Sunday, March 14, 2010

Malang X Berbau…

Betul lah kata org ..malang x berbau…

Kejadian ni berlaku pada hari jumaat petang…

Qis ni biasalah klu dh ptg mula lah tu merengek2 nk ajak turun kat playground…kebetulan plak hari tu ayah dia cuti…so ayah dia lah yg ajak skali bawa Qis main kat bwh…Ikutkan lily malas nk turun bawa Qis tue..Tp Qis pon dh nangis2 nk mengajak lily turun skali..so lily ikutkan je lah..

Sampai kat bawah..Ayah dia lah yg layan Qis main..

Memula tue ktorg bertiga je kat palyground tue..

Tetiba plak dtg seorg budak ni..Budak ni biasa gak ngan Qis..stiap kali klu lily bawa Qis turun diorg terus amik Qis ajak main sama..Tp hari tue budak tu seorg je..

Kenapa plak ayah Qis bg duduk Qis kat tempat yg 1 tue (lily x tau apa nama benda alah tue..) 1st tu rilex jer Qis duduk sensorg..Ayah Qis duduk kat tepi x jauh dr Qis.. napa plak budak seorg td tu dtg menggoyang Qis dgn kuat..ayah Qis x sempat nk tegur Qis dh terjatuh..bibir dia berdarah..byk sgt darah kuar x henti2 tau..lily pon dh panik dh.. Ayah Qis nk bg “HADIAH” dh kat budak tu..tp lily mls dh nk bising2..ye lah Qis dh nangis kesakitan x kan nk bising2 gaduh2 lg ngan budak2..Budak tu dlm lingkungan 8 @ 9 thn lah..budak pempuan..

Di sebabkan ayah Qis pon kepanikan menengok Darah yg byk kuar dr mulut Qis…Ayah Qis trus nk bawa Qis je p hospital..Tp apa2 benda pon x bawa..so ktorg berlari lg naik ke atas…Lily pon x sempat tukar baju…just tukar tudung jer…main sarung jer..amik surat lahir semua..trus ktrog p hospital ke wad kecemasan..On the way tu..Qis nangis jer..muka dh pucat..kaki tgn dh sejuk…lily btul2 takut…baju Qis berdarah pon x sempat nk tukar…Baju ayah Qis pon berdarah…x peduli dh…

Sampai je kat hsptl trus msk wad kecemasan…nurse bersih kan semua drh Qis…time nurse lap tu..drh masih kuar…Qis ttp menangis…Abis dh bersihkan semua..lily tukarkan baju Qis..pastu tunggu kejap..Time ni drh Qis dh berenti…X lama pastu tu tiba no.giliran jumpa doktor....Doktor cek kat dlm mulut..ada luka kat tepi bhgn dlm & bibir…Doktor sebelah tu ckp nk kena jahit..Lily dgr pon terkejut..klu kena jahit..bukan Qis jer yg pengsan..maunyer Lily pon ikut pengsan skali..Tp doktor yg cek tu ckp..x perlu just bg Qis minum ubat..klu Qis mcm menunjukkan tanda2 lemah/x bermaya..segera bawa ke hsptl..Lega rasanyer x kena jahit….

Jom lah layan gambar nyer…

DSC03639

Ktorg baru sampai kat bwh.

DSC03640

DSC03641

Terus naik benda alah ni…

DSC03649

DSC03650

Kat benda alah ni lah Qis di goyang kuat2 oleh budak pempuan tue..Qis terjatuh ke depan terkena besi kat depan tue…kejap je budak tu dtg menggoyang Qis dgn kuat nyer..nk tegur pon x sempat..Qis dh jatuh ke dpn..benda dh nk jadi…

DSC03654

Tgk…byk drh kuar…bdn & baju ayah Qis pon kena drh..

qis

DSC03655

Kat wad kecemasan..tunggu nurse bersihkan…Nasib lah x kena gigi…

DSC03656 Setelah di bersih kan..tgh menunggu no.giliran amik ubat..tgk mulut Qis dh senget..bengkak sebelah..Time ni belum biru lg..mlm nyer baru nampak biru tu..

DSC03062

DSC03659

Sian…Biru tu masih sehingga skrg…Bengkak dh turun..Tgk bibir tu ada terhiris skit..Dahi Qis tu merah bukan kerana terjatuh tp itu tanda lahir nyer..DR sangka kesan dari jatuh..tanda lahir Qis tu kan semakin Qis besar semakin visible..

DSC03060

Sblm kejadian..Masih comel lg..(perasan plak)... :)



*** Ingatkan selepas kejadian tue..Qis dh x aktif dh..rupa2nya pikiran ku meleset..sampai jer kat umah Qis sgt aktif..siap panjat meja & kerusi..menari2 lg klu dgr muzik kat TV.. & lg satu pikiran ku melest..Ingatkan Qis x nk mkn dh..ye lah ingatkan mulut sakit dh x selera mkn..sekali lily suapkan dia sup..berselera dia mkn..siap tambah lg uuu..Syukur sgt2 Qis menunjukkan sikap yg positif...






16 comments :

lily azliyana @ mama zara said...

ya Allah!!kesiannya Qis..byk btol darah yg kuar tuh.smpai lebam n bengkak bibir Qis dibuatnye yek..nasib baik Qis menunjukkan sikap +ve lps tu..sekurang2nye kite taula yg die dh semakin pulih kan..=)

nway, br perasan tanda lahir Qis tu..klu lily tak mentioned tak tau pon QIs ade birth mark..

Intan said...

OMG! Qissssss, sape budak tu...bg aunty cepuk dia!

Byk sgt tu darah yg keluar, moga lebam dan bengkak tu cepat surut.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

LilyAzliana ~ A'ah..mmg byk drh kuar..memula tu ingat Qis nangis biasa jer..skali lily dtg tgk..nk pengsan lily d buat nyer..Tp syukur gak lah..Qis mnnjuk'n sikat +ve...

Birth mark Qis tu klu dlm gmbr x ketara..tp klu tgk live ketara sgt..klu bawa Qis kuar..mesti ada org tegur tu..diorg sangka kena gigit nyamuk/jatuh...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Intan ~ Mmg rasa geram gak ngan budak tue..ayah Qis lah dia rasa nk cepuk jer budak tue..Tp Qis dh nangis meraung..Budak tu pon nmpk pucat dh tgk Qis cam tue..takut lah tue..sian gak lily tgk.. :)

mamalieyna said...

YaAllah teruknya Qis, Lily..banyaknya darah..kalo eina ni, mau pengsan dulu..benda nak jadi kan, sekelip mata je..sedih tgk Qis camtu..tapi naseb la lepas tu, dia tunjukkan sikap positif, kalo idak lagi kita rasa kesal atas kejadian tu..huhu..

kejadian cenggini buatkan eina lebih waspada la kalo g main kt playground ni, yelah kengkadang ada budak berkenankan anak kita, ajak main2 kita redha je, skrg kena beware!

LYaFRINA said...

Ishhhhh.. teruknya lily.. smpai bdarah mcm tu.. Manala xteruk kalo dh tkena kat batang besi tu.. Kesian kat Qis...Tp kan kalo umo dh 8-9 thn rsenya dh pndai n mbezakan.. dh besar pon.. tp mcmana la bdk tu blh nk buat g2??Itula,, kdg2 bmbg sgt2 time kat playground... ye la, bdak2 beso tu blari, bkejaran.. xtgk dh y kecik2 ni.. Main redah jer...

**Take Care.. smoga qis cpt sembuh...

LYaFRINA said...

1 g.. asya pon ada tanda lahir merah cam tu.. tp btul2 kat kepala dia.. kalu selak rmbut mmg nmpak jelas..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mamalieyna ~ Lily pon nk pengsan gak tgk tu..tu lah lily ingatkan Qis nangis biasa jer..skali lily tgk..Ya Allah anak aku!! Lily pon ikut nangis juga tau..panik..

Pas nih kena waspada lah slalu..klu blh x nk dh bawa Qis main kat bwh..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lya ~ Terkena besi..tu yg drh terus kuar byk tue..Budak ni eerrmm..cam ne nk ckp yer..umur dia je cam tu..tp akal dia cam x betul..klu dia main kat tmn tu..jarang budak nk main sama2 ngan dia..Kekdng lily kesian gak tgk budak tue..selalu je kena buli..tp x sangka plak dia blh cederakan Qis..

Owh.. Asya ada gak tanda lahir kat kepala..Qis punya tanda lahir ni x leh sembunyi kan..mmg jelas nampak..ngam2 kat tgh2 dahi dia.. :)

Ena said...

Ya Allah.. kesian nyer Qis.. banyaknyer darah.. takut pulak tgk nie lily.. kesiannye..
camner Qis arini yeh lily.. ader perubahan tak? maaf lah x perasan lilynyer citer dah kuar.. nie baru perasan..

Moge Qis cepat baik ye!..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ena ~ Lily pon takut tgk..Tp hari ni Qis Cam x sihat..ntahlah di sebabkan kejadian ni ker..dari semalam dia asyik merengek jer..Tp dh bg minum ubat..hope dia x der apa2 lah..skrg ni pon baru tido..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh camne sy terlepas pandang entry ni ye?

sori lily
baru baca ni

siannye lily
dia dah ok ke?

Zaidah said...

zai baru baca n3 nie...ngeri plak zai tengok mulut qis bedarah ngan banyak mcm tu...betullah lily malang tak berbau...kekadng kita jaga ngan baik pun klu nak kena something pun kita tak tahu...ini semua kerja tuhan.,...semoga qis cepat sembuh...amin...

NURUL said...

Astagfirullahalazimmm.....
ya Allah...
nurul terlepas pandang entry ni...
seram sejuk tgk banyak sgt darah tu...

hope qis ok...
maybe qis trauma kot...tu yang dia merengek2..
banyakkan sabo yek lily...

MamaCira said...

Ouch~!
baru aku nampak n3 mu ni..
adeii... pedih mata tgk!
ndak ko terajang jak budak tumain kasar betul!!
x kisah la org cakap kita gila
janji puas hati
*jahatnya aku*

kesiannya Qis..
kalau aku pengsan suda kali tu lily
sedangkan cira jatuh walker begegar bah 1 badanku ni..
dei na...
mudahan cepatlah Qis sembuh..
sakit baitu.. :(

Uda said...

ya Allah banyak nya darah.. kesian qis.. nanti sakit mulut nak minum dan makan..kalau saya pun memang panik giler tgk darah dan anak menanggis kesakitan