Thursday, July 28, 2011

Apam PolkaDot Versi LadyBird Plak.. ^_^

Salam..

Apam polkadot lg..sila jgn Bosan.. :D ..Kononnya nk kreatiplah tu..nk cuba yg lbh adavnce..hehe..hari tu ada yg tanya lily resepi apam polkadot ni kan..lily just amik resepi dr My resepi jer..apa pun..sini lily tunujkkan langkah2nye.. * Bajet dh terrer lah tu.. :D *
 


Bahan2 yg diperlukan :-

3biji telur gred A (dr peti sejuk)
275g tepung Gandum *
220g gula halus
150ml susu segar
3 sudu teh baking Powder * (*diayak bersama)
1 tsp ovelette  
filling bluberry @ apa2 shj mengikut citarsa anda ( lily guna kaya)
pewarna ( ikut suka anda)


Cara2nya..
 pukul telur,gula halus & ovelette (semua bahan ni baru kuar dr firdge ye)

pukul sehingga kembang sehingga menjadi putih..

sehingga putih begini..
setelah kembang masukkan susu & & tepung sedikit demi sedikt sambil dikacau dg kelajuan yg minimum ya....*sila abaikan minyak tu..sbnrnye minyak tu nk buat kek orange blended..tersesat plak kat situ..

 pukul sehingga sebati..ish..tepung dh bertabur dh disekelilimng tu..dh comot dh..
 Dh sebati dh..adunan yg sebati akan menjadi likat..
lepas tu..Bahagikan adunan kpd bbrp warna mengikut citarasa anda..

 isi hingga hampir penuh & mskkan filling..

stlh itu tutp filling dgn wrna yg sama sblm ni.. 

masa nk buat corak ladybird tu lily terlupa nk amik gmbr..terus jer masukkan dlm kukusan..so..marilah kita tgk adakah corak ladybird tu menjadi..hehe..


Taraaaaaa..inilah hasil apam dr tgn yg tak kreatip nih.. ;p ..mcm2 bentuk ada..
ada nmpk bentuk ladybird tak kat situ?.. :D

Ladybird yg Comel..pink & ijau.. :D

model tetap tgh menggayakan apam polkadot mummynye.. :D

Ok korang..selamat mencuba ye.. ;)










63 comments :

Maya Mayana said...

jadilah tu...menggiurkan :D

cik Dil said...

comel laa..mjadii laaa..^^

adarnadzmie said...

comilllnya kek polkadot dah jadik ladybird... kretip2...hehe... yang pasti sedap tetap sama...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waaa cantik2..suka tgk :-)

Nens Collection said...

comelnyeee..siyes sy ckp..sy x reti buat kuih@kek..huhu

~aSHa~ said...

wah mmg terrer ni...

MrS. F!zA said...

menariklah...kira bahan2 yg dperlukan tu tkdelah susah sgt nk cari kan..blh jgk try ni..kita dlm pncarian mixer..oven dh ada pmberian nenek..

*eh lupa komen jd jgk lady gaga eh lady bird tu :p

Botak said...

apam lady bird?
cam menakutkan je nak makan.,
hahaha.. :))

maszmadi said...

so sweet lady bird..... musti kena sabo buat ni kan..... huhu

ajumohit said...

Cantikla apam tu, warna dia mcm English style hehe

Suria said...

sedapnyerrrr..
teringin nk buat tp xde pengukus..huk³ :D

RaFFLeSiA MeRaH said...

shomellll.....

LYAfrina said...

comel..mcm ladybird pon ada...
teringin gk nk buat ni..cuti b4 raya blh la buat

zaidah said...

cantik...comel..n menggiurkan......laparlah...

~izan~ said...

wah,ada tutorial dah ni.. cantik laa.

ari tu ada tgk kt blog kak sya dia wat bentuk ladybird,hmm agaknya lps ni bentuk apa lg ek hehe..

meh pos sini sket =)

tiefazatie said...

serius comel gle!mmg ladybird nie..hee

ieda said...

banyak kali dah lily tunjuk cara buat apam nie .. akak juga x buat2 huhuhu mana mood nie .. entahh lah ..
layan pic je lahh dik :))

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ghajin la lily...
wat jual la ly bln pose ni.. =)
hehehe, comel model tu..

tiefazatie said...

isk...ifa xberani buat nie..sbb buat kek xjd pun..so adik beradik die ifa tkt..haha

NzA said...

pandainya lily..kreatif...apam lady bird!!!!! so sweet...TQSM 4 sharing...

Wanie said...

comel lah..boleh buat untuk raya ni..hehe

Etong said...

comeeeel. apam ladybird n model dua2 comel!

syiela said...

sejak dua menjak ni rajin memasak ye...

model jugak yg berkenan di hati :)

Lalalililulu said...

cumel je model tuh...hukhuk...geram plak tgk die..nak cubit pp bl;eh..hehe

tiefazatie said...

sis nie suka masak2 eh?

atyn nayn said...

ahaha. comel je apam tu. mcm model dia jugak lahh. hehe
ada tak apam angry bird? hehe *jk

wahida said...

rajinnya ko....
comel giler yg design ladybird tu...

mamaNoriz sini.. said...

wow..teror arr lily...
sya buat mahu jadi apam benyek agaknye... huhuuu

LuN@_aiDi said...

kter byk kali juge kata nak buat apam neh, resepi dah ambik segala bagai.. cuma tak dapt seru lagi nak buat..heheheh btw mummy qist wat apam comeii laa..^^

Ungu Violet said...

whoaa..cute laa...
suke2.. :)

Mamachia said...

wah! comel..sesuai buat time ari jadi anak ni.

shida'R said...

wahhh sis sedap tol tgk..nk belajar lah..tq sis ;)

Sekamar Rindu said...

salam...

nak makan...:))))

*folo ur blog

Aku Afzal said...

haah la kak..akk skip cara nak buat hiasan tu.nak corakkan dia macamana ye?

✿ cik pieQa ✿ said...

cOmelnye apam ladybird. mau try lah. heee~

Ucu Faridah said...

wow.. hebat tu..dari polkadot ke ladybird..jangan ke lady gaga sudah..huhu..
ucu dah x larat kalau ada org suruh buat mcm lily tu...serender u...
tp skrag ucu seronok deco l/bird guna cream..nantikan kemunculan seekor ladybird raksaksa di entry minggu depan...

munna said...

comel dan gebu apam dot dot tu....yg jadi model pun comel...

amna said...

wah, besar rupanya apam ni. ala2 cuppies gak ^^

beLLa said...

waa. tomeynya kak! part penting lak ley lupa amek gmbr ye? hehe. cmno nak wat ladybird tu?

abah khalisha said...

anak abah suka makan ni..kalau kt kenduri dia makan byk btl

ZORA said...

wahh..boleh wat bisnes ni..huhu..:)

Azie Azman said...

comeynyaaa..nak try lah nanti untuk raya :)

Izan Ishak said...

suka tgk lily punya apam polkadot yg gebu tu! sbb izan buat sblm ni cam tak jadi plak...huhu

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

ladybird oh ladybird

tetibe perut rasa lapa . heh

:)

SAIDAH SALIM said...

wahhh sedapnye.. na try buat la. hehe

Cik Azizah said...

menjadi la sis..jijah buat tak jadi.keras n pejung! thanks sis ajar langkah demi langkah.

MamaEma said...

boleh wat santapan utk hari raya ni

lilypelangi said...

thanx sharing kak !

sy suh mak sy buad skali :p

::NureeN:: said...

tp mcm mana nk wat lady bird tue hhuhuu...

♥Aien Najwa♥ said...

sedap nyer..=)

nur farahin binti sulaiman said...

pandai akak buat..=)

alif haris said...

nyum2 .. sedapnye ..
klu lapa ngap je ni ^^ ehhe

♥wAwA♥ said...

salam singgah salam kenal..jatuh cinta ngan lady bird tu...blog cantek n chomel..wawa dh follow..jomla follow wawa..leh kenal2 kn...nk try wat la apam comel ni...hikss

alin said...

akak..cmne nak wat jadi dot2 ladybird tu? leh terangkan x?

kak rose said...

sangat comeyyy apam tu! nak ciket sis tuk bebuke anti...ekeke!!

kak rose said...

sangat comeyyy apam tu! nak ciket sis tuk bebuke anti...ekeke!!

...sWeeT uMi... said...

adusss comel nye pokodot ladybird tu...bahan2 pun ok je tu, leh try ni heheh...comel gak model pokodot tu hehehe

misshannajr said...

kecomelan berlaku di sini haha..apam dan jgk bdk gebu mcm apam tu dua2 pun comey..sya blm penah try ni sbb blm ada masa *bajet diri sbg YB* hikhik

fieda said...

ok la tu jadil la bentuk ladybird...nak tanua tu guna cup saiz besar kan..

haney said...

rasa teringin nk mkn apam tu plak dahhh. aishhh menggoda sgt =_="

hazirah cw said...

comei la..rs lapor la plak, he3

Juliet_iRa~" said...

k.lily pon ada buat entry la!hee

comel222..:))

Alin Marlini said...

dah buat banyak kali baru menjadi..hehehe