Wednesday, January 12, 2011

SAWAN

Salam..

10.10.10 Tarikh yg sgt cantik kan...pada tarikh ini jugalah..Satu kejadian yg X mungkin lily lupa..Mmg sgt2 menakutkan & seriau..kejadian di mana Qis diserang sawan...Sblm ni mmg pernah tgk kejadian spt ni..Tp bila ia terjadi kat anak kita sendiri...Keadaan tu mmg sgt2 berbeza...

3hari sblm Qis di serang Sawan tu..Qis demam panas...suhu dh 38.5'C..muntah X henti...X dpt tidor smlman..asyik muntah..X pernah2nye Qis demam teruk sebegini..Dh bawa klinik..doktor ckp Xde apa..just demam biasa..Doktor bg ubat demam..Ubat masuk Vontot tu & ubat tahan muntah...Dlm masa 2 hari tu Qis mmg X bermaya..mkn pon X nk...apa lg nk bermain..Biasanya tu aktif jer bermain ngan Cousin dia...Dh bg minum ubat demam pon still lg badan panas..suhu X turun2..tp muntah dh berkurangan...

Tp..Alhamdulillah Keesokan harinye tu (10.10.10)..Qis dh menunjukkan sikap +ve..bdn pon dh x panas..dh nk mkn..tp dlm kuantiti yg sikit..dh nak bermain juga ngan Cousin dia.....Tp lily still bg Qis minum ubat...Lily pon senang hati gaklah tgk perubahan Qis..Lily biarkan jer dia bermain ngan Cousin dia tu...Tp Tiba2..Senang Asyik bermain ngan Cousin dia tu..Qis PENGSAN...Lily yg sedang mengemas rumah time tu terkejut beruk Tgk Qis tetiba pengsan depan mata lily sendiri..Tiada apa yg terkeluar dr mulut lily..tergamam seketika..Ingatkan Qis saje2 jatuh ke..koz Qis ni kan jenis yg suka jatuh2kan badan dia ala2 terjatuh konon klu bermain ngan Cousin dia tu..tp yg membuatkan lily terkejut ...masa Qis pengsan tu..bunyi dia jatuh tu mmg kuatlah..(mcm buah klapa jatuh) badan Qis kakuh..mengeras...time jatuh tu kaki & tgn dia terbengkok ternaik keatas..(dpt tak korang bayangkan camne keadaan Qis) X tau camne nk gambarkan keadaan Qis..mulut dh tersenget (nasib sawan Qis ni bukan sawan yg berliur tu)..dan yg membuatkan lily bertambah2 panik..Mata Qis dh terbeliak @ ternaik ke atas...Nasiblah ketika kejadian tu lily bersama ngan Family kat Kg..Klu kejadian tu berlaku ketika kami berada di sini(JB)..mmg X taulah apa yg terjadi...MASYA ALLAH! lily terus Meraung mcm org gila keadaan lily time tu..ye lah 1st time melalui kejadian spt ni..Mak ngan ayah yg berada di dapur terkejut mendgr jeritan lily..diorg pon tergesa-gesa masuk..mereka pon terkejut tgk keadaan Qis time tu.....Ayah terus amik Qis bacakan selawat..mak basahkan tuala & sapu ke bdn Qis..lily mmg X sanggup lihat keadaan Qis time tu..Hanya tuhan yg tahu mcmana perasaan lily ketka tu..Lily nanges X HENGAT dunia dh...ye lah anak kita tu..yg kita kandungkan slama 9bln & besarkan dia..Tetiba terjadi cam tu..dlm pikiran lily (masih ada ke anak aku??) smpai cam tu skali pemikiran lily...Koz Qis pengsan lebih dari 5minit tau..apa yg X takutnya bila kejadian spt ni berlaku...mmg sgt2 PANIK..makcik..pakcik & sepupu2 yg tingal bersebelahan pon dtg gak kerumah bila diorg dgr tangisan lily..Syukur ramai keluarga yg membantu..pakcik tlg bacakan juga selawat sambil mengusap2 badan Qis.. bg lembut bdn Qis...Badan Qis time tu masih lg mengeras...Alhamdulillah..X lama pastu bdn Qis dh spt biasa..& Qis pon mula menangis...Bila dgr je Qis nangis..terus lily meluru dptkan Qis...YA ALLAH syukur ku kepadaMU!!... Qis dh sedar..tp ketika tu keadaan Qis masih x bermaya..lemah semcm jer...ktorg pon terus bawa Qis p spital...masa OTW ke hsptl tu sekali lg Qis pengsan...tp mata X ternaik keatas...sekali lg lily menangis...nasib ada mak ngan makcik yg temankan...makciklah yg tlg bacakan selawat sambil basah2kan muka Qis supaya Qis sedar...lily hanya tau menangis shj.. :D ..Alhamdulillah..lebih kurang 1minit Qis sedar semula..smpi jer hspital..terus p wad kecemasan..amik suhu badan Qis..yg heran nya tu time tu Badan Qis dh X panas..suhu pon baru 36.5'C...Tp apsal erk Qis blh kena sawan cam tu...biasanyer tu..sawan blh menyerang bila bdn panaskan..pastu masuk bilik..utk amik drh & check gak kepala dia juga..koz masa pengsan tu..mmg kuat sgt kepala Qis terhentak kat lantai..nasib lantai papan..klu simen..mcmanalah..nk stghri gak kat spital tu..tunggu keputusan drh Qis tu...bila result dh kuar..syukur Alhamdulillah...semuanye ok..


Tu lah sebabnya skrg ni lily jarang beronline...kena berikan tumpuan kat Qis..Taknak kejadian spt ni berulang lg..mau gila jd nye lily nnt.. :D

Permatahati kami...semoga membesar dgn sihat yer sayang..kamulah penguat semangat mummy...Oppsss..muka dh tertutup dek belon yg lebih besar dari empunya badan..hehe..time ni jenjalan masa 2nd b'day Qis..Xde celebration just kuar mkn2 & potong kek kat rumah jer..Kasutnye..mengkilat gitew..hadiah dari kak cha-cha.. :D




-Daaaa-

18 comments :

LYAfrina said...

LILY...
KENA JAGA BETUL2 LPS NI.. XBEK JUMPA NEUROLOGI KE??

LYA PON ADA EPILEPSI... TP BKN SEJAK DR KECIK.. BERMULA MASA UMUR 18 TAHUN CZ DEMAM PANAS SMPAI KELUMPUHAN BADAN.. RUPANYA PUNCA SBB JANGKITAN KUMAN MASA OPERATE KETUMBUHAN OTAK MASA UMUR 15THN.. EKCELI.. EPILEPSI NI XLEH DIANGGAP REMEH JK BTERUSAN.. CAM LYA KNA BGANTUNG BYK JNIS UBT SEUMUR HIDUP.

BLN 7 BARU2 NI LYA MSUK ICU GARA EPILESI JUGA KRN OKSIGEN DH X SMPAI KE OTAK & LYA PERNAH 50/50 SEMASA KOMA PREGNANTKAN ASYA DULU.

KALO ADA APA2 Y LILY NK TNYA PASAL SAWAN NI, LILY BLH TNYA LYA.. INSYALLAH LYA BLH BNTU, SBB LYA DH LAMA MGHADAPINYA. EPILEPSI JUGA MUNGKIN PETANDA SAKIT LAIN.

SEELOKNYA LPS NI LILY BUAT FIT CHART. INI SENANG UTK RUJUKAN DOC, JK IANYA B'ULANG. NANTI LYA KONSI INFO DLM BLOG LYA.

SEMOGA PERKARA NI Y PERTAMA & TERAKHIR TJADI PADA QIS.. LYA Y BESAR NI PON X TAHAN MGHADAPI KESAKITANNYA SETIAP KALI KITA SEDAR SLPS SERANGAN ITU. LPS NI KALO QIS DEMAM, LILY KENA BERHATI-HATI SIKIT & SELALU PNTAU.. OK.. SYG QIS :-)

MrS. F!zA said...

alahamdulillah qis kembali sihat seperti biasakdg kita bila ank jd cmtu trus down tk dpt nk pk ape2 dah sbb tu buatkan kita nangis je.kalo fiza pon cmtu agknya.tk dpt nk kawal perasan.mujur berlaku di kpg..atok opah semua ada.org tua2 byk ilmu nk handle benda cmni kan.

semoga qis sihat sentiasa dan membesar seperti budak2 lain..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ya Allah...mengalir air mata sy baca tau..tataula if sy kat tempat lily. yela, if rafiq demam kuat pon sy dah nangis2..ni kan pulak SAWAN!

betul kate lya tu..baik bwak jumpe pakar. depa lagi ariff..

harap2 perkara ni tak berulang ...amin..

Ena said...

sedih ulak ena baca netry bnie. meleleh la juga.. sian qis dan lily jgak..

harap semuanya dalam keadaan baik2 aje.. betul kata lya sbg org yg berpengalaman kan lily..

chugie said...

ya allah.. x dpt byg kan kalau sy kat tempat lily time tu, mungkin pengsang juga kot..

apa pun, alhamdulillah qis dh sembuh..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

bahaya tu lily,
takut saya membacanya..
haah, kalo saya tataw la nk handle camane tu..
pepun, semoga Qis dh sihat sepenuhnya, & perkara2 gitu tak berlaku lagi ok..

Fieza79 said...

risau fieza dgr keadaan Qis tu..kena sll perhatian kan dia kan...takut2 berulang lg...moga Qis sentiasa sihat ye sebab nak tgk Lily ceria2 je sll tau...byk kan berdoa...

noor said...

lily
kena kuatkan semangat yer..sbr dgn dugaan
kesian kt qis...mmg kena fully give attention kt dia

**sHiKinn** said...

situasi yg sama di alami..tp bukan sawan tp anak saya tersedak makanan..meraung2 i nangis tak hengat..dlm 10 minit, bila dia dh nangis br benti nangis..

sabar ye awak, ini ujian utk awak..Qis budak comel yg kuat semangat.

nza said...

lepas nie lily kena jg betul2 bila Qis demam ye...jgn bagi panas cz myb serangan ni brulang...bila kena lily kena basahkn badan Qis dgn air suam n kalu boleh masukkn ubat montot biar sejuk...AKak dh ada pngalaman camtu cz Beby(anak ke 3) kena sawan smpai umo 5-6 thn br ok..ttp kalu lily jaga time diawal Qis demam insyallah akn trkawal....trkdg tiba2 bnde nie jd n baru badannya panas....apa pn kgn risau ok n jgn panik.

lily azliyana @ mama zara said...

Allah..klu kite kat tpt Lily pon maybe same jek reaksi..mau meraung2 tgk kondisi anak mcm tu kan..huhuhuh..nasib baik Qis tak ape2..harap serangan sawan tu tak berulanglah kan..

nway, nmpak rugged plak Qis mase bday die tuh..hihi

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lya..

Thx ya..

Selepas Qis kena serangan tu..nk dekat seminggu gak Qis X bermaya...X nk mkn..X nk main..X nak nyusu..Risau..pastu lily bawa lg p klinik swasta...Doktor check X de apa2 gak..tp doktor bg nasihatlah klu Qis demam kena segera bawa p klinik..jgn biar kan badan Qis panas..kemungkinan besar penyakit ni blh menyerang lg..punca-punca penyakit ni..maybe dari penyakit keturunan..tp family lily blum pernah ada yg kena..salah satunya juga maybe jangkitan kuman pada otak..doktor tu ckp klu Qis kena sekali lg.diorg terpaksa amik air tulang Qis..Tp lily sgt haraplah...serangan nih yg pertama & terakhir menyerang Qis..

mamalieyna said...

Ya Allah...

Lily, eina yg membaca ni, dh meleleh2 air mata membayangkan..taktau camna keadaan kalau melaluinya depan mata anak sndiri pulak...mintak simpang jauh2!

Ya Allah...seramnye pengalaman tu...boleh lak ye sawan menyerang time demam dah kebah..

hisssh harus diambil pengajaran ni, tokleh sembarangan melayan anak..kena bg tumpuan lebih!..

nasib la tak berlaku sesuatu yg lebih serius, nasib la ada keluarga disisi, kalau takde sesapa lg parah kan..yelah kita ni taunye menagislah!!!!

Harap perkara camni tak berulang lagi..hope Qis sihat selalu k skrg...byk pengajaran ni!

Zaidah said...

semoga qis tak diserang lagi...sedih bila zai baca....kecik2 qis dah kena serang sawan...bermacam dugaan yang qis lalui tahun lepas...semoga lily n qis tabah n doakan semoga tidak berulang lagi...amin..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Fiza >> Yup..syukur lah masa kejadian tu ktorg berada d kg..


Rose >> Mmg sedih Rose tgk keadaan Qis time tu..lily nangis hapir nk pengsan..nasib ada cousin & adik beradik tlg tenangkan..

Lily blum bawa jumpa pakar lg..Hopelah perkara nih x berulang lg...


Ena >> minta2 lah X berulang lg..


Chugie >> Ya..alhamdulillah Qis dh sembuh..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Leily >>Yer..minta2lah perkara ni X berulang lg..mmg takut sgt2..


Fieza >> Tu lah Fieza skrg nih kena tunggu Qis tido baru blh beronline..Takut nk biarkan Qis main seorg2 kena sllu diperhatikan..

ieda said...

alhamdulillah qi dah ok .. risau akak baca cite lily nie .. panas yg melampau adakalanya budak x tahan .. dan x semua budak boleh kena sawan tuu .. depends pada daya tahan kanak2 itu sendiri ..

akak risau sbb anak akak zahrien pernah kena demam sampai cicah 40 tapi alhamdulillah akak cepat2 tuam dgn tuala berisi ais .. sbb dia jenis demam panas malam ..

kena hati2 lepas nie .. insyaallah lily memang kena beri tumpuan sepenuhnya pada qis .. :)

[-suziey-] said...

erkkk terkedu jap baca...yaAllah..klu kt kt tpt lily pn asyik meraung je..xsanggup nk hadapi..syukur la Qis dh ok..hope Qis akn sentiasa dibawah lindunganNya..dan xde dah serangan ni..tp lily kena pegi jmpa specialist jgk..do necessary check up..better mencegah dr merawat..so klu ade something abnormal bole detect awal2..