Tuesday, April 27, 2010

Kena X-Ray Lagi..

Kisah nyer ptg smlm..sejak dh 3 hari Qis X leh buang air besar..Lily bawalah Qis p hospital..Check napa dia x leh buang air besar..sedangkan lily dh bg dia minum ubat..Biasanyer klu dh bg minum ubat Qis mudah utk buang air besar..tp ntahlah dlm 3 hari nih..dh 3X sehari sebanyak 2.5ml sekali minum tp Qis still x leh membuang..Klu Tgk Qis nk buang air besar..bukan je Qis nangis..Tp Lily pon ikut sekali nangis..Sedih sgt2 tgk Qis terseksa cam nih..Di mana silap nyer..Nak kata berpunca dari susu ..sebenarnyer Qis ni minum susu badan Lily sepenuhnyer..Nk kata dr segi makanan..Hari2 lily masakkan dia sup ayam,telur mahupon sup sayur..Kekadang Lily masih masakkan juga dia bubur nasi & sayur,carot@ayam..

Dari mlm sblmnyer lg Qis asyik merengek2..Tido mlm pon kejap2 jer terjaga..sampai mata lily pon dh bengkak x cukup tido..Nasiblah x keja..Maybe Qis rasa x sedap perutkan..Mmg dlm masa 3 hari tu dia nk membuang..tp sama sekali x kuar..selalunyer..wlupon x byk sekurang2nyer ada lah yg kuar..

So..ptg smlm bawalah Qis p sepital..Doktor check perut..tekan2 perut Qis..doktor ckp x der apa gak..x kembung perut..Lily siap tunjukkan gambar2 Qis kat h.set camne gelagat dia nk buang air besar tu kat doktor..doktor tu pon rasa kesian tgk gmbr2 Qis tue...terus doktor tu ckp..cam nih nk kena X-ray lah..takut usus Qis ada jangkitan..Tersentap terus Lily dgr doktor ckp cam tu..minta2lah X der apa2 berlaku kat anak aku..rasa nk nangis jer time tu..Klu ikutkan hati mmg x nklah Qis kena X-ray..masuk nih dh 2 kali Qis kena X-ray..1st time tu pon gara2 masalah ni gak..Time tu dh seminggu x buang air besar..Mmg x elok lah budak2 kena X-ray..Tp kena pasrah gak lah..

Masa anta form utk X-ray kat kaunter X-ray tu..adalah nurse (lelaki..klu lelaki nk panggil nurse gak ker..hehehe..apa2 je lah yer..lily x tau..sorry)..Tetiba plak dia tanya Lily..bila last Lily dtg period..Lily pon terpinga-pinga..apsal plak dia tanya period aku(tertanya2 dlm hati lah).. Lily pon jawablah..15hb mac dtg & bersih adalah dlm 22/23hb mac..& dia tanya lg..akak mengandung ker..akak dh lewat nih lum dtg period..aduhh..bertambah lah lily pelik ngan soklan dia ni..(mmg selama Lily start period masa umur Qis 1Thn 1 bln..period Lily x teratur..kekdng sampai 2weeks lewat..Stiap kali lewat dtg..stiap kali tu gaklah Lily akan wat pregnancytest..Tp keptsannyer -Ve..Lily mkn ubat Noriday..maybe pembawaan ubat kan..)..Lily terus tanyalah nurse tu..awak nih salah paham erk?? bukan akak yg nk X-ray..tp my dotterlah..nurse tu pon jawab..ye lah kak..tau baby yg nk X-ray..Time baby kena X-ray akak kena pegang baby..so klu akak mengandung..takut effect kat baby dlm peyut..Ooooo..Barulah lily paham..apsal lah x ckp terus terang dr td..Ni x terlalu byk selekohnyer..buat lily kompius..ker Lily yg mmg x paham2..hehehe... ;P

Time X-ray Qis spt biasalah..nangis...siap nurse tu pujuk2..ckp kat Qis...'Abg nk amik gambar ni..mesti cantik2..klu nangis nnt gmbr x cantik'..Qis leh pahamker tu..hehehe... :)..Lily plak kena pakai baju ungu yg tebal tu..mak aii beratnyer..1st Qis X-ray dulu x de lah plak guna baju yg berat tu..& x de tanya apa2 soklan pon...
Dh abis X-ray jumpa doktor lg..tgk keputusan X-ray..Alhamdulillah x der apa2 kat usus Qis..Cuma doktor nasihatkan bg minum Ubat yg doktor pakar bg tu byk skit..& lebih kan..sehari bg minum 4 kali & 4ml sekali minum..Doktor pon x bg apa2 ubat koz ubat dari pakar pon masih ada lg..& lgpon khamis nih Qis ada temujanji lg ngan pakar..Aduh sampai bila lah nk kembali spt Biasa keadaan Qis nih..


P/s : Sejak kebelakangan ni byk n3 berkisarkan ttg masalah sembelit Qis nih..sorrylah pada yg boring nk baca tu.. :)






16 comments :

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

sian Qis..harap2 semuanyer ok sayang...leh auntie tengok telatah Qis lagik...auntie doakan t=yang terbaik untuk Qis k...

mamalieyna said...

siannye ye...naseb takde pape kt usus dia kan..tp tu la musykil jugak nape masalah yang sama still terjadi after makan ubat pun..herm..ikut jelah panduan doktor tu..moga2 kembali normallah pasni ye Qis..sian die..!

QuEeN Of 2 Heroes said...

sian qis...aunty doakan qis cepat baik ye...
akak jumpa pakar kat mane? cemana kalo cuba kat pakar spital lain lak...just nak tau ape pakar spital lain lak ckp...cadangan sy la...
hehe..klakar la abg nurse tu...cam qis paham je ye...:)

Zaidah said...

zai doakan semoga qis sihat n tak ade apae2...

lily azliyana @ mama zara said...

Harap Qis oklah ye cyg..sian die sakit peyut ek..

nway, kite pon musykil jugak mula2 bile lily tulis nurse tnye psl preknen ke tak..upenye sbb mummy kena pegang wktu bby x-ray yek..hihi

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Anje >> Maceh Aunty for ur doa.. :)



Mamalieyna >> Tu lah..syukur sgt2 x der apa2..tu yg musykilnyer tu..napa Qis leh jadik cam nih..nnt jumpa pakar sure sama gak jwpn diorg tu..



Nad >> Maceh yer aunty doa buat Qis.. :)


>> Jumpa pakar kat klinik pakar kanak2 Sultanah Aminah (Gov)..
Diorg check pon lebih kurang cam doktor biasa gak..
Sampai skrg Qis masih lum buang air besar..tp tulah asyik2 meneran tp x kuar2 gak..dh bg minum ubat gak...takut je terlebih dos nnt..



Zai >> Maceh yer Aunty Zai.. :)

nieda said...

salam ziarah..
moga pasni Qis back to normsl yer sayang..mkn ubat tau

LiLy @ MumMyQiStInA said...

LilyAzliyana >> Lily pon kompius gak apsal dia tanya Lily ngandung ke Tak..hehehe

A'ah..kita kena pegang BB klu nk X-ray..BB kena baringkan then kita kena tahan kaki & pegang tgn dia..Dh lah Qis tu lasak..nangis x hengat.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nieda >> Salam Kenal..

Thx yer sudi polo kita..nnt kita terjah blog awak.. :)

Thx di atas doa nyer.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kesiannye

betul la tu lily

ari tu rafiq nak kene x-ray kepala sbb jatuh katil kan..sy tak dibenarkan masuk

sbb takut mengandung hubby je masuk
heheh..

semoga qis cepat sihat ye..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rose >> Abg Nurse pon ada gak tanya..Hubby ada ikut skali x..Tp hubby x der..lum balik keja lg..Lily berdua jer ngan Qis..

Mmg bahaya kan klu mengandung kena X-ray..bahaya utk BB kat perut..

Thx Ya Rose.. :)

chugie said...

siannye qis.. emm lily x try bg die makan betik ke? tak pun bagi die makan labu, pisang.. buah2 ni boleh bantu anak yg sembelit..

bagi die makan taip2 hari ke..

siannye die, mesti seksa nak membuang tu.. + takut merosakkan usus die kan?? aduhai.. moga qis cepat sembuh k..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Chugie >> masalahnyer ni Qis sama sekali x mo mkn buah2an..klu lily paksakan di muntahnyer balik..dh bermcm2 cara dh buat utk atasi mslh Qis ni..tp sama gak..sgt2 musykil lah.. :((

Ena said...

siannyer kat qis.. sampai camtu sekali.. doktor pun heran ye lily.. tak pe la.. cube je kan!..

harap2 qis ok2 ajer la..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ena >> Doktor pon jd musykil..koz Qis nih minum susu Lily kan..klu susu tepung td x heranlah..maybe X sesuaikan..

Uda said...

kesiannya qis.. mujur tak ada jangkitan kat usus.. risau betul .. tengok keadaan qis setiap kali nak poo poo