Friday, June 10, 2011

Mengatasi Anak Yang Manja..

Menangis bila permintaan tak ditunaikan..

Tahukah Anda bahawa hampir 95% orang tua memanjakan anak-anak mereka. Sebenarnya anak tidak dilahirkan dengan peribadi yang manja. Ini semua disebabkan sikap orang tua yang terlalu sabar dalam menghadapi kerenah anak-anak mereka dan tanpa disedari anak-anak akan menjadi anak yang manja.sehingga  manjanya itu akan mengganggu kemampuan mereka untuk berdikari.

Berikut adalah tips bagaimana menangani anak yang terlalu manja :

1.Jadilah bos.
Tidak bermaksud Anda harus kejam..tetapi anda haruslah menjadi bos yang bisa memahami, menyenangkan, memimpin, dan berwibawa sebagai orangtua.

2. Perhatian
Jangan terlalu sentiasa menumpukan perhatian kepada anak dan kehendaknya sahaja. Anak juga perlu diajar untuk memberi perhatian kepada persekitarannya dan memahami bahawa setiap orang juga punya kehendak dan perasaan.

3. Sekiranya anak merengek meminta perhatian, cuba alih perhatiannya terlebih dahulu dengan mengingatkannya tentang sesuatu ganjaran baik yang akan dia dapatkan sekiranya menjadi anak yang baik. Peringatan tentang ganjaran menjadi seorang yang baik ini harus selalu diulang-ulang kepada anak-anak.

4. Jelas dan tegas.
Beritahu anak-anak mengenai apa yang Anda harapkan .. Misalnya, tekankan pada mereka untuk bisa berdikari membersihkan bilik sendiri dan menyiapkan segala keperluan sekolah.

5. Berikan pelukan kasih sayang dan kata-kata yang membuat dirinya tenang...

6. Sekiranya keinginan anak bermanja secara tiba-tiba meningkat dan nampak dengan jelas ada reaksi pada waktu-waktu tertentu. Berikanlah waktu khusus untuk memenuhi kehendaknya itu secara beransur-ansur. Jadi lakukan perubahan secara berperingkat. Kurangkan sedikit demi sedikit, jangan terus berubah...

sumber :SINI & SINI..

menyayangi anak tidak semestinye mengikut segala kehendak mereka..Jadi, bukan hanya Anda yang bisa mengikuti kemahuan anak, mereka juga harus bisa mengikuti keinginan orangtua mereka. Hargai setiap apa yang mereka lakukan, buat mereka merasa sebagai individu yang dihargai agar mereka merasa blh berdikari..



25 comments :

idaida0504 said...

teringat cerita nany 911...macam2 jenis budak ada..hehehehe...

Rtp Farra Arisha said...

itu sudah menjadi lumrah sebagai seorang kanak-kanak kann :))

shida'R said...

alorr cian dia nangis pulak huhu^^
pe kak bg tuh mmg btol sya stuju..101% hehee ^_^

ni ats pgalman dgn ank sdare hehe^^ nakal sguh dia!

aisya said...

alalala.. comelnye die nangis..

Ena said...

comel je pic qis nangis tu.. heheh..


setuju ngan n3 ni.. :)

mamalieyna said...

comel pulak gmbr budak menangis tu..ihiks..cute~

thanks for sharing lily, byk nak kena blajar lg nih..utk jd ibubapa terbaik dalm mendidik anak2.. ^_^

ieda said...

setuju tu lily .. sayang anak pukul2kan .. jiga di manja berlebihan susahnya kita .. thanx 4 thr tips yaaa :))

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy pon tengah pening handle anak manja ni..rafiq makin manja..ari ni mmg nak wat posting pasai ni..tapi sat lagi nak publish..pagi2 round2 umah kawan baca posting korang dulu..ehehhe

Ini Kisah Tia said...

tu lah . kalau tak nanti naik lemak . uish . bahayoo ..

etiey.com© said...

tq for sharing.. nanti kena copy n paste kat weod..jadi panduan. eysraf pun sama yang amat manja... sabo je lah.

Hanis Atikah said...

comelnyer..hehheheeh.. manja tu comel!!hehe

eB ezrin said...

tq 4 sharing... aerish troks sgt manjernyer... sampai eB giveup dah.. hu3

Fieza79 said...

betol..betol..setuju...
tapi kita ni sbg ibu mmg ter over bab memanja kan anak ni kan..

Ucu Faridah said...

salam lily....memanjakan anak ni kena ikut peringkat usia anak itu dan keadaan ...berpada2lah kalau memanjakan anak....

Ucu Faridah said...

salam ceria dipagi Jumaat...lily sihat.... pada ucu memanjakan anak itu perlu tapi ikut keadaan n peringkat umur anak itu sendiri..jadi jln terbaik bagi ucu...berpada2 lah memanjakan anak....terlebih manja nanti bahaya...terkurang manja pun bahaya jugak....

NzA said...

betul tu lily, kita kena tegas dlm manjakan anak..jika dilatih sejak kecil insyaAllah mrk akan belajar utk memahami...Akak latih anak2 agar tak memberontak bila nkkan sesuatu...sbb tu bila tringin sesuatu mrk cuma akan ckp " cantik la ibu, boleh tak nk beli nie..." kalu akak kata xboleh pn mrk ok jerrr...xdelh mrk nangis2 or meraung2 ditmpt awam....

~izan~ said...

menarik entry ni..anak2 ni kalau tak manja dgn kita,manja dgn tok plak hehe...

NUR AIN AZMAN said...

LIKE this entry
keep it up
:)

Amie said...

betul tu... anak bongsu amie pun gayanya begitu...n3 yg sgt berguna..

Miecyber said...

Tips yang bagus....
Kesan Malaria melalui hand phone
Di Mana Ada Kemahuan, Di Situ Ada Jalan...
Bangladesh VS Vietnam

Miecyber said...

Tips yang bagus....
Kesan Malaria melalui hand phone
Di Mana Ada Kemahuan, Di Situ Ada Jalan...
Bangladesh VS Vietnam

miss lady said...

kena simpan tips ni..hehe

Botak said...

jangan nak manja sangat, ibu rotan nanti., hahaha.. :))

LYAfrina said...

tips y sgt berguna utk dipraktiskan:-)


**lily.. sama la..iklan nuff tu ada.. tp kosong j.. blank.. jd kotak2 putih..

lilypelangi said...

alolo comelnye qis nanges . huhu .

budak-budak memang ta ley manjekan sgt . takut ta pndai berdikari kan