Wednesday, June 15, 2011

Anak Kuat Mengamuk..

salam..
Budak cengeng a.k.a kuat menangis..

Kekadang tak tau nk buat apa bila Qis tetiba buat peel/meragam..menangis tak tentu pasal..pujuk punya pujuk tapi tak mkn pujuk juga..last2 biarkan jelah dia nangis seorg2 kat situ..lama2 tau juga dia diam & dtg kat kita minta peluk..tetiba sayup plak hati bila dia buat mcm tu..

Disini ada beberapa petua hasil dari carian di google bagaimana hendak mengatasi anak kuat mengamuk.. Pabila anak meragam/mengamuk...Peluklah mereka kuat2, hingga ia tak dpt bergerak..hinggalah anak itu tak meronta2 lagi, longgarkan sedikit pelukkan itu...Bila keadaan dah reda, bercakap lah dgn nya dan berikan sebab mengapa ia tak sepatut nya memberontak, dan mengapa kehendak nya tidak ditunaikan. (reasoning process)

Bercakaplah dgn suara yg mesra tapi tegas. tak mengapa kalau dia tak memahami kata2 kita. Tapi kerana suara dan ketegasan tu akan memberitahu dia perbuatan nya tak disukai.

Selalulah memeluk anak2, mencium, etc (touch contact) supaya dia merasakan ada confident pd diri kita. (referral person)..

Bersikaplah  lembut tapi tegas pd anak2. Jgn marah2 apalagi menengking2, kerana anak2 akan keliru...


mengamuk sakan..tak mkn pujuk dh.. 



32 comments :

idaida0504 said...

alo2...kesian ye dekat dia...tibe2 ngamuk ea...sian dekat dia...walaupn dia ngamuk...tapi muka dia tettap...CUTE!..HEHEHE

munna said...

KAK MUNNA PUN KLU ANAK TAK MAKAN PUJUK..KAK MUNNA BIARKAN JE DIA NANGIS PUAS2

shida'R said...

haaa sudahh..qis nih hehe kuat mgamuk jugak, bguslah tips ni sis :)

ZORA said...

wah mnarik..walaupon tak kwin ag..tapi bgus ni..bleh wat rjukan untik masa hadapan..:P

KertasWarnaMerah said...

comel nye..ank mengamuk2 nilah satu hari nanti dia x kan lupa kat mak dia..^^

”cepat datang komen blog saya pulak!!!”

tiefazatie said...

dasat btol nangis nie..tp kan..sempat je sis snap ek..hihi..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

TieFazatie : hehe..ni ayah dia yg amik gmbr ni..kebetulan kamera ditangan..dia nangis ni pun gara2 nk minta lens kamera tu..dh dipujuk2 x mkn pujuk juga..so biarkan dia nangis..sambil amik gmbr dia..nnt besar biar tgk gmbr dia cengeng ni.. :D

Ena said...

hehe..


betul.. bila tak makan pujuk.. biarkan aje, nanti dah penat nangis dier datang nak peluk kita.. :)

eB ezrin said...

tapi aerish tuh dh x mkn saman la... hu3... si aed ngikut pulak tuh...camno?

LYAfrina said...

ITULA..
SAMA LA CAM ASYA, KALO DIA START MGAMUK..SMPAI BGULING-GULING... TP SIB BAIK SNG PUJUK & CKP ELOK2 KAT DIA..OK LA TU.. TP JRG DIA MGAMUK SAKAN

MrS. F!zA said...

qis mengamuk sbb mommy layan daddy je tk layan qis..hikhik.. darwisy dah puas ngamuk msa baby dlu..smpai tk lena malam dibuatnya..skrg dh besar tkde ngis2 meraung dh..

~izan~ said...

kdg2 diorang mengamuk,izan pun sama nak naik angin rasa,tp bdk ni makin kita marah makin menjadi so selalunya biarkan di meragam puas2 then baru ckp2..sbb ckp2 time sakan ngamuk mmg tak didengarnya.lagi la kalau mengamuk secara berjemaah adik dan kakak hehe

tiefazatie said...

lorh..ptt la sis..haha..qis2...nasib awk la..nt esok dh besr tgk la gambo yg daddy awk amik nie..hihi..

Ummi Eisya&Amani said...

eisya pun skrg ni suka gak mengamuk..kadang2 biarkan je..makin dilayan makin menjadi..

wahida said...

anak saya si adik tu pun kuat mengamuk...adeh la...

Nens Collection said...

kalu pom ok lagi..anak sy laki..tp mmg dr kecik suka nangis..ikut ibu die kot..haha..redha jelah!..huhu

ieda said...

thanx dikk .. kdg2tu hilang sabar jugak bila dia mengamuk nie .. selalu tuu akak diamkan diri biar dia sorang2 last2 dia yg dtg kat akak ekekeke :)

zaidah said...

alahai qis....dah sama macam adam....pantang tak bagi ape yang dia nak asyik nak mengamuk aje...

Izan Ishak said...

ragam anak2 mengamuk ni... mmg kena sabar banyak2 kan.

izan ni pun kalau si kembar mengamuk berjemaah mmg hari dibuatnya~

aisya said...

kalau adik nangis ayahh selalu biar je.. nnti pandai die carik ayah balik.. hehe

Maya Mayana said...

emm kdg2 tk larat juga jg budak meragam ni lebih2 lg kalau kita tgh pregnat @ sakit tapi kalau yg kecik tu time dia nangis tapi tgn hulur kat kita minta peluk tak jadi nk marah lama2

Acik said...

Tugas seorang ibu memang amat mencabar ...

Ucu Faridah said...

ucu nak tanya ni...agak2 qis ni ikut sape ye bila mengamuk....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ucu : Ikut maknye kut..time kecik2 dulu mcm ni..kuat nangis x tentu pasal..menurun dh kat Qis.. :D

Ain Nadiah said...

mengamuk tapi masih cute.. =)

maszmadi said...

kadang2 kalau biar nangis lama sian lak kan.. bila dia stat nangis geram la pulak.. huhu

amna said...

tips berguna tu. pengetahuan utk masa hadapan ;) terima kasih sis..

NzA said...

betul tu lily, anak2 jgn biarkan menangis lama2 cz nnti hatinya akan jd keras bila besar nnti...cr trbaik masa nangis, cuba tanya,n beri arahan dlm bntuk pujuk dlm tegas ttp penuh kasih syg.....InsyaAllah lama2 mrk akn faham.....

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

alya pun kekadg gitu gak lily..
plg teruk time abah die ada, mmg x mkn saman langsung..
bkn nanges, tapi mengada2..
makan x kemas. sepahkan menan..
satu agi time kite duk berckp ngan org len..
huhuhu, time tu la nak itu- ini..
haissshh, sabo je la.. ;p

Miecyber said...

Dia buat demotrasi ker?

Spratly bergolak ,risiko konflik 6 negara

Cik Dodol said...

hehe. budak2 kan memang mcm tuh. amboi mcm dah kawen je saye nie. hehe. comel la walaupun sedang mengamuk. ;D

Lily@MamaZaraZareef said...

alahaiiii..nape tu Qis..punye mengamuk ek..tp zara sesekali jadik mcm ni jugak..ngamuk smpai tk makan pujuk..tp lelama die stop sndirin smbil dtg peluk kite..hehe.