren (lily guna orange sunkist)
1 cawan minyak
2 cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara2nya..
 Masukkan semua bahan kedlm blender(kecuali tepung yg tlh diayak bersama baking powder)..
Buah oren tu hendaklah dipotong kecik2 dulu ya..& dibuang urat dia yg putih tu terlebih dahulu..

 kisar sehingga halus 

 stlh bahan2 td dikisar halus..tuang kedlm mangkuk..then campurkan tepung sedikit 
demi sedikit sambil dikacau  sebati..

 stlh sebati mskkan kedlm loyang yg tlh digris dgn marjerin..then bakar pada suhu 170'C selama 40minit hingga  1jam @ sehingga masak..*loyang besar sgtlah..kek ni msk pun dh tak nmpk tinggi..

Dh masak..tp X cantik..hehe..pecah2 plak kat atas..& kek nmpk x tinggi koz pakai loyang yg ntah brp inch tu..takpelah utk ngapp sendiri juga(senangkan hati sendiri.. :D )tp yg penting hubby kata sedap.. :D

Time masak kek ni..kemain sedap bau dia naik..terasa bau orange tu.. ;p

41 comments :

LYAfrina said...

NMPAK CAM BEST...SMAKIN RAJIN TURUN K DAPUR... :-)

tiefazatie said...

wah..sedap nie kan sis..xpe bha nipis la best...hee..nice2..

xde topping2 eh sis?

Izan Ishak said...

sedapnya lily!

bahan2 pun senang aje tu...nnti kalau rajin nak buat jugaklah.

nieda said...

wow bestnya...sedap

Diana @ bilakukatacinta said...

harap diberikan kerajinan spt ini..huhu

syiela said...

nampak sedap... nampak pun simple sgt cara nak buat.. minta di beri sedikit kerajinan.. nak cuba :)

zaidah said...

hantar skit kat rumah zai....rajin dia buat kek...

said...

woahh,, pagi2 nampak kek. lapanye! hehe


XD

beLLa said...

ley potong sket kak? nak rse gak. hehe

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

best!!!
kena try ni..
nampak cam simple aje kan..
tatw la time ai membuatnyer jadi ke idok.. huhuuh.. ;-p

Nens Collection said...

blend skali ngn kulit ek?..hehe punyer la x pernah buat kek

wahida said...

mmg senang la resepi ni..teng sudi kongsi...nak try pas ni...

ieda said...

wah2 sedapnya dikkk pandai lilly buat kek dan rajin :) kalau kena ke akak huhuh tangan keras nie hukx2

MrS. F!zA said...

mak aih mmg simple gilerrr..nk try jgk..mmg plan nk keluarkan oven yg dhlama terperap lam stor tu..sekali pn tk pnh gna lg..tq share resipi..

LuN@_aiDi said...

pernah try gak wat kek oren..=) sedapkan.. ^^

Fieza79 said...

resepi kek ni mmg senang..cuma kena rajin je kan...mmg sedap la tgk Lily punya kek..bau oren tu yg tak menahan kan..

tiefazatie said...

nak2..ifa xpandai buat kek..haha

Ucu Faridah said...

wah dah pandai baking kek...kek oren satuuuu....!!
besen plastik merah kita samalah...

Ena said...

a'a simple sungguh resepinya.. nak try jugak la.. cuma buah oren tu blende sekali ngan kulit2 yeh? nampak cam kulit jekk.. ekekeke.. maap ler..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ena : a'ah..kena blen dgn kulit oren tu sekali..lupa plak nk mention kat sini..tp kena buang urat dia kat tgh yg putih tu dulu.. ;)

adarnadzmie said...

akak dh buat kek ni ahad lepas... jadi u... bw pi ofis...ramai geng ofis resepi tau... moist kata mereka... sedapppp.. hehe

shida'R said...

sis shida sokong kalo sis buka kelas mskan dlm blog sis..blh shida belajar juga..nice sis nk ckit..pos eh ^_^

::NureeN:: said...

bleh try nih.. asben suka cake oren.. tp buh kulit tue semua x pahit ker??

maszmadi said...

wah nampak sedap walopon x tinggi.....

ajumohit said...

Bilala dpt jd mcm qis ni, rajinnya buat kek

gee ryder said...

masuk ni dah 3org i tgk buat kek ni.
tak boleh jadi nih...memang kena try gak ni hehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nureen : Cuba lah..Tak pahit pun..koz kena buang dulu urat2 oren yg putih kat tgh tu..klu x buang..mmg pahitlah.. ^_^

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. blog menarik ;)

Zu
http://www.zuwairiaiman.com

bunga said...

xcantik xsemestinya xsedap kan..tapi nampak menjadi jer..ehhe..nak..nak..(sambil melompat2)..hehe..

Rtp Farra Arisha said...

bila plak arisha boleh cuba kek yang sis buat ya? mesti sgt sedap :))

~izan~ said...

rupa tak penting..jnji sedap...dan kalau org tersayang kata sedap tu maka sedap la tu =D

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..rajin lily buat2 kek skang ek..bagus2..mesti happy qis n daddynye dpt mkn kek hasil tangan mummy..=p

mr_mrs mikko said...

kalo bab2 resepi kek ni..
n yg best ni..
hihihi...
pasni nk g cri oren lah..
yg lain dh ada dah ni,
tggal oren saja lagi

lilypelangi said...

aw aw aw!

nyum2 . nampak sedap ouh! :D

ZORA said...

sedapnye.........

tiefazatie said...

esok pe cte sis ek..hee

CIK JATT said...

sedap ehh.. bolela try gak nih. simple jer nak buat.

amna said...

mengidam nak kek oren. sedapnye... homemade

Wanie said...

eh sekali ngan kulit ye blend..
nipis je, macam wanie buat kek yogurt hari tu nipis gak..hihi

dhilameer said...

Gula halus tu bukan gula icing ye? Kira guna gula wat air kat umah je la ye?

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Dhilameer : Rasanya tak sama kot..kalau kat kedai memang dia ada tulis..gula halus lain gula icing lain..