Tuesday, January 12, 2010

Qis Checkup Setahun

Semalam Bawa Qis check up setahun...kena tuntik...uwaaaaa...
Tp nasib lah nangis x lama...kesian...dh lama x kena suntik...


Ingatkan Berat Qis blh ler bertambah 1kg ker...
X 1kg pon 1/2kg pon ok gak...tp nk tau berapa berat Qis...
Umur setahun...berat Qis baru...6.6kg...Tinggi 71cm
just naik 100gram dr bulan dulu...
Biar betul nak...
Tulah Qis ni MMG SGT2 x suka makan nasi mahupon bubur...
2 3 sudu masuk mulut dh di muntah balik...
Apa tak nyer berat x pandai nk naik...
Dr umo Qis 7 Bln...berat Qis around 6 kg...x pernah lagi mencapai 7 kg..
sedih sgt2...Berat Qis pon dr 7 bln till now still garisan kuning...
Nurse ckp sekurang2 nya berat anak setahun antara 8 - 10kg...
Buntu dh camana nk naik kan berat Qis nie...
Maybe gak lah ikut size mak & ayah nyer nie...
jenis yg small molek...hikhik...


Skrg nie Qis mkn bubur sometime nasi just sekali sehari...
Klu lily paksa Qis mkn pon dia akan muntah balik...
mknn kegemaran Qis skrg nie...kentang lenyek,kentang goreng...
Nugget & HotDog rebus...Blh tahan selera Qis nie...hikhik...
So stiap hari lily kena sediakan makanan nie..klu x Qis x mkn lah dlm sehari tue..Dh ler badan Qis kurus kering...mmg sgt2 kurus...gelang hitam (gelang azimat... ;P) yg nenek Qis bg pakai since Qis lahir till Now pon masih gak mcm tu x der perubahan... means...gelang tu masih longgar kat tangan Qis... :)..


ini budak yg tak mau makan...c...baju Qis (my heart belong to daddy)..so mummy kat mana... :(



11 comments :

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

it same goes to one of kids yg bbsiter rafiq jaga
berat dia at age 11 months 8 kg.
mmgla tak sama ngan qis kan..tapi sgt2 kurus
amat susah nak bagi makan
mamact bagi nestum campur ngan susu
if tak..mmg sampai sudah budak tu tak makan sehari suntuk ngan dia

sekarang dia dah umur setahun 1 bulan..terer giler dah jalan..ke sana ke sinun..heheh

tp yg bagusnye..at eleven months, dia dah leh berjalan. sbb tubuh dia ringan. sekrang umur dah setahun sebulan. terer giler jalan. kesana kumari..hehe

baju dia yang dia pakai skarang adalah saiz 6-12 months..bagusnye, mak dia takyah beli byk baju baru...ekekekkeke

maknanya, bkn anak lily sorang je camtu. ramai lagi kat luar sinun. as long as dia sihat..takpe..
mmgla nurse akan marah kite kan if anak kat yellow line tu, abis kite dah buat sehabis baik..but still tak berhasil, nak buek lagu mana kan...

if qis guna FM..leh suggest guna Pediasure Complete...keluaran Abott..mmg bagus
anak buah sy pon underweight, lepas akak sy bagi susu ni, barula badan dia naik..:-)

oppps..panjang lak komen. cam nak wat entry kat sini je roman aku ni...ahahahahhahah..sori lily!

QuEeN Of 2 Heroes said...

cuba tanya pendapat doc/pakar....kalo supplement eg vitamin utk bg selera mkn bole x utk baby...or kalo qis minum FM mmg ade susu utk bby yg underweight utk naikkan berat bedan....x pun cuba ubahsuai resepi bubur,bg ada rasa skit. cam contoh qis ka suka mkn kentang lenyek....cuba masukkan kentang dlm bubur tp biar kentang tu banyak dari nasi.

mamalieyna said...

hermm susah jugak kalo qis yg taknak mamam eh, cam arif memanjang je mamam, tak kisah jenis makanan apa pun, yg pasti wajib 2x mamam nasi + biskut dia 3-4 pcs/day...lain2 kalo mama or abah mamam, dia pun mamam juge..but still badannye tak naik sgt! huhu.. as long as qis sihat takpe kot, takpun qis kan dh stahun, ada kot vit yg leh buat dia tmbh berselera..

*arif tinggi 1cm la dr qis eh..arif 72cm skrg..hehe..

lily azliyana @ mama zara said...

alahai..kecik comei rupenye qis ni yek..tkpela, as long as qis sihat n aktif kan..tp cube2 la tnye dr if ada supplement yg sesuai ngan budak 1yr..kalau boleh supplement utk tmbah selera makan anak mcm appeton tu kan..act one of my blogger fren keja as dietian utk kanak2 tau..cube lily surf blog die..kot2 leh mintak pendapat or lain2 kan..

http://ladyqay.blogspot.com/

LiLy @ MumMyQiStInA said...

IbuRafiq ~ Hehhee...Lily x kisah nk bg komen pjg2...lily sgt hargai... :0

sama gak lah ngan Qis...umur setahun still pakai baju baby 6-12m...ahaks...tu lah lily pon jarang belikan Qis baju...jimat2 duit aku...hikhik...Tp Qis nie lily hairan gak...badan ringan tp blum pandai jalan lg...masih takut2 nk berdiri sendiri...Qis ni susu badan sepenuhnyer...dia reject semua klu bg susu tepung...errrmmm....ntah ler Qis nie!!! :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

queen of 2 heroes ~ masa Qis klinik ari tuh diorg cakap baby setahun dh blh bg mkn vitamin utk tambahkan selera mkn...tp lily lupa plak nk tanya vitamin apa yg sesuai...if Scott Emulsion tu ok ke erk???

Qis suka mkn kentang tp yg peliknyer tu...klu lily campur kat bubur dia x nk plak...dimuntahnyer blk...sabo je lah...nk gak kentang lenyek KFC...ahaks...

Mamalieyna ~ Arif Gud boy nk jer mkn kan...best arr cam tue...x yah susah2 nk terkejar2 bg mkn...cam lily ngan Qis nie...hikhik...klu lily nk suap mula lah mencari tmpt nk lari...mcm jer lily nk bg mkn racun...ahaks... ;P

Lilyazliana ~ yer mmg kecik molek jer Qis nie...mcm mak dia...hehhe...tu lah nk try gak bg Qis mkn vitamin nie tambah selera mkn...tu yg dok terpk nk bg vitamin apa nie...

Thx Lily...ada masa nnt lily terjah blog kwn lily tu...


TO ALL...THX A LOT BG PENDAPAT NIE...LILY SGT2 HARGAI!!!!

iedaLUVsham said...

baca entry yg terbaru tuh, tapi tak berapa paham, tu yang baca entry ni pulak, takpe2 kak, sabo... janji baby qis sihat alhamdulillah..betul kan, wah! baby qis minat western food ek! hehhehe!! same lah ngan aunty neh! :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ieda ~ hehe...tak paham ker? sory terputar belit dh bahasa org tgh menaip dlm keadaan panas...hikhik...

tu lah...janji Qis sihatkan..Alhamdulillah!!!

yer mmg minat dgn western food tp badan qis x cam org western...hahaha... :)

mamaaerish : said...

hmmm... qis minum susu x?... rsnyer musti qis nih ikt baka mama dier... :)... cutting ala2 model gitu...

bg eb size doesnt matter.. yg penting sehat... n bijak... janji cumil... hik3

kakayau said...

saya setuju bab baby size doesn't matter sebab i've experienced myself for my eldest son.he was so small masa lahir hingga umur 3 tahun nampak kurus sangat.. . now he is 9 years old dah besar n 'sihat'.. heheh.. yang penting she get all the nutrien that she need..

luvira said...

alar mama qis..jangan risau2..b4 this, my cousin, aina, amatlar kurus..sampaikan bile sepupu2 lain main lari2 kat tepi dia, dia mesti jatuh punye sebab kene tempias angin..hehehe..masa tuh so funny..masa umur dia 1 thn berat dia 7kg,2 thn, berat dia baru 12kg..tapi skang, dah 4 tahun..ok je..masih kurus, tapi dah bolew lari2 gak join cousin2 yang lain main..tak de lar asyik jatuh je ;)