Friday, July 16, 2010

4D3N @ HSA

Salam..

Seakan dh lama x buka blog ni..rindunyer nk berblog..rindunyer nk baca citer kwn2..dh byk dh citer kwn2 yg Lily tertinggal ni..huhu..Xpe2..akan lily terjah satu persatu.. ^_^

Syukur Alhamdulillah..smlm Qis dh kuar dari Hotel Hospital Sultanah Aminah (HSA)..Selama 4hari 3 mlm kat sana..seumpama setahun rasanya..Harap2nyer takde lagi lah nk menjejak kan kaki ke sana lg..Mlm pertama kat Hsptl..Qis X dpt tido..asyik2 nangis..tido jap..pastu jaga..menangis..Lily pon rasanyer nk demam jer berada kat hsptl tu..mmg x dpt tido lena lah..ye lah..dh lah berada kat wad kanak2 kan..hanya dpt mendengar tangisan budak2 jer..seorg diam..seorg lg sambung nangis..seorg diam..seorg lg nangis..termasuk Qis gak lah tu..cam tu je lah stiap mlm...Mmg sayu bila berada kat wad kanak2 ni..sian tgk kanak2 yg masih kecik..badan penuh ngan wayar..cucuk sana..cucuk sini..pelbagai penyakit..sebahagian besar kanak2 yg berada di wad sama ngan Qis tu..mengalami mslh usus & perut..

Hari isnin tu..selepas bawa Qis checkup & cucuk utk setahun 6 bln..ktorg terus gerak p hsptl..Masuk jer wad pastu lily di ajar cara2 utk cuci(spt yg lily bgtau sblm ni..lily pon x tau cara cuci apa kan..) so..hari tu baru lily tau nk cuci apa..rupanyer diorg nk ajar lily cara2 cuci usus Qis...Time cuci tu..kemain mengamuk lg Qis...Lily tgk pon dpt rasa kesakitannyer..ni kan pulak org yg merasakan..setiap hari skrg ni Lily kena buat sendiri cuci tu kat umah sehingga keputusan Rektum Biopsi nyer diketahui..sehari hanya sekali..yg susahnyer bila buat kat rmh ni..susah nk kawal Qis..baru jer nampak hose..dh nangis..dh keras2 kan badan dia..dh tu lily sendiri lg..x de yg tlg pegang kan badan dia..klu kat hsptl..Nurse tlg pegang lily yg cuci..Cuci sehingga Qis poo poo..sehingga najis dia bersih..

Hari isnin & selasa tu lily just belajar cara cuci..& Hari rabu tu baru pemeriksaan Rektum Biopsi dilakukan ke atas Qis..Sebelum Buat Rektum Biopsi Tu..Qis kena Puasa dari 4pg..Time ni kesian sgt kat Qis..Asyik ngamuk kelaparan..ingatkan cepatlah nk buat pemeriksaan tu..Rupanyer kena tunggu giliran..Hari tu..mmg byk kes pembedahan di laku kan..Qis kena berpuasa selama 14jam..sempat gak lah lily naik angin kat nurse tu..Napa X bg budak yg cam Qis ni dulu..ye lah..Qis dh lapar sgt..bayangkan je kita klu berpuasa camne kan..ni kan pula budak2..Cerewet jgn cakaplah..

Dlm kul 5.30ptg baru Qis dibawa p bilik pembedahan..Lily mengiringi Qis..Sayu rasanyer hati bawa Qis ke wad pembedahan..Tp Qis bukan buat pembedahan..just nk amik tisu monot dia..caranyer tu lily X tau camne..yg doktor bgtau..dia akan masuk kan..apa ntah nama menda alah tu melalui monto Qis utk amik tisu dia..Seram je rasanyer melangkah ke Wad pembedahan..Lily temankan Qis masuk ke wad pembedahan..Daddy tunggu kat luar..Sblm tu lily kena tukar baju dulu..baju ala2 doktor bedah(baju yg warna biru tu)..hehehe..Qis kehairanan tgk lily pakai baju tu..Mata dia x henti2 tgk lily.. :D

Masuk je kat Wad pembedahan tu..Qis terus dibawa ke bilik pembedahan..Time ni Doktor suruh lily masuk sekali...Mmg seram tgk bilik bedah ni..sblm ni mmg x pernah masuk ke bilik pembedahan..lily melahirkan Qis dulu pon secara normalkan..Qis pon masuk je bilik tu dh meraung..Doktor suruh Lily pegang Badan dia...sebelum diorg biuskan Qis..Tp bukan suntik bius lah..just letak kan (lily pon x tau apa nama menda alah ni)spt oksigen tu kat mulut Qis..X lama Pastu tu..suara tangisan Qis semakin ilang..X sampai seminit..Qis pon dh pengsan..Bila Qis dh pengsan..Doktor suruh Lily Kiss2 dulu Qis..pastu suruh lily kuar tunggu kat luar bilik pembedahan..

Proses amik tisu tu X lama..Hanya amik masa dlm stgh jam jer...Dh habis di amik tisu dia .. Qis dibawa kuar kat tmpt lily menunggu tu..Sayu nyer tgk Qis..Time tu Qis masih pengsan lagi...Sblm dibawa kuar dari wad pembedahan tu...Lily di suruh utk kejutkan Qis..Qis sedar jap jer..pastu tido balik..maybe kesan dari ubat bius tu kan..lama gak Qis pengsan..tgh mlm baru dia bgn..Barulah dia dpt menyusu sepuas2nye sehingga kenyang...

Keputusan nyer 26.08.2010 baru dapat diketahui..Sgt2 berharap..keptusan nyer X lah menyedihkan..Koz doktor bgtau..klu terdapat masalah pada tisu Qis..Diorg akan buat pembedahan keatas Qis..Harapnyer semua itu X kan berlaku..


p/s : N3 ni x bergambar..X sempat nk transfer p komp..nnt senang skit baru lily buat..byk keja nk buat lg..dgn skrg ni Qis lagi selesma..kuar dari hsptl..balik umah terus selesma..Dh tu smlm..angin ntah apa daddy Qis..Dlm kul 7.30mlm bawa ktorg jln p S'pore..sekali anta uncle Qis balik sana..so..smlm blk dr S'pore dh dekat kul 12mlm...bertambah2 lah selesma Qis menjd..




15 comments :

Fieza79 said...

moga tuhan selamatkan Qis...fieza doakan moga Qis takda pape Lily...
saba2 byk2 ye Lily..dugaan tu...

mamalieyna said...

Siannye Qis..moga2 keputusan positif la nnti ye... sedihnye... dpt bayangkan camna keadaan Lily menemani Qis.. kalau eina mau air mata berlinang aje..huhu...

Hope Qis normal eh popo pasni..kesian la nak lalui semua tu kecik2 lg ni..

Lily pun take care!

salam sayang peluk cium tuk Qis...muaaah..cian diee...!

hans said...

lamanya dkt hospital
den 3 hari dkt hospital pun rasa cam trauma je bila tiba time tidor
hahaa

p/s : Review Film : Mantra Filem Seram Paling Terbaik Keluaran Metrowealth?

Zaidah said...

dah lama tak nampak lilykan..rupanyer jadikj ugak qis masuk ward...didoakan semoga qis sihat n tak ade ape2...mintak resultnyer nanti ok ler...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh siannye..
ngeri je dengar bilik operation
sbb teringat masa bersalin. huhu

cuci usus qis? ya Allah.siannya.
harap2 qis akan bertambah ok ye lily..
sy doakan yg terbaik..sian sunggoh budak tu..

eh, sempat lagi g singapore..huhuh.

Ena said...

kesian kat qis.. mummy nye juga la kan..

moga qis & Lily kuat ye.. dan moga tidak ada apa2 yg serious hendaknya..

lily azliyana @ mama zara said...

alahai..sian kat Qis..kenalah mummy n Qis sama2 bersabar sementara tunggu result kuar..susah jugak nk buat urusan 'mencuci' tu sorang2 kan. apepn, harap keputusan tu nanti okla n dokter dpt sarankan cara mengatasinye..

nieda said...

ngeri dgr cerita qis ni..mcmane cara cuci usus tu lily??kena tebuk perut ke?soryla mmg x tahu..

semoga takde apa2 masalah berlaku kt qis..Auntie doakan..sayang dia

[-suziey-] said...

huhu sedihnya...kesian qis..kecik2 lagi dh kena lalui sume tu..even not really operation tp mask bilik tu..n kena bius..ouch seksanya..huhu..

hope lily strong ok..insyaAllah xde ae yg serius..smga Allah permudah kan segala urusan..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

salam lily, saya tertinggal n3 psl qis ke ek?.. awat ngan qis? de masalah ke?.. siannye kecik2 dh kena oper8.. semoga cepat sembuh ye dear!!!

maya amir said...

saya doakan semunye akan ok insya Allah..nanti update result die sini k.. take care!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Fieza >> Hope too.. Thx ya.. ;)

Mamalieyna >> Harap2 mcm tu lah..mmg sedih gak time tu..tahan air mata jer.. Thx Eina.. ;)

Hans >> Tu lah..4Hari rasa cam setahun..huhu.. ;)


Zai >> Mmg masuk wad..time p jumpa pakar hari tu..doktor mmg h bg surat utk masuk wad..Hope Keputusannyer ok.. Thx Ya.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rose >> Mmg ngeri kan Rose..
Lily pon 1st time masuk..seram jer tgk..

A'ah..kena cuci stiap hari..
melalak stiap kali di cuci..

Tu lah..sempat lg daddy dia ajak p S'pore..ulang alik jer..anta uncle Qis balik..1st time bawa masuk keta ke s'pore.. :)



Ena >> Thx Ena..moga semuanyer OK.. :)


LilyAzliyana >> Berdebar2 tunggu result kuar..hope semuanyer ok..


Nieda >> Memula tu ktorg pon ingatkan nk kena tebuk perut Qis..
Tp alhamdulillah tak..Cara cuci tu..just masukkan hose memlalui bontot..pastu masuk kan air memalui hose tu..cuci sehingga Qis blh membuang..sehingga najis dia bersih..nnt lily akan tunjuk kan cam ne cara nyer.. :)


Suziey >> Rasa sakit jer kena bius tu kan..lily pon sedih tgk Qis kena bius tu..nk mengalir air mata..Thx ya suziey.. :)

Leily >> Masalah Qis susah nk membuang air besar since umur dia 10bln..Stiap kali nk membuang mesti bergantung ngan ubat..Tu yg di amik tisu nyer utk mengetahui samada ia bermaslah dari usus atau tak..hope result 26.08 ni positve..


Maya Amir >> Thx Ya..ok bila result dh kuar..lily akn update.. :)

rynas said...

ala siannyer baru baca entry ni..moga result ni tidak membahaykan Qis. take care yer..jaga diri awak jugak.

nza said...

akak baca n3 nie pn turut rasa sedih n sayu...hmpir nk menitis airmata...kesian Qis..ttp demi kesihatan Qis, sabar jelh lily...insyallah, semoga pnyakit Qis akn pulih nnti...amin.....