Friday, March 12, 2010

Update Qis

Smlm temujanji Qis ngan pakar..

Keputusan darah Qis sebelum nih...alhamdulillah..normal..

Qis pon dh boleh buang air besar...Tapi sembelit tetap ada...

Setiap kali nk buang air besar..Qis terpaksa bergantung ngan ubat..

Klu x minum ubat tue mmg Qis x dpt membuang...

meneran sampai merah muka..berpeluh...semua otot2 kejang..tp x kuar2 gak..

Jln akhir nya terpaksa bg dia minum ubat...Baru blh kuar...

DR pon ckp x blh bergantung sepenuh nya ngan ubat..

DR nasihatkan supaya lily ubah diet makan Qis..

Kena byk bg minum air suam...makanan bersup..buah2an...

Rasanya semua dh lily buat..tp Qis jer yg x nk makan..

Tp sejak 2 3 hari nih..selera mkn Qis ada peningkatan lah..

Tiap2 hari lily masak kan dia sup ayam & sayur..

Suka plak Qis makan...nasi pon bertambah2...

Sampai nangis2 plak klu sup dia dh abis..nk minta tambah...hehehe..

Hati lily pon rasa gumbira..lalalala..

Maybe di sebabkan Mr.Vitamin yg lily amik kat klinik..

Sebelum ni..lily ada gak bg Qis minum vitamin..tp beli kat farmasi...

Tp mcm x berkesan jer...


Kat klinik smlm...Qis x pandai nk duduk diam..


Yg kat atas tu..itu lah ubat utk mencairkan najis Qis..stok utk sbln..sbln akan dtg ada appoinment lg..Kat bwh ni tu lah vitamin utk Qis..Vit.pharmaton tu lily beli kat farmasi..tp x berkesan..yg kuning tu amik kat klinik..tu yg menambahkan selera mkn Qis skrg ni...& Scott utk vitamin C

Gambar Qis pg td...skrg Qis dh blh tido nyenyak hingga ke pagi..klu sblm ni..tghmlm kejap2 bgn nk nyusu..nasiblah nyusu bdn..biasanya sblm ni kekdng kul 5 subuh Qis dh bgn jd alarm ktorg..x nyempat alarm ktorg bunyi Qis dh berbunyi dulu...Tp dlm 2 hari nih Qis dh pandai bgn lewat..pg td kul 9 baru bgn...

15 comments :

mamalieyna said...

Siannye Qis ye..pepun dah ok sket kan..hope terus selera nya ok dan pembuangannya pun ok! mmg tokleh nak hrpkan ubat je kan..sian qis!

Uda said...

alhamdulillah.. qis dah ada selera makan.. mamam byk2 yer.. nanti cepat besar..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mamlieyna ~ Hoppe cam tu lah..& selera mkn dia berterusan!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dia amek lactul ye?
tu kita pernahamek selepas bersalinkan rafiq sbb sembelit
tapikan ubat tu doc cakap, khas utk pesakit jantung. sbb tak nak bagi depa meneran..kut2 jtung lagi ade problem.

okla tu, qis dah ok..alhamdulillah
lega skit dengar

moga qis sihat2 n ceria sokmo k..:-)

Zaidah said...

alhamdulillah...qis dah ok...cuma klu nak makan ubat aje baru buang air tu sampai bilalah qis nak ubat aje...cian plak...kena bergantung ngan ubat..

lily azliyana @ mama zara said...

seronoknye dgr Qis dh berselera makan..byk gak die makan tu smpai bertmbah2..senang hati tgk die mcm tu betul tak..harap lps nih dapat atasi masalah sembelit Qis tu pulak k..=)

MamaCira said...

lily..
suda ko try kasi betik?
sikit pun jadilah
mmg lembut terus poponya tu..

anak buahku dulu pun kurang selera makan
lepas tu dr.kasi vitamin kiddi tu
skrg dia 3 tahun, 16kg!
hehehe..

mmg kesian tgk anak meneran kan
sampai merah2 muka... :(
mamakku pesan,
kalau popo anak nampak keras
kasi minum air madu...
buat cair2 jak...
cubalah manatau berkesan kan..

mudah2an Qis cepat baik..

Ena said...

alahai kesiannyer kat Qis.. cube lah kan lily ikhtiar apa yg patut.. susah hati juge bile tgk anak camtu & bergantung ngan ubat pulak..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rose ~ A'ah..Lactul..Owh..ye ker..Dr ckp utk memudah kan Qis membuang..melawas..mencairkan najis..

Thx aunty.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Zai ~ A'ah.. tulah DR ckp x leh gantung harap ngan ubat...x baik gak utk kesihatan..kena byk kan minum air masak & makanan berkuah...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

LilyAzliyana ~ Lily pon happy gak tgk dia selera mkn..lily masak pon bersemangat..klu dulu lily masak sia2 jer..Qis x nk mkn juga..so mood nk masak pon kurang.. :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

MamaCira ~ Aku dh bg dia betik..Tp dia yg x mo..Qis pandai merasa..baru jak kasi masuk sikit kat mulut nya tu dh dikuarnya balik dr mulutnya..aku dh kasi hancur betik tu pob dia x mo..kasi mkn pisang lg lah...

Qis plak mkn Vit.kiddi tu x der kesan langsung..selera mkn pon x bertambah...

Ok..nnt aku cuba kasi minum dia madu..dulu masa umo dia bulan2 aku dh bg minum madu..tp skrg ni x suda..nnt aku cuba bg lagi..

Thx Aunty.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ena ~ Mmg susah ati tgk Qis cam tuh..apa lg klu time dia nk membuang tu tp x leh kuar..huh..sedih tgk..terpaksa gak bg minum ubat tu baru leh membuang..

Intan said...

Alhamdulillah selera dah makin bertambah ye sayang...risau kan lily kalo anak susah nak teran poo poo nie.

Maybe lily boleh try bg dia mkn kismis dan kurma hari2 and yogurt calcyium (once a day) too.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily ada gak bg mkn kismis..tp kurma blum lg..

Hari tu pon lily bg Qis minum yogurt tp Qis x suke..dia buat muke masham.. :)