Wednesday, March 31, 2010

Aktiviti Qis Di Hujung Minggu





Ni lah Aktiviti Qis stiap hujung Minngu...

Sediakan sarapan utk mummy ngan daddy...

Jom layan… :)


DSC03891Qis Buatkan sarapan utk mummy ya…

DSC03889Bermacam2 style..

DSC03892Sambil nnton TV

DSC03883Letih lah plak…Rehat jap yer..Minum Oat dulu..tambah tenaga.. :D

DSC03885Abis dh..X cukup nih..

DSC03864Dh tukar Baju..siap2 nk kuar p mkn..Qis Mashakk X cedap lah..Mummy x mo mkn.. :(

DSC03837

Sebelum tu..Mummy Suh bergambar..Qis x mo tp mummy paksa..Tu muke Qis x rela..Ooopppsss...Tercekci plak.. :P

DSC03853YESS..Akhir nyer dpt mamam..Nyum…nyummmmyyy!!!

DSC03844 Mummy Paksa lg bergambar..Tgk mata..sama kan.. :)

DSC03843Qis dh malas layan Mummy asyik bergambar jer…

DSC03875Dh kenyang…Nk balik dh..sempat lg posing..tp Qis dh x der mood Nk layan Mummy… :D

DSC03874Dan Lagikkk….

DSC03866 Sampai Umah Qis dh ngantuk sgt..Qis Trus..Zzzzzzzz…..

Ok..Daaaaa…





Saturday, March 27, 2010

Award Top Blogger 2010

2nd Time dpt Awrad..Awards kali ni dtg dari UDA...Tak sangka plak..Top gak blog lily ni.. ;P
Apapon Thx ya Uda Coz sudi memberikan Awards ini buat lily.. :)



Apa yg perlu anda buat ialah..

1. Thank & link to the person that gave you award.
2. Past this award onto 12 blogger's you've recently discovered and think are fantastic
3. Contact and let them know they've won the award..

Ok..Lily nk Bg Awards ini kepada :-

:: Kepada semua kwn2 / Follower lily.. sudi2 lah amik Awards ini ya!!


Friday, March 26, 2010

Celebrate…

X celebrate mana pon..

Just mkn2 @ Kenny Rogers CT Square Sempena my hubby B’day @21.03.2010…

DSC03794

Mkn kat Kenny Rogers tp mkn bubur Mc D.. :) Tgk Qis yg x sabar nk di suapkan..dh lapo sgt lah tu..

DSC03800

Nampak x Couple kat blakang tue..Tgh wat apa tu?? Ayah Qis ni cam saje jer nk masuk kan gambar couple tu..

001

Ni je lah yg ktorg order…Mmg Sedappp!!!

DSC03801

Dh Kenyang..Alhamdulillah…

DSC03803

Sudu Tu Qis x nk lepaskan..Ktorg amik..dia ngamuk..so bg je lah..

DSC03811

Tgk…Sampai kat umah pon sudu tu masih di tgn.. masuk tido mlm pon sudu tu masih d tgn..x nk di lepas..Qis dh tido baru lily p buang..mcm2 pe’el nya..


>> Muka Qis dh ok..Nasiblah x meninggalkan kesan luka tue..






Thursday, March 25, 2010

TAG About Me & Him..

TAG From : EB & LYA


Sori sesgt baru dpt wat Tag ni.. :)

1 . 1st time jumper ur hubby bila & kat mana?
>> Kat Langkawi..Pulau Lagenda..

2 . Love at 1st sight?
>> Errmmm..Nope.. :)

3 . who is he when the 1st time u met him?
>> Kawan kepada Kawan karib Lily.. ( Sama2 Blajar)

4 . how long it takes him 2 ask u out 4 a date?
>> Hampir setahun...Lily jual mahal.. :D

5 . 1st place dating?
>> Pantai Cenang..Langkawi..

6 . how he proposed?
>> Pjng Citer nyer..Time tu lily kat Sabah..my Hubby Kat KL..Stlh setahun memeluk islam My Hubby pon melamar lily.. :)

7 . special date with ur hubby?
>> 27.10.2007 Our wedding date!!

8 . what is about him that u love so much?
>> Responsibility.. & Byk lg lah..

9 . CHANGES THAT HE ASKED YOU TO DO?
>> Nk lily menjadi seorg yg peramah..Koz lily ni mmg pemalu sgt..jgn kan dgn keluarga mentua..kekadang ngan keluarga lily sendiri pon (makcik2x lily..)..lily malu..susah nk bergaul.. errmmm...mmg dari kecik sikap lily cam ni..nk buat cam ner??..Lily pon x suke ngan sikap lily yg satu ni.. :(

10 . WHAT IS ABOUT HIM THAT U WISH HE WOULD CHANGE?
>>Errrrmmm... Biarlah Rahsia.. :D


11 . YOU WILL SMILE TRU YOUR EYES FOR THE WHOLE DAY WHEN HE?
>> Mendapat suprise dari nyer!!

12 . MY LOVE TOWARDS HUBBY IS A BIG AS...
>> X dpt di gambarkan..mmg sgt2 menyayanginyer!!


### Lily nk panjangkan Tag ini kepada....
>> Semua kwn2 Lily.. :)


OK..Siap suda!!! :D



Wednesday, March 24, 2010

Tag & Award..

Terima kasih buat ENA & YIESCHA..koz sudi memberikan Award ini buat lily..



1.Thank & link the person that gave u the award

2.Pass diz award onto15 bloggers u've recently discovered n think are fantastic
>> Lily nk bg kepada semua kawan2 lily..Sudilah amik ya!!!

3.Contact said blogsand let them know they've won the award

4.State 7 things about urself
>> Simple
>> Pemalu / pendiam..
>> Seorg yg sensitif..
>> X suke tgk umah berselerak..
>> Kuat memberontak /Keras kepala..
>> Manja..
>> Kaki jln..

OK..DONE!!!


Sunday, March 21, 2010

TAG : GAY OR LESS

TAG FROM :- Lyafrina

1) Andakah anda rasa anda HOT?

HOT?? mmmm..HOT & COOL MAMA!!! :)

2) Upload gambar kegemaran anda..



3) Cerita pasal Gambar

1ST TIME QIS TERSENYUM LEBAR BILA LILY AMIK PIC DIA..KOZ SEBELUMNYER TU MMG SUSAH SGT NK TGK DIA SENYUM BILA DI AMIK GMBR..KETIKA INI UMUR QIS MAYBE DLM 6/7 BLN..X INGAT..GIGI PON BLUM TUMBUH LG.. :D

4) Bila kali terakhir anda makan pizza?

Errmmm... X INGAT..MMG DH LAMA X MKN..KOZ MY HUBBY X SUKE..

5) Lagu terakhir anda dengar..

TGHMLM TD..LAGU KAU & AKU..NYANYIAN MILA & AKIM..LAGU TEMA DRAMA KAU & AKU DI ASTRO RIA..

6) Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini ?

SAMBIL MENAIP..SAMBIL MENYUSUKAN QIS.. :)

7) Selain nama sendiri anda di panggil nama apa?

KWN2 BALAJAR PANGGIL KAK WAN..WAN..ROSMI..& KWN2 TERDEKAT & FAMILY PANGGIL LILY…MY HUBBY PON PANGGIL NAMA LILY..LILY..X DER NK PANGGIL SYG2..HUH..MMG X ROMANTIK!!! :(

Tag lagi 8 orang

SERI , SHA , WATI , NITA , ZIMMY , KINA , MICHA , YANTI

Siapakah orang no.1 kepada anda?

COUSIN LILY..BARU 3 BLN BERGELAR ISTERI..X TERLAMBAT UTK UCAPKAN SELAMAT PENGANTIN BARU..SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA KE HUJUNG NYAWA!!!

Kata sesuatu mengenai orang no. 5

MY BELOVED HUBBY…”I LOVE U SOOOO MUCH TILL THE END OF MY LIFE”

No. 3 ada hubungan ngan siapa

ADA HUBUNGAN DGN LILY..KOZ DIA ADALAH SATU2NYA KAKAK LILY!!!

Bagaimana pula dengan no. 4

ADIK LILY…BEZA ANAK DIA NGAN QIS 5 HARI JER…KAMI BERPANTANG BERSAMA2…

Pesanan kepada orang no. 6

ADIK LILY..SEDANG MENUNTUT DI UMS LABUAN..PESANAN DR KAKAK..BELAJAR BERSUNGGUH2..SEMOGA CITA2 DAN IMPIAN AKAN TERCAPAI..

Kata-kata cinta tok no. 2

KAWAN KARIB..B’DAY DIA & LILY JATUH PADA TARIKH YG SAMA..ORG IPOH..KATA2 CINTA..MISS U SOOO MUCH..DH LAMA X JUMPA SINCE ABIS BELAJAR..BUT STILL CONTACT..

Adakah no. 7 dan 8 punya persamaan?

ADA..KEDUA2NYA ADIK LILY..MASING2 MEMPUNYAI SEORG ANAK LELAKI & SEORG ANAK PEREMPUAN..

Berikan 5 yang anda tahu tentang orang yang men'tag' anda

1. SEORG IBU YG PENYAYANG…

2. SGT MENYAYANGI ORG2 YG BERADA DI SEKELILING NYER..

3. TINGGAL DI TERENGGANU..

4. MEMPUNYAI SEORG ANAK PEREMPUAN YG SGT COMEL IAITU ASYA..

5. SEORG YG LEMAH LEMBUT..(BIAR PON X PERNAH BERSUA..TP LILY DPT RASA LYA MMG SEORG YG LEMAH LEMBUT..)

Persamaan antara kambing ngan lembu?

KEDUA2NYA ADALAH HAIWAN..HEHEHE.. :_

Perasaan anda buat tag ini

ENJOY…

Adakah anda tahu si razman itu sengal?

Ntah....X KENAL PON…

GAY or LESS??

NO KOMEN !!!

OK..DONE!! MCMANA LYA..BLH DI TERIMA??? :D


P/S : SORRY LYA..LAMA SGT NK SIAPKAN TAG NIH.. :)



HAPPY B'DAY TO MY HUBBY!!



HAPPY B'DAY TO MY BELOVED HUBBY!!!

SEMOGA DI PANJANGKAN UMUR...
MURAH REZEKI...



I HOPE ALL UR B'DAY WISHES COME TRUE...

WITH LOVE...
♥♥ UR WIFE ♥♥




Wednesday, March 17, 2010

Mari membaca Bersama Qis..

Ini citer 2 minggu lepas…Time ni ktorg tgh mencari buku photoshop CS4 kat Popular CT Square…

Tgh ktorg membelek2 buku tue..alih2 tgk budak ni siap posing baik punya membelek2 gak buku…nasiblah tak koyak di kerjakan nya..tgk buku yg di beleknya tu kemain lg..Jgn di belek2 aje ye sayang..


qis01



UPDATE!!!

Gambar Beruk Baca Paper dh buang..kang ada yg terkejut..ekekeke!!! Semak plak nak letak kat sini... :D


Psssstt...Lily baru tau cam ner cara nk letak iklan nuff between content..selama ni tercari-cari cam ner cara nk letak..kesiankan..Terima kasih kat ummi Alya Husnah sudi wat tutorial nih..





Monday, March 15, 2010

Hadiah dari PA & MA

Time ktorg kat klinik pakar tempoh hari..tetiba plak lily dpt kol dr nationwide..

tel nk tanya samada lily ada kat umah @ x koz diorg anta brg...

Lily pon hairan..apa brg yg nk d hantar..Nasib lah diorg kol terlebih dahulu...

Lily pon suh diorg dtg dlm kul 12pm..

seingat lily...lily mmg xder order apa2 brg..dlm hati..sape lah yg baik hati nk bg brg nih..

Dlm kul 12 lebih brg pon sampai...

Tgk kat alamat pengirim...

Baru lily teringat..tempoh hari lily ada anta surat kat PA & MA dlm ruangan soal jawab kesihatan..la ni hadiah baru sampai..Lily pon dh lupa dh..


Ni lah surat lily yg tersiar dlm PA & MA keluaran Dec'09..


Ni lah hadiah nyer...produk BIO - LIFE...Sampai skrg pon x buka lg bungkus dia tue..masih tersimpan cam tu lg.. :)



*** Perkembangan Qis dr kejadian sebelum ni...N3 Lily semlm..lily ckp syukur Qis menunjukkan sikap yg +ve...tp dr smlm...Lily pon x pasti di sebabkan kejadian ni ker @ mmg Qis sajer nk minta perhatian..Dari smlm sampai lah ke hari ini..Qis sgt2 cerewet..kejap2 nangis...Tido pon kejap jer pastu bgn..merengek2...dh bg minum ubat..kekdng menguji tahap kesabaran Lily tau..Nasib blh sabar lg..Lily pon dh ikut nangis..siap kol mak lily kat sabah ngadu..mak ckp gitu lah cabarn menjaga anak..harus penuh kesabaran...huhuuh...sedih tau!!

*** Muke Qis masih kebiruan lg..Sian tgk muke dia..






Sunday, March 14, 2010

Malang X Berbau…

Betul lah kata org ..malang x berbau…

Kejadian ni berlaku pada hari jumaat petang…

Qis ni biasalah klu dh ptg mula lah tu merengek2 nk ajak turun kat playground…kebetulan plak hari tu ayah dia cuti…so ayah dia lah yg ajak skali bawa Qis main kat bwh…Ikutkan lily malas nk turun bawa Qis tue..Tp Qis pon dh nangis2 nk mengajak lily turun skali..so lily ikutkan je lah..

Sampai kat bawah..Ayah dia lah yg layan Qis main..

Memula tue ktorg bertiga je kat palyground tue..

Tetiba plak dtg seorg budak ni..Budak ni biasa gak ngan Qis..stiap kali klu lily bawa Qis turun diorg terus amik Qis ajak main sama..Tp hari tue budak tu seorg je..

Kenapa plak ayah Qis bg duduk Qis kat tempat yg 1 tue (lily x tau apa nama benda alah tue..) 1st tu rilex jer Qis duduk sensorg..Ayah Qis duduk kat tepi x jauh dr Qis.. napa plak budak seorg td tu dtg menggoyang Qis dgn kuat..ayah Qis x sempat nk tegur Qis dh terjatuh..bibir dia berdarah..byk sgt darah kuar x henti2 tau..lily pon dh panik dh.. Ayah Qis nk bg “HADIAH” dh kat budak tu..tp lily mls dh nk bising2..ye lah Qis dh nangis kesakitan x kan nk bising2 gaduh2 lg ngan budak2..Budak tu dlm lingkungan 8 @ 9 thn lah..budak pempuan..

Di sebabkan ayah Qis pon kepanikan menengok Darah yg byk kuar dr mulut Qis…Ayah Qis trus nk bawa Qis je p hospital..Tp apa2 benda pon x bawa..so ktorg berlari lg naik ke atas…Lily pon x sempat tukar baju…just tukar tudung jer…main sarung jer..amik surat lahir semua..trus ktrog p hospital ke wad kecemasan..On the way tu..Qis nangis jer..muka dh pucat..kaki tgn dh sejuk…lily btul2 takut…baju Qis berdarah pon x sempat nk tukar…Baju ayah Qis pon berdarah…x peduli dh…

Sampai je kat hsptl trus msk wad kecemasan…nurse bersih kan semua drh Qis…time nurse lap tu..drh masih kuar…Qis ttp menangis…Abis dh bersihkan semua..lily tukarkan baju Qis..pastu tunggu kejap..Time ni drh Qis dh berenti…X lama pastu tu tiba no.giliran jumpa doktor....Doktor cek kat dlm mulut..ada luka kat tepi bhgn dlm & bibir…Doktor sebelah tu ckp nk kena jahit..Lily dgr pon terkejut..klu kena jahit..bukan Qis jer yg pengsan..maunyer Lily pon ikut pengsan skali..Tp doktor yg cek tu ckp..x perlu just bg Qis minum ubat..klu Qis mcm menunjukkan tanda2 lemah/x bermaya..segera bawa ke hsptl..Lega rasanyer x kena jahit….

Jom lah layan gambar nyer…

DSC03639

Ktorg baru sampai kat bwh.

DSC03640

DSC03641

Terus naik benda alah ni…

DSC03649

DSC03650

Kat benda alah ni lah Qis di goyang kuat2 oleh budak pempuan tue..Qis terjatuh ke depan terkena besi kat depan tue…kejap je budak tu dtg menggoyang Qis dgn kuat nyer..nk tegur pon x sempat..Qis dh jatuh ke dpn..benda dh nk jadi…

DSC03654

Tgk…byk drh kuar…bdn & baju ayah Qis pon kena drh..

qis

DSC03655

Kat wad kecemasan..tunggu nurse bersihkan…Nasib lah x kena gigi…

DSC03656 Setelah di bersih kan..tgh menunggu no.giliran amik ubat..tgk mulut Qis dh senget..bengkak sebelah..Time ni belum biru lg..mlm nyer baru nampak biru tu..

DSC03062

DSC03659

Sian…Biru tu masih sehingga skrg…Bengkak dh turun..Tgk bibir tu ada terhiris skit..Dahi Qis tu merah bukan kerana terjatuh tp itu tanda lahir nyer..DR sangka kesan dari jatuh..tanda lahir Qis tu kan semakin Qis besar semakin visible..

DSC03060

Sblm kejadian..Masih comel lg..(perasan plak)... :)



*** Ingatkan selepas kejadian tue..Qis dh x aktif dh..rupa2nya pikiran ku meleset..sampai jer kat umah Qis sgt aktif..siap panjat meja & kerusi..menari2 lg klu dgr muzik kat TV.. & lg satu pikiran ku melest..Ingatkan Qis x nk mkn dh..ye lah ingatkan mulut sakit dh x selera mkn..sekali lily suapkan dia sup..berselera dia mkn..siap tambah lg uuu..Syukur sgt2 Qis menunjukkan sikap yg positif...






Friday, March 12, 2010

Update Qis

Smlm temujanji Qis ngan pakar..

Keputusan darah Qis sebelum nih...alhamdulillah..normal..

Qis pon dh boleh buang air besar...Tapi sembelit tetap ada...

Setiap kali nk buang air besar..Qis terpaksa bergantung ngan ubat..

Klu x minum ubat tue mmg Qis x dpt membuang...

meneran sampai merah muka..berpeluh...semua otot2 kejang..tp x kuar2 gak..

Jln akhir nya terpaksa bg dia minum ubat...Baru blh kuar...

DR pon ckp x blh bergantung sepenuh nya ngan ubat..

DR nasihatkan supaya lily ubah diet makan Qis..

Kena byk bg minum air suam...makanan bersup..buah2an...

Rasanya semua dh lily buat..tp Qis jer yg x nk makan..

Tp sejak 2 3 hari nih..selera mkn Qis ada peningkatan lah..

Tiap2 hari lily masak kan dia sup ayam & sayur..

Suka plak Qis makan...nasi pon bertambah2...

Sampai nangis2 plak klu sup dia dh abis..nk minta tambah...hehehe..

Hati lily pon rasa gumbira..lalalala..

Maybe di sebabkan Mr.Vitamin yg lily amik kat klinik..

Sebelum ni..lily ada gak bg Qis minum vitamin..tp beli kat farmasi...

Tp mcm x berkesan jer...


Kat klinik smlm...Qis x pandai nk duduk diam..


Yg kat atas tu..itu lah ubat utk mencairkan najis Qis..stok utk sbln..sbln akan dtg ada appoinment lg..Kat bwh ni tu lah vitamin utk Qis..Vit.pharmaton tu lily beli kat farmasi..tp x berkesan..yg kuning tu amik kat klinik..tu yg menambahkan selera mkn Qis skrg ni...& Scott utk vitamin C

Gambar Qis pg td...skrg Qis dh blh tido nyenyak hingga ke pagi..klu sblm ni..tghmlm kejap2 bgn nk nyusu..nasiblah nyusu bdn..biasanya sblm ni kekdng kul 5 subuh Qis dh bgn jd alarm ktorg..x nyempat alarm ktorg bunyi Qis dh berbunyi dulu...Tp dlm 2 hari nih Qis dh pandai bgn lewat..pg td kul 9 baru bgn...