Sunday, January 23, 2011

Tutorial Header Transparent

Salam..

Hari ni nak Wat tutorial Header Transparent Spt header di blog lily Skrg ni..Ok..jom tgk cara2nye..

Tp sebelum tu...korang kenalah ada photoshop erk...X kiralah photoshop CS brp...yg lily guna ni CS4..ntahlah erkk skrg ni dh CS brp...Klu Xde..korang blh Download DiSini..Tp ini CS3...

1) 1st, FILE >OPEN Then pilih lah gambar yg korang nak..

2)Lihat pada sebelah kanan..right klik pada Background Then klik Duplicate Layer

3) ok..skrg dh ada 2 Layerkan..background Copy &Background...sila klik lambang mata pada bhgn Background tu..tgk yg lily bulatkan tu..

4)Then Klik ERASER TOOL spt yg lily tunjukkan tu..& padam mengikut kemahuan korang..

5)Sila ZOOMkan utk pemadaman yg teliti..so senang sikitkan..Tp kena sabarlah yer.. :)

6) Taraaaa..Dh siap padam..Fuh...letih nk padam bg ngam2... :)

Ok..bhgn Gmbr dh selesai...pastu korang p FILE>NEW..Width & Height tu ikut Size Header Korang...Dan pastikan..background Contents adalah Transparent..

Nk check Size Header korang..p DESIGN > EDIT HTML..klik kotak Expand Widget Templates.. CTRL F taip header...kat situ korang blh tahu brp Size header korang..

7)Stlh itu..Copy & paste kan Gmbr td ke dlm New Tab td..cara nk Copy.. Sila CTRL A > CTRL C pada gmbr yg dh di pdm td & CTRL V pada NEW Tab td...So..gmbr nnt akn jd spt gmbr di atas..Klu gmbr yg di Copy tu Besar sila press CTRL T @ Edit - Transform - Scale dan resize lah mengikut kemahuan anda..Utk letakkan Border di sekeliling gmbr tu lihat sblh kanan spt yg lily tunjukkan tu..Klik ADD A LAYER STYLE > BLENDING OPTION..korang try satu2 yer mengikut kemahuan korang..korang cubalah yer..TRY & ERROR.. :D

8)Klu nk Tambah Text..Klik Lambang T pada seblh kiri spt yg lily tunjukkan tu...Tulislah apa yg anda nk tulis..Klu nak bg cantik tulisan tu p ADD A LAYER STYLE pada sblh kanan spt yg lily tunjukkan & pilih blending option..bg cantiklah mengikut kemahuan korang.. :)
9)Klu dh siap & korang dh berpuas hati..Klik FILE > SAVE FOR WEB & DIVICES..Dekat sblh kanan Bhgn atas tu korang pilih PNG24 Then SAVE..




TADAAAAAA...dh siap...Yg LOVE2 tu lily tambah guna photoscape jer...OK..Selamat mencuba yer buat Korang...senang jer kan.. :)



20 comments :

LYAfrina said...

waaa...
tnkiu lily..y kat rmh lya ada cs5.. tp x kobek2 lagi.. y kat ofis plok cs4, tp poblemnyer kat pc lya xleh download.. kena numpang pc member.. xpela.. try download cs3 la... lya lama x main dgn photoshop ni.. mmg x ingt mde satu...

sgt2 hargai tutorial ni :-)

MrS. F!zA said...

k.lily, teror jgk eh?kita semua hubby yg ajarkan..mmg buat guna photoshop pon..ekekeke

lily@mummyQistina said...

Lys>> Sama2 Lya...

Nnt Lya cuba lah..Photoshop nk kena wat latihan slalu..hehe.. :)


Fiza >> Akak cuba2 & ada gak Search kat Google cara2 buat header..So akak pon Try & Error gaklah wat header tu..hehe.. :)

Gieyana said...

Thank for sharing yer..br tingat nk buat gak nie..nnt lah godek2 photoshop tue..:D

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tqvm dear!!!!
shantek header awak.. =)

Fieza79 said...

pndai Lily....tenkiu..tk reti la guna photoshop...huhuu

Norfa said...

wahh bagus ni.. kebetulan blog sy xde header lgi

lily azliyana @ mama zara said...

mmg cantek sgt header baru lily tuh..smalam nak komen tp leh tercicir plak sbb dh dok komen psl lain kan..hehe..tp, kite nk buat sndiri mmg tk retilah..tk pernah + lom berkesempatan nk godek2 photoshop tuh..nmpak jenuh gak nk padam2 gmbar tu ek..hihihihi

mamalieyna said...

baguslah! tp eina lum download2 lgi..ada masa nnti, harus praktikkan..lalala..thanks 4 sharing! ^_^

NzA said...

TQSM 4 sharing...tringin sgt nk buat ttp xde masa lg nie........

chugie said...

tq lily, sebab sudi share tutorial camni.. nak mintak org buatkan sure kene bayar kan..

noor said...

wah rajin wat tuto..
tq yer

YanDarwisy said...

salam singgah....wah, photoshop kita. tantek... & sweet ho!

MataHati @ MH said...

cantik lah...
nak try buat lah nanti.

Intan said...

Terror lily skrg nie! K.Intan mmg tak reti lah bab2 nie...huu huu :(

ieda said...

thanx dikk for the tutorial .. tapiiiiiiiiiiiii akak x pandai guna photoshop nie .. dah lama tinggal agak2 20 tahun dah huhuhu

umi aiz said...

tq kak share kat kteorg..dah try wat. tp bile nk aply kat photoscape xtau cam ne nk tarik gmbr...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

umi Aiz >> klu awk nk buka kat photoscape...kat photoscape tu awk klik kat editor..pastu cari kat mana awk save header yg dh save dlm format PNG tu..awk klik jer kat gmbar tu..then nnt akn kuar...klu awk nk tambah love ke..effect ke awk klik kat objek..then klik kat gambar yg mcm bukit tu...awk pilihlah apa2 yg awk nk tambah..then klu dh siap..save dlm format PNG juga...nnt blhlah apply kat header awk...saya Xplain jelas X??..klu awk X paham..awk tanya jer saya yer.. ;)

♛ dja sukhri said...

nak wat header camtu. tapi tak dapat nak download Photoshop tu. ish, ump block kot. -_- takpe la, nati saya da jumpe software, saya belaja dari sini ye, thanks! :)

Mama2Q said...

BW..tak sangka terjumpa tutorial yg dicari selama ini...tq for sharing