Tuesday, March 9, 2010

Qis setahun 2 Bulan..

Semalam( 08.03.2010 ) Qis dh 1y2m...

Semalam gak bawa Qis checkup...

Alhamdulillah...berat & ketinggian Qis bertambah...

Syukurlah..walupon x naik byk..tp sekurang2 nya bertambah gak..

Lily ingatkan x naik..koz lately ni Qis mmg sgt2 jarang mkn..

Bg minum vitamin pon sama gak...

Qis sekarang semakin aktif..kuat main..tp jarang makan..

lebih2 ligat bila Qis berada di dapur..

Lily sibuk masak...Qis pon memBZkan dirinya utk 'menolong' Lily 'mengemas' dapur..

Setakat ni dh 2 bijik gelas kaca & 1 bijik gelas plastik telah selamat di kerja kan nya..

Imagine je lah camna rendahnyer rak pinggan ktorg..sampaikan Qis blh capai...hehehe..

Huh..semakin notti yer..

Bila berada di luar plak lain citer nyer..

Ktorg ni kan tinggal kat Apartment ..so adalah berandanya..

Qis ni suka berdiri & memanjat pagar kat beranda tu..

Nasiblah beranda tu berpagar sehingga ke atas..

Klu tak..hmmm...takut gak..

& lg 1 tabiat Qis..klu dia dh berada kat beranda tue..dia suka membuang segala benda apa yg dia rasa patut dibuang dr celah2 pagar tue..

Setakat ni...dia dh buang 2 kali kasut dia kat bawah..

Ayah dia lah yg jd tukang pungut kasut dia tu...nasiblah ktorg tinggal kat tingkat 4 jer.. (wlupon ada lift..tp guna tangga lagi cepat)..Pernah tu..lily baru jer belikan dia biskut...lily x buka lg..lily just bg dia pegang then lily buat keja..pastu lily masuk ke dalam..tgk biskut tu dh x der...larr..rupanyer dh selamat di di buang nyer..& yg paling dia suka buang..segala kertas bagai lah..bg dia kertas utk mencoteng..lain plak yg dibuatnya..dgn pen skali dibuangnyer..Biasalah..lily ni klu nk ngadap pc..Qis ni kena umpan dgn kertas & pen..suh dia wat keja sendiri..tp lain yg dibuatnyer..aduii..mcm2 pe'el nyer..



Ni lah budak yg semakin Notti itew..


p/s : Tinggi Qis 75cm..naik 4cm jer..Berat?? Naik 900gram... :)

P/s : semenjak dua menjak ni..jam tido mlm Qis dh berubah...klu dulu blh gak lah lily ngadap pc waktu mlm...skrg ni susah dh..koz skrg ni plg awal Qis tido mlm dlm kul 9.30pm plng lewat kul 12tghmlm...klu dulu x nyempat2 maghrib dh nyenyak tido....

p/s : Lately ni lily jarang on9..klu dpt on9 pon kejap jer koz skrg ni Qis pantang tgk lily duduk depan pc..mula lah tu merengek ngengada2....Nuffnang aku pon dh x bertambah2 suda...








24 comments :

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo patutla dah lama tak nmpk lily wat posting
sib baik dpt singgah umah kengkawan eh
ehehhe

okla tu dah naik 900 gram...syukur..:-)

bahayga gak eh buang brg ke bawah
takut kene orgbawah je
ehehhe naya!

lepas ni lily kene guna cawan plastik jela.baru tak pecah
agagagaga

Intan said...

Alhamdulillah naik sikit pon ok lah tu lily. As long as anak kita sihat dan aktif :)

He he...boleh tahan qis "rajin" tolong ibu dia kat dapur ye :D Nanti dah besar, ada good helper in the maing tuuu!

Siti said...

alahai...bahaya sungguh tu..kena selalu observe..risau apa2 jadi nanti..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rose ~ Tu lah takut gak klu time dia baling tu ada org kat bawah..lg 1 takut gak Qis membuang benda2 yg berat kang terkena plak keta parking kat tepi tue..naya tue..

Qis ni klu bg gelas plastik dia x mau..dia baling gak tue..kekdng geram gak ngan dia nih.. :)

LYaFRINA said...

heheheh.. mcm2 ragam.. Biasa la bdk2.. mkin besar mkin pnjang akalnya. n btambah k nottiannya.. sbr je la..

Ok la tu.. byk tu naik 900gram.. asya paling byk naik 500gram jer.. Tinggi gak qis..

--> Muuahhh utk qis yang sungguh comel.

mamalieyna said...

qis makin besar makin bijak la kan...dan rajin membantu mummy di dapur! hehe..kalo arif suka sorokkan brg2 kt celah sofa lah..belakang kabinet tvlah! sume2 benda, tmpt yg sulit2 tu dia suka sorokkan barang..! haish..macam2..

lama lily tak post n3 kan..windu sama qis tu..1 je pic letaknye,,huhu..tak lepas la rindu camni..tempek banyak2 sket! ^_^

mamaaerish : said...

alhamdulillah...
qis nih betul2 sebaya aerish yer... hik3... kalo lah kiter leh jumper musti best kan?....

aerish pn kurang makan dh... asyik nak main jer... tinggi diorg pn nk sama... musti kiut kalo tgk diorg main sesama nanti... mcm kembar.. hik3...

lily azliyana @ mama zara said...

hehe..qis buang2 barang sbb nak tarik perhatian mama ke..=p

biaselah lily..bebudah mmg suka tukar2 wktu tdo..Zara sejak lahir smpai dkt 2 tahun ni, dh few times bertukar2 masa tidurnya..last week antara yg paling kronik..kol 1-2am pon tk mau tdo lagi..tu yg rase nak pengsan jek mamanye minggu lepas..huhu

MamaCira said...

Qis jeles kali tu ko betenet jak..
Ekeke..
tau sudah dia ko kasi pen sama kertas untuk umpan jak..
itulah dibuangnya..

jaga bil² air, letrik..
nanti kenak buang..

Jawa a.k.a USERMODE said...

humak aih.... gamba yang last tuh SANGAT COMEY~!!! jatuh cintan dibuatnye.. >_<

LiLy @ MumMyQiStInA said...

INTAN ~ A'ah..as long as Qis sihat alhamdulillah...

Qis ni mmg "GOOD MAID" byk jer yg dia buat...ekeke..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

SITI ~ A'ah..mmg x leh leka..tp terkedang leka gak klu lily dh duduk depan pc..hehehe...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

LYA ~ Lily pon x sangka leh naik cam tu..ingat'n mmg x naik koz Qis jarang makn..terkejut gak tgk..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

MAMALIEYNA ~ Makin besar makin notti..ada je lah yg dia buat..smpi terkedang lily menjerit kat dia..tp bila tgk dia tido ..sian plak..

X dpt masuk kan byk pic koz Time buat n3 ni Qis dh merengek2..nnk kita upload yer... :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

MAMAERISH ~ Beza berapa hari je kan diorg..Maybe gini lah klu budak2 nk membesarkan..kuat main jer mkn kureng.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

LILYAZLIANA ~ A'ah minta perhatian...klu blh 24jam tu nk melekat jer...

tu lah skrg ni klu nk bg Qis tido..main paksa jer..kena tutup semua lampu..tv..klu x ada je lah yg dibuatnyer...mcm2 pe'el..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

MamaCira ~ Mmg pantang ni nengok aku duduk depan pc..mulalah tu merengek2x manja..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

JAWA ~ Gambar yg last?? 1 jer gambar kat situ..hehehe..

Thx...dh jatuh cintan erkk... ^_*

Ena said...

Lil pun cam irfan juge ye.. pantang nampak depan pc.. bukan setakat merengek kagikk tp cm org kene pukul.. golimg kat lantai terus.. tp ena kene ngadap juge pas dorg tido.. hu3x..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

ENA ~ Aah..maybe diorg tu nk minta perhatiankan..tu yg wat pe'el cam tue.. :)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

Slm..

Qis dah bsr..tu psls mkn byk ragam..biasalah kan bdk2..mkn bsr mkn byk karenahnya.

danish pun camtu..penat dah saya..berlari ke sana ke sini..mcm2 lah dia buat..naik letih dah..

Zaidah said...

happy besday Qis...dah besar dia...jangan notty2 tau...membesar ngan sihat yer....muahhhh

Uda said...

okey jugak tu .. naik 900kg.. yg penting Qis sihat dan cergas.. masalah sembelit dah okey?

uMMiIRa said...

Qis ni sama cam ahmad & ira..suka buang brg...smlm pegi beli aiskrim..kat kedai dpn rumah..sampai kat rumah..tgk dh tak de kt tgn ira...tanya dia..dgn selambanya dia ckp..ira dh buang dlm longkang....huhuhu