Wednesday, July 28, 2010

Jalan2 @ Pantai Stulang ..


Salam..

Petang ahad..bawa Qis jenjalan kat pantai stulang..sampai jer kat pantai..wah..kemain sonok lg dia..berlari kesana kesini..maklumlah org baru pertama kali jumpa pasir..hehehe..Sampai x nk balik..siap nangis lg tu dibawa balik..

DSC05598

Sebenarnya X rancang pon nk p pantai nih..ktorg kuar “cuci'” poket & beli barang basah kat pasar..Tetiba otw balik tu..teringin plak nk bawa Qis p pantai..Tgk tu p pantai..sopan jer pakaian Qis..Tp bertutup atas bawah seksi plak.. :)

DSC05603 Tgk tu Mummy yg berusaha utk mengangkat kepala Qis supaya tgk kamera tp x dilayan..asyik menguis2 pasir kaki dia..

DSC05616 Mummy jer yg TerOver Berposing ni..Qis X layan Pon.. :D

DSC05600

Bayangan sapa tu yer..?? :)

qis2

DSC05619 X nk balik..saje lembik2kan badan dia..

DSC05622 Menangis dh.."X nk balik Daddy”..!!!



Tuesday, July 27, 2010

::ChipsMore::Sekejap Ada..Sekejap Takde ^_^

Salam..

Skrg ni blog Qis umpama Chipsmore..Sekejap ada..sekejap menyepi.. :)
Koz skrg ini model blog ni ( Qis lah tu.. :D )..sgt lah pantang bila mummynyer duduk ngadap komputer ni..

Takde byk citer... just nak abadi kan kat sini citer minggu lalu 20.07 adalah my B'day.."Happy B'day To Me"..hehe..X de celebrate pon..dh tua kan..hukhuk :(( ... Lg pon time tu hubby keja..balik mlm..just dpt kucupan & wish dari yg tersayang..& wish dari my mak ,adik beradik, my kuzie & MY BFF..tu pon dh mencukupi..moga dgn bertambahnyer usia ini..sikap & fikiran pon bertambah matanglah..X leh kuat majuk2 dh.. :) ....B'day lily sama tarikh ngan b'day MY BFF.."Happy B'day To U"..!

Mlm ahad baru2 ni..baru lah hubby dpt bawa kuar mkn2 sempena B'day lily.Just mkn kat stulang jer.. :) .. Pas mkn2 tu..ktorg jln2 kat Dangay Bay..klu mlm ahad mmg ramai org kat sana..mmg best..lepak2 kat sana..sedar X sedar dh kul 12tghmlm..Qis suke jer...blh tahan mata dia..tp OTW balik x sampai 5 minit..dia dh nyenyak tido dlm keta..


Asyik nntn org nyanyi koz sora penyanyi tu mmg sedap..Qis pon keasyikan dgr..Nk tgk org nyanyi tu..kena lah duduk kat situ gak..& terpaksa lah order minuman..padahal perut masih kenyang lg ni..baru pas mkn kat stulang..segelas minuman RM4..bg lily mahal..Apa leh buatlah..ayah Qis nak sgt tgk org nyanyi..Layankan jer lah..jiwa tgh jiwang tu..hehehe.. :D


Nak Balik dh..dh kul 12Tghmlm..

Ngada2 nyer Qis..Pura2 tido ( Mata kesilauan )

Nyenyak jer dia tido..X sedar2..letak kat katil ..Lap badan & tukar baju dia pon masih gak nyenyak tido..keletihan sungguh dia..


Saturday, July 24, 2010

Baru Dpt Mnejenguk 'Umah' Kwn2 Hari Nih.. ^_^

Salam..

Semalam seharian x dpt jln keumah kawan2 disebabkan kebatasan masa keblkgn nih..Nak update blog pon x sempat..Skrg ni sejak Qis kuar dari hsptl tempohari..peel dia semakin menjadi2..manja yg amat..nk bergempeng jer kejanyer..klu lily ngadap komputer..x sempat panas punggung lg..dia dh tarik2 baju lily suh turun dari kerusi tu utk layan dia..klu x di layan..pandai plak tu ngamuk..nangis sambil hentak2 kaki dia...Apakah maknanyer nih?? Klu menurut mak lily nih..pasti diorg akan ckp..Qis bakal dpt adik..Koz klu budak2 tertiba manja sgt2..nk ngempeng jer..nk perhatian yg penuh utk diorg pasti diorg tu bakal menerima adik..betulke Qis..Qis nk adik?? Adeii..Camne nih mummy x bersedia lg.. :P Sakit beranak kan Qis dulu pon masih terasa lg nih klu di ingat..Tp klu dh rezeki mummy terima.. :)

Baru Baik dari selesma..Maybe dia cerewet gak disebabkan skrg ni GG dia kat bwh baru tumbuh lg sbtg..



Monday, July 19, 2010

Qis @ HSA

Salam..

Gambar2 Qis semasa Di hsptl tempohari..semasa cuci usus & kat bilik operate x dibenarkan amik gmbr..;)

Qis @HSA 12 Memula sampai..bawakan dia buku utk mewarna supaya x boring..Abis cadar tu pon diwarna nya juga.. :)

qis02 @hsa Mata Bengkak baru lepas dicuci..Sian dia..

DSC05440DSC05442

Mlm pertama mmg Qis X dpt tido..kejap2 terjaga..menangis…ntahlah..Maybe kepanasan..dh tu mummy bg pakai lg sweater..Ingatkan klu mlm sejuk...lily tido pon berpeluh..dekat kul 3pg baru Qis dpt tido..dh nyenyak tido..kul 4.30pg di dikejutkan utk dicuci plak..apa x nyer..bad mood lah..Dh tu nk kena cuci lg..bertambahlah dia ngamuk..

DSC05444DSC05445

Mlm ke-2..Nyenyak jer dia tido x berbaju..Time ni blum lg di amik darahnyer..Dh nyenyak tido begini..dikejutkan plak nk amik darah dia..Bad mood lg..

DSC05449 DSC05450

Setelah Darah di amik..mata dh segar..susah dh nk sambung tido semula..

DSC05452 DSC05453

Kebosanan & kelaparan..berpuasa dari kul 4pg..

DSC05456

DSC05462

DSC05461 DSC05472

Menangis kelaparan..Masa ni dh kul 2ptg..dh berpuasa selama 10jam..apa taknyer mengamuk lah kelaparan…pujuk punya pujuk..akhirnyer tetido dlm kelaparan..sian..Tp x dpt tido nyenyaklah..kejap jer tido..dh bgn..sambung balik nangis..sehinggalah di bawa ke bilik pembedahan..

DSC05466 DSC05470

Stlh kuar dari bilik pembedahan..nyenyak jer dia tido dek kena bius td..time ni blum lg minum & mkn apa2..lily bg bgn..kejap jer..pastu tido semula..X sempat nk bg susu..tgh mlm baru Qis tersedar…Tgn sebelah dh bengkak..tu yg dicuck lg sebelah kiri..

DSC05478 Qis X nk dibuka menda alah nie..sampai umah Lily gunting..Qis ngamuk minta pasang semula kat kakinyer..adeii..budak nie.


>>Ada yg tertanyakan camne cara cuci usus tu kan..Next n3 lily akn tunjuk kan.. :)

>> Buat Zaidah @ Comel..Napa erkk lily x leh nampak apa2 n3 kat blog Zai..under construction ke @ prob dari komp lily ni..




Friday, July 16, 2010

4D3N @ HSA

Salam..

Seakan dh lama x buka blog ni..rindunyer nk berblog..rindunyer nk baca citer kwn2..dh byk dh citer kwn2 yg Lily tertinggal ni..huhu..Xpe2..akan lily terjah satu persatu.. ^_^

Syukur Alhamdulillah..smlm Qis dh kuar dari Hotel Hospital Sultanah Aminah (HSA)..Selama 4hari 3 mlm kat sana..seumpama setahun rasanya..Harap2nyer takde lagi lah nk menjejak kan kaki ke sana lg..Mlm pertama kat Hsptl..Qis X dpt tido..asyik2 nangis..tido jap..pastu jaga..menangis..Lily pon rasanyer nk demam jer berada kat hsptl tu..mmg x dpt tido lena lah..ye lah..dh lah berada kat wad kanak2 kan..hanya dpt mendengar tangisan budak2 jer..seorg diam..seorg lg sambung nangis..seorg diam..seorg lg nangis..termasuk Qis gak lah tu..cam tu je lah stiap mlm...Mmg sayu bila berada kat wad kanak2 ni..sian tgk kanak2 yg masih kecik..badan penuh ngan wayar..cucuk sana..cucuk sini..pelbagai penyakit..sebahagian besar kanak2 yg berada di wad sama ngan Qis tu..mengalami mslh usus & perut..

Hari isnin tu..selepas bawa Qis checkup & cucuk utk setahun 6 bln..ktorg terus gerak p hsptl..Masuk jer wad pastu lily di ajar cara2 utk cuci(spt yg lily bgtau sblm ni..lily pon x tau cara cuci apa kan..) so..hari tu baru lily tau nk cuci apa..rupanyer diorg nk ajar lily cara2 cuci usus Qis...Time cuci tu..kemain mengamuk lg Qis...Lily tgk pon dpt rasa kesakitannyer..ni kan pulak org yg merasakan..setiap hari skrg ni Lily kena buat sendiri cuci tu kat umah sehingga keputusan Rektum Biopsi nyer diketahui..sehari hanya sekali..yg susahnyer bila buat kat rmh ni..susah nk kawal Qis..baru jer nampak hose..dh nangis..dh keras2 kan badan dia..dh tu lily sendiri lg..x de yg tlg pegang kan badan dia..klu kat hsptl..Nurse tlg pegang lily yg cuci..Cuci sehingga Qis poo poo..sehingga najis dia bersih..

Hari isnin & selasa tu lily just belajar cara cuci..& Hari rabu tu baru pemeriksaan Rektum Biopsi dilakukan ke atas Qis..Sebelum Buat Rektum Biopsi Tu..Qis kena Puasa dari 4pg..Time ni kesian sgt kat Qis..Asyik ngamuk kelaparan..ingatkan cepatlah nk buat pemeriksaan tu..Rupanyer kena tunggu giliran..Hari tu..mmg byk kes pembedahan di laku kan..Qis kena berpuasa selama 14jam..sempat gak lah lily naik angin kat nurse tu..Napa X bg budak yg cam Qis ni dulu..ye lah..Qis dh lapar sgt..bayangkan je kita klu berpuasa camne kan..ni kan pula budak2..Cerewet jgn cakaplah..

Dlm kul 5.30ptg baru Qis dibawa p bilik pembedahan..Lily mengiringi Qis..Sayu rasanyer hati bawa Qis ke wad pembedahan..Tp Qis bukan buat pembedahan..just nk amik tisu monot dia..caranyer tu lily X tau camne..yg doktor bgtau..dia akan masuk kan..apa ntah nama menda alah tu melalui monto Qis utk amik tisu dia..Seram je rasanyer melangkah ke Wad pembedahan..Lily temankan Qis masuk ke wad pembedahan..Daddy tunggu kat luar..Sblm tu lily kena tukar baju dulu..baju ala2 doktor bedah(baju yg warna biru tu)..hehehe..Qis kehairanan tgk lily pakai baju tu..Mata dia x henti2 tgk lily.. :D

Masuk je kat Wad pembedahan tu..Qis terus dibawa ke bilik pembedahan..Time ni Doktor suruh lily masuk sekali...Mmg seram tgk bilik bedah ni..sblm ni mmg x pernah masuk ke bilik pembedahan..lily melahirkan Qis dulu pon secara normalkan..Qis pon masuk je bilik tu dh meraung..Doktor suruh Lily pegang Badan dia...sebelum diorg biuskan Qis..Tp bukan suntik bius lah..just letak kan (lily pon x tau apa nama menda alah ni)spt oksigen tu kat mulut Qis..X lama Pastu tu..suara tangisan Qis semakin ilang..X sampai seminit..Qis pon dh pengsan..Bila Qis dh pengsan..Doktor suruh Lily Kiss2 dulu Qis..pastu suruh lily kuar tunggu kat luar bilik pembedahan..

Proses amik tisu tu X lama..Hanya amik masa dlm stgh jam jer...Dh habis di amik tisu dia .. Qis dibawa kuar kat tmpt lily menunggu tu..Sayu nyer tgk Qis..Time tu Qis masih pengsan lagi...Sblm dibawa kuar dari wad pembedahan tu...Lily di suruh utk kejutkan Qis..Qis sedar jap jer..pastu tido balik..maybe kesan dari ubat bius tu kan..lama gak Qis pengsan..tgh mlm baru dia bgn..Barulah dia dpt menyusu sepuas2nye sehingga kenyang...

Keputusan nyer 26.08.2010 baru dapat diketahui..Sgt2 berharap..keptusan nyer X lah menyedihkan..Koz doktor bgtau..klu terdapat masalah pada tisu Qis..Diorg akan buat pembedahan keatas Qis..Harapnyer semua itu X kan berlaku..


p/s : N3 ni x bergambar..X sempat nk transfer p komp..nnt senang skit baru lily buat..byk keja nk buat lg..dgn skrg ni Qis lagi selesma..kuar dari hsptl..balik umah terus selesma..Dh tu smlm..angin ntah apa daddy Qis..Dlm kul 7.30mlm bawa ktorg jln p S'pore..sekali anta uncle Qis balik sana..so..smlm blk dr S'pore dh dekat kul 12mlm...bertambah2 lah selesma Qis menjd..




Thursday, July 8, 2010

Baru Balik dari HPSA

salam..


Pg td bawa Qis jumpa Pakar @ HPSA...Stlh di beri tempoh selama 2 bulan.. tp mslh sembelit Qis masih sama gak..tiada perubahan..masuk ke bulan ini dh 9 bulan mslh Qis ni x dpt di atasi..dh bermcm2 cara ktorg buat agar Qis mudah nk poo poo tp mslh masih sama gak..Tp..kekdng Qis blh poo poo tanpa bantuan ubat..kekdng dh bg minum ubat pon masih gak x leh poo poo.. haiishhh..pelik..& akhir nyer terpaksa bg masuk ubat kat montot..baru blh poo poo..kekdng pon bg masuk ubat kat montot..nk kena tunggu bbrp jam baru blh membuang..pada hal ubat masuk montot ni kuat..X sampai bbrp minit dh blh membuang..tp Qis ni..nk amik bbrp jam..adeiii...melawan betul najis Qis ni..

Memandangkan..tempoh yg diberi selama 2 bln tu tiada perubahan...maka nyer..Isnin ni Qis kena masuk Wad..Hari rabu nk amik tisu dia..nk tgk sama mslh Qis ni berpunca dr usus @ tak.. Lily tanya gak..napa nk masuk wad awal..sedangkan nk amik tisu tu hari rabu..doktor tu jelaskan kat lily Koz diorg nk ajar cara2 nak cuci..( kat sini Lily blur..cara nk cuci apa)..tp wat paham2 je lah..Koz..Td Qis punyalah cerewet dh ngantuk..dh lah lily berdua jer ngan Qis..Daddy x dpt temankan..X leh cuti..Byk keja nk siapkan..so..tunggulah isnin nnt baru tau cara cuci apa..

Nak tak nak terpaksa gak lah merelakan Qis masuk wad..demi kebaikan dia..klu dibiarkan je takut melarat..koz dh nk setahun..masih begitu gak (Qis mula menghadapi mslh ini ketika berusia 10 bln )..


Tuesday, July 6, 2010

Yang Ditunggu Dah Sampai.. ^_^

Salam…

Apakah yg di tunggu itew??

nuff3

Tu dia..Yg ditunggu dh sampai semlm..ntahlah bila sampainyer..smlm hubby baru buka mailbox..dptlah cek yg ditunggu yg bernilai RM20,000.00 ini.. :D..

Thx Nuffnang..& thx pada kenkwn yg sudi menjenguk ke sini & mengisikan tabungan Qis itu.. Blh lah Qis shopping baju raya nnt.. :D

Nqis


Monday, July 5, 2010

Si Comot..

DSC05367 DSC05369 DSC05373 DSC05372 DSC05364

Baru bgn tido pg td..terus mkn kek…kek ni ktorg beli smlm..ntahlah tetiba plak tekak lily ngan hubby nk mkn kek..beli lah kek yg sepotong ni jer..nk beli yg besar takut x abis..membazir plak..Qis suke mkn yg cokelat tu..dia lah yg kasi abis..smpi tercomot2 muke..mummy nk suap x nk..Suke lah dia di bg peluang mkn sendiri..



Saturday, July 3, 2010

Layan Jiwang Sekejap.. ^_^



Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan

Reff:
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis karena hidup tanpamu

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Kerana penangan Sinetron Benci Bilang cinta(yg disiarkan stiap selasa-jumaat 6.30pm)..Lily dh jatuh cinta ngan lakonan kedua pasangan ini..dlm sinetron BBC lakonan diorg sgt mantap...koz Time tu diorg cinta benaran..Lakonan diorg pon jd mantap.. Suke tgk kemesraan diorg..tp sayang cinta diorg x kesampaian..Stlh lama putus..kini diorg berlakon bersama semula dlm sinetron "SEJUTA CINTA MARSHANDA"... moga cinta mrk berdua bersemi kembali.. :)... Suke banget tgk Baim Wong..bertambah ganteng potong rambut pendek.. :D



Thursday, July 1, 2010

Posing Baik Punya.. :D

Salam…

DSC05339(1) Blh plak..mummy suh dia posing..dia bg pose korek idung…nah..amik ko mummy.. ;)

DSC05313 Dh ngantuk..tp klu kuar..ngantuk tu sanggup di tahan..

DSC05312 Pose tayang peyut…nampak pusat.. ;)


** Takde Citer..Tp nk Gak Update.. :D