Monday, June 21, 2010

Sesi Mengukur Baju..

salam…

Jumaat lepas..ktorg dh ukur baju utk raya..hehe..awalnyer..posa pon blum lg…dh sibuk nk raya..posa tahun lalu pon lum abis ganti lg nih..hukhuk..Kang lewat..dh tak terima tempahan plak..

Mengenai upah jahitan..lily mmg terkejut beruk..ker kat sini mmg harga dia cam gitu..Klu kat Kg..tiap2 tahun slalu anta kat cousin jer..mmg tukang jahit..jahitan dia mmg sgt2 memuaskan..pakai pon selesa jer..harga upah pon utk sehelai baju kurung biasa baru RM25..klu yg berpesyen tu dlm RM30..utk kurung kanak2..just RM15..& pakaian melayu lelaki paling mahal pon upah dia RM60..Tp kat sini..upah jahit baju kurung biasa jer utk Lily RM60..Utk kurung Qis..RM30..Utk baju Melayu Hubby RM90..Fuhhh..dh blh dpt brp helai dh klu suh Cousin yg potong kan..Tp apa blh buat lah..X kan nk tunggu balik raya baru suh potong..mana sempatkan..So..mau x mau terpaksa Redha je lah..Hope hasilnyer pon memuaskanlah..Tukang jahit ni cina..hmmm..1st time potong baju kat kedai cina..

Gambar semasa sesi mengukur baju di badan sendiri.. ;)

DSC05010 DSC05009 DSC05008 DSC05007



16 comments :

Aleeya said...

tak saba nak tengok baju raye qis hehhee

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

kalo cina jahit kemas... berdasarkan pengalaman

Fieza79 said...

ermm dh nama pon kedai cina mmg ler mahal gilerr..! takpe janji cantek n puas ati lorr..!

blom wt pa2 perancangan sal raye ni...rasa nak beli yg ready made dh kot..!

Zaidah said...

yerlah lily nak tempah baju skarang nie mahal...kekadang lebih mahal daripada harga kainkan...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Aleeya >> Hehe..lily pon x sabar gak.. ;)

Fiea >> Owh..ye ker..hope cam tu lah..sesuai ngan harga kan.. ;)


Fieza >> Tu la kan..hubby pon ckp..kedai cina mmg upah jahit mahal..harap hasilnyer pon memuaskan lah..

Lily pon klu ada jual ready made size cam lily ni nk gak beli tp apa leh buat..lily ni bersize kecik molek jer org nyer..hikhik.. :D

Zai >> Btul tu Zai...Upah jahit utk ktorg ni mmg mahal berbanding ngan kain nyer..Kain ktrog beli ni lbh kurang harga jahit..

[-suziey-] said...

hmm kt kg mmg murah upahnya kan..berganda2 org caj kt kl ni..huhu..bestnye la dh mula persiapan raya..kt kain pn xcarik lagi:D

thun ni tema ape?

Ena said...

lily,
mcm tu juga la harga tempahan baju kat KL nie lily.. tapi kalau nak kurang sikit kene hantar kat kawn2 or orang2 yg tak buka butik.. kalo butik memg mahal la.. kalau kedai2 jahit yg agak2 kat bandar tu rege camtu juga walaupun kedainye.. sangat tidak meyakinkan.. tapi tu la kan.. terpaksa la hadapi.. huhu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

SuZiey >> A'ah..btul tu..klu kat KG murah jer berbanding harga bandar..
Saja anta awal..takut terlewat..x diterima plak.. ;)

Ena >> Lily x der kwn kat sini..kedai melayu pon ktorg tak tau..nampak kedai cina ni jer..terus p anta kat situ..Tp mmg ramai gak melayu yg potong kat kedai ni..tgk hari tu..byk gak baju kurung yg diorg potong..cantik2 gak..hope Berpuas hatilah dgn hasilnyer nnt.. ;)

mamalieyna said...

mahalnye ye lily..eina tak pernah merasa sbb buat sendiri..last year ambk upah pun, eina ambik RM30 je sepasang..mak aihh..ni berganda2..kaut untung betul ye..

LYaFRINA said...

WAA.. COMELLA HEADER BARU NI.. SGT2 COMEL...

LILY.. Y POBLEMNYA TAYLOR TU Y SUH HTR AWL2... NI Y ROBLEM NI.. KALO HTR BULAN POSE DIA DH XNAK AMBIK.. ASYA BULAN 7 NI P UKUR BADAN.. TP KAIN DH HANTAR.. BOOKING.. SENANG SIKIT.. BUAT BAJU APA TU QIS????

ibu emy efy eqy said...

baik tempah sekarang. takut-takut nanti tak sempat siap baju raya.

chugie said...

mak ai.. mahal yg amat tu!

kat tpt sy upah baju kurung RM45, kalau yg lining tu die charge double.. tu pn sy dh kire mahal gak tu tau..

lily azliyana @ mama zara said...

hehe..aritu pon 1st time bwk Zara ukur baju tp macam segan nak snap2 pic..=p. 1st time gi ukur sbb 2 tahun berturut2 nenek die yg buatkan baju kurung n diorang main agak2 jek saiz jek..now zara dh besar kenalah ikut ukuran btol2..hehe

nza said...

wah dh ready tmpah utk raya...kak nza suka last minute cz jahit sndiri baju sndiri n anak2 dara...

Ummi Aisyah said...

sonotnya anak dara ni..nak buat baju raya yek.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

☻Mamalieyna

Yup..Mahal kan Ena..biasa kat KG murah jer..Mau x mau terpaksa gak..