Tuesday, April 13, 2010

Buat apa tu Qis??


Qis tgh wat apa ni??

DSC03943
Begini lah cara Qis klu stiap kali nk membuang…mcm gaya 'tekan tubi' pon ada..

DSC03942

Klu Qis nk membuang..klu time tu dia tgh berdiri..Tetiba jer tu dia baring…meniarap..pastu buat badan dia cam nih..kekadang klakar lily tgk..tp kesian gak…Adoiii..

DSC03941

Klu time dia nk membuang nih..x leh di kacau..pandai marah tue..

DSC03945

Sampai keletihan dh..tp x kuar2 gak…

DSC03948

Tersembam muke kat lantai..

DSC03950

Sampai berpeluh..keletihan..rehat jap..

Skrg Beginilah caranyer stiap kali Qis nk membuang…meneran sampai kejang2 semua otot dia..tp yg kuarnyer seciput jer…tp bau jgn ckp lah..hikhik.. :D




15 comments :

LYaFRINA said...

Ishhh.. kesiannya.. smpai g2 skali qis nk mbuang.. kdg2 kesiankn tgk ank sembelit.. seksa..kita y dh beso pon xtahan.. lily cuba bg qis makan pisang..@ buah prum.. Insyallah ok.. kalo xpon, tiapkali bancuh susu, sukatan air lebih 1oz dr susu.. Cth kalu buat susu 4oz... tambahkn air jd 5 0z..

**LILY, APA NK MALUNYA... JOIN LA..LGPON UTK TAMBAH KENALAN.. BKN MGEJAR KEGLAMOURAN.. HEHEHEHE.. XPENTING SEMUA TU.. JUST TAMBAHKN KENALAN..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

ciannya tgok qis2.. sampai camtu sekali nak mmbuang..akanya cane dia rasa sembelit..sebut psl sembelit rasa serik nak beranak.. ngeri!! sembelit tu lagi sakit sr teran anak.. smpai luka.. ;(

mamalieyna said...

siannye qis...! mcm tu sekali ye..sesekali mmg nmpak kelakar, tp..siannye..mesti seksa stp kali nk membuang tu ye..huhu..tak de ubat eh..hermm..

Ena said...

ciannyer qis...
blm ade ara nak atasi lg yer lily masalah qis tu.. mrm.. sgt kesian la..

Adlina Husaini said...

ala kesiannya sayang..sedih aunty tgk :(

Siti said...

alahai..kesian sungguh siti tgk..naper yer susah sgt dia nak yak tu...
ermm...susu pekat sgt tak? tak pun try cam Lya ckp, mkn pisang/prun.

QuEeN Of 2 Heroes said...

ingatkan qis wat ape td...huhu
cian qis...da bawak cek doc lom...

chugie said...

kesiannye tengok die lily..mesti seksa dan sakit nk membuang tu.. ish, x leh lah tengok anak2 yg kesusahan cam ni..

sembelit memang kerap berlaku pd anak2 yg dh mula makan pejal ni.. rsnye kene lebih kan air masak tuk die n bg die makan buah2 mcm pisang, utk mudahkan die membuang nanti.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh siannye
aduhai
camne eh lily
nak kate sbb susu formula bukan sbb susu ibu sepenuhnye
tapi nape eh
camne result pakar?
cuba la pakar lain lak..

Zaidah said...

memula zai ingatkan qis tengah buat senaman kuatkan otot tangan...rupanyer nak membuang...cian sungguh...betul kata iburafiq tu cubalah carik pakar lain...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lya >> Kesian kan..Masalah nyer Qis ni susu badan sepenuhnyer..Errmm..x tau lah napa jd cam ni..Dh ler Qis ni jenis x suke mkn buah2 ni semua..susah sgt nk bg dia mkn buah2..pandai mereject.. :)

>>InsyaAllah..klu berkesempatan..lily join..Tp rasa segan plak.. :)




FIZA >> Sembelit mmg sakit..huhu..x sanggup nk hadapi..ni kan budak2..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mamalieyna >> Lily nampak pon mmg seksa jer rasanyer.. Kena minum ubat..baru leh membuang..time ni lily x bg lg dia minum ubat..



Ena >> X tau nk buat camne lg..mmg kena minum ubat baru leh dia membuang..


Adlina >> Sedihkan..


Siti >> Qis ni x minum susu formula..Nk mkn buah2an pon punya lah susah..pandai memilih mknan budak ni..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nad >> Tu lah..hehehe.. 15hb ni appoinment dgn pakar..tp cam malas dh nk bawa..sama je..cam tu gak..tgh berpk ni samada nk bawa @ X..


Chugie >> Mmg seksa..kt yg tgk ni pon tersa seksa gak..Time dia membuang tu x leh d ganggu..ckp skit pon dh mrh tue..kdng2 klakar gak lily tgk Qis ni.. :)


Rose >> A'ah..tu lah..
Qis ni susu badan sepenuhnyer..
Maybe gak lah Qis ni suke minum OAt yg ada campuran susu tue..Qis cam dh ketagih ngan minuman tu..klu x di bg minum dia x leh tido..
15hb ni baru jumpa pakar lg..
Bln lalu bawa..DR dh cek..semua ok..darah pon normal..
X taulah apa masalahnyer..
Tgh dok pk ngan Hubby nk bawa p mana..




Zai >> Satu senaman gak tue.. :D
Tu lah Zai..tgh pk ngan Hubby ni nk bawa p mana..

Uda said...

kesian nya qis.. betul2 kesian tgk dia meneran sampai mcm tu..

masalah ni serius lily.. sebab ada terbaca kat paper.. sembelit yg teruk boleh mempengaruhi perkembangan kecergasan otak bayi.. maaf bukan nak tambahkan lagik kerisauan lily..

lily kalau bagi qis makan pati buah2an bb yang botol tu.. cam mana.. tak berkesan juga ker

lily azliyana @ mama zara said...

harap2 dapatlah penawar utk sembelit Qis ni..sian tgk die terpaksa 'bekerja keras' utk membuang..nway, jgn marah ye Qis..but aunty tgk cute plak Qis wat aksi2 mcm tuh..mcm org besar tgh bersenam..hehe