Monday, May 24, 2010

Melawat Cousin Qis

Salam..

Citer ni hari rabu yg lalu..slps lily balik dari hsptl..ptg tu ktorg kuar melawat Cousin Qis (Anak cousin my hubby) ..dh lama x pergi jenguk cousin Qis nih…Lily pon terperanjat..sampai jer umah cousin my hubby tu..tgk anak dia dh besar..rupanyer dh setahun..Beza 4bln jer anak dia ngan Qis ni..Tp kan..Sedih tau lily tgk Cousin Qis nih…Masa lahir tu..BB ni mmg sihat..badan pon besar dari Qis..tp semasa umur dia 4 bln .dia jatuh sakit di tempat asuhan (Childcare Center)…1st tu parents dia bawa anak diorg ni p klinik swasta..Doktor dh check segala bagai..Doktor ckp demam biasa..Tp dh bbrp hari x juga sembuh2…akhirnyer..diorg decide bawa p Hsptl kerajaan jer @ HSA..Sampai sana Doktor check..BB tu dh kena jangkitan kuman paru-paru..Masa Cousin telepon bg tau ttg anak dia tu..Lily pon terkejut..camne lah Doktor kat klinik swasta tu blh x tau yg BB ni kena penyakit tu…Dah lah Bayaran mahal..check pon sambil lewa jer..Tu lah kekdng..ktorg klu Qis demam..jarang bawa dia p Klinik swasta..kitorg terus rujuk jer p Hospital kerajaan..Nasiblah Masih blum terlewat lg utk BB tu di rawat..Time tu jugak lah BB tu terus di tahan ke wad ICU..

Bermula dari saat tu lah..BB tu membesar di Hsptl..Lama jugak Tau baru BB ni kuar dr hsptl..lebih kurang dlm tempoh 6bln..Dari umur dia 4bln hingga dia berumur 10bln baru blh kuar Hsptl..Dari wad ICU HSA hingga di kirim lg p Hospital KL..Masa BB tu ditahan di Wad ICU..Ktorg ada melawat..Tp disebabkan Lily membawa budak kecik nih..Lily x dibenarkan masuk..lg pon time tu gejala H1N1 sedang melanda..So..Hubby je yg dpt melawat dia..Masa melawat tu..Hubby ada amik gmbr dia Bg tgk kat Lily…X terkata Lily masa tgk gmr BB tu..sedih..seluruh badan dia penuh dgn wayar2..kesian sgt2..kecik2 dh jd cam tuh..Tp gmbr tu lily dh lupa letak kat mana..carik2 tak jumpa plak..

Hari Rabu yg lepas baru Lily berkesempatan jumpa ngan BB tu..Alhamdulillah..Nampaknyer Cousin Qis tuh semakin hari semakin sihat..wlupon masih lg menggunakan Tiub angin..tp Cousin Qis ni sgt kuat & aktif..Badan pon smakin besar..

DSC04674

DSC04671

OTW...Nk tido tp paksa gak mata tu supaya x lelap..:)

DSC04693 Ni lah Cousin Qis tu..sian kan..Terpaksa guna tiub angin tu stiap masa & dimana shj..Klu nk mandi..benda alah tu blh buka selama stgh jam jer..klu lbh dr 1/2jam..nnt menyebabkab dia sesak nafas..

DSC04680 DSC04698 Tgklah c kecik ku itu..kepanasan..dh x berbaju..kurus jer kan Qis berbanding ngan Cousin dia ni..Tgk tgn Qis tu..asyik lah nak menarik benda alah tu…ishhhh..Notti Gurl..

DSC04678

DSC04677 Keasyikan Qis main benda alah tuh..

DSC04685Tengoklah tangan Si kecik tu…Memandai je nak kasi ND makan Cokelat..ND mane boleh makan Cokelat sayang ooiiii.. Ade2 je Qis ni…

Lama gaklah ktorg kat sana tempohari..dekat kul 10pm baru balik..Isi perut dulu sblm balik tu..so..sampai umah terus je lah Zzzzzz..Qis pon dh ngantuk..tertido spjng perjalanan..mcm jauh jer..:)

>> Doa dari Kami..Moga ND Cepat sembuh spt biasa..nnt blhlah kak Qis slalu2 dtg sana main sama2 ngan ND…Ok sayang!!



15 comments :

Siti said...

Alahai, nape siti rasa cam nak mengalir jer air mata tgk cousin Qis tu...sedih sgt...moga2 Allah sembuhkanlah penyakitnya itu..huhu


Tu la..kdg org selalu komplen hos kerajaan nih..tapi kalau jd kes gini, hos kerajaan gak yg leh harap..ho swasta cari untung jer..huhu

Aleeya said...

erm ye la sayu hati tengok kazen qis gitu, harap2 dia cpt sembuh...dan tak perlu lagi pakai tiub tu semua

qis comelnye..lawa la baju pink qis, auntie nak pinjam leh huhuuuu

lily azliyana @ mama zara said...

yekla..simpati sgt ngan kazen Qis tuh..die kena bergantung ngan tiub tu utk bernafas ke..ade harapan tk utk die pulih spt sediakala..all the best for him..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sian tgk bb tu..aduhai..camnala if anak kita kena camtu kan?

pasal spital swasta tu..kita kene cari yg established la..if yg biasa2 tu mmg depa lepas tangan..if yg dah well known..biasanya depa dpt setel dengan jayanya..

ape2 pon..sy selalu refer 2 hospital..if tak puas ati ngan yg swasta sy g yg gomen..n if gomen pon cam amek mudah..g cari spital swasta yg bagus.

moga ND cepat sembuh ya..siann..

chugie said...

emm sedihnye tengok ND tu lily.. dengan tiub tu lagi.. alahai.. sian sangat..

Moga dia akan kembali normal tanpa gunakan tiub tu..

kadang2 risau je bila nak tinggal kan anak kat pengasuh ni kan?

LYaFRINA said...

lily..sedih tgk cousin qis tu.. kecik2 dh sakit.. n perluakan mesin angin tu.. harap2x..bb ni akan terus sihat n menuju k arah y lbh +ve..

**hal demam2 ni mmg xeh buat main..sbb bila high fever..blh myebabkan jangkitan kuman dlm otah(enchepelitis)... sgt2 kna prihtain ni.

mamalieyna said...

sedihnye..dh bergenang air mata ni..siannye..bila tgk baby camni, terus rasa insaf diri..harus+WAJIB bersyukur atas anugerahNya..perlu sangat2 bersyukur kerana tak diuji sebegini rupa!

Apapun, sama2lah kita doakan moga2 cousin Qis tu, pulih mcm biasa suatu ketika nnti!

Fieza79 said...

sian kecik2 lg dh gitu..cm ne la tu..

Zaidah said...

ciannyer...kecik2 dah sakit mcm tu...harap cepat sembuh...

N.A.I said...

xblh tahan..huhu

nazreenhashim said...

semoge sembuh segera.
inshaAllah..

Ena said...

alahai..
rase sedih pulak bace kisah cousin qis ni.. kesian kan! kecik2 lg dah diuji mcm tu..

Uda said...

kesian tgk keadaan cousin qis... semoga dia sembuh.. seperti kanak2 yg lain.. bebas utk bergerak dan bermain, tidak bergantung pada tiub

Ummi Aisyah said...

Ya Allah Lily, sedihnya tengok keadaan anak buah Lily..huhu...takleh nak cakap ape laa..terlalu sedih..:(.semoga his parents tabah menghadapi sume dugaan ini..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

To All >> Thx Ya diatas doa2 Kalian..Mmg kesian ngan BB nie..Harap dia blh sembuh spt sebelum ni tanpa bantuan Tiub tu..Agar segala pergerakan tak terbatas.. Sampai bila nk guna Tiub tu pon x taulah..kena tunggu kesihatan dia betul2 stabil.. Hope Nd Cepat Sembuh yer Sayang!!