Wednesday, May 25, 2011

Diapers Free Diwaktu Siang

salam..

Qis skrg dh diapers free tp hanya utk disiang hari..Alhamdulillah...sejak umur dia 2Thn 3bln 2minggu dh start ajar dia free diapers..wlupun belum lg blh bercakap..msh menggunakan bhs BB dia tu.. ;) ..Tp dia paham apa yg kita suruh & apa yg kita tanya.. sebenarnye secara kebetulan gak ajar dia free diapers ni..klu tak sampailah ni X ajar2 lg..disebabkan stok pampers dia hari tu abis..(ni gara2 hubbylah ni..asyik lupa nk beli) so lily ajarlah dia tanpa memakai pampers..& mula disinilah terdetik dihati...eh..napa jer aku x ajar Qis ni free diapers..baiklah mula skrg train dia..lgpun aku ni x kejakan..senang gaklah nk handle..so..disinilah detik permulaannye potty trainning utk Qis..

Tp kena tahan hatilah bila nk train anak ni utk free diapers..masa memula tu..adalah dlm 2 minggu..Qis kencing merata2..abis segala tikar dia p kencing..kekdng rasa giveup gak nk ajar dia ni..tp sematkan dlm hati..klu x ajar skrg bila lg..so..kena bersabar..take time..ckp dgn dia elok2..'Klu Qis nk shi shi bgtau mummy ye'..(sambil tunjukkan cara bgmana nk bgtau bila nk shi shi..koz Qis ni kan blum blh ckp lg..so kena guna bhs isyarat je..)..caranye dgn  melatakkan tgn kat suar bila nk shi shi..Alhamdulillah..dh masuk minggu ke3 dia dh blh buat apa yg mummynye ajar..skrg setiap kali nk shi shi dia dtg kat lily sambil tepuk2 seluar dia..sambil mulut dia pot pet2..hehe..itu tandanye dia nk shi shi lah tu.. ;)

Tp utk diapers free diwaktu mlm ..lily blum train lg dia..cuma skrg ni..bila nk masuk tido mlm & nk jln2 keluar baru pakaikan dia pampers..

Bila nk Poo Poo pula... dia akan meneran dulu sambil buat mimik muke nk poo poo..Tp jgnlah bawa dia p toilet kang mmg dia x kan jd nk Poo Poo tu..So terpaksalah biar kan jer dia kat situ..Nasiblah najis dia ni ketul2..hehe..senang sikit nk urus.. ;)


moral of the story : kena byk bersabar dlm mendidik/melatih anak2..
kesabaran itu pasti akan membuahkan hasil...Insyaallah^_^

22 comments :

LYAfrina said...

ALHAMDULILLAH..
SAMA GAK CAM ASYA.. SKARANG MMG DH FREE DIAPERS... KALO G JLN2 PON MMG DH XPAKAI.. TP.. LETIH SKET LA..SKET2 NK BWK K TANDAS..A RITU, DLM KETE PUNYALAH LAMA NK CRI STESYEN MINYAK SBB ASYA NK MBUANG..SIB BAIK DIA BLH THN.. TU PON MJERIT-JERIT DIA KATA " NOK KENCING PLOK DOHHH NI"..

KDG2 LUCU LAK... AYAT TU LA DIA SEBUAT SOKMO TIAP KALI NK BUANG AIR,

Ena said...

hehe..

sama ngan dak irfan.. siang free malam x leh lg sbb irfan masih kuat susu.. pernah ena terlupa nak pakaikan time dia tido dan ena dah tertido.. bila dier bangun mintak susu.. nasib baik tak terbabas lg.. terus.. masa anis dulu senang sbb dier tak kuat susu.. cepat la free diapersnya.. dak ifran dah masuk 3 bulan free diapers siang tp bila nak g mana2 terpaksa pakaikan jugak.. sbb dier memg kuat shi shi.. huhu..

eB ezrin said...

wahhh... eB dh try arituh, tapi bila aerish kencing dolo baru ckp, eB risau laks.. sbb oma dier nk solat susah... hu3

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagusla camtu...lagpun lily tak keje kan..laagi senang nak monitor..

masalah berak qis tak settle lagi ke lily? cam anak buah sy lak..bila nak popoo dia g yak tempat khas yg utk budak tu..
rafiq pn nak belikan nnti bekas tu..insyaAllah..:-)

NzA said...

wah...bagus Qis.....jmat..jimat...

wahida said...

anak saya nnt umur 3 tahun nnt baru saya nak ajar free diapers...sbb si abang dulu pun mcm tu jugak...hehe...

munna said...

masa train meya pun mcm tu..mula tak pakai siang... dah pandai kata nak kencing cuba pula mlm tanpa pampers... alhamdulilah...blm 3 thn hari tu meya dah free dari pampers siang dan mlm

etiey.com© said...

wah bagusnya... eysraf aritu dah try utk 2 hari. siang hari.. so far ok la tpi mommy jadi penunggu tandas. kejap2 cakap nak encing. huhu hadohai...

uLan said...

wahhh cepat gis boleh free diapers... skrg lila,sudah mula potty train... kalau time poo poo dia sudah pandai memberi signaL... harap cam qis lah boleh free diapers umur 2 tahun nanti..

Maya Mayana said...

emm terima kasih info nie..tu la kena byk sabar baru menjadi kan...tahniah ye qis...salam kenal...follow cni

MrS. F!zA said...

kita pon target nk cpt PT darwisy..tp bukan skrg kot..sbb dia tk phm lg..hikhik..

*tp target 2 tahun je nk try PT..hrp2 berjaya mcm qis

cik sakdi said...

anak sdare kite kalau xpakai pempes dia nagis padahal umur dah 3 tahun dah. sampaikan mandi2 kat sungai pon dia nak pakai pempes. haha xleh buat ape la.

comel la budak tepuk2 seluar. kihkih

ieda said...

ha sama lah zahrien ngan anak2 eb dan lya .. mlm still drypers sbb kuat nyusu .. kena slow2 lah belah mlm tuu .. :)

tapi memang jimat kan .. pampers skrg pun dah mahal sgt2 huuhuh

nureen said...

gd girl.. elly pon dh mula free diapers.. tp klau bwk g jln2 nureen pakaikan.. kat umah je kecuali tidoq mlm.. mula2 dulu dh kencing baru bg tau tp skrg dh lain la nak kencing @ u'uh dia bg tau dulu terus msk toilet.. ;)

*Miss Syahnia* said...

kakak ain mase nk ajar ank dia
tak pkai pampers awalnya..
mmg merata dia tkncing2
lama2 ok dah.. ;)

Izan Ishak said...

masa izan nak potty train si kembar sangatlah tak confident sbb 2 org sekali. mmg kena sabar byk2. kalau tak mmg sampai skrg agaknya berpampers lagi. skrg ni siang malam dah diaper free...

mamalieyna said...

Tahniah~ terdetik jugak eina nk mula train arif tu..tp huu~ bila ntah..asal cuti je nak kuar berjln camno?..huu~ apapun bfore 3yr kena ajar nih..dah 3 yr anak dh masuk 2, byk kena jimat2 ni..hee~

zaidah said...

adam belum ajar lagi potty training nie....bilalah nak mulakan....

eLYies said...

wow..syoknya...tak lama lagi tak yah beli pampers dah kan..save banyak

Nens Collection said...

sy pon kalau boleh nk ajar anak2 cepat2 freediapers..tp apakan daya anak duk ngn pengasuh...saya plak keje..huhu

nieda said...

congrates lily...kagum dgn usaha lil.bkn senang nak train anak free diapers

Lily@MamaZaraZareef said...

gud girl Qis..!! pndai die bgtau nk kencing yek..zara sampi skang pon lom train utk diaper free malam n wktu jenjalan..klu jln dekat2 berani gaklah tk pakaikan pampers..tp klu jalan jauh sket + rase susah cr toilet, mmg mama pakaikan jugak..hampeh tol mama kan..=p